Monday, December 21, 2009

Home » , » Pija ohhh Pija..

Pija ohhh Pija..

Salam buat semua kawan ibu,

semalam ibu ade mentioned tak leh nak update n3 hari2.. tup2 pagi ni hati ibu melonjak2 nak tulis n3 baru.. walau pun pendek tapi ibu fikir ibu harus & wajar luangkan sedikit masa untuk n3 ini..

kenapa tajuk nyer segitu rupa kan... tu lah.. memang nama pija yang dok melantun2 dalam kepala ibu ni..

ibu pun tak tau macam mana nak mula kan n3 ni.. nak start dr mana.. adakah nak tulis pasal kronologi laptop rosak @ nak citer pasal usaha pija dan kawan2 blogger...

btw, rasanya ramai kawan2 ibu yang tahu dan sama2 satu team dengan pija untuk projek mega tu... hmmm, you all ni kan.. tak tahu apa kah kata2 yang sesuai ibu ucapkan... memang tidak terkata.. bahkan ibu kebanjiran air mata tatkala menatap n3 pija.. kakyong telah kembali bersiaran


sebenarnya petang semalam bila ibu baca email pija dan juga baca komen pija & miela.. hati ni terdetik lain macam jer.. tu yang mula terpk nak godek blog miela dan pija malam semalam. tapi hajat tu tak kesampaian, hingga lewat malam masih juga ibu tak berkesempatan nak online.

actually en ayah pun tak tau ibu dah online ni.. sebabnya bil streamyx kami dah 3 bulan tertangguh tak berbayar.. jadi memang dalam kepala en ayah dia ingat a/c streamyx dah kena block.. so dari minggu lepas en ayah dok cakap kat ibu, nanti lah kita kumpul sikit lagi, bayar untuk 2 bulan dulu. ibu pun tak kesah kalo lambat dapat beronline.. sian en ayah, letih plak nak pk pasal bil tu. Tapi semalam ibu terpk nak cuba nasib.. jadi ibu keluarkan semua gadget2 nya, sambung apa yang patut.. then buat setting streamyx dalam laptop.. selongkar laci bilik tengah cari buku nota yg ade ibu catat password2..

dan memang agak terkejut juga sebab.. line streamyx ibu masih hidup... kalo tahu dari minggu lepas lagi ibu dah online.

macam yang ibu beritahu pija.. ibu spend RM900++ untuk repair laptop ni.. memang berdikit2 kami kumpul duit.. memula tu ibu cakap pada en ayah, tak per lah kalo tak repair pun, lagipun dulu kan dahulu lain yang lebih penting.. lagipun kehidupan tetap berlangsung cuma ibu akan rindu dengan kawan2 blog.. dan anak2 pulak akan rindu nak belajar ABC di lappy.

Laptop ibu skrin nyer rosak.. bukan pecah yer.. tapi skrin nyer jadi putih.. tak leh nak nampak apa2.. ni dah tukor baru pun masih jadi kes yang sama.. on & off akan jadi putih, kejap ok kejap tak okay.. this week ibu plan nak hantor semula ke pusat servis ACER. hari tu dia kata ade warranty untuk tempoh 3 bulan, due warranty is on 13/02/09. ibu spend RM700 untuk skrin jer.

lepas dah repair skrin, kami perap laptop tu dalam 3 minggu, sebab tak cukup duit lagi utk next repair.. next repair is hardisk.. tukor hardisk sbb hardisk tu rosak.. mungkin kesan dari terhempas @ kena ketuk (????)... bila dah siap direformat minggu lepas, laptop ibu ni dah jadi 'orang baru'.. data2 lama semua gone.. kecuali lah ade beberapa yg ibu sempat simpan dalam pendrive.. yang paling ibu sedih sekali adalah foto2 yang diambil semasa AidilFitri yang lepas... ibu tak sempat nak upload foto2 tu either ke FB ataupun ke picasaweb album, apatah lagi save kan ke pendrive... bila lah lagi leh nak berkumpul semua adik-beradik...!!! ibu kesal sangat sebab ibu bertangguh2 nak burn foto2 ke cd. uhukkkk...

so itu lah cerita pasal laptop ibu.. la ni ibu kena kumpul semula data2 kawan blogger.. ;)

dan pasal sumbangan dari projek MEGA blogger untuk ibu tu, ibu rasa tak gamak nak guna duit tu. bukan ibu tak hargainya.. bahkan sangat2 terharu sampai tak tahu nak kata apa.. speechless.. sayang sungguh you all pada kakyong, ... cuma ibu minta izin guna sedikit untuk beli padcooler, cd kosong dan ink printer juga dvd player. DVD player tu supaya anak2 boleh tengok CD di tv.. tak yah berebut laptop dengan ibu.. :D Selebihnya, ibu merancang untuk pulangkan semula kepada kawan2 blogger dalam bentuk giveaway atau contest, atau mungkin juga ibu simpan, incase de kawan2 blog yang memerlukan.

ibu sebenarnya kan, tak biasa meminta, even dengan adik-adik2 @ makbonda.. bahkan rasa malu bila ade kawan yang hulurkan tangan untuk membantu.. lebih2 lagi dari segi RM. pija ade offer ibu (masa awal2 laptop rosak tu), kot2 lah ibu nak amik advance untuk repair laptop. Tapi ibu segan, sebab akaun pija tu tak siap lagi.. bahkan data plak dah hilang. memang ibu segan dengan pija sebab ibu buat spek kat kedai pija, belum lagi bayar 1 sen pun.. pastu pija bagi harga yang memang sangat tidak munasabah murahnya. Pastu baru ni spek ibu patah (dikerjakan dek aliya.. masa ibu tengah solat, dia plak buat projek dengan spek ibu...), pija gantikan frame yang baru.. ibu minta bil tapi pija tak kata apa pun... pija ohhh pija.. besar budi pija, ibu bawa sampai ke mati..

Hmmmm, apa lagi yang boleh ibu kata.. terima kasih semua sebab jadi sahabat ibu.. terima kasih sebab ingat pada ibu.. terima kasih atas kasih sayang you all... ibu dah ambil list nama 'mereka yang peduli' dari n3 pija.. nanti pelan2 ibu teliti, ibu perasan ade nama yang ibu tak kenal.. Insya Allah, semoga tautan ukhuwwah kita berkekalan.. buat yang membantu, semoga Allah permudahkan urusan kalian dan dimurahkan rezeki.

Ibu sebenarnya sudah berkesempatan berkunjung ke beberapa blog kawan2.. pada yang belum ibu ziarah tu,.. tunggu yer.. harap bersabar.. sebab skrg ni ibu sedang proses akhir untuk siapkan projek x-stitch dan lepas tu ibu harus cepat2 mula memasukkan semula data akaun.. jadi pembahagian masa untuk kerja akaun dan masa berblog tu kena buat betui2.. lagipun anak2 dah tak sabar nak belajar ABC dari laptop.... huhhhuuuuuu...



p/s :
untuk miela... beriya2 antor che abangnyer datang rumah kakyong, untuk sampaikan salam kawan2 blog konon.. makbonda plak beriya minta no akaun maybank, konon2 nak main apa tah dengan kawan2 nyer... daku ni percaya jer lah...




kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

23 kawan ibu yang hebat:

♥cybermummy♥ said...

We all love u lah kak yong .
Walaupun dari berlainan negara .
Because of u yang tak kenal jadi kenal , yang jauh terasa dekat .
And two thumps up untuk siti for the mega project. Your brilliant idea membuatkan ini semua terlaksana :D
Salam sayang dari jauh di s'pure .

precious innocent said...

ape kata duit tu, k.yong buat kduri doa selamat.. buat gath kecik2 je.. so leh kenal dgn geng2 online..

then hire kitaorg bphotoshoot xmas nie, x mahal.. rm80 je.. hehe


welcome back k.yong!

-mama emma®-

yatie chomeyl said...

ala kak yong , kawan2 blogger yg baik hati tu mmg niat nak bagi sumbangan duit tu utk kegunaan ka yong. jadi, tak salah pun kalau k yong guna hasil sumbangan kawan2 tu untuk ganti duit yang k yong guna wat repair lappy tu...untung kak yong, ramai orang sayang :X

Noy said...

as slm kakyong..slm rindu dari brunei..lama dah tak jenguk blog kakyong..my blog pun baru ni update...k.yong sihat?

Hanz said...

Welcome back, Kakyong!

Ummu Syahid said...

Lama tak dengar berita... Kak Yong apa khabar... anyway... selamat berblog semula...;)

Lady Qay said...

kak yong, sumer org syg kak yong sb tu rmi nk tolong kak yong...kak yong gune jer duit tuh utk apa2 yg perlu...

AshAnas said...

selamat kembali kakyong... dh lm tnanti2 kemunculan semula kakyong...
kakyong, km ikhlas bg sumbangan utk kegunaan kak yong.. kakyong guna ya... cukup utk beli 1 laptop yg lebih baik... laptop lm tu kasik kt anak2 tgk abc... takla tganggu sgt keje2 kakyong kan... byr bil streamyx tu ke... sume utk kakyong, km ikhlas...

Rozy said...

Terkilan sebab xsempat nak join...Pija dah tutup collection..
neway, suka sangat sebab kak yong dah balik!!!

kakyong said...

shikeen @ cybermummy,
jauh di mata, dekat di hati... :X

mama emma,
i love ur ideas... sambung idea pija utk gathering tu, ala potluck pun okay.. part fotoshoot tu yg best!!!

sempat ke nak himpun kwn2 blogger b4 xmas.. brp hari jer tinggal ni... ;))

lgpun kyong belum sempat pun nak buka mulut pada en ayah pasal sumbangan durian runtuh ni... en ayah plak jenis yg tak suka plan kalut2... anyway, kita akan kiv bab gathering ni.. suka nya nak jumpa kwn2 blog... :D


mommy sn & Qay,
Insya Allah, akan diguna dgn sebaiknya.. kakyong pun sayang u all... :X


noy,
apa khabar noy di brunei.. kakyong sihat selalu. kakyong belum sempat jengah blog noy pun lagi..

Hanz,
thanks.. hadiah hanz kakyong tak pos2 lagi... sorry.. :|


UmmuSyahid,
thanks.. masih rajin berkebun di FB ke?

Ashira..
hmm, beli lappy baru? mungkin tak kot.. kakyong plan nak burn ke cd jer semua kits@tools pembelajaran anak2.. tu yg berhasrat nak beli dvd player.. ;)

rozy,
niat yg baik pun dah cukup bagus... :)

ummumishkah said...

Pija memang sahabat yang hebat! Terima kasih kak yong dah tinggal jejak kat blog mak buyong ni.. :)

Opah said...

Salam Maal Hijrah untuk kak yong dari opah. Nampaknya opah memang ketinggalan langsung cerita kak yong. Bagaimana pun alhamdulillah laptop dah ok kan....

umu Niha said...

wah selamat kembali. masa kakyong xbersiaran tu ingat nak calling2..cari no hp kakyong dah ghaib. mesti kerja anak dara...papepun suka sgt kakyong dah kembali...bole baca n3 best2 lagi

umi Nuha said...

kat atas tu saya sebenarnya.cane leh salah taip nama ni..hishhhhhhhhh

Nadiah Sidek said...

nadiah pun terharu dgn usaha kak pija. ukhuwwah itu indah wpun tak pernah bersua muka!

HIDUP BERANI UNTUK GAGAL Precious said...

Waaaa ... selamat kembali berblogging!! Lab u!!

Suhana Shahril said...

Rindu kat kak yong,Sori ya, ana x de contribute apa2 utk kak yong sbb masa pija buat projek mega,blum time masuk gaji.Mmg tgh kering time tu.Bila dah masuk,pija ckp dh cukup kutipan utk projek dia tu.Rasa terkilan & termalu jgk sbb xda apa yg ana boleh buat utk bantu kak yong.Maaf byk2 ya.Rs bersalah pun ada jgk ni.Maaf sgt2.

atty's said...

selamat kembali kakypng..

kakyong said...

ummumishkah,
betul betul betul.. marvelous... :D

opah,
xper.. asal opah ingat kakyong.. ;)
rindu dgn opah.

umi nuha,
kita ni dekat tp x penah bersua muka lagi...
masih di Ipoh kan??!!

nadiah,
memang satu usaha yg murni..

kak lili,
terima kasih.. i lab u 2.. ;)

Ana @ suhana,
jgn ckp mcm tu.... lagipun Allah lebih tau.. mungkin ada org lain yg lebih berhak untuk terima sumbangan Ana..

kakty,
rindu nyer dgn kakty...

nadnye said...

salam Kak yong...
selamat datang kembali, semoga selesai semua masalah yea

MAMASYAZA said...

memang best idea pija ari tu. kita sama2 membantu..apa salahnye..selamat bersiaran kak yong

nza said...

gitulh kwn2 yg perihatin...kak nza pn ada sms pija n ktnya dana dh cukup time tu...apapn lakukn yg trbaik utk diri kakyong n kekwn...

kakyong said...

nadnye, su & kak nza,
kakyong pun tak penah sangka pija boleh pk cam ni sekali utk tolong kakyong. so pasni meh la ramai2 meriahkan blog pija...

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .