Tuesday, December 29, 2009

Home » , » meriah cam selalu

meriah cam selalu



sesekala 3 budak ni dapat main kat luor, kan main havoc lagi


Salam semua kawan ibu,

hari ini fikri dah sihat. dah aktif dan semakin banyak cakap. kadang ibu rasa anak ibu ni suka membebel mengalahkan ibu. mana tak nya, kalo ade lauk2 yang tak habis makan, meaning masih ade banyak dalam mangkuk @ bekas., fikri mesti akan 'pesan'.

"ibu.. banyak lagi ni.. tak habis.. ibu nanti simpan dalam petiais, sok leh makan agi.. " fikri la ni dah jadi reminder ibu. :D



kalo ade sampah kat lantai, dia selamba jer komplen.. "ibu ni sapu tak besih.. biar abam (abang) buat.. abam (abang) lagi pandai. "




kalo tak bergaduh tak sah budak2 ni...



kalo ibu nak mula masuk dapur dan baru nak pakai apron, fikri lah yang sibuk2 tanya.. "ibu nak masak apa lagi ni... asyik masak jer.." kalau ibu kata ibu nak masak lempeng, dia sibuk2 suggest makanan yang dia nak makan.. "tak nak lah bu. masak cucur lah bu.. cucur ibu sedap.." hmmm, pandai lah abang fikri nak puji2 ibu, walhal baru jer masak cucur. dia bukannya apa, dia nak ngadap mayonis + sos jer.

kadang2 tu susah juga, kalo tak ikutkan requestnya tu, mula lah mogok tak nak makan. la ni menu feveret fikri adalah nasi goreng, cucur & sup ayam. so, selagi ibu tak masak apa yang dia request, selagi tu lah mogok tak nak makan berlangsung. Selalunya en ayah le yang harus main peranan, saper tak makan, tak leh 'nyontet' (jalan2). Selalunya 'nyontet' ke rumah opahnya di ulu kinta, atau ikut en ayah beli barang.

Anis pulak dia memang tak kesah makan apa pun, sebab anis ni memang tak memilih. Kalo makan sendiri pun, dia akan makan sampai licin pinggan. Kalo disuap pun, anis lah yang makan paling banyak. :D

Aliya pula makannya dah tak mau disuap, nak makan sendiri. kalo ibu insist nak suap & tak bagi dia pinggan sendiri, mula lah melalak sekuat hati. nampak jer kecik tapi suara nya boleh pecah rumah.





anak2 ni ade masa boleh berkongsi makan sama-sama, tapi ada masanya tak nak berkongsi. contoh kalo soh kongsi makan nasi/mee/bihun goreng dalam 1 pinggan.. sah-sah tak mau. kejap si abang tarik pinggan, pastu kakak pulak.. si adik lagi lah tak nak mengalah. tak sudah2 berebut jer kerja depa ni.. kalo tak dapat tu yang mula bergaduh. Ade orang cakap, tak salah anak2 bergaduh... kononnya baik.. yang ni ibu tak sempat nak mendalami nya. Jadi ibu tak leh nak komen apa2, cuma kalo anak2 dah mula berebut pinggan yang satu.. resolusinya.. bior ibu jer yang suap. Kalo dah bersuap pun, masih juga nak berebut turn.


ni video anak2 tengah main pusing2 dalam bulatan.. tapi beberapa saat jer ibu capture.. Aliya memang tak leh tengok ibu pegang kamera. Perasan tak baju anis & aliya tu saper yg hadiahkan..:)





Ibu suka bila tengok aliya & anis pakai baju sedondon. Takat ni dah ade 5 pasang baju anis & aliya yang sedondon. pernah ade orang tegur, "eh.. sama baju.. kembar ker.. eh, sorang kecik sorang besar...!"





kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

16 kawan ibu yang hebat:

Suhana Shahril said...

Budak-budak camtu lah kan..samalah mcm anak2 ana.Kalo xde depa (aritu ader antar aqilah tinggal kat umah tok baba dia,pastu tukar turn, antar iwani pulak),so x cukup korum 3org,cam sunyi plak.Hehehe..kalo cukup korum,riuh rendah, gamat,huru-hara.Har..har..har..

nza said...

gitulh ank2...time kecik le nk brebut2... dh besar cam ank kak nza dh sunyi sepi le cz msg2 dok kt bilik jerr.....

tulh jelous lak tgk org ada ank2 msh kecil...tgk kwn sebaya kak nza br lahirkn baby baru...jelous weh!!!!2lh cz dulu nk brhenti awal dr dpt baby...hu...

♥cybermummy♥ said...

biasalah tu kak yong , umah shikeen lagi lah gamat bisingnya kalau tiga hero bergaduh siap bertomoi . huhuhu tapi sekejap je tak sampai lima minit dah berpeluk semula . skrg ni pun tu tiga2 hero tengah demam serentak . huhuhu ( comel nya si minah tecik tu ngan dress sepasang . geram tengok )

ummumishkah said...

Kemeriahan nilah yang akan kita rindukan suatu masa nanti kan? Sweetnya main bulatan tu! :)

♥♥syahadah♥♥ said...

sekrang bukan sahaja reminder malah penasihat jugak tu..baju sedondon..saya mmg suka lah kakyong..biar namapk macam adik beradik..kalau tak sama..asalkan kaler samapun cukup puas hati

yatie chomeyl said...

abam fikri dah makin hensem la lepas baik dari demam ehehe

Sitisifir10 said...

hihihi....mcm serupa aje kita punya anak2...ahahah..tapi Usamah tak kesah umi dia masak apa pown....

iedaLUVsham said...

comelnyer sume! meriah budak2 neh, tu yang buat kite mak ayah penat2 pon jadi happy! :)

fiza said...

Meriah yer kak yong bila ada anak ramai ni, macam² kerenah (^_^)

Nadiah Sidek said...

bdk2 gitu la peelnya. sama gk la dgn yg bg komen ni. kecik2 dulu slalu gaduh ngn adik smpai ayah kata 'mcm anjing ngn kucing'..gaduh sokmo. ahaha..

atty's said...

bagus lah fikri nie ...leh jadi assistant ibu

iNa said...

bagus la fikri ni..
hehe...

CINTAMANISZ Lite said...

jd budak2 cenggitu ler, kan?? suka sgt main kat luar umah...hehe..
Kalo umah kampung yg bertiang tu...dorang suka main bawah umah..hmm

kakyong said...

suhana,
anak2 kakyong selalu en ayahnyer bawa depa g umah atok/opahnya di ulu kinta 2-3 jam jer.. tu pun seminggu sekali.. masa tu memang rasa lapang sket, boleh lah nak kemas rumah atau buat kerja rumah laju sket... 2-3 jam xdelah rasa apa sgt.. kalo berhari2 mau tak tido mlm kot


kak nza,
betul tu kak.. tp kdg tu bingit telinga dibuatnyer bila si kakak & adiknya menjerit... letih dah mulut dok ckp.. main le sama2.. usah rebut2.. yg tak tahan bila kakak gigit adik & adik balas balik gigit kakak... hahahaaa... :))

ikeen,
hahahah... kalo 3 hero memang gamat lah.. tp bagus lah pandai nak berbaik...
ade lagi nanti nak tunjuk baju sedondon yg seksi meksi dr singapura tu.. ;)

ummumishkah,
yer sgt2 betul.. nanti dah besor lain plak pe'elnyer...


hada,
fikri ni dia byk 'serap' apa yg dia tgk dr tv.. kakyong kalo xde masa nak layan depa belajor, kakyong buka drama melayu.. org kata drama melayu slow.. tp nampak ade kesan +ve pada anak2.. tp tgk juga le drama yg camner..

mommy SN,
hahahaaaaa... hensem.. la ni semakin byk ckp, ade jer hal yg nak di'nasihat'kan ibu..

pija,
fikri ni dah semakin cerewet bab makan ni, aliya pun sama.. anis jer yg tak kesah, apa ibu masak dia makan jer..

iedaluvsham,
pasni beranak lagi ramai.. ;) umur muda lagi, kasi pecah plak rumah ieda... :D

sya said...

seronoknya rumah meriah dengan anak2 kan..
nanti esok2 diorang dah besar, mesti rindu suasana macam ni lagi...

kakyong said...

fiza,
meriah yg tak terkata.. ade jer projek depa.. kejap2 berebut mainan, kejap2 baik main sama2.. kdg2 3-3 sekali main kejar2 dlm rumah sambil jerit.. gamat dibuatnya.. kalo rumah papan leh runtuh kot...


nadiah,
mesti rindu saat tu kan... :D


kakty/iNa,
hehehee.. fikri la ni memang suka nasihatkan ibu.. kurang2 ade lah ibu kwn nak bersembang..

Alona,
awak dah merasanya dulu kan.. la ni anak dah besor2 lain plak kerenahnyer kan...

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .