Friday, November 28, 2008

Home » , » 008 Abang fikri sudah lulus latihan ke tandas

008 Abang fikri sudah lulus latihan ke tandas

Alhamdulillah. Latihan ke tandas untuk abang fikri sudah ibu mulakan pada minggu ke-3 Oktober 2008. Sebenarnya tidak lah banyak masalah sangat sebab abang fikri sebenarnya sudah banyak ‘belajar’ daripada haris. Haris adalah anak saudara, anak kepada E. Ibu perasan yang abang fikri sudah banyak kali memerhatikan haris pergi ke tandas, buang air kecik sendiri. Kemudian haris pakai seluar ajer, tak pakai ‘diapers’ pun. Pada Oktober lepas, haris sudah pun mencapai usia 3 tahun 4 bulan. Sejak usia 2 ½ tahun lagi abang haris dah tak pakai ‘diapers’, walaupun pada waktu tidur malam.

Latihan ke tandas untuk abang fikri kalau di bandingkan dengan haris, memang abang fikri agak terlambat. Bagi ibu, kalau awal sangat ibu mulakan latihan ke tandas untuk abang fikri takut abang fikri asyik kencing atas lantai ajer. Iyer lah bila dah nak kencing sangat baru nak bagi tahu. Susah lah ibu nanti, sebab ibu masih ade Anis dan Aliya untuk dijaga. Tak terkejar ibu dibuatnya nanti.

Penghujung November ini abang fikri akan genap 2 tahun 9 bulan. Sekarang ini abang fikri dah tak perlu pakai ‘diapers’ pada waktu siang. Cuma pada waktu malam ajer, itu pun bila dah sampai masa nak tidur. Selagi tak itu tak perlu pakai ‘diapers’. Pernah satu malam tu, ibu terlupa nak pakaikan ‘diapers’. Masa tu sudah hampir 2 pagi, ibu masa itu masa lagi depan laptop surfing internet serta membalas email kawan-kawan. Tetiba terdengar bunyi orang tergesa-gesa masuk ke bilik air, kemudian dengar bunyi orang buang air berdiri, kemudian air dijirus beberapa kali ke lantai. Ibu ingatkan ayah, hahahhahaa.. bila ibu pergi jenguk.. la ruper-ruper nya anak jantan ibu. Hmm, dah boleh diharap tidur malam tanpa ‘diapers’. Walaubagaimanapun ibu tak mahu ambil risiko, yer la kalau abang fikri kencing atas tilam.. jenuh juga nak menjemur. Sudah la sekarang ni musim hujan.. waktu panas hanya disebelah pagi.. limited sangat masa untuk tilam kering.


Apapun ibu gembira abang fikri dah pandai buang air kecil dan air besar di bilik air. Paling best bila abang fikri dah nak duduk atas ‘toilet bowl’ untuk buang air besar.
kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .