Saturday, July 31, 2010

Jahitan #3 : blaus & skirt untuk Anis

.
Salam hari sabtu..


Semalam memang tak BW... siangnya selesaikan kerja rumah.. tengahari memulakan jahitan blaus untuk Anis.. sama macam Aliya punya cuma ukuran jer lebih besar sedikit.


Anis bergaya dengan blaus baru..


skirt ropol kembang untuk Anis.. 1 tier jer.. sebab tak cukup kain bunga2 tu..
amik masa nak menjahit skirt ni.. part yang ropol-ropol tu yang kena jahit dengan teliti..



Anis dengan blaus & skirt ropol kembang...
hmmm.. ok ker.?!. cam ade yang tak kena jer pada pandangan mata ibu..


bila Aliya yang pakai.. jadi skirt kembang labuh... 
comel plak kalo pakai skirt labuh camni.. huhuu, perasan lak ibunya..
lepas ni boleh la buat skirt labuh pulak untuk anak-anak...


Lepas ni, nak jahit seluor & baju fikri pulak.. dia asyik dok tanya, "bila pulak ibu nak jahit baju abang" 
2 hari menjahit.. 2 hari juga le ku ponteng BW... sorry yer blog... ai cuba BW hujung minggu ni... 

Kakyong's shoppe - menjual kain lampin moden @ cloth diapers pada harga berpatutan - jenama Coolababy, QQbaby Minky & Babyland printed.

kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

Friday, July 30, 2010

Hadiah Contest tagline & Special GA kakyong[dot]com

.
Salam bahagia & salam ceria,




Dah jengah contest TAGline kakyong[dot]com ... meh la join.

Contest tagline tinggal 1 hari sahaja lagi sebelum di tutup..

Btw, jika sudah takde yang nak masuk.. rasa macam nak tutup  contest tu sekarang juga.

Sebab : saya memang sudah ada pemenang.. bermakna sudah ada tagline yang menjadi pilihan hati.

Hadiah juga sudah sampai pagi tadi.



Ni anak-anak ku berposing dengan beg anyaman mengkuang.. serius, beg tu besar.. memang sesuai sesangat dengan 2 orang pemenang yang telah ku pilih... erkkk 2 orang ibu yang telah menghadiahkan daku tagline yang best... siapa kah gerangannya... tunggu ya...  contest belum di tutup... hahaha.. sangat kejam la saya hari ni.... contest belum tutup tapi dah pilih pemenang..


 fikri kata gambar yang memula tu 'kepala abang tak nampak"..
so snap satu lagi... cantik tak.. beg ni..



Anis.. "saya pun nak jadi model beg mengkuang.. makcik suka tak..
ibu kata macam silap pilih jer warna ni... tapi sebab ibu dah belikan.. makcik terima jer lah yer.."

Ibu nak minta maaf sebab terpaksa mansuhkan hadiah frame cross-stitch.. 
macam tak sempat jer ibu nak jahit cross-stitch ni..
kalo nak tunggu ibu jahit cross-stitch takut sampai lepas raya pun tak siap
MINTA MAAF SANGAT.. yer..

jadi yang pasti, 
hadiah #1 - beg mengkuang + CD MInky zebra
hadiah #2 - beg mengkuang

p/s : kalo ikutkan hati.. nak jer bungkus & pos siap2 hari ni... 
sebab alamat 2-2 ibu ni memang ibu dah ade....

AGAK-AGAK.. siapakah 2-2 ibu yang berTUAH ni..


yang ini IBU yang punya... best dapat treat diri sendiri setelah sekian lama..


note 1 :
Pemenang untuk Special GA -- 1 orang sudah dipilih.. tunggu nak pilih 1 orang lagi.. sabar ya.. ibu sibuk menjahit ni... 
hadiah nya - hamper tepung premix -- Ummie Cake House dah siapkan.. hanya menanti untuk dihantar kepada pemenang jer..
Sabar ya menanti pengumumannya


note 2 :
Insya Allah, untuk GA hari raya..  Ummie Cake House telah berbesar hati nak sponsor hamper cookies raya... tak pasti la berapa hamper yang Ummi Noor bakal sponsor.. ibu plan nak buat simple jer.. dan hadiahnya pun juga sangat simple... since dah ade yang sudi nak sponsor... suka sangat lah hati daku... semoga murah rezekimu Ummi Noor.. 




Kakyong's shoppe - menjual kain lampin moden @ cloth diapers pada harga berpatutan - jenama Coolababy, QQbaby Minky & Babyland printed.

kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

Jahitan #1 dan #2 : peasant blouse & ruffle skirt for Aliya

.
Salam bahagia & salam ceria,




Dah jengah contest TAGline kakyong[dot]com ... meh la join.


Ibu kan memang dah lama nak menjahit.. tapi ada sahaja peralatan yang tak cukup. Jadi kali ni dengan apa sahaja peralatan yang ada, ibu meneruskan misi jahitan. 

Disclaimer : jahitan ibu hanya untuk anak-anak ibu jer dulu.. tak konfiden lagi nak amik tempahan.. lagipun dah hampir 15 tahun ibu tak menjahit.. so perlu ambil masa untuk mengasah semula kemahiran ini.

Tutorial membuat & menjahit peasant blouse ni ibu refer dari Home made by Maya


Bangun pagi-pagi semalam, terus ukur dan potong kain dulu.. sebelum ni memang dah banyak kali dok belek dan 'digest' tutorial tu.. tapi ketaq juga tangan nak potong kain. Almaklum lah kain ni beli 1 meter jer.. kang salah ukur dan potong susah plak. Btw, dari tutorial tu memang senang nak faham.. Part paling challenging sekali adalah part nak sambungkan badan dan lengan baju... terkial ibu nak menjahitnya... 


ini hasilnya setelah dicantum semua.. 



Ibu tak hantar jahit tepi pun.. rumah makbonda ada mesin jahit tepi.. tapi nanti lambat pula.. sebabnya kain untuk seluor fikri masih lagi belum siap dijahit tepi.. . jadi untuk blaus ni ibu buat jahit tindan. terkial-kial juga menjahit, sebab tak leh nak pakai spek.. kalo pakai spek jadi kabur.. spek ku kan untuk rabun jauh.. untuk menjahit ni kena pakai spek kanta cembung kot... hehehe..




sudah siap.. with my own label.. label ni ibu order dari sakinah




cantik kan blaus baru Aliya.... hehehhe... si kecik ni tak sabar-sabar nak pakai baju ni.. tak senang ibu nak habiskan jahitan.. Kain kapas yang ibu beli ni kain murah.. baru je Aliya pakai, guling-guling sket, dah kedut seribu.. huhhuuuu..




Lepas tu belah petang, ibu mulakan projek untuk buat skirt ropol pulak, untuk dipadankan dengan blaus ni.



Jam 4 petang baru nak ukur kain & potong kain.. tutorial untuk buat ni pun ibu dapat dari Home made by Maya. Sungguh mencabar bila menjahit dengan anak2 di depan mata.. kejap2 Aliya datang usik2 mesin jahit.. pastu Anis pulak, usik kain, usik gunting... mujur le en ayah agak supporting.. tolong mandikan anak-anak.. Selepas maghrib baru lah siap menjahit nya.. siaran tergendala beberapa kali... rumit nak menjahit skirt bertingkat ni.. tapi teringin nak tengok anak-anak pakai...



ni pandangan dari depan... perlu banyak improvement lagi skirt ni.. 

pandangan dari belakang... sila abaikan meja yang bersepah serta bawah meja yang tak sempat nak dikemaskan tu..


Esok (hari ni la 30 Julai) nak menjahit blaus dan skirt untuk Anis pulak, kain dah potong, cuma tunggu turn nak jahit jer.. 

Anis pun dah bising, 'mana baju kakak?!!"  "kakak nak pegi jalan pakai baju baru.."

Sabar le nak ooii.. ibu ni pun terkial-kial menjahit ni.

p/s
esok lusa macam wajib jer nak ajak en ayah kuor ..
nak cari kain lagi.. dapat 3,4 kombinasi yang cantik2 pun dah puas hati...
habis jahit baju & skirt Anis. sambung plak jahit suor & baju fikri..







kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

Thursday, July 29, 2010

Contest Giveaway "Saya Sayang Adik" anjuran Mama Ilah Fazilah

.
Salam bahagia & salam ceria,




Dah jengah contest TAGline kakyong[dot]com .. meh la join.


Sebulan dua ni (merujuk GA yang ibu masuk pada bulan JUn & Julai)  ibu belum bertemu TUAh untuk memenangi mana-mana giveaway @ contest..

Apa2 pun ibu memang suka join contest & GA.. hanya sekadar suka-suka.. ohh, nanti orang tertanya-tanya pulak, kenapa kat sini pun ibu buat n3 contest & kat sana pun ibu buat n3 contest.. Di blog utama ni semua contest @ GA yang perlu menepek foto ibu @ anak2, begitu juga yang perlu penceritaan... ibu buat n3 di sini.. selebihnya di blog Tanda Kasih.

Kali ini ibu pertaruhkan foto ini.




dalam foto ni Aliya (adik) & Anis (kakak)
Dalam foto tu Anis tengah tolong Aliya nak combine kan mainan block.

Aliya dan Anis beza umur nya tak sampai 1 tahun.. kurang 3 minggu 1 tahun.. Aliya sudah pun 2 tahun pada 18 Julai baru ni & Anis bakal menginjak ke usia 3 tahun pada 8 Ogos 2010.

Semenjak kebelakangan ini, sifat ke'kakak'an Anis semakin menyerlah.. dah pandai 'defend' Aliya.. kalo main di luar pagar & ada anak jiran yang nak pukul Aliya.. Anis siap cakap 'jangan kacau' , 'jangan buat adik saya' ... ohhh bahasa memang sangat standard .. kadang-kadang tu Anis siap kepung Aliya, semata2 tak mau kasi orang pukul adik dia... 

Abang fikri pula jenis suka pukul Aliya.. nanti Anis akan datang dan usap2 kepala Aliya.. hehehe.. macam mana cara ibu pujuk dia masa dia melalak, macam tu la dia pujuk Aliya... 'sayang baby.. nanti kakak babab abang' dengan gaya sambil cium kepala adik dia... sweet jer.. tapi selalu tak dapat peluang nak snap foto... 

Doa ibu semoga Anis akan sayang Aliya sampai bila-bila.. ibu gembira sebab Anis dah pandai jaga adik, dah pandai jadi kakak, walaupun usia belum mencecah 3 tahun.




entry ini adalah untuk Contest Giveaway yang dianjurkan oleh Mama Ilah Fazilah,
yang nak join.. mari mari mari... klik banner di bawah ni..






note untuk Mama Ilah
  1. sudah follow ur blog, id = kakyong
  2. blog list sila jengah ke Kakyong's bloggerlist di bahagian 2010 friends
  3. banner contest, sila refer pada autoslide menu di sidebar [+/- Banner Contest & Giveaway join]   ... tersembunyi widget2 daku ni..




p/s :
Ibu actually sedang google cari rate terbaru pos malaysia untuk surat2 dan kiriman biasa... sekali tersinggah ke blog Mama Ilah Fazilah.. ternampak pulak ade contest.. & masa tu ibu tengah ade mood nak buat n3.. maka terus lah..

Kakyong's shoppe - menjual kain lampin moden @ cloth diapers pada harga berpatutan - jenama Coolababy, QQbaby Minky & Babyland printed.

kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

Meja baru untuk anak-anak

.
Salam bahagia buat semua,




Dah jengah contest TAGline kakyong[dot]com ... meh la join.

Hari selasa petang, kami sekeluarga kuor pergi Ipoh town.. memula ke poslaju dulu.. pastu baru ke Green Town Mall (GTM). 




Di luor GTM ada buat bazar.. yang nampak ade buat jualan tudung & juga baju kurung.. murah juga tudung-tudung nya --> lycra plain RM20, lycra batu RM25... murah ke??!!... ibu ni dah lama tak beli tudung.. tapi takde lah ibu singgah pun, tengok sambil lalu jer....

Kami shopping di UO superstore.. sebab ibu ada member card.. banyak juga la barang2 yang dibeli.. sebab kali ni pergi dengan ibu kan, jadi semua yang ade dalam senarai harus la dibeli. Dan ade juga beberapa barang yang takde dalam senarai tapi en ayah yang tambah sendiri.. heheh..

Pastu kami melawat ke bahagian TOY.. kat UO tu kecik jer area untuk TOY.. ibu actually nak cari alfabet ABC yang ade magnet tu.. dulu ade jual tapi en ayah tak mau beli.. tapi sebab kali ni bajet untuk TOYs kan hasil dari yuran akaun yang ibu dapat bulan lepas.. so memang ibu nak sangat lah beli. Sekali sudah habis la.. tapi belikan jugalah huruf-huruf ABC palstik. RM3.90 jer.. 

En ayah dah decide nak belikan -- khemah & meja tulis/aktiviti untuk anak-anak. Ada sapa suggest khemah & meja tulis tak??!!! dont worry, ibu belum habis semak lagi cadangan contest.. en ayah pulak asyik tak setuju jer... hishhh... cuma khemah tu belum lah beli lagi. En ayah kata nak p jengah kat Giant.



ini lah meja yang telah dirembat dari UO.. harga selepas diskaun RM17.90

Selain itu kami beli plastisin (RM6.50) dan whiteboard (RM17.90 selepas diskaun) besar juga whiteboard tu.. kalo ada frame untuk letakkan whiteboard tu kan best..  x de foto whiteboard.. nanti dah mula guna, baru lah ibu tayang yer...

btw, kerusi untuk anak2 kami tak beli.. hanie ade suggest belikan stool comel kan.. tapi ayahnya cakap, x per guna tong/tin biskut jer... huhhhh, sangat kedukut kan... erkk memang takde bajet sebenornya. 


Aliya.. dibuatnya meja tu tempat memanjat pula... ooppss, kan dah terbuka 'kedai kecil' ibu tu...


nampak tak tin-tin biskut tu... nampak gaya terpaksa redho jer lah tin biskut tu jadi 'kerusi'.. nanti ibu usahalah cari duit lagi untuk beli stool comel pulak. cuma hadiah untuk Aliya jer yang masih perlu di cari.. sebab rasanya Aliya macam tak enjoy dengan barang2 yang baru dibeli ni. Anis & Fikri memang seronok sangat lah.. mungkin sesuai dengan umur & tahap perkembangan mereka.


p/s:
hadiah untuk GA hari raya tidak pulak ku temui semasa ronda2 dalam GTM... agak2nya kalian leh teka tak, apakah hadiah GA hari raya yang daku nak beli tu.... ??!!! 




kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

Wednesday, July 28, 2010

20 tahun yang lalu

.
Salam bahagia & salam ceria,





Dah jengah contest TAGline kakyong[dot]com ... meh la join.

Jika sebelum ni ada tepek foto lama 21 tahun yang lalu.. kali ni tepek foto 20 tahun yang lalu...

klik utk imej lebih besar, kalo tak cukup besar juga.. sila klik Ctrl + , & kecilkan semula Ctrl - 

Alkesahnya foto ini diambil semasa matrik UUM 1990/1992.. kami mendaftar di MRSM Kulim pada Jun 1990 & penghujung Jun 1992 pulak sambung ke UUM Sintok. Ni foto diambil semasa program sekolah angkat. Anak-anak sekolah tu tak silap pelajar darjah 6. Rasanya la ni depa ni umur pun dah awal 30รกn... 


sila baca gambar dari kiri tangan anda :


  • kak che li @ zainon alias - sama dengan kakyong dari MRSM terendak.. masa kat kampus UUM kami sama2 main gamelan.. tak silap masa kerja di Ipoh, kak che li pernah main gamelan untuk grup kebudayaan negeri Perak... 
  • nik rusliza - tak ingat lah dia ni dr MRSM KB @ KT.. tapi dia ni memang pelembut orangnya.. cakap pun sangat tersusun tutur kata... pun masih belum jumpa walau dalam FB sejak grad tahun 1996
  • si baju merah tu Aya - roomate kakyong masa form 1..  foto ni dapat dari dia lah... 
  • sebelah Aya ni memang tak leh nak recall nama dia.. Ummul Khair (special thanks to Hez) .. tak jumpa lagi dia even dalam FB.. dia ni orang Kedah.. rumah dekat dengan Lembah Bujang.. selalu dok ingat asal-usul dia sebab suka usik tempat candi Batu Pahat (bahan sejarah) dekat dengan rumah dia... 
  • yang sebelah ni pun x leh nak recall nama dia.. pun sama, tak jumpa lagi dlm FB.. walhal dia ni kawan sama2 rapat masa dok di dorm Mahsuri... tak silap dia ni dari MRSM KB & sah2 dia ni orang kelate..
  • bertudung ikat hitam, berkurung hijau muda... ni sapa ya.... hehehee... 
  • Azah Rahman - dia ni tak silap MRSM Jasin..
  • Kak Has - yang cool , owner Anis Sweet Choc .. kak has pun sama dengan kakyong dari MRSM Terendak..
  • halim - dah lama x contact.. FB pun tak jumpa.. dia ni dah masuk UUM pun stil aktif.. optimis orangnya... 
  • Shahrom Shahidan - dah jumpa dlm FB, pendiam orangnya ni... dulu la.. jenis tak banyak cakap..
  • Amran Mohd Tomin - pun dah jumpa dlm FB.. tak kenal sangat dia ni.. hahaa..
  • Mohd Rizal Mohd Rashid - ni jiran sejak dok kat Seberang Takir dulu.. kawan baik dengan adik dia.. kira dia ni senior la.. dia masuk MRSM Kuantan masa tahun 1984.. siap antor surat ke cikgu sekolah.. cikgu fotostat & tampal surat dia kat papan kenyataan sekolah, kami berebut2 nak baca.. masa tu kakyong darjah 6... sungguh2 lepas tu berkobar-kobar nak masuk MRSM.. abg rizal ni tak silap dia ni pilot TUDM , dah jadi instructor kot... hahaa.. main kot-kot jer.. x dan nak update dengan perkembangan setiap org...
  • Halim Razak - dia pun geng sama2 aktif masa dah masuk kampus UUM.. tp susah sikit nak faham idealism & pandangan dia ni... hihiii..
  • Azli Abu Bakar - dah jumpa dia dalam FB.. sampai hari ni dia tak confirm friend confirmation.. gamaknya dia dah lupa dengan kakyong kot... 

Selebihnya tu pelajar-pelajar tahun 6.. tak ingat lah sekolah mana.. tapi sekolah rendah sekitar Kulim jugak lah... semoga semuanya telah berjaya & berbahagia dengan kehidupan masing-masing.


p/s
sekadar mencatat & ditepek di sini untuk bahan kenang-kenangan..


Kakyong's shoppe - menjual kain lampin moden @ cloth diapers pada harga berpatutan - jenama Coolababy, QQbaby Minky & Babyland printed.





kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

Tuesday, July 27, 2010

Bolehkah macam ni...

.
Salam bahagia & salam ceria,




Dah jengah contest TAGline kakyong[dot]com


Dalam entri beberapa hari yang lepas, ibu ade mentioned nak buat GA sempena hari raya.



Dan sebagai penghargaan, kawan2 yang join special GA ni, OTOMATIK akan tersenarai sebagai peserta GA hari raya yang akan ibu UP kan dalam 1-2 minggu lagi... btw, sila add sebagai FOLLOWER yer.. sebagai next GA strictly untuk EXISTING FOLLOWER @ KAwan-kawan ibu ajer... (ai beritahu awal2 ni.. supaya jangan ade yang 'geget' ai nanti)


Boleh tak ibu nak rephrase.. EXISTING FOLLOWER kepada pengomen TEGAR...

so siapa yang tak pernah memberi komen di mana2 entri kakyong[dot]com sepanjang tahun 2010.. tidak layak untuk join GA hari raya... hahahaa... adakah saya KEJAM... 

terpaksa... sebab nawaitu memang ingin meRAIkan rakan-rakan yang rajin dan sering membahagiakan jiwa ku dengan komen-komen yang dititipkan. 

Komen @ mesej di kotak jerit tidak di kira ya... sorry....


p/s:
nak siap2 nak kuor ni.. en ayah ajak beli barang & ibu pun memang nak cari hadiah untuk GA hari raya...
Insya Allah, beg mengkuang (hadiah untuk contest tagline) akan sampai tak lama lagi.... 





Kakyong's shoppe - menjual kain lampin moden @ cloth diapers pada harga berpatutan - jenama Coolababy, QQbaby Minky & Babyland printed.





kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

Cekodok pisang vs cekodok durian

.
Salam bahagia & salam ceria,






Dah jengah contest TAGline kakyong[dot]com ... meh la join.


Pagi-pagi ni kalian breakfast apa? Pekena cekodok pun sedap jugak kan...










Ini cekodok tag dari Aten.. katanya tag ni kena publish pagi-pagi..

kaedah menjawag tag ini.

1. Sila copy foto cekodok - sudah buat.

2. Sebutan nama penghantar sarapan cekodok - Aten Ummi Hawa

3. Beritahu kenapa sarapan cekodok pisang menjadi pilihan anda - senang nak buat, itupun kalo ade pisang ler.. nostalgik cekodok pisang ni sebab arwah onyang Jenab dulu selalu sangat buat cekedok pisang untuk kami 2 beradik. best pekena dengan air kopi O panas.... 

4. Akhir sekali tag game ini kepada 4 rakan anda yang lain - siapa yang tak buat lagi yaaa.. rasa macam ramai dah buat tag ni, kakyong jer yang selalu lambat buat tag @ menampal award.. mungkin mereka ni belum buat lagi kot...








Dan ini pula sarapan kami semalam. Cekodok durian.



Durian dah 2-3 hari dok dalam tupperware di petiais.. penin gak ehh petiais dah bau durian.. jadi daripada takdak sapa nak makan.. kita buat cekodok pun sedap..

Kaedah nak buat pun senang..
blend aje isi durian (sila buang bijinya yaa) kuantiti ikut sesedap rasa yaa, dengan sedikit tepung gandum & telur 1 biji & sedikit air. Masukkan dalam bekas, kalo adunan nya cair, sila la pandai2 adjust tepung ya.. jangan lupa gula & sedikit garam. Pastu gorenglah macam biasa seperti kaedah menggoreng cekodok. 

Jika adunan nya cair & anda sudah tak dak stok tepung, tak jadi masalah.. gunakan pan @ kuali leper.. buat la ala2 roti jalan.. kalo malas nak menjala, masak la ala2 pancake @ lempeng. 

Cekodok @ lempeng durian sedap di makan macam cekodok pisang juga.. boleh cicah dengan sambal belacan, sambal tumis, sira dengan madu pun sedap, cicah dengan susu pekat pun best... 



p/s
Ruangan iklan sudah berfungsi.. dah ade rakan blog yang sudi letak iklan di kakyong[dot]com yang tak femes ni..
Kalo ade yang teringin.. sila lah, maklumat boleh refer di Ruang Iklan. 


Kakyong's shoppe - menjual kain lampin moden @ cloth diapers pada harga berpatutan - jenama Coolababy, QQbaby Minky & Babyland printed.





kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

Monday, July 26, 2010

Sesi mengenal & bermain ikan bersama Aliya

.
Salam ceria & salam bahagia,




Dah jengah contest TAGline kakyong[dot]com ... meh la join.


Aliya lately ni suka sangat 'tolong' ibu kat dapur.. kalo ibu basuh pinggan, dia siap panjat atas tong beras, dok kat tepi sinki. Nanti mulut nya macam bertih tanya itu ini.. tu apa? ni apa? kalo en ayah ada, memang en ayah tak bagi Aliya panjat dok tepi sinki (cam kat foto dibawah ni).. bila en ayah amik dia, Aliya sure melalak bagai nak pecah rumah... 'nak nengok... nak nengok ibu!!!'  

Ibu pulak bukan tak fikir tentang keselamatan anak.. tapi daripada dia melalak & ibu jadi rimas takleh nak buat kerja.. lebih baik ibu bior jer dia dok tepi ibu.. ada gak ibu kawan sembang sambil ibu siapkan kerja. Yerlah walau kekadang tu ibu tak berapa faham dengan apa yang dituturkan.. tapi terhibur juga lah dengan telatah dia.


pantang nampak ikan ke ayam atas sinki.. siap la dia tolong buat QC check..

Sila abaikan keadaan dapurku yang bersepah & tak leh nak berkemas itu... ibu ni sejak masuk rumah ni teringin sangat nak buat kabinet dapur.. supaya nampak kemas & teratur.. tapi dah budget semua lari masa kenduri kahwin  selepas 2 bulan masuk rumah baru.. maka terpaksa lah dipendam kan ajer impian tu.

Lepas kahwin, adik pulak sambung belajar masuk kolej.. harus pulak sediakan bajet bulanan untuk dia... akhirnya sampai ke hari ni, impian tu masih tinggal impian.. harapannya dapat la kumpul duit berdikit-dikit hasil dari bisnes kecilan di kakyong's shoppe... huhuuu... kedai ku tu masih kecil lagi, tapi angan2 daku yang tinggi menggunung... 

tengok tu.. tolong butakan mata ikan pulak..

Seronok bila tengok ALiya main ikan ni.. dia ni tak reti takut... semua nya nak explore.. so nanti tanya dia, mata ikan mana? ekor ikan mana? sirip ikan mana? ikan warna apa?  Part yang dia tahu tu cepat jer lah dia menjawab.. part yang tahu contoh ,sirip ikan... buat muka terpinga-pinga pulak....



okay.. dah siap check dah boleh masak...

Anis lately ni tak berapa gemor sangat nak mengendap kerja-kerja kat sinki ni.. dia masih macam dulu, suka main mainan/perkakasan dapur jer...


selingan : depa ber3 ni sampai hari ni masih lagi tak pernah hilang minat bermain dengan peralatan/perkakasan dapur...tapi sekrang ibu dah tak risau sangat, sebab fikri rajin tolong kemas & susun elok-elok..


Kakyong's shoppe - menjual kain lampin moden @ cloth diapers pada harga berpatutan - jenama Coolababy, QQbaby Minky & Babyland printed.

kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

kadang-kadang terpaksa juga jadi silent reader

.
Salam bahagia & selamat minggu baru,










Dah jengah contest TAGline kakyong[dot]com ... meh la join.



image hasil carian google dari sini

kenapa anda jadi silent reader.???!!!

Acara BW ibu selalu memang jenis yang suka tinggalkan komen di blog kawan-kawan, tak kesah lah kawan baru kenal @ sudah lama kenal. Tapi ada kalanya, memang takde mood nak tinggalkan komen.. jadi ai baca jer lah.. selak 2,3 entri.. kalo rajin ai tinggalkan mesej di kotak komen.. tapi ada masa tu, baca & cabut camtu jer.. hehehe...

Ada blogger yang beri beberapa sebab kenapa visitor tak tinggalkan komen & lebih suka jadi silent reader... kalian boleh baca dengan details kat blog kueh tart. Ada betulnya juga point nya itu.

Dalam kes ibu pulak.. terpaksa jadi silent reader = tak dapat tinggalkan komen, atas sebab-sebab:

1. bila BW sambil ALiya sedang duduk di peha ibu.. maka memang susah nak pegang keyboard.. jadi hanya dapat pegang mouse sahaja dengan bebasnya.. 

2. bila BW ke blog yang ibu dah lama tak ziarah.. 1st entri terbaru ibu akan tinggalkan komen.. selebihnya ibu baca jer.. sebab nak cath up dengan macam-macam news tentang tuan empunya blog... 

ahad lepas ibu ziarah mereka ni (BW melalui kakyong's bloglist), maaf la yer.. ai tak tinggalkan banyak komen : 
  • mama-miya  ~ tahniah for the pregnancy, 
  • Nia ~ ai pun x suka kalo ade yg sebuk2 ajak pregnant sama2
  • Lyn Nassir  ~ ai baca semua cerita u pasal poligami, pasal u mother etc.. 
  • kak raden  ~ alFatihah atas kepergianmu kak pada 19 July yang lalu) - dah pasti lah ai tak tinggalkan komen.. tapi blog kak akan jadi pembakar semangat
  • kak rina ~ rindu dengan citer kak, 
  • mama emma ~ cantik dah layout baru tu.. laju 
  • cheqna ~ suka tengok cheqna & adik-beradik kembarnya.. seolah kembar 3 seiras... ;)
  • hada ~ bila la kamu private blog ni... tak sudi nak jemput kakyong ker... oh, sebab kakyong dah jarang ziarah blog u so u pun ingat ai dah lupa kat u... huhuuu..
  • akma ~ kakyong rasa macam tak kenal sangat u ni.. sbb u pun jarang@ mungkin tidak pernah tinggalkan komen di kakyong[dot]com, jadi ai cam jadi susah nak mesra plak... hahaha... alasan kah ini..??
  • kujie ~ kak jie ni blogger otai.. best baca kat entri kat sini... sebab ai bukan sapa2 kan.. maka ai malu nak tinggalkan jejak.. 
  • nadimah - blog ai x de dlm blog list u... hehehe... so ai rasa mcm tak welcome jer... tapi ai dah baca kebanyakan n3 u.. 
  • eriqazz - ni pun blogger otai.. ai pun suka singgah sini & baca n3.. best banya tips.. alasan tak tinggal komen, sama alasan mcm kak jie... 
 Tu jer lah antara blog yang ai dah singgah & jadi silent reader masa ari ahad.. 











kesimpulannya kenapa ai jadi silent reader :

1. sebab dah lama tak ziarah.. so amik masa baca n3 jer... ni apply untk semua kawan blogger mama yg ai dah kenal lebih 1 tahun.. 

2, sebab ai tak glam cam blogger tu so ai rasa cam rendah diri sket.. apa kes tah ni...

3. sebab blogger tu tak pernah tinggalkan komen di blog ai.. & ai penah komen di blog dia, tapi dia tetap tak penah komen di blog dia.. so ai anggap ai ni cam bertepuk sebelah tangan.. so ai pun jadi silent reader jer la...

4. sebab ai memang tak de point nak beri komen @ ulasan n3 blogger tu.. lebih2 lagi kalo n3 yang emo... x reti nak respond..

5. erkkk tak leh nak pikir dah.. yang pasti nak kabo, ai pun suka jadi silent reader...





Kakyong's shoppe - menjual kain lampin moden @ cloth diapers pada harga berpatutan - jenama Coolababy, QQbaby Minky & Babyland printed.

kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

Sunday, July 25, 2010

Anak-anak di Changkat Tin - kenduri kaum kerabat

.
Salam ceria & salam bahagia buat semua,




Dah jengah contest TAGline kakyong[dot]com ... meh la join.


Pagi semalam kami bertolak ke Changkat Tin.. Changkat Tin ni kg ayahnde ibu @ atoknya anak-anak. Kami anak-anak jer pergi, en ayah meniaga. Kebiasaannya kalo ade kenduri hari sabtu, memang dah biasa lah ibu terlepas peluang. Kami ni paklang E datang rumah makbonda dengan kereta kosong.. jadi dapat lah kami menumpang sama. Rezeki... lama benor dah makan nasi minyak kenduri kahwin.


foto ni amik masa dah sampai kat Tanjung Tualang, singgah di Esso.. sementara paklang isi minyak, ibu g beli bateri kamera.. Aliya ni masam jer... mana tak nya, panas.. pastu tak dapat ikut ibu turun dari kereta..

Perjalanan balik ke Changkat Tin kali ni, paklang tak ikut jalan biasa,.. tapi ikut jalan di Bandar Seri Botani. Ibu selalu jugak dengan dengan nama Seri Botani ni, cuma tak tau jer kat mana tempatnya.. almaklum lah taman baru dibangunkan.. besar dan cantik kawasanya... rumah pun besor-besor... cantik-cantik belaka. Dalam kawasan tu ajer ade 2 buah sekolah china.. sekolah kebangsaan tak nampak lah pulak.. sorry yer takde foto disnap.. bateri kong kan.. dah sampai Tanjung Tualang baru dapat beli bateri.



Kami bertolak dari Ipoh dalam pukul 11 pagi.. sebelum 12.30 dah sampai ke Changkat Tin.. Masa kami sampai tu, di khemah memang sedang ramai yang sedang menjamu selera, memang kena tunggu lah dengan sabarnya sebelum dapat mencekik menjamu selera.


anis yang gaya cam nak g sekolah.. tak sabar dah nak makan..

penuh orang kan kat khemah tu.. tu pun bukan orang lain sedara mara belaka tu..

hidangan pengantin.. masa pengantin bersantap tak sempat lak nak snap...

Wan Kama (opah pengantin).. adik arwah onyang kakyong. Onyang (moyang) kakyong di panggil Wan Timah, kalo ade lagi mungkin dah hampir 100 tahun umurnya

Masa tengah menanti giliran nak makan tu, sempat juga mendengar cerita daripada orang tua-tua situ.. katanya anak2 Palil ni ade 7 orang. Palil adalah bapa kepada moyang kakyong. Yang kakyong tahu & kenal, hanya 4 jer termasuk arwah onyang.. yang 3 lagi memang tak tahu. Kalo tanya dengan ayahnde pun dia bukan nak bercerita. Semasa kenduri kenduri arwah pak yeop dulu, ade juga sedara mara yang bertanya Palil ni asal orang mana? ade berapa adik-beradiknya..?  setelah beberapa generasi baru kini nak mencari susur galur keluarga.. bukan apa, sebab keluarga Palil ni dah berkembang dengan pesat sekali.. kakyong ni pun dah generasi ke-5. 

Selalu kalo kenduri sanak-sedara di Changkat Tin, boleh kata 90% adalah sedara mara belaka.. cuma tak kenal & tak tahu jer.. kalo orang tua tak bercerita kaitan hubungan si polan dengan si polan.. memang tak tahu.

ni aksi anak-anak dah bosan.. dah kenyang makan apa lagi.. ajak balik lah.. letih sungguh dengan anak2 ni.. tak kira g la mana pun.. kenyang makan jer terus ajak balik rumah..

Menu kenduri : nasi putih, Nasi beriani (orang sini panggil nasi hujan panas.. nasi ade kaler..), karing daging, ayam panggang berempah, pecal, ulaman petai & timun, ikan kering bulu ayam, sambal belacan, sambal tumis petai ika bilis. Pemanis mulut nya buah tembikai dan bubur pulut hitam. Semuanya sedap belaka... rugi la makngah miela .. 


interprem sket... ai kan selalu cakap, ai suka tudung putih.. walau orang kata macam budak sekolah.. tapi ai suka tau... 

pose di pelamin.. abg haris siap senget2 lagi.. aliya & anis cam pelik2 sket bila di dudukan atas pelamin

as usual... aliya yang suka memerhati.. 

ni ler pengantinnyer.. che abenya orang Rawang.. Ila ni adik ipar kepada paklang e..
Kalu ikut pangkat susur galur.. Ila & ema (isteri e) adalah generasi ke 4 Palil.. kami pulak dari generai ke 5.. ibu kena panggil depa makcik tau, kalu ikut pangkat la.. tapi sebab dah di kira jauh juga pertalian.. maka kahwin le si E & Ema.. 

kalo ade arwah onyang Timah dulu, dia memang tak bagi kahwin dengan adik-beradik.. kalo boleh cari yang jauh-jauh.. sebab pernah terjadi juga masa ibu muda2 dulu. Ade sorang ni kira pangkat pakcik la, dia ni dari belah adik onyang juga.. bila onyang tahu, memang dia tak kasi.. suka juga ibu time tu, sebab ibu pun 'takut' sungguh dengan so-called pakcik ni... ntah lah lain macam jer perangai nyer... hehehee... 






kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .