Monday, February 9, 2009

Home » , » 042 ikan haruan & kenangan lama

042 ikan haruan & kenangan lama

hari ni kononnyer merancang nak nulis pasal Anis. Yer le semalam (8 Feb 2009) Anis dah genap 18 bulan. tapi memandangkan hari ini suami teman ngajok ke rumah ibu mertuaku.. menyambut abangchik (adik suami) balik dari Lubnan. jadi tak dapat le teman nak nulis pasal Anis sebab banyak lagi gambor2 Anis belum teman siapkan slide nyer.. nak belajo buat 'collage' tak reti lagi.. kalo nak google pun takdan dah ni.. jadi teman ingat bior le teman catat cerita beberapa hari ni.

suami teman sejak akhir-akhir ni dok gila mancing plak.. semalam pepagi lagi dah pegi memancing dengan jiran korner lot.. ish teman ni benornya tak tahu apa nama jiran tu, nama isteri dia jer teman tahu. elok nyer lepas ni teman sebut suami janna ajer la. ni pagi ni pun dia kuor dengan suami janna, kata nya suami janna nak beli joran.. jadi nak minta tolong suami teman belikan.. ahakss, macam ler suami teman terer benor bab joran ni.. sebenornya teman suka juga suami teman berbaik-baik dengan suami janna, sebab ni sebelum ni dok bertegur saper bila memasing nak tutup pintu pagor, bila nak hidup enjin keta.. dan bila-bila kebetulan ajer lah. teman dengan janna pun bukannyer selalu bertegur sapa.. maksud teman, idak le teman ni nak buat mesyuarat tepi tembok (macam mesyuarat tingkap tu).. kami ni selalu bertegor pun bila masa teman nyiday kain, teman nyiram pokok di laman, bila teman nyapu laman., bila teman membuang sampah ke tong sampah depan rumah. yer le pendek kata hanya bila-bila kebetulan ajer. Teman memang ruper ni, bukan jenis teman nak 'bersidai' kat rumah orang tak tentu hal..

balik dari mancing suami dapat 3 ekor ikan haruan.. 2 ekor tu ade le besor lengan teman.. yang sekor lagi tu besor & panjang pulak tu. ade 3-3 ekor hidup lagi dalam tong.. malam tadi deme koje melompat sesaja.. dah letak penutup & letak lagi bata (bior berat penutup nyer) tapi kuat juga deme melompat sampey senget-senget penutup nyer. teman ingat nak 'siang' sekor, boley ler teman buat sup untuk mama amira.. tapi suami teman ni tak reti nak bagi 'mati' haruan. tunggu kebet datang, idak juger dia sampey. mama amira sekarang di masih lagi di hospital permaisuri tuanku bainun, si baby kena kuning pulak.

semalam masa teman tepon mama amira, kata nya baby kuning.. bacaan memula kena 399 hampir 400. haaa.. teman ni mula rasa bengong.. bila masa plak bacaan demam kuning ni samoey ratus.. anak teman tu 13 jer.. borderline 10.. kalo dah 10 tu kira dah okay ler.. yang ini pulak kata mama amira borderline nyer 250.. hmmm.. susah jugak le teman nak buat perbandingan sebab kalo bacaan dulu, kalo lebih 26 tu dah masuk peringkat kena tukor darah.. tapi bila dah bacaan main ratus-ratus ni.. jadi blurr plak teman dibuatnyer.

teman ingat sebelum pegi ke rumah ibu mertuaku boley ler nak di'siang' 2 ekor ikan tu.. tapi kebet ler pulak yg tak sampai-sampai lagi.. dalam bab mengadun haruan ni kebet jer yg reti. suami teman memang jenis tak makan ikan haruan, jadi nak ngadun nyer lagi ler tak reti.

teman tingat masa kami sekeluarga dok di Seberang Takir (Ganu kiter) dulu.. makbonda selalu masak sambal ikan haruan. sebenornye masa dok Ganu ikan laut tersangat la murah.. sebesen besor ikan sardin kecik-kecik tu regenye singgit jer.. tapi masa tu tahun 1981-1984.. hihi.. dah jauh benor masa nya susah nak dijangkau.. kami mula makan ikan haruan ni bila anak opahchik (pakcik Mi) tinggal dengan kami. masa tu pakcik Mi ni baru abis SPM, teman pulak masa tu darjah 5. masa dok ganu dia dapat koje mana ntah.. tapi tiap kali balik koje dia mesti singgah mancing kat kawasan paya/tasek dekat dengan airport Sultan Mahmud.. sekarang ni airport tu dah nama lain kot. sekarang ni pakcik Mi dok kat Temin.. lama dah tak jumpa dia pun.. dah besor-besor gamaknyer anak dia.

teman ingat lagi, pakcik Mi ni kalo kebet & Ee buat perangai & nakal.. siap ler.. penah sekali dia ikat Ee kat pokok temesu dan dia letak sarang kerengge.. apa lagi melalak melolong si Ee. Ee ni memang adik teman yang paling 'samseng'.. masa kecik-kecik ler... dia le yang paling kuat melawan.. kebet ni pulak jenis yang suka back-up adik-beradik.. kalo ade sesapa buat salah, kebet nanti ade jer le dia pandai2 putar cerita.. konon2 adik dia tak salah ler..

pakcik mi teman ni dulu dia ngaji kat sekolah agama ehyak di kg gajah.. jadi dia ni kalo bab ngaji & solat tu dia betui-betui particular. siap la kalo saper tak ikut dia solat.. terutama adik-adik laki teman ler.. kalo ngaji plak, kebet & Ee memang selalu le kena pulas telinga.. deme 2 orang tu memang lembap sket.. teman okay, sebab teman ngaji dengan ayah teh. hmm.. ayah teh, ade lagi ke dia.. alahai, rindu la plak teman.. lama benor dah tinggal Ganu.. sejak awal 1985 lagi. harap-harap suatu masa nanti dapat le menjejak kasih ke sana nanti. rindu nak tengok rumah sewa kami dulu di 864 Kg Bukit Tok Beng, Seb takir.. ade lagi ke pokok jambu golok depan rumah tu.. ntah-ntah banyak yang dah berubah kot.. maklum lah dah 24 tahun..


kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

2 kawan ibu yang hebat:

Pengasas said...

Salam KakYong,
Saya amat-amat-amat minat haruan kering. Baru ni cari merata tempat tapi tak ada. Kalau ada pun harganya RM42.00.

kakyong said...

salam ayahande Pengasas,

haruan kalo jual memang mahal.. di Tg Rambutan ajer depa jual RM16/kilo..
kat perak ni kalo nak cari ikan kering yg agak murah pun kami biasa pegi sampai ke Taiping, biasanyer cari kat pasar hari di Changkat jering sbb boleh singgah rumah TokSu di kg paya.. tp tak pasti le kat situ ade tak haruan kering.. susah nak jumpa.

teman ni tak pandai nak proses ikan haruan kering.. tp kalo ayahnde Pengasas suka, boley ler teman tanya dengan opahCu teman di changkat tin.. opahcu teman ni expert dalam bab2 proses ikan ni.. lebih2 lagi pekasam & ikan kering..

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .