Monday, January 11, 2010

Home » , , , , » Do you think I'm a brutal mommy..?!

Do you think I'm a brutal mommy..?!

Salam buat semua,

sebelum ibu terus menulis, ibu nak buat satu statement

"Ibu nak minta maaf dengan semua kawan ibu yang rajin jengah blog, yang rajin memeriahkan kotak komen ibu & yang juga rajin sapa & tinggalkan pesan di kotak sembang., kalian memang kawan yang hebat, ibu jer yang masih tak mampu nak bahagikan masa untuk membalas ziarah ke blog kalian. Mohon diampun yer.. Insya Allah, ibu cuba untuk ziarah 1 minggu sekali sekurang2 nya.. uhuukkkk.. tak sempat :( "

btw, berbalik kepada topik. :D

dalam keadaan ibu sekarang ni, dalam usaha untuk siapkan kerja akaun juga buat dikit-dikit kerja cross-stitch, adakalnya ade beberapa perkara yang terpaksa ibu 'bertahan' or buat2 dunno or buat2 tak kesah sangat.. walau hakikatnya nak jer stop kerja bila perkara2 ni berlaku.







Sekarang ni ibu masih belum boleh nak jadualkan masa kerja.. maksud ibu macam ni,ibu masih tidak boleh nak tentukan masa bekerja yang tetap contohnya jadual untuk buat kerja akaun dari jam 2 - 4 petang. Apa yang ibu buat sekarang adalah sebaik ibu selesai dengan kerja2 rumah di pagi hari * sapu sampah, mop lantai, lipat kain, sidai kain dan kemas dapur * ibu akan On kan laptop dan ibu akan mulakan aktiviti memasukkan data. Ibu akan setkan target harian contoh 2 buku resit perlu disiapkan, kalo bil2 & invoice2 pula ibu target untuk 2 bulan invoice (2 file) untuk sehari. Walaumacamana keadaan sekalipun, ibu mesti capai target tu.

Jadi, ada masanya anak2 akan tunjuk perasaan (bukan sebab lapar atau apa, tapi memang depa nak merengek minta perhatian). Aliya selalunya akan minta di riba. this is a BIG NOOooo... ibu tak boleh nak buat kerja sebelah tangan semasa membuat data entry. Bila ibu tak layan, dia akan mula peluk2 kaki ibu atau melentok2 kan badannya di peha ibu. Huuuuhhhh... memang sungguh terganggu. Dan suara rengekan pula akan bertukar jadi raungan. Kalo sekali ibu layan lagi, tapi bila dah berkali2 dia buat camtu.. ibu biarkan ajer. Biarlah dia melalak. Ibu brutal kan..!!! Yang magiknya, bila di tv dok tayang iklan yang dia suka, dia boleh stop jap melalak dan sambung semula bila iklan habis. Soooo... Aliya main drama dengan ibu ker....

Selalunya ibu akan stop kerja kalo gangguan nya sampai ke tahap maksimum.. contoh bila Aliya dah mula menghulurkan tangan nak menekan2 keyboard @ tangannya dah mula nak selak2 baju ibu (nak nenen le tu). So normally ibu boleh ngadap kerja pun tak sampai 15 minit untuk 1 sessi. So dalam sehari memang hampir 10 sessi baru ibu dapat capai target harian. Ibu akan hanya berjaga malam pun untuk siapkan selebihnya. Biasanya tak berjaga malam, sebab kalo lewat tidur bangun pagi pun lewat. heheeee.. :D







begitu juga dengan Anis, dia ni lagi kuat memerap. jadi kalo Aliya dah diam , dia pulak yang akan mencari perhatian. Kadang2 dia sajer jer buka diapers dia, konon2 nak kencing lah.. nak beraklah.. * ada tak ibu beritahu, anis sekarang dalam proses awal toilet training * walhal baru kejap tadi dah ibu bawa dia ke toilet. so ibu normally akan suruh dia kencing dalam diapers jer.. * uhhhh, letih lah ibu, kalo asyik2 nak bawa dia ke toilet jer.. dah tu bila ibu nak buat kerja ni * So untuk buat dia senyap sekejap, at least for next 10 minute ke.. ibu akan bagi dia pensel dan kertas. nanti 5-6 minit ibu jengah lah tengok apa yang dia lukis.. terpaksa buat macam ni..

Fikri pulak suka nak bersembang @ tunjukkan apa yang dia baru bina dari lego.. kadang2 buat helikopter lah, teropong lah, ikan paus lah, kapal terbang lah, aiskrim lah.. sekurang2 ibu mesti beri komen. Selagi ibu tak cakap apa2, selagi itu lah dia akan cakap.. cakap.. cakap.. so layan jer lah.. sebab setakat layan sembang dengan fikri tidak sangat mengganggu tumpuan ibu membuat kerja. cuma gangguan dari Anis & ALiya jer yang memang sangat2 'mengusik jiwa', kalo tak kena gaya memang boleh stress... harus Istighfar banyak2...






Masa paling aman untuk ibu buat kerja adalah bila anak2 tidur petang atau bermain bersama2.. btw sekarang ni anak2 sangat susah nak tidur petang.. depa koje nak main, gaduh, main, makan, main, gaduh.. kadang2 nak pecah rumah bila 3-3 mula berebut mainan. Time tu ibu proceed jer buat kerja.

Apa2 pun ibu cuba positif dalam mengharungi cabaran ni. Maklumlah, semua kerja nak buat.. Kadang2 anis & aliya bila ibu tak layan rengekan, depa akan beralih aktiviti kat dalam bilik... aktiviti punggah-memunggah  kain baju... bila en ayah balik, buat2 lah terkejut... "Ni saper yang buat ni" .. nanti ade lah yang mengaku secara sukarela... "kakak.. baby.." Ibu dah tak larat nak amik port dah..

Ibu pun tak rajin sangat memasak lately, tapi early morning ibu dah masak nasi siap2, dan keluarkan barang2 dr freezer.. so at least by afternoon (12 tengahari or a bit later) ibu dah boleh mula memasak lauk-pauk.. which is normally yang simple2 jer.. yang penting anak2 makan.


So.. what do you think?








kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

25 kawan ibu yang hebat:

temp. housewife said...

I think u r not brutal. It's normal not to find enough time to do lots of things in our list. Don't worry, I'm sure the others will understand. -saya ni mmgla banyak masa sbb tak buat kerja lain sgt selain jaga anak2 dan buat kerja2 rumah. ;;)

norsuzila said...

samalah ngan suzie pun...kdg2 biar j ammar melalak tp tk sampai hati kalo ammar dh stat keluarkan air mata...maklumlah air matanya br belajar nk keluar...ekekek...so bila drama king dh meleret,suzie terus j lah dukung n tinggalkan segala kerja ...huhuh

Ummu Syahid said...

Kak Yong tak laa brutal.... iyer laa kita ada banyak komitmen. Lagi pon bukan Kak Yong jer yang bertindak macam tuh.. Saya pon kengkadang tu sampai dah nak jadi monster jer bila Syahid berlakon menangis... tapikan itu cabaran ... baru ada thril idup nih.. ;;)

♥♥syahadah♥♥ said...

tu la rutin utama sbgi ibu..nak masak dan bertenet curi2 masa...

wansteddy said...

merasa dah apa k.yong rasa masa wan cuti tanpa gaji jga damia sepenuh masa dlu.

jgnkan nak hadap game :P nak hadap blog pn payah. jap2 ada je yg dimintaknya.

skrg ni dh pandai protes, kalau wan tak dulik, dia masuk bilik hempas badan atas tilam. pastu membebel2 tah ke hapa. kunun aku ni mak tak bertanggungjawab huhu... tu baru 1tahun, kalau 10tahun? tah hapa peel pulak. anak... anak....

umiNuha said...

waaaaaaaaaaa.....baca pun dah rasa penatnya.kakyong, saya baru je berangan2 nak duk umah jaga anak sepenuh masa.

nza said...

aduzzzz, penat n tensionnya..!!!ttp apa nk buatkn kakyong, ank2 tulh madu n racun utk kita..mrklh anugerah ilahi yg xtrnilai....Byk2 le brsabar....

Confession of a Coffeeholic Mama-Miya said...

ni tak brutal..ni dah tahap supermom dah ni. kalah minah yang anak kembar 2 & 6 tu.

i guess u just have to do what u have to do kan?

Dayah said...

mak mana yg tak tinggi suara kkdg2 bila tahap anak yg tak dpt dikawal...kalau saya lebih dari brutal apa kyong..saya tidak berada di tempat kyong, tapi saya tahu semua itu mmg memerlukan ketabahan..espcially bila anak2 dah masuk umur yg suka tarik perhatian kita..saya sedang merasainya..saya baru sorang..kyong dah 3..saya doakan kyong .kita sama2 doa agar jadi yg terbaik

Sitisifir10 said...

sama.....sama sangat2 keadaan kita ni especially di petang hari..cuma saya semakin lega bila uwaiys saya anta gi PASTI...nampak gaya dia sudah ok di sana. kalau saya belek2 artikel dalam kebanyakan laman parenting, semua kata the best time buat keje adalah bila anak tido. So, saya suruh diorang main puas2 pada siang dan by 7-8 lepas maghrib bg makan...kul 9 suruh baca doa tido dan tido lah mereka...so at least saya ada 3 jam nak...erkkk...blogging! kakyong, blogging tu keje ke?? :P

BTW, ada artikel saya yang saya tujukan untuk kakyong...pasal manage work while kids around tapi tatau la setakat mana ia membantu..

Yati said...

Kakyong,

mula-mula, happy belated birthday ye! Lambat nak wish, lama tak online sebab sibuk Amirul sekolah.
Kakyong tak brutal la. Budak-budak tu memang kadang-kadang dia orang berlakon nak manja la tu. Yati pun ada kalanya buat dek jugak. Tapi kalau dah melalak, terpaksa la stop kerja. Tu pasal Yati lebih suka online time dia orang dah tidor. Hang in there, (hugs...!)

Syuhada Kamal said...

salam kak yong..
biasala peel anak2 yg pelbagai ragam ni..kakyong takdela brutal manepun..kira lagi sabar handle karenah anak2 if compare ngan saya..huhu

Nadiah Sidek said...

mana ada brutal kakyong. normal la tu..hehe. nadiah pun slalu biar je kalau safiyyah buat perangai mengada2 nkkn perhatian. lama2 dia senyap sendiri & main sorg2 ;)

~: UmmiNor:~ said...

salam perkenalan kak yong, 1st time landing kat sini :D
hmmm biasalah tu kan, ade anak kecik, saya kadang2 pun biar je depa dok ngamuk2 tu, kekadang tak tahan saya jadilah tarzan :D

Fid said...

kakyong
apasal anak2 kakyong nikan 'jenis' sedap untuk dimakan hah?kakyong bg depa makan apa???kihkihkihkih

MAMASYAZA said...

takdela brutal sgt pun, su pun camtu gak kengkadang tengah dok masak kat dapo, dengar abg n kakak tengah perang mulut...tak concentrate langsung nak masak, su lagi mudah, pegang rotan, libas sorang sekali...trus diam...lega rasanya...
adik mudah aje,longgokan keta mainan byk2 diam la dia...kengkadang kak yong kita sebagai ibu perlu brutal..utk kesejahteraan semua..hehehe...ayat apakah itu..????

Hanz said...

kakyong..u doing good-lah...anak2 montel tu... :>

ummumishkah said...

betul ah.. bukan brutal tapi supermom!

yatie chomeyl said...

rasa nya semua mak2 pon mcm ni hehe..yatie pon wat gitu gak kui3x

mama_umar said...

kakyong, i think u r gr8! dgn nk handle 3 kiddos and nk buat kije lagi mmgla memcabar,rasenye kakyong lg penyabar dr saye nih,heheh,pdhal baru ade 2 babies,but i'm stil learning and of cos kene byk2 sabarrr

kakyong said...

nuradyani,
heheh.. tp kdg2 tu sian sbb rasa mcm dera anak2 psychologically... tp kalo kat rumah PIL.. kalo bior anak nangis, opah & atok nyer mesti bising.. 'tengok anak tu..' kakyong memang kdg2 biarkan jer dulu.. takde lah kalo anak merengek sket dah sibuk nak dukung pujuk.. huhhhh, tak jadi kerja lah camtu..

suzie,
kalo dah melalak tahap maksimum takkan lah nak biarkan,... :)

ummu syahid,
anak2 memang pandai cari idea utk dptkan perhatian kan... kalo baru anak sorg, ok lagi.. tp kalo dah ramai.. tak mampu nak layan.. tu yg mula jd monster.. :p

hada,
ibu2 yg dok umah lagi ler.. koje tak penah nyer abis... tp bg yg tak faham,, depa sure ingat, kalo ibu yg dok rumah.. rumah kemas berseri jer, makanan terhidang on time jer, kain baju berlipat kemas jer... :) tp ni mitos semata2.. kalo baru kahwin dok rumah fulltime, Insya Allah, rumah kemas bersih berseri... tp bila ade anak2 yg tgh membesar.. rumah cam tongkang karam tu normal... unless lah ade pembantu yg sentiasa bekerja non-stop... ;)

wansteddy,
kdg2 tak leh nak layan sgt kemahuan anak2 ni.. kakyong cuba sentiasa rational dlm setiap permintaan depa ni.. kdg2 tu baru suap makan nasi, minta pulak nak roti lah, biskut lah.. masa tu memang tak layan.. :p

uminuha,
bukan ker selama ni dok umah ker? ke kakyong yg salah faham... heheh.. ni semua part pengurusan masa jer...

kak nza,
kak dah laluinya lebih awal dulu.. dah rasa byk masam manis nyer... mcm kakyong ni baru nak bertatih lagi.. dah setahun lebih dok rumah pun masih belum cukup.. sentiasa perlu pembaharuan..


mama-miya,
hahaha.. belum super-mom lagi... monster...
actaully kakyong memang garang sikit dgn anak2.. bukan apa, tak nak anak2 manja jer..

dayah,
betul tu dayah.. memang perlu byk bersabar.. nak tinggi suara pun tak leh selalu..

kakyong said...

sitisifir,
kerja ke blogging... heheh, kerja utk mengeratkan silaturrahim & berkongsi idea & pandangan... as long berfaedah, consider kerja lah juga kan...

article tu kakyong dah baca.. rasanya byk area yg perlu improvement, btw thinking of the nature anak2 yg masih kecil ni, rasanya tak leh nak letak target yg terlampau tinggi utk siapkan kerja.. kalo le ade pembantu leh tolong jaga anak2, tak tolong buat kerja rumah pun xper.. janji tolong 'kepung' anak2... :))


Yati,
yati pun dah masuk 1 lagi stage baru.. yer lah Amirul dah sekolah kan.. btw, all the best utk Yati.. kakyong ade few things nak tanya yati.. nanti senang kakyong email yer..


syuhada,
ada masanya tak sabar juga.. kalo tension dengor depa menjerit.. ibunya pun menjerit sama... hahah.. :)) kurang2 lepas gak tension... menjerit berkumpulan dgn anak2... tak tau lah, jiran2 sebelah dengor ke tak... :p

kakyong said...

nadiah,
tu lah kan, anak2 ni kdg2 ada masanya dia sajer nak tunjuk perangai.. anis dia penah ckp 'ibu, cukup.. tutup.. esok pulak.' maksudnya tu dia nak kita off kan laptop & sambung kerja esok.. walhal tu baru tengahari... :D
jd skrg ni kakyong rotate.. 1 hari On laptop buat a/c & kalo sempat blogging.. the next day, pegang kerja cross-stitch... so xde lah dia tgk ibu hari2 depan laptop...


UmmiNor,
salam kenal.. selamat datang ke Catatan Ibu..
kakyong tak larat dah jd tarzan.. tak larat menjerit, rasa nak tercabut anak tekak... :))
tp kdg2 tu ber'tarzan' jugak...


Fid,
sudah lah.. yg 'sedap' si anis jer.. yg 2 lagi tu keding jer.. makan byk pun badan keding gak..


su,
bila anak2 berebut, bergaduh time masak.. memang x jadi masak dibuatnyer.. tu pun bila lunch hour, siap ckp.. 'kalo tak dok main elok2, ibu tak mau masak.. bior lapor.. minum air masak jer..' hahahaaa... :))


hanz,
yg montel si anis sorang jer.. tu pun hari2 dia dera ibunya mintak nak okong (dukung).. mau patah pinggang dibuatnya.. kdg2 tgh dok menaip, tetiba dia dtg minta okong.. kalo tak dipenuhi permintaan, mula lah dia tunjuk perangai & selalunya akan menarik perhatian aliya juga utk sama2 buat perangai...

ummuabdullahsyaakir said...

SESI MENINGGALKAN JEJAK ^_^

Alhamdulillah saya seronk dapt kenal dgn kak yong sbb byk blh tau dan kongsi pngalmn mmbesar dan menguruskn ank2.Kdg2 saya terfikir klu kak yong yg ada ank kcik2 lagi pun blh buat smua keja sndri,knapa saya tak boleh?Btw,kak yong mmg ibu n isteri yang hebat^_^

kakyong said...

UAS,
jgn le memuji sgt... byk benor yg masih kakyong kena belajar... kita ni manusia biasa... hajat tu memang nak buat yg terbaik dlm semua perkara, lebih lagi bila hal yg melibatkan pendidikan & pembesaran anak2, juga pengurusan rumahtangga... tp bila muhasabah semula, byk yg tak sempurna.. bila fokus pd kerja A, terpaksa overlook kerja yg lain...

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .