Thursday, November 4, 2010

Home » » Cara meletak signature dalam blog @ n3

Cara meletak signature dalam blog @ n3

Salam ceria,

Memandangkan ramai kalangan kawan ibu yang masih belum tahu camana nak letakkan ‘signature’ dalam blog, maka ibu share cara nak letakkan nya..

Ibu cuba ajor cara yang mudah.. harap2 kalian faham.

Step 1st.. upload kali pertama dlm compose n3..
 
1-uploadgambar
 
Step 2nd.. dah upload file gambor tu.. pilih ‘original size’
2-pilihoriginalsize
 
Step 3rd.. tengok kod kat ‘edit html’
 
3-kodhtml
 
hanya ambil kod yang dihighlight biru (dalam gambar di atas) dan tambah kod berwarna merah (rujuk contoh kod di bawah). width pula boleh tukar ikut kelebaran yang anda suka.
 
contoh :
<img  src="http://2.bp.blogspot.com/_MGsM4k7cdkU/TNJPgx64QCI/AAAAAAAAK9o/eDYn3kyIMCs/s1600/aritgnibu.png"    style="background: transparent; border: 0 !important;" width="320" />

nota :
warna biru = url gambar/signature
warna merah = supaya signature transparent & tidak nampak berkotak.. jadi boleh letak di mana2 backgroung pun
width= panjang/lebar signature.. adjust la ikut kesukaan sendiriStep 4th.. copy kod signature dan simpan di settings > formatting
 
4-set-format
 
scroll ke bawah sampai jumpa kotak ‘post template’, paste kan kod signature dalam kotak ‘post template’ dan tekan ‘save setting’.
 
5-post-template
 
Selepas ni Insya Allah, setiap kali mulakan post baru, signature dah sedia ade dalam ‘New Post’

Sekian, harap membantu.


kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .