Friday, January 8, 2010

Home » , » 18 years old with 20 years experience.. ;)

18 years old with 20 years experience.. ;)

Salam buat semua kawan ibu,

Kelmarin 6 Januari, umur ibu berkalih 1 tahun lagi...

Ibu nak ucapkan terima kasih pada kawan2 yang WISH ibu di FB. terima kasih atas doa2 kalian. Harapan nya begitulah, semoga dimurahkan rezeki, dipanjangkan umur (oppsss.. umur ni rahsia Allah..) supaya dapat terus mendidik anak2 juga berbakti apa yang terdaya.

Ibu memang takde berhajat apa2 pun, cuma mengharapkan kesihatan yang baik agar ibu dapat menguruskan keluarga dan kerja2 ibu.

btw, ibu suka WISh dari kawan ibu ni.







Nazhatul Afzan ni kawan ibu masa di UUM, kami sama2 dalam kumpulan Gamelan dulu.

Tiada acara istimewa. memula en ayah plan nak belanja ibu pizza.. *actually dah berbulan2 ibu teringin nak makan pizza.. dok sebut jer tapi tak adelah ibu mengharapkan pun * tapi ulcer lidah ibu yang dah hampir seminggu masih belum nampak tanda2 nak sembuh. Jadi berkubur ajer lah plan itu.







Ibu kena ulcer ditepi lidah. Ulcer lidah ibu ni sebenarnya disebabkan oleh gigi geraham belakang yang selalu tergigitkan lidah tu. Gigi geraham tu dah berlubang, dan tepi2 yang tajam itulah yang telah memberi musibah kepada lidah ibu. huuuuuhhhhuuuu.. actually dari bulan lepas dok plan nak g cabut, tapi ibu takut kalo sakit. huhhhuuuu.. yer le orang tua cabut gigi.. maunya lambat baik. Ibu dah tengok banyak kes.. sampai ada yang berdarah tempat cabut tu.. makan minggu juga nak baik.. :(

apa2 pun, ibu harap cepat lah baik ulcer ni. dah baik nanti baru nak g cabut gigi. Dah hampir seminggu ni, susah benor nak menelan. nak bercakap pun susah. ada masa sakitnya berkurang, tapi bila betul2 sakit.. beri kesan sampai ke kepala (sebelah plak tu) dan juga telinga, ia juga membuat ibu demam di sebelah malam. huhhhuuuu.. dah le anis & aliya pun dok demam @ dedor on & off.


Ibu ada juga membuat bacaan tentang ulcer lidah ni.. baca juga tentang kanser lidah.. ohhhh scary nyer..

Alhamdulillah, mamaqaypo @ eta cadangkan ibu guna BONJELA. dari kemarin dok pesan dengan en ayah, minta belikan, tapi asyik lupa jer.. so la ni ibu memang dok bertahan jer lah.. kalo rasa sakit tu, ibu telan panadol jer. Bila Aliya nak BF ibu pun baring dan terlelap sekali. heheheee... dapat lah juga berehat. Serius cakap, sakit nya memang menyentap ke urat kepala & telinga sama macam sakit gigi juga.

Sebelum ni dah 2 kali kena, tapi lepas 3,4 hari ulcer tu baik. pagi2 ibu akan berkumur dengan air garam dulu, semalam ada sorang kawan FB, kak Sham, dia nasihatkan berkumur dengan air soda bikarbonat. Serbuk putih penaik tu di campurkan dengan air, bukan air bergas ice-cream soda yer... :p. Ibu terlupa nak buat pun. Pasni kena terus buat.

Bibir pun kering, dok pulun minum air masak, pun masih kering juga. sudahnya asyik kerap ke toilet jer. Malam pun ntah berapa kali terbangun. Actually, terbangun malam bancuh susu anak ni 1-2 kali tu rutin biasa. Lagipun Aliya reverse cycle, dia lebih banyak BF waktu malam.

2 minggu ni memang letih sket.. anak2 On & Off demam.. ibu plak dapat ulcer lidah ni.. dok demam On & Off juga.. tapi kerja rumah & anak2 tetap perlu diuruskan. Fikri dia sonok lah ibu sakit lidah, sebab ibu tak leh nak marah2 sangat.. nanti ibu sakit... "tu lah ibu tak gosok gigi " ade ke ibu tak gosok gigi dapat sakit lidah.


oh ya, ibu tulis tajuk kan main lagi, tapi ceritanya banyak pasal ulser lidah.

resolusi ibu sama jer macam tahun lepas.. boleh baca ---> sila klik sini
Insya Allah, ibu akan berusaha untuk renew dan perbaiki lagi diri ibu. Kalo ibu tidak mampu untuk memberikan yang terbaik pada diri ibu, bagaimana ibu nak berikan yang terbaik untuk orang2 yang ibu sayang yang ada disekeliling hidup ibu.







kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

23 kawan ibu yang hebat:

Nadiah Sidek said...

nk wish kat blog lak la..hehe. happy bday kakyong! smg sentiasa berada dlm pemeliharaanNya..

smg ulser kakyong cepat sembuh. nadiah pun kena ulser gk skrg ni. ulser mata ikan tu. sakit la jgk. dh brp hari tak baik lg ni sbb nadiah tak buat apa2 pun nk susutkn ulser tu :p

Confession of a Coffeeholic Mama-Miya said...

happy belated birthday wish. :X

yatie chomeyl said...

"happy 18 years old with 20 years experience" to you kak yong cayang.. ;)

temp. housewife said...

happy belated birthday K.Yong. semoga pjg umur & murah rezeki.

Mama Nazhan said...

epi besday lagi sekali kak yong...
saya pun suke la ngan statement kwn kak yong tu...
boleh digunapakai setiap tahun...hehe ;;)
tentang ulser kak yong tu...teruk jugak yer....alangkah seksanya...cian kakyong...kena cepat2 ubat tuu...

atty's said...

happy belated besday kyong..
semoga kyong sehat dan dimurahkan rejeki selalu.dan bahagia disamping family tercinta..amin

lily azliyana @ mama zara said...

Oh..bday kak yong harini yek..

Selamat hari lahir kak yong..semoga sntiasa sihat, dipanjangkan umur dan bertambah2 rezki..=D

ummumishkah said...

Selamat Hari Lahir Kak Yong! Moga 2010 penuh sinar buat kak yong dan family.. :)

Suhana Shahril said...

Happy belated birthday!Smoga Allah mempermudahkan kehidupan mu, panjang umo, murah rezeki.

NURUL IZZA said...

salam kak yong, lama xjenguk.masa terbatas.

selamat hari lahir.mg dipanjangkan usia setaras dgn ilmu dunia akhirat.

p.s: org kata kumur dengan air garam.memang pedih tapi iza buat alhamdulillah jadi.one more, beli orajel kt farmasi.ni rumet kt usm (pharmasist)cadangkan.

Dayah said...

selamat ulangtahun kyong..
mmmm..baru 18 ye..:)

tolak 10 tahun, buleh la sebaya dgn saya..heheh
moga thn ni akan memberi yg lebi\h baik dan yg penting keberkatan umur dari Allah..

Ieda the Rainbow Princess said...

Assalamu'alaikum.. :)
Salam Ziarah.. :)
Happy Belated Birthday,Kak Yong.. :)

p/s: Meh lah join contest nie Kak Yong
->http://ieda2009.blogspot.com/2010/01/my-childhood-photo-contest-by-pu3.html

nadnye said...

Heppy birthday Kak Yong.. terlewat

Happy 18 years old wif 20yrs experience .. nak tiru nie..:>

MAMASYAZA said...

happy belated birthday kak yong, semoga panjang umo, dimurahkan rezeki, happy selalu bersama keluarga tercinta.
kak yong minta en. ayah g farmasi belikan ubat ulser "medigel"...kalo bonjela tu..pedih ckit kalo letak...medigel ni rasa manis2 ckit..amat sesuai...cubala..ataupun letak minyak goreng ikan..insyaallah mujarab...mak su dulu...guna petua tu ja kalo su kena ulser

CintamaniszLite said...

hepi belated besday kakyong..

sama tarikh ngan anak sulung sy..hehe..

CintamaniszLite said...

hepi belated besday kakyong..

sama tarikh ngan anak sulung sy..hehe..

kakyong said...

Nadiah,
terima kasih.. sama bulan dgn safiyyah kan..
hari ni isnin, ulser sudah hampir baik.. xde dah effect sakit sampi ke telinga.. :D Alhamdulillah


mama miya,
thanks.

mommy sn,
yer yer.. perasan muda lagi.. dulu masa umur 18 berat 38kg jer.. la ni dah 54kg.. not bad gak ehh 20 tahun berat naik 16 kg.. ;)


temp. house @ adyani,
terima kasih atas doanya.. sama2 lah kita dimurahkan rezeki... :)

bai @ mama nazhan,
heheeee.. saper tak suka kalo perasan muda.. tp Insya Allah, perasaan tu xde lah tergedik2 macam umur 18 dulu.. almaklumlah dah semakin tua dgn 20 tahun pengalaman... :))
ohhh.. ulser itu memang menyakitkan.. nak bercakap susah.. nak makan susah.. hilang lah seketika nikmat2 yg biasa boleh dirasai 'dalam mulut'... :D

kakty,
terima kasih, kakyong juga doakan kakty bahagia disamping keluarga tersayang..

kakyong said...

mama zara,
terima kasih.. semoga sama2 kita dipanjangkan umur, Insya Allah dan juga dimurahkan rezeki. :)


ummumishkah,
Insya Allah.. semoga sentiasa bersinar & gemilang tahun ini dan tahun2 mendatang... :)

Suhana,
Alhamdulillah, itu lah yang diharapkan.. dipermudahkan semua urusan juga diberi kesabaran yg tinggi.. :)


nurul izza,
yer betul.. ilmu akhirat pun byk yg belum belajar & kena polish sana-sini..
kakyong berkumur dgn air garam hanya rasa masin jer.. x pedih pun.. mungkin x sama sakit di mulut berbanding di lidah..
kakyong sapu bonjela.. pedih nyer bbrp saat jer.. the rest ade lah rasa mcm kebas berangin sikit2 mcm lepas berus gigi tu..
btw, Alhamdulillah, selepas 24 jam.. dah kuranglah sakit & boleh lah nak bercakap... :D


Dayah,
yaaa.. keberkatan umur dari Allah itu lah yg utama.. semoga setiap aktiviti kita bukan sia2.. :)


ieda the rainbow princess,
terima kasih for the wishe..
terima kasih juga for the contest invitation.. nanti kakyong cari2 dulu foto lama... ;)

kakyong said...

nadnye,
xde maknanyer kalo nak ngaku 18 tahun.. it's just the feeling of excitement & confident of yourself... bila rasa umur muda mean masih ade byk yg perlu dipelajari, tp bila terkenang ur own age, terkenang pulak how much i hv learnd from my past days... it's a non-stop muhasabah diri.. ;)


mamasyaza @ su,
dah boh bonjela pun.. x lah pedih sgt.. mungkin kakyong ni jenis kuat tahan sakit kot.. teringat masa nak bersalin dulu.. doktor ckp contraction dah kuat ni, tp kakyong cool jer.. sbb memang tak terasa sakit.. dah baby nak kuor sgt tu baru terasa sakit nya.. :)


Alona @ contamanis lite,
sama ya.. len kali bleh sambut sama2 dgn makcik ehhh...

nza said...

hepi besdy utk kakyong...umo kita xjauh beza ek!!!..sori cz dh trrrlambat. Moga kakyong sntiasa brbahgia dismping family selamanya..

kakyong said...

kak nza,
sebaya ker? LOL...

ummuabdullahsyaakir said...

SESI MENINGGALKAN JEJAK ^_^

Petua tu klu ulser kat mulut pkai soda bikarbonat ^_^ Tapi mmg bonjela elok.

kakyong said...

UAS,
lepas guna bonjela tu memang rasa kebas sikit.. tp boleh lah nak menelan & makan.. 3-4 hari juga baru baik...

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .