Tuesday, March 29, 2011

Home » » Tutorial : membuat blockquote berbackground

Tutorial : membuat blockquote berbackground

salam bahagia,


tutorial ini adalah panduan untuk kawan2 blog yang belum pernah buat @ ada blockquote berbackground. contoh blockquote, boleh lihat di n3 ini. Winking smile


untuk blogspot :
1. log-in , Design > Edit HTML > tak perlu tick expand widget dan cari kod ini


]]></b:skin>2. masukkan kod dibawah sebelum kod diatas.post blockquote  {  background-image:url(https://lh6.googleusercontent.com/_MGsM4k7cdkU/TYxoddtE_BI/AAAAAAAANnI/O9OrppQuexE/back-3rose-b-light.jpg); -moz-border-radius-topleft: 10px; -moz-border-radius-bottomright: 10px; padding: 10px; Border: 3px solid #FF0080; margin:1em 20px; }note:
  • boleh tukar background ikut citarasa sendiri.. yang dihighlightkan kuning itu adalah background
  • boleh ubah warna border ikut warna pilihan sendiri.. yang dihighlightkan hijau adalah warna border
  • boleh ubah jenis garisan kotak blackquote ikut, contoh tukar perkataan solid kepada dotted; dan boleh ubah ketebalan garisan dengan tukor 3px ke 5px @ lebih .. trial n error okay..

bila dah siap, jangan lupa SAVE TEMPLATE.

ini adalah rupanya bila dah dimasukkan dalam Edit HTML
Untuk wordpress :

1. log-in > Appearance > Editor > Stylesheet (style.css) dan cari kod di bawah ini


blockquote {     font-style: italic;2. masukkan kod seperti yang no 2 untuk blogspot, dibawah kod dan tukarlah mana2 yang perlu ikut sesuaian dan bila selesai klik ‘Update File’.

dan ini lah rupanya apabila sudah dimasukkan kod.
selamat mencuba..

p/s :
ade banyak versi koding untuk membuat blockquote ini dan ibu dah cuba permudahkan nya.
untuk background tu kome buleh ajer google, nak guna gambar sendiri pun buleh & kalo nak customize background sendiri.. sila2 lah pm ibu ya >> kakyong72@gmail.com Winking smile


salam kasih sayang,

kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .