Thursday, December 24, 2009

Home » » Projek cross stitch lah pulak..

Projek cross stitch lah pulak..









Salam buat semua... :)

Actually hari ni takde apa sangat yang ibu nak menceceh. Connection pun macam tak berapa bagus jer. Lagipun ade beberapa perkara yang ibu perlu teliti tapi masih tak sempat nak dibuat lagi.

So, n3 hari ni, ibu cuma nak 'menunjuk-nunjuk' kerja tangan ibu yang ibu usahakan selama ibu tak berblog.








Actually cross stitch ni ibu dah mula buat masa ibu bujang lagi. Kerana kesibukan kerja (masa jadi Akauntan dulu lah), ibu tak sempat nak siapkan projek ni. Walhal, ibu aim nak framekannya bila masuk ke rumah baru (rumah sekarang ni lah).. lepas kahwin, ibu langsung tak sentuh, bahkan disimpan baik2 dalam kotak. :)


Jadi bila laptop rosak.. tak leh nak online, nak buat akaun pun terbantut, jadi ibu bertekad nak siapkan projek ni.. so setiap hari sambil2 tengok tv or masa anak2 tengah main, ibu akan mengadap cross-stitch ni. Actually, ia adalah satu cara pengurusan stress untuk ibu juga.








Ini adalah hasilnya, dah hampir nak siap. Saiz cross-stitch ni 100cm x 50cm.. lebih kurang 3000 x 1500 stitches.


Pada waktu n3 ini di tulis, ibu dalam proses nak buat touch up terakhir jer. Ibu harap ibu dapat frame kan nya dalam tempoh terdekat ni.. dan jadikan hadiah untuk besday ibu yang ke 38, yang bakal menjengah tak lama jer lagi. *dah lama tak hadiahkan something untuk diri sendiri*



Insya Allah, lepas ni ibu ade beberapa lagi projek cross-stitch untuk di teruskan. Ada kawan2 ibu yang nak tempah cross-stitch tak ? Buat masa ni ibu buat projek yang lebih kepada hiasan dinding jer. Insya Allah, akan explore lebih lagi dari semasa ke semasa. Ibu harap dapat kumpul duit untuk beli mesin jahit, dan explore jahitan cross stitch untuk kusyen, table runner etc. hehehee, besor angan2 ibu kali ni.. Insya Allah, pelan2 buat & belajar, pasti akan nampak hasilnya nanti.


Jika ade kawan ibu yang berminat nak buat tempahan jahitan cross-stitch, sila lah email yer, boleh bincang lebih lanjut nanti. :)






kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

26 kawan ibu yang hebat:

Lady Qay said...

DULU MS SBLUM KWEN PUN RJIN BUAT BNDA NIH...RALIT SGGUH..SJK BERKHWIN WPUN TKDE BNYK KJE MCM MLS LAK NK BUAT....HIHIH

RJIN KAK YONG BUAT

♥♥syahadah♥♥ said...

benda ni mmg menguji kesabaran...apa lgi gambar pemandangan ni...
lepas ni frame cantek..puas hati tgk kerja tangan sendrik

zh-ena said...

cantiknya..kena kesabaran yg tggi nak buat tu

CINTAMANISZ Lite said...

cayalah kakyong. Sabar dan berseni sungguh..
Besar cenggitu..berapa ratus ler pulak duit frame dia ek??
Hmm..cantik ler umah kakyong ni...
Setiap tetamu mesti memuji...ye laa..dah laa cantik. Taruk dlm frame lagi cantik. Tambah2 org kagum ngan kesabaran nak wat mende ni...huh..

yatie chomeyl said...

rajin sgguh kak yong, x berblog..ber cross stitch pulak. ni dh berblog, apa jd dgn cross stitch tu? hehe

Rozy said...

dulu rozy pun wat x-stitch, tp la ni dah xdak masa.. (ekceli xpandai uruskan masa...hehehhe)

canik rr kak yong

Ummi Salsabila said...

slm kakyong.
eindunye kat kak yong..lame menyepi.
akhirnya kembali berblogging juga.alhamdulillah..

kreatifnya kak yong.mcm2 le buat..

Opah said...

Salam Kak yong, alhamdulillah tak berblog tapi kak yong dapat menghasilkan sesuatu ......bukan semua orang boleh sabar dengan kerja ni....

ummumishkah said...

wowww... tuan puteri dan putera tu tak ganggu ker?

Hanz said...

Orang yang penyabar jer boley buat crosstich tahap macam kakyong tu.Kalu Hanz,err..dah lama terperuk somewhere..heheh

ummiluqman said...

cantik ni boleh buat jual..saya mmg tak terre nak buat projek mcm ni sbb tgn keras kot hehe

Momma Mia said...

Rajin kak yong buat. Besar tuh. Memang menguji kesabaran nk buat sampai abis. Well done!!

nikhazifah said...

kakyong cantiknya crosstich tu..
kalau saya la, nak ngadap benda tu ngan anak2 lagi..lama2..crosstichnya melekat kat anak..

Nadiah Sidek said...

nadiah pun suka buat cross stitch! tp tak pernah lg buat sebesar tu. ingt nk buat lg tp agak mahal la..smpai skrg tak terbeli lg yg baru..huhu

nza said...

amboi kreatifnya....mesti byk blanje nk wat tu....dulu time sk rajin gak wat bnde alah ni..msh ada trgantung smpai skrg....

Sitisifir10 said...

kakyong, saya ada yang saiznya bahagi seploh dari saiz kakyong..mula buat seblom asmaa' ada lagi tapi skang asmaa' nak masuk 6 tahun sudah...apakah jenisnya daku..udahle gambonye sejambak bunga aje...aiihhh...ni yang teuja nak buat semula niii

kakyong said...

Qay,
memang ralit bila dah ngadap benda ni.. la ni addicted.. godek2 kat internet, jumpa byk gak patern free yg cantik2... :)

hada,
memang tak leh sabor nak tunggu siap... ;)

ena,
bila jahit bhgn yg ade byk kaler tu yg kena hati2 sket.. kalo tak, boleh tersilap guna warna benang yg salah..

Alona,
frame tu, heheheeee.. kakyong go for yg murah je, xdelah sampai ratus2.. asal nampak cantik, fine enough... :D

mommy sn,
masih buat x-stitch nya.. tu pasal xleh nak ngadap blog jer skrg ni... tgh addicted... x sabar nak mulakan projek baru ni... ;)

Rozy,
kalo camtu sambung lah buat lagi.. tp kena kuatkan azam & kemahuan... :D sambil tgk tv, kalo xde buat apa, pelan2 lah buat

US,
kakyong pun rindu dgn US.. aufa dah nak jadi kakak yer... tahniah... !!

Opah,
aktiviti mengisi masa tu sebenarnya.. bila dah selalu/biasa occupied, tetiba xde apa nak buat, tu yg mencipta kerja utk diri sendiri... :D

nadnye said...

cantik hasil tangan Kak Yong tu.. saya mmg takde bakat la

kakyong said...

ummumishkah,
ooowhh.. gangguan tu memang sentiasa ada.. kalo dah lama sgt depa tgk ibu nya ngadap kerja, mula lah tgn2 kecik dtg mengganggu... mcm tu lah juga kalo dah ngadap laptop.. nanti ade le tgn2 kecik yg tetiba jer muncul dok tekan2 keyboard... yg tarik2 tgn.. yg best anis akan ckp, 'tutup lah ibu...'...huhuuuu...

kesimpulannya.. memang x leh nak adap kerja apaa pun lama2..


hanz,
projek ni memang dah bertahun terperuk... ;)

azma @ ummiluqman,
yg ini bukan utk jual.. Insya Allah, coming soon projek akan dtg.. nak kumpul modal sikit dulu... :D

momma mia,
masa tu xde buat apa, berblog pun tak leh..

nik,
tu la, paling lama leh ngadap dlm 15-20 min jer.. pastu kena layan budak2 tu.. bila depa dah leka main baru sambung lagi.. tu yg sgt2 mnguji kesabaran.. :p

pija,
buat jgn tak buat.. nanti tunjuklah kat blog bunga sejambak tu... sekali dpt adap 15 minit pun jadilah.. walau sehari dpt jahit 10 stiches pun ok.. lelama siaplah... ;)

nadiah & kak nza,
yg kakyong buat ni, benang2 memang dah beli sejak awal tahun 2000 lagi (dah hampir 10 tahun tau..), masa tu harga benang rm0.60 jer...
tp ade lah juga tambah beli benang, dlm 25 benang.. di ipoh benang DMC rm1.50 satu, Alhamdulillah di tempat kakyong ni masih bleh dpt rm1.30 satu... tu pun minta en ayah belikan.. xde le beli 25 benang sekaligus.. sikit2.. mana2 warna yg nak habis & masih perlu guna, so request le en ayah beli.. sekali beli tu dlm 3-4 benang.. kalo request beli sampai 10 benang tu.. mau bising gak en ayah... ;)

kakyong said...

nadnye,
kakyong memang ade plan utk buat bbrp small cross stitch utk bbrp kwn2 blog yg dah byk membantu kakyong.. Insya Allah, amik masa lah sikit nak buat.. hari jumaat lepas hampir seharian juga dok cari free x-stitch patern kat Puan google.

U-jin said...

speechles ler kak yong..agak2 brp lama lagi nak siap tu....cantikkkkkkkkkkk

kakyong said...

u-jin,
dah nak hampir siap.. yayyy..!!
nak order ker.. ade byk patern pemandangan yg boleh dicari online, maupun kat kedai2..

Amoi said...

Salam Bib,
Cuba tgk website http://www.epal.com.my
Hope this will help you dlm pencarian mesin jahit.

Yati said...

Kakyong,
Yati baru perasan yang kak yong dah pindah rumah ye. Nampak cantik rumah baru.
Cross stitch yang besar. Tahniah pada kakyong sebab bukan semua orang boleh buat cross stitch sebesar ni. Great work!
Yati ada singgah blog kakyong sebelum ni, tapi tak tinggal jejak, sebab ntah nape, blog ni macam berat untuk computer yati yang kecik ni untuk buka. Apatah lagi, nak tinggalkan komen. camana pun, i wish u all the best. Semoga dapat customer cepat-cepat untuk tempahan cross stitch!

kakyong said...

yati,
pindah rumah?!! kakyong masih tinggal di rumah sama.. ;)
yati lebih expert buat x-stitch dr kakyong.
ohya pasal blog ni memang perasan ramai yg tak boleh masuk.. kalo ade masalah nak masuk yg sini, cuba yati try blog back-up kakyong di wordpress.. kakyong akan import n3 dr blospot ke wordpress bbrp kali dlm sebulan.

terima kasih yati. Insya Allah, harap boleh lah menambahkan sedikit pendapatan dr hasil x-stitch.

kakyong said...

yati.. lupa plak url nyer http://kakyong72.wordpress.com

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .