Tuesday, January 26, 2010

Home » , , » Fikri soon will turn 4 in Feb 2010

Fikri soon will turn 4 in Feb 2010



aksi pokok kaktus dari fikri.. fikri memang suka sangat buat aksi2 ni.. pokok kaktus la, rimau lah, jaguar lah



Salam buat semua kawan ibu


Fikri tak lama lagi akan genap umur 4 tahun. Hmm, apa yang fikri dah tahu yer... kalo ikut gaya & lagaknya, memang macam budak dah umur 5-6 tahun.

Why? Kalo makan di luar (x kiralah kedai tepi jalan @ restoren), gaya mesti ada.. sudu & garfu tak boleh miss.. pesanan tetap adalah nasi goreng ayam. Tak mau kongsi hatta dengan anis sekalipun. Pernah juga pembantu kedai yang bertanya, 'umur berapa ni?' bila jawab '3 tahun lebih' depa macam tak percaya pulak. So, at least table manner tu, kira thumb up lah untuk fikri.


Fikri ni dia suka bercerita. Setiap masa ade sahaja yang dia nak cerikan. contoh, bila tengok iklan tv yang bencana @ gempa di Sumatera (Padang), setiap kali itu dia akan cakap "Ibu.. tengok rumah dia runtuh.. pecah.. opah tak ade, atok tak ade, ibu tak ade, ayah tak ade..semua tak ade.. kaki sakit, muka darah, tangan sakit, semua sakit."


Kalo keluor iklan yang kena ragut tu, yang mak nyer kena langgar dek kereta masa nak ke pasar tu. "Ibu, tengok tu.. tak baik curi beg.. mak dia kena langgar, abis darah.... " hmmmm...


Pendek kata, setiap iklan yang dia suka tu, dia pasti akan buat rumusan dan cerita sendiri. Kadang2 ibu tengah memasak kat dapur pun dia leh lari ke dapur semata2 nak ibu dengar dia. So, okay.. dengar jer lah. As long dia suka.. kalo buat derk, tak bagus kan.. penah gak sajer buat2 tak dengar, nanti fikri akan jerit "Ibu, pandanglah sini.. dengar lah..." So, anak nak perhatian.. give it. anak hepi, ibu pun hepi. Even kita dah dengar & dah tengok berkali2.. layan jer lah as if itulah kali pertama kita dengar dia bercerita. no harm kan. :D



Cuma satu perkara lah yang lately ni "macam ade alarm yang 'ringing-aloud' dalam diri ibu".. fikri masih banyak lagi tak kenal huruf. Dia kenal hanya beberapa huruf jer. & apa yang dia selalu tulis pun adalah huruf2 yang dia suka jer. I'm a bit worried, actually memang risau. Fikri ni walau dah banyak tengok VCD ABC, 123, tapi ibu tak pernah dengar pun dia baca @ read-a-loud ABC dari mula sampai habis.. fikri selalunya akan sebut secara rawak, ikut sedap dia nak sebut. Tapi Anis (now dah 2y 5m ) lain, la ni Anis dah mula 'nyanyi' ABC walaupun tak sampai Z. Agaknya lain kot cara anak lelaki dan anak perempuan.

Tapi ibu tetap risau.. lebih2 lagi bila ibu ter'come-across' this article.. Early sign of reading trouble





-klik pada foto to enlarge-


so far, setiap kali menulis, fikri akan tulis huruf yang sama.. A,L,M,I,P,H,W,M,O.. kalo tengok foto pertama tu, huruf P yang fikri tulis terbalik.. bila ibu tanya, huruf apa ni, dia kata P, (ingatkan dia tulis huruf d kecil) so ibu betulkan dan tulis di atas nye. Nampak tak huruf yang macam no 9 disebelah huruf A tu.. tu juga P. :D ikut suka dia jer nak tulis, walaupun dah banyak kali ibu ajar tulis huruf yang betul.




-klik pada foto to enlarge-


Ibu baru belikan buku untuk fikri berlatih menulis huruf dan nombor. As for nombor, fikri kenal nombor 4 dan 7 (sila sebut in BI okay). Bila ibu ajar dan sebut EMPAT, fikri akan cakap "ini FOUR lah ibu". Bila ibu cakap "Yer lah, four tu bahasa Inggeris, Empat tu bahasa melayu." fikri akan jawab "ok lah" gitu jugalah dengan nombor 7. walaupun dah emphasis banyak kali, tapi fikri memang insist dengan apa yang dia tahu... kalo dia tak nak argue dgn ibu, memang dia akan jawab "Ok lah" Ibu fikir dah wujud kecelaruan bahasa kat sini. cabaran untuk ibu ni.. :D


Buku yang nombor tu,  no 4 & 7 memang dah habis fikri tulis, tapi nombor lain... hmmm, dia suruh ibu plak yang tulis. terutama nombor 2, 3, 5, 6, 8, & 9, ibu perasan fikri memang belum dapat lagi nak menulis nombor atau huruf yang ber'lengkung' @ yang ada elemen separa bulat. Insya Allah, practise make perfect kan.

Fikri masih lagi menyusu botol. maksimum 3-4 kali sehari, 1 dos 5 oz @ 150ml, kalo buat lebih dia memang takkan habiskan. Ibu ada cakap, "abang dah besar la, tak yah lah isap botol. abang minum susu guna cawan jer lah" Tapi dia tak nak, siap marah2 lagi tapi kalo minum freshmilk dia akan minum guna cawan. La ni sudah tidak berputing, dah hampir 6 bulan dah.


Rasanya, cukup takat ni dululah citer pasal fikri. Kalo nak tulis lagi memang banyak.. Insya Allah, coming up perkembangan Anis & Aliya pulak.




kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

21 kawan ibu yang hebat:

Rozy said...

xper fikri,
practice makes perfect.. mintak ibu belikan buku banyak2 na..

Lady Qay said...

dah besoo fikri..kjap je kan rs dah beso anak

MyHasla said...

tak pe bib... slowly... insyaallah fikri boleh catch up nanti. after all dia baru nak masuk 4 tahun. let him enjoy his world at his own age.

chem said...

salam kak yong
lelaki maybe slow dari perempuan, mungkin dia tak nak tunjuk kat kita kot. macam anak chem kat sek semua bole buat kat rumah tak bole sbg ibu dan umi kita tak bole putus asa kan so tugas kita semakin hari semakin tercabar sabar ya....

Sitisifir10 said...

Usamah ku lahir 27 feb, arwa lak 6 feb...hihi...my baby insya ALLAH bulan feb juga,....lepas ni leh sama2 celebrate dengan anak2 saye.. :P hihi.. mcm la pernah celebrate..

k.yong, asmaa' juga suka bercerita...usamah ala2 pemalu sikit nk bercerita...tapi mmg sejibiklah dengan apa yg k.yong perhati pada fikri

NORHAYATI BERAHIM said...

yong siteta juga 4 tahun, dia boleh menyebut A-Z dgn lancar, boleh baca Al-Fatihah tapi tunggang langgang, Alif ba ta, tapi dia tak suka menulis, tengok mood macamana. kalau suka dia tulis, kalau tidak dia tinggalkan, cikgu pun tak push dia...budak2 perkembangan dia berlainan dan paling penting yong kena ingat fikri baru 4 tahun...jgn percaya sangat artikel2 mat salleh ni..

sya said...

takpe kak.. banyak masa lagi untuk dia belajar.. tapi, memang bagus lah time nak makan tu... :P

Nadiah Sidek said...

macam tu ye gaya pokok kaktus? hehe..ada je idea si fikri ni :D

Yati said...

Birthday anak ke2 Yati (Hafizan) pun bulan February jugak. Pun sama, nak masuk 4 tahun. :) Yati pun rasa camtu jugak, tak perlu risau, sebab dia baru nak masuk 4. Nanti dia boleh la tu. Lain anak, lain perkembangannya.

Ina Hashim said...

Bib,

jgn la terlalu risau & jgn push dia sangat...dia baruuu je nak masuk umo 4 tahun..belum pun masuk tadika...kecik lagi

Suhana Shahril said...

Lor..ana ingat fikri sama umo anak sulung ana, aqilah (5)..rupenyer sama umo anak no 2, iwani..br umo 4 thn yer..
Kita kongsi besday month yer..achik ana 10 feb..hehe..enterprem la plak...

ummufarhan said...

salam,

kak yong, seronoknya bercerita pasal anak..especially pasal prkembangannya..setiap anak berlainan perkembangannya..insyaAllah anak2 kita semua akan berjaya..semoga kita para ibu diberi kekuatan oleh Allah untuk terus sabar mendidik anak2 ke gerbang kejayaan..dunia dan akhirat

nza said...

dh besar la fikri...moga jd ank yg pintar n soleh nnti....

temp. housewife said...

salam K.Yong,
jgn risau kalau Fikri belum boleh menulis dgn elok. Anak sulung sy Fathini dah 5 thn pun bila mengira no. dr 11-20 masih tertukar2. kita ajar slowly nanti diorg akan pick up. :)

yatie chomeyl said...

fikri tu saje je takmo tunjuk pandai kak yong..sbnrnya di adah tau, biase nya org kelate cakap "hero x gaduh"= hero kan selalu menang last2, so dia rilek2 je dulu awal2 ni hhihi

happy 4th years bday abg fikir encem ;)

mummyseri said...

Salam kak yong..kalo yg bab botol susu tu samalah cam anak kite..da ajar guna cawan tamau jugek..tp kalo minum susu yang fresh milk @ air masak baru guna cwn..camana ek nak buat..anak kite plak nak masuk 3 thn ..

kakyong said...

rozy,
heheheee.. la ni dia rajin buat revision, setiap hari abis semua m/s buku diselak.. ayahnyer ckp 'tgk lah anak awak tu, eksen mcm dah pandai baca' :)

jadilah.. asal dia suka buku, ok drp asyik nak main jer..


Qay,
tu lah, bila sibuk dok layan si anis & aliya, terlupa lak fikri dah makin besor...


kakhas,
ibunya yg paranoid sikit.. tgk anak2 org lain yg sebaya fikri yg nampak lebih 'maju'.. terasa plak mcm ibunya tak cukup mengajar.. walhal 24 jam mengadap anak2... huhuuu.. :p


chem,
susah juga nak ckp, lelaki slow @ prmpn lebih cepat.. semakin anak mbesar ni, semakin mencabar jiwa minda fizikal mentah rohani jasmani... :D


Pija,
sama lah besday fikri & Usamah.. meh lah tahun ni kita celebrate sama2.. ;))
ibunya plan nak buat makan adik-beradik jer, sempena maulidur rasul bulan depan.. :D
usamah memang pemalu kan, beza dgn uwaiys yg sgt peramah mcm umi dia... ;)


kak yati NB,
heheheee.. at least teta kenal A-Z..
yer lah betul pun baru 4 tahun.. sampai atoknya tak bg nak antor ke tadika.. kecik lagi.. bior dia main puas2.. uhukkk.. tp bila fikri yg 'ajar' atok tgk buku, terkedu gak atok dia.. atoknya ckp mcm dah sekolah.. walhal fikri ni suka create cerita, apa ajer gambar yg dia nampak dia akan mula lah cerita dia.. ayahnya ckp fikri auta lebih.. tp ibunya rasa itu kreatif anak2.. kurang2 dia ada daya imaginasi..

kakyong said...

sya,
Insya Allah, harap2 gitu lah, cuma ibunya jer yg riso, bila dah sibuk dgn mcm2, terpaksa pula kurangkan masa mengajar dia one-by-one..


nadiah,
setiap kali buat gaya tu.. dia akan cuba tarik perhatian "ibu,, abg jadi pokok kektes" kalo ibu buat dek.. berkali2 lah dia akan panggil sampai lah ibu tengok @ toleh kat dia..

Precious said...

Cepatnya anak-anak besar. Comel!

kakyong said...

yati,
ohh, saing lah fikri & hafizan... jom kita sambut sama2.. online leh ker... heheheee... ;;)
fikri 27hb, hafizan brp hb?


hez,
so far xde lah push dia, kalo dia tak mo tulis, ok let it be.. ikut jer rentak dia.. kalo dia nak tgk vdc, then bg tgk vcd, kalo dia nak lukis2 bg dia lukis, dlm 1 bulan leh habis 1 rim A4 paper, (beli yg murah2 jer).. cuma bila dah nak masuk 4 tahun ni, berharap lah agar dia kenal huruf & tahu menulis..


ummufarhan,
ibu2 memang mcm ni kan.. semua perkembangan anak2 dr day 1 hinggakan dah besor 'gajah', memang xcited bila dia develop positively... :D
Insya Allah, kesabaran itu lah yg sgt2 sukar...


kak nza,
Amin.. semoga makbullah doa kak.


yatie chomeyl mommy sn,
heheh.. yer lah tu hero 'tak gaduh'.. :D


nuradyani @ temp. housewife,
riso tahap biasa2 jer.. kdg2 kita ni jd perasa bila org kata, 'aikk, dok rumah pun tak sempat nak ajor anak ker...' uhukkk... ntah lah naper lately ni jd sgt2 perasa... :p


mummyseri,
alyssa baru nak masuk 3 thn, lg kecik dr fikri.. kena slowly cakap & ajar lah kan.. tp fikri kalo berjalan jauh ke dekat, dia tak ingat kat botol susu dia.. sbb sonok sgt... :D


kak lili precious,
heheh... kak pun dah laluinya terlebih dulu kan... ;)

ummuabdullahsyaakir said...

SESI MENINGGALKAN JEJAK ^_^

Subhanallah sekejapnya msa...emm Fikri dah besar yea.Setiap ank2 ni unik kn kak.

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .