dah breakfast… hari ni kita jamu pulut la pulak yer.. pulut ni tak elok makan selalu.. nanti cepat lemah badan (ibu le… lepas makan mesti le ngantuk @ malas jer ghopenya) Tapi kali ni ibu jamu pulut tanak jer la.. tak yah sesusah nak letak santan, walaupun en ayah tokey santan.
Pulut tu masak le macam masak nasi, tambah garam sikit.. sikit jer usah banyok, tak letak pun tak ngape… tapi usah letak air banyak2 sangat.. nanti lembek benor jadinya. Bila dah suam2 sikit, kome kepal2 kan… pastu leghek (golekkan) pulut tu atas serunding. Serunding tu ikut suka la, nak golek lama2 pun boleh, bior banyok sikit yang terkena @ bermesra dengan pulut tu.
Jemput la makan… Bismillah dulu yer..
kalo suka makan dengan ikan masin pun sedap.. nak makan dengan kelapa parut campur gula pun sedap… tapi hari ni ibu jamu makan dengan serunding le.. almaklum le serunding dari ummu Uswah tu ade lagi..
Teringat masa dok di Ganu dulu.. makbonda selalu buat pulut tanak ni makan dengan kelapa parut masin (letok garam le sket) dan ikan panggang/bakar.. masa tu kami panggil pulut lepe. Kena tanya MamaYatie @ Wan Anie, betul ke? Rindu juga nak makan macam tu…
nota :
tadi cuba google pasal pulut lepe... rupanya macam pulut panggang pulak... ehh, naper lain benor.. masa tahun 80'an dulu... xde plak berbalut macam pulut panggang tu... adehhh, sangat musykil...
kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!