Pages

Wednesday, November 3, 2010

Ketayap inti berlauk

Salam ceria,

pagi ni breakfast apa.. ? Pagi ni ibu jamu kalian dengan kuih ketayap lah yer… tapi ketayap versi ibu ni inti kentang & daging.. almaklum lah anak2 ibu ber-3 kurang melayan makanan yang manis.

IMG_8825

Senang jer nak sediakan ni.
1. Inti tu, masak siap2 di malam sebelumnya, & simpan dalam petiais >> resepi inti macam buat inti karipap tu ler… kalo boleh kentang & daging tu bior sama banyak… nak  makan sendiri kan, kena lah kasi sedap..
2. butter nya.. hanya tepung gandum, garam sikit & air.. buat cair-cair yer..
3. masakkan butter 1 senduk kecil ke dalam pant/kuali leper… buat nipis2 tau.. kalo tebal dah jadi lempeng plak… api jangan kuat sangat.. kang hangit.. Sarcastic smile
4. dah siap.. letak dalam pinggan & letak inti & gulung.. ibu gulung cam tu jer.. tak tutup pun bahagian tepi.. pastu potong 2-3 bahagian (senang untuk anak2  makan)
5. Kalo rajin leh bawa bekal ke pejabat… leh berkelah ramai2 dengan staff… Open-mouthed smileSmile with tongue out

Selamat bersarapan dan selamat gigih bekerja.

p/s :
2 hari yang lepas.. busy sikit.. ade komen yang tak sempat balas.. tak sempat nak balas bw kawan2 yang komen… tak sempat nak semak kotak sembang…  Confused smileSad smile  minta maaf yer..




No comments:

Post a Comment

Tulis lah aper jer.. ibu suka komen kawan2, itu tanda kalian prihatin... ;)