Sunday, February 1, 2009

Home » , » 038 hari minggu ini.. yang singgah..

038 hari minggu ini.. yang singgah..

foto ni hiasan jer.. best kalo dapat buat opis kat rumah macam ni..
Office interior

hari ni pepagi suami g mancing dgn kengkawan nyer di kuala. ingatkan balik ade le bawa ikan 2,3 ekor, ruper nyer sekor pun tak mandang. dah tak dpt ikan suami kata nyesay ler pulak g mancing sana, baik mancing kat lombong belakang jer, dapat gak ikan sepat ker puyu ker.. hmm, apa yang leh teman cakap pun.

dah pepagi suami kuor, teman yang masih tak sihat ni.. konon-konon nak baring kejap, sebab pala ni berat benor rasanyer.. tapi tak leh nak baring, kalo baring lagi berat pulak kepala ni.. atas meja ade suami belikan barang-barang dapur untuk masak hari ni - mee kuning, sayur2 campur, daun bawang & sup, roti gardenia, buah tomato, & sayur bayam merah. dah tak leh nak baring, masuk le bertenet jap. sempat le update semula setting blog yang baru tu. tak tau naper tetiba gambor background nyer tak 'nyala'.

tengahri makbonda & ayahnder teman datang singgah.. hmmm.. rumahku 'kusut-masai'.. kat hall bertabur kainbaju tak berlipat, semalam dah lipat separuh, tapi pagi ni anak-anak tolong 'kemas', bertabur le balik. dapur plak.. haha.. atas lantai bertabur dgn serpihan biskut, tau le bila anak-anak makan.. mujur le sinki dah lapang.. kalo tak lagi serabut pandangan mata. pala teman ni pulak kejap okay, kejap rasa berat.. dok taruk minyak cap kapak tapi macam tak jalan jer.. dok godek-godek cari panadol.. la tinggal 'papan' nyer ajer.. suami teman ni suka bebnor nyimpan 'khazanah' yang dah abis ni.. kalo bukan teman yang tukang tolong buang.. tak sah.

makbonda & ayahnder ngajok pegi makan kenduri kat rumah 'che tah di kg chepor dalam., anak sedaranyer kawin. hmm, ruper mana nak pegi, suami teman kol 3 lebih baru balik dari mancing. kol 12.30 tu ayahnder singgah amik fikri bawa g kenduri. teman cuma kirim salam jer la kat 'che tah. kabor nyer anak sedara che tah tu anak adik che tah yang bergelor datin. teman memang tak kenay adik-beradik che tah, yang teman kenay pun sorang jer.. itu pun sebab selalu nampak dia berlakon drama.. haha.. kenal secara peribadi tu belum lagi ler..

pukul 2 ptg, maksu enon nyer plak singgah, bawakan bunga telor utk anak-anak teman.. tima kasih le maksu, ingat juga maksu kat fikri & anis.. masa teman dok nyusu aliya, ruper nyer si anis dah layan dulu telor rebus tu.. tak tau teman ruper mana dibuatnya, tengok2 dah hancur bertabur telur nyer.. yg dalam mulut pun yer, yang atas lantai pun sama.. aduh.. makin berdenyut-denyut sakit pala dibuatnya.. abang fikri layan hal dia jer.. bukannyer dia nak tolong adik kupaskan telor tu.. ayahnyer balik kol 3 ptg tu, terkujat tengok lantai dapur bertabur dgn telur.. "ibu serender.. hari ni ibu betui2 tak larat.. anak-anak plak tak berenti buat projek.. lebih-lebih lagi anis.. "

anis ni macam hyper jer.. dah sebiji macam amira. amira ni anak kebet (adik teman yng ke2).. amira skrg ni dah tahun 3 (kira nyer may 2009 ni genap la 9 tahun), masih undergo treatment under seliakan pakar pediatrik (betul kot ejaan).. hyper sangat sampai tak boleh nak fokus pada pelajaran, sampai kena makan ubat. kata makbonda kalo makan obat tu, dia jadi macam org isap dadah.. sampai tangan jadi ketor & sejuk2.. teman pun rasa kena buat research sket pasal ni.. mungkin lepas ni boleh citer lebih panjang hal anis & amira ni.. dah sebut pasal amira ni.. teman kena remind diri teman.. esok kena pegi spital, mama nyer amira nak bersalin, esok c-section... baby songsang.. sonok la amira dapat baby juger akhirnya..

lepas isyak tadi, johan singgah rumah.. johan ni adik teman yang ke4.. la ni sambung amik kursus apa tah kat giat mara changkat tin. (CT). mujur le ade sedara lagi di CT boley ler numpang rumah. katanya dia la ni jadi tukang masak tokcu (kalo kat CT/tg tualang/kg gajah.. orang kenal dgn name mat kedah) & pak yeop (abang ayahnde). Opah cu kabornyer pegi kolumpo dok rumah anak-anak nyer di Seri kembangan.. rasa nyer le.. kata depa dekat dgn area sg besi.. tapi tadi johan kata opah cu baru kuor spital batu gajah.. darah tinggi, kena tahan 2 hari. bila plak balik ke CT. Opah Cu ni kira adik bongsu opah teman. Opah teman, lama dah meninggal.. opah chik pun dah meninggal.. tok ipin yg dok di Tampin N9 pun dah lama juga meninggal.. sekarang ni opah cu sorang ajer la yang tinggal.. tu ajer la opah teman yang ade pun. kalo kami balik CT memang singgah rumah opah cu ler.. rumah nyer dekat dengan giat mara CT. tapi kena masuk sikit lepas tang konar masjid CT tu.

lepas johan balik kol 10.30 mlm tu, teman pun start projek mengemas.. setakat sapu & mop lantai jer. lega sikit kalo lantai nampak bersih.. pala teman pun dah okay, tak le rasa berat sangat dah.. bila dah berat sgt pala siang tadi.. baru teringat petua yang pakcik mi (anak arwah opah chik) ajor.. selawat & baca alfatihah, pastu hembus kat air masak.. lama dah tak buat, sebab memang dah lama tak sakit kepala mcm ni.. Alhamdulillah, beransur lega.. atau memang dah Allah nak bagi lega lewat petang ni.. wallahualam.. kita cuma ikhtior.. udah cari panadol tak mandang..

For You sajer letak foto sebagai hiasan jer..

dalam proses nak habiskan catatan ni.. byk benor interrruption.. kejap nyusukan aliya.. pehtu layan anis, susah benor nak bagi dia tidor.. sudah nyer masukkan dia dlm buai. selepas tghmalam tadi, abang fikri plak bangun minta susu.. walhal boleh minta dengan ayah. abang fikri plak skrg ni kalo nak minta apa-apa dgn ibu siap bisik-bisik lagi (kalo depan ayahnyer ler..).. tu buat ayahnyer berbulu... huhu, bukan salah ibu kalo anak2 rapat dgn ibu.. !!!


kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

5 kawan ibu yang hebat:

maklang said...

harap kak yong dah sihat. Bawak berehat ye...

kakyong said...

Insya Allah maklang.. jrg sakit mcm ni ler.. sekali kena haa baru tahu.. ni tgh recover, tak bleh layan sgt.. mungkin sbb cuaca kot, bbrp ari ni panas betoi.. selalu mandi air panas, 2 3 hari tibai mandi air sejuk, masa mandi sedap rasa bdn.. bila dah mlm.. sejuk satu bdn & sakit naik ke kepala.. Alhamdulillah, dah ok ni dok kado kerja rumah yg tertangguh...

Pengasas said...

Salam KakYong,
Kalau badan tak sehat memang elok makan sup sayur.
Kata orang, sebelum makan sup sayur minum sikit air kelapa terlebih dulu.

kakyong said...

Ayahnde Pengasas,
terima kasih berkongsi petua. sup & sayur-sayuran memang baik untuk kesihatan.

Anonymous said...

Mighty oaks do indeed grow from little acorns.You are a fine mommy.Keep it up.http://purplesun71.blogspot.com/

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .