Tuesday, November 30, 2010

Home » , » Lempeng colek sambal ikan bilis + resepi karipap gergasi

Lempeng colek sambal ikan bilis + resepi karipap gergasi

Salam bahagia dan salam ceria,

Pepagi ni, jom makan lempeng colek dengan sambal tumis ikan bilis.. Lempeng ni memang tepung dan air semata2… memang tawor-heber la rasanya kalo makan camtu jer.. bila dah colek dengan sambal tumis ikan bilis, baru le datang nikmatnya.. nak2 kalo lempeng masih panas-panas. Thumbs up


IMG_9109


Piring ni memang antik.. kepunyaan arwah onyang Jenab (nenek pada makbonda).. tiap kali tengok piring ni mesti teringat pada arwah.. Zaman sebelum sekolah ibu dan adik (yg no2, suaminya miela) dok dengan arwah onyang. Apa yang onyang tak pernah masak untuk kami 2 beradik makan.. ubikayu bakor dalam api… lempeng, cucur kelapa, kerepek pisang kudapan harian kami, & ntah apa lagi lah… hari2 kami dok jatuhkan timba dalam perigi., jenuh onyang berleter, tapi kami tetap juga jatuhkan timba dalam perigi.. last2 dapat timba dari upih pinang sorang satu.. tu pun jatuh juga.. kome ade pengalaman macam ni… tetiba hati merasa rindu pada zaman tu… Confused smile

Since semalam dah buat tayangan perdana karipap gergasi, hari ni ibu kongsikan resepinya.. sangat2 mudah dan simple.. kalo kakyong, koleksi resepi memang semua yg mudah & simple. cepat di masak, sedap dimakan & tak lama2 kat dapur…



Bahan-bahan :
Untuk kulit
tepung, air, garam & marjerin/minyak masak
Buat macam nak buat kulit karipap le.. semua reti kan.. sukatan ikut suka, tapi 1 cawan tepung buleh dapat 3-4 biji karipap gergasi (bergantung pada saiz karipap yang dicanai)

bahan untuk inti ~ ini terpulang pada kreativiti masing, sendiri nak makan sedap kan..
telur (1 biji karipap = 1 biji telur)
bawang – didadukan @ ricih halus (ikut suka, tiada cara potong yang salah)
cili hidup/cili api..
lada sulah
daun celery/sup sebagai penambah bau… baru lagi berselera..
option sayuran lain – Carot diricih halus/kucai (semua ni baik untuk ibu menyusu)

Cara buat :

1. Canaikan kulit karipap.. canaikan sebesar pinggan makan, diameter lebih kurang 7-8 inci.. bukan le besor sangat..

2. pastu letakkan kulit yang dah dicanai bulat dalam mangkuk.. mangkuk yg kecik sket la dari saiz pinggan tadi, tujuan supaya bahan2 inti tak melimpah keluor & senang nak dikelim

3. pastu masukkan inti dalam (step 2) :  pecahkan telur 1 biji, tabur bawang, tabur cili, taburkan lada sulah dan daun celery, kalo nak tambah sayur lain (cth hirisan carot pun buleh).. pastu temukan bahagian tepi kulit untuk di kelim.. kelim bagi comel2 yer…  Hot smile kelim ni kena elok2, jangan terburai, nanti kalo terkeluor telur tu leh meletup… opppsss..

*nota 1 : jika tak suka telur tu sebiji cam tu.. leh campur kan bahan2 dalam bekas lain, kocak sikit macam nak buat telur dadar tu.. pastu masukkan dalam step 2.

*nota 2 : untuk inti ibu memang tak letak garam.. sengaja biarkan rasa natural.. sebab nanti nak colek dengan sos.. lagipun kalo letak garam dalam telur ni, dia suka berkumpul setempat, buleh hilang selera bila tergigit bahagian bergaram tu… Smile with tongue out

4. Ulang step 1-3.. buat sampai habis tepung @ ikut bajet le nak buat berapa biji..

5. Panaskan kuali (deep fried) dan goreng sampai kuning keemasan.. ikut suka la.. jangan hangus udah ler…  Untuk yang menjaga kesihatan dan nak kurangkan minyak.. buleh juga di bakar dalam oven, tapi tak pasti berapa lama & suhu berapa, sebab tak pernah cuba. Open-mouthed smile

6. Bila sudah masak, masukkan dalam pinggan comel2.. potong kan dia comel2.. hias ikut suka lah yer.. boleh makan dengan segala jenis sos pilihan tersendiri… makan dengan thousand island pun best… cili sos thai pun best jugak…

Sekian, resepi mudah dan senang dibuat. Selamat mencuba..

p/s
Masa zaman sekolah dulu, makbonda selalu buat.. buat bekal g sekolah.. penuh la 1 tipuware.. kenyang makan.. kadang2 mak buat untuk bekal balik asrama (Melaka).. selalunya habis dalam bas jer.. jauh ooo dari Ipoh ke Melaka... 8 jam.. dulu la, sekarang ni lagi cepat kot..








kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

Comments (18)

Loading... Logging you in...
  • Logged in as
terbayang2 kesedapan lempeng tur..kdg2 MIL masih lagi buat kalo kami blk tepeng..saya? dah lama tak buat..suka cicah kuah gulai ayam
My recent post Protons Innovation &amp Family Fest 2010 - Final Part
Baca entri kakyong ni, buat Yati terasa nak buat lempeng untuk breakfast esok. Hehhe...
Tak pernah cuba buat karipap inti telor. Satu kelainan tu. Dan lagi senang rasanya. Tak yah nak buat inti daging, kena beli minced beed lagi, etc.
Bagus idea kakyong ni. Terima kasih, share resepi ya! :)
My recent post Cross stitch travel bag and stitchbow
kakyong, sedapnye lempeng cecah sambal tumis ikan bilis... ummi shira pun selalu buat...

nanti leh cuba buat karipap gergasi bak kata fikri tu... hehe...
dah lama tak makan lempeng...zaman kecik2 dulu ada la mak buat..sedap n sihat..
kakyong..lempeng tu kalau letak nyoq parut yg isi lembut2 sikit tu lagi sedap...sini panggil peknga (masa buat tu tempek kat belanga..hehe)
sedap, mmg sedap..tetiba rase tringin ni berkaripap ;p
thanx 4 the recipes
My recent post Saya berani mati
wah... bestnyer.
saya suka makan ni kak yong,..sedap woo!
yum yum..nampak sgt sedap..and sambal tu memang my fav :) kecur air liur me :)
My recent post Rezeki penutup November - my lil Ariff is the 1st prize winner for Prince Sweety Contest
klu sambal bilis tu cicah dgn apepon sedap..saye ratah je lauk tu ;p
rindu lempeng bawang arwah nenek buat.
orang lain buat tak sama.
mana nak cari lempeng bawang itu?
Kak yong lempeng cicah sambal ikan bilis , mmg mabeles
bila nak jadik jiran kakyong nie
oo..kena letak kulitnya dlm mangkuk rupanya. jenuh duk fikir mcm mana nak pecahkan telur dlm kulit karipap :p
My recent post Rumah dah dipanaskanyay!
sya mmg suka makan sambal ikan bilis..myfeveret
Salam Kakyong, eh sedap apa lempeng tawor makan dgn sambal tumis ikan bilis. Dgn kari pun buleh! Mau tambah 3-4 keping. Eh, Kakyong dah dpt ke gelang lipan tu akak antor dh 3 minggu kot. Kalau tak dpt sampai skrng maknanya hilanglah tu. Kalau tak sampai akak kena ganti benda lain ya? Tolong respon dan bgtau Akak kat blog akak ari ni, in case akak lupa nak check kat sini. Thanx.
Kak Yong...sedapnye makan lempeng cicah sambal ikan bilis..trosssss teringat mak kat kampung sbb suke sgt ngan smbal bilis mak..lagi2 klu cicah ngan lempeng or ubi rebus..=D
My recent post Check-up adek baby 25 weeks
tq kak yong for the recipe...
bleh try buat ni... nampak mcm senang dan sodap :)
My recent post watermark free
sambal tumis ikan bilis, mmg kesukaan kami semua
My recent post Berakhir sudah kerisauan akak yang tahap gaban

Post a new comment

Comments by

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .