Thursday, February 19, 2009

Home » , , » 051 Proses ikan haruan

051 Proses ikan haruan

teman ni sebenor nya memang tak berapa reti sangat nak menyiang @ memproses ikan haruan, terutama kalo yang masih hidup.. tapi pagi tu, lepas mandi & bersiap-siap.. teman pegi jenguk kotak ikan tu.. tengok sekor dah timbul.. jadi mau tak mau, teman kena la juga menyiang nyer..

memula teman buang sisik nyer dulu.. besor ikan tu, jadi sisiknyer pun besor-besor juga.. letih juger nak meng'garuk'nyer.. kalo ade alat pembuang sisik tu kan senang... walau apa pun.. akhir nya settle juga kojer tu..


kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

8 kawan ibu yang hebat:

erisya nor said...

eeeee beraninya kakyong! erisya paling geli ngan haruan sebab muka dia tuh......

tapi sebab kes haruan ler tersangkut ngan suami hehehe

Pengasas said...

Salam KakYong,
Ada ikan haruan kering ke? Saya nak beli sekilo-dua.
Haruan adalah antara ikan kegemaran saya.

Hazia said...

Apa khabar. dok holıday nı:)

kakyong said...

salam hazia,
sehat seadanya.. camana best ke kat Turki?.. aku ade baca posting terbaru ko... wahh, ko memang berani jalan2 makan angin sorang2.. jgn lupa upload gambar kat fb nanti.. take care. make sure ko balik mesia dgn selamat nyer..

Dalam Mandala Kenangan said...

kak..teman dgn suami mmg suka sgt mancing ke menjala ke..kalau balik kampung kat perak..
mmg best jd nelayan!

kakyong said...

salam Mandala,
selalu menjala kat maner? suami kakyong semlm g menjala di Chgkat Tin.. dpt ikan tilapia.. banyak juga.. ade le rezeki jiran sebelah menyebelah..

Samudera Tinta said...

Salam kak yong,

Saya sampai ke sini dari dari blog ayahanda. agak teruja melihat ikan haruan itu. ibu saya juga selalu masakkan haruan bila saya balik kg. paling best masak asam pedas. goreng garing-garing pun sodap.

saya tolong juga mak saya. tapi tolong makan aje la.hehe. mana reti nak siang-siang nie..=)

kakyong said...

salam samudera Tinta,

ikan haruan isinya manis.. memang sedap masak asam pedas & sambal tumis. tapi suami kakyong tak reti makan haruan.. kata nyer sangkut di tekak.. alahai.. jadi kita sensorang jer ler makan.. selebihnya antor ke rumah mak.

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .