Wednesday, February 17, 2010

Home » » Long weekend

Long weekend

Salam ceria buat semua kawan ibu,


Cuti umum kali ni terasa sungguh panjang.. *walaupun ibu tak bercuti, tapi sebab adik-beradik ipar-duai bercuti,jadi terasa jugaklah impaknya * ;)


Semasa menaip n3 ini, kami baru sahaja selesai majlis makan-makan (jemput adik-beradik sedara mara terdekat jer). Dah lama sebenarnya, berbulan rasanya kami adik-beradik tak berkumpul ramai2. Majlis ni pun sempena sambutan harijadi baby Qis (1 tahun), Ayuni & Fikri, yang sama2 sambut besday in Feb.

hari khamis & jumaat, ibu sibuk belajar meng'convert'kan foto ke paten cross-stitch menggunakan 1 software yang ibu download dari internet. Setelah berkali2 men'trial & error', ibu rasa masih tak cukup puashati sebab software tu ade limited usage. Bila ibu cuba print hanya mukasurat terakhir aje yang dicetak.. uhukkk.. rupanya software tu hanya sesuai untuk convert foto ke patern yang kecik2 ajer... 50 x 50 stitches jer... hmmm... btw, ibu dah jumpa software yang bagus.. bagus lah sebab free & unlimited usage & boleh convert ke saiz patern yang besar (lebih 30 cm kira besarlah kan..).. dan boleh print every pages.. ;)

hari sabtu, cuba2 nak buat kerja akaun, tapi kerenah anak2 sungguh mencabar minda & jiwa.. en ayah pulak pergi memancing dengan jiran sebelah. So hari sabtu terpaksa lah declare sebagai 'hari tidak bekerja..' hanya kerja rumah sahaja yang dapat diselesaikan.


hari ahad, pagi2 an ayah mengemas bilik belakang. Alihkan perabot, mainly almari baju & almari buku. Alkesahnya, si fikri yang baru nak mencapai umur 4 tahun ni... dah sound direct.. "abam nak tidur sorang2.. tak nak tidur kat bawah katil".. selama ni dia memang tidur atas tilam nipis & jer.. so, beberapa hari lepas ibu dah perasan dia dok 'clear'kan barang2 dalam bilik belakang.. dan siap amik bantal2 dia & baring2 petang hari dibilik belakang. *nanti kita sambung perkembangan kesah ni.. betul2 ke anak ibu ni nak dok bilik sendiri... ;) Ibu rasa lucu pun ade.. ibu rasa fikri macam kecik jer lagi nak tidur bilik sendiri..*

Petang ahad tu, kami g berkelah ke air terjun intake (hutan lipur Ulu Kinta). Tak habis pun mengemas, memula ibu malas nak ikut, tapi bila fikirkan 3,4 hari ni ibu tensi jer.. so at the end... best gak lah g situ.. lain kali kalo g ibu nak mandi lah.... tapi sonok tengok anak2 & anak2 sedara main air... foto ibu dah upload dalam FB.. nanti ade masa ibu masukkan sikit kat blog. *terasa plak nak buat Contest Main Air musim kedua...* heheheee, tapi ibu sekarang ni tak de masa nak stitch paten yang besar untuk dibuat hadiah.. Insya Allah, bila ibu dah siap projek on-hand ni, boleh lah ibu cari2 patern yang sesuai,... maybe early /mid May... rasanya kali ni ibu nak siapkan hadiahnya dulu sebelum announce pasal contest.. lagipun ibu tunggu duit nuffnang.. lagi RM20 utk cecah RM100.. :D . Bila dah dapat cash-out kan nanti, leh la buat modal untuk hadiah contest. ;) Ibu pun tak sure ade ke yang sudi nak sponsor.. ;;) yerlah lately ni pun ibu dah jarang blogwalking kan.. nanti mesti ramai kawan2 ingat ibu dah lupakan kawan2 blog.

Actually ibu tak lupa.. cuma ibu dah tak lapang macam dulu. Anak2 dah semakin membesar ni.. ibu terasa yang masa ibu lebih dengan anak2, kadang2 ibu buat derk.. & hoping depa akan beralih pada en ayah., tapi depa tetap gak lah merengek2 kat ibu.. nak baca ibu, nak tulis ibu, nak lukis pun ibu... nak adap ABC di laptop pun ibu.. kadang2 anak2 yang adap laptop lebih lama dari ibu... kadang2 ibu terpk, kalo lah boleh belah badan jadi 3... :))

hari Isnin adalah hari malas ibu sedunia.. ibu langsung tak masak.. pagi tu jer ibu buat scramble egg untuk aliya & anis.. fikri pulak pagi2 dah ikut maksu ainun ke rumah opah & kemudiannya fikri terus ikut opah balik ke Changkat Tin.. (ade kenduri). Ibu habiskan sedikit masa dok 'trial & error' software cross-titch yang baru download.. pastu habiskan aktiviti lipat-melipat, sidai-menyidai.. stripe wash CD...boleh kata aktiviti hari Isnin adalah selesaikan semua urusan yang berkaitan dengan kain baju yang menimbun2. Ibu sempatlah buat cross-stitch kejap. Tapi dapat buat sikit jer.. anak2 asyik kacau jer... Tengahari en ayah beli 2 bungkus nasi ayam. malam tu pun ibu masih malas nak masak. So en ayah beli nasi goreng kampung which end-up Aliya & Anis tak nak makan.. *tak kena dengan selera depa, ibu juga yang kenyang*

Lewat malam, almost 11.30 pm baru paklang E antor fikri balik.. tu pun bukan fikri nak terus tidur... dia pakat adap laptop *STARFALL.COM*.. dia sorang2 dok layan sampai 12.30 tengahmalam.. haru sungguh.. la ni hari2 dia nak 'belajar ABC kat top ibu' (laptop disebutnya TOP ajer.. hihiiii..) Kadang2 tu sampai kena marah dengan en ayah.. (en ayah pun dah bertenet le ni... huhuuuuu...) so anak-beranak la ni berebut nak guna laptop... uhukkk.. tapi ibu menten lagi.. sebab kalo ibu tak ngadap laptop, ibu masih ade kerja cross-stitch nak buat..



** n3 kali ni xde foto.. ibu dah rasa ngantuk, tapi sebab ibu rasa mcm nak menulis, so ibu upkan juga n3 ni.. sebab esok another long day untuk ibu... malam ni en ayah dah mop lantai.. ade sikit jer lagi pinggan-mangkuk yang belum basuh.. but still a busy day.. hopefully anak2 akan bangun lewat, so ibu boleh lah buat sikit kerja akaun tanpa gangguan.**











kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

12 kawan ibu yang hebat:

Fid said...

salam kak yong!!!
lama tak tinggal jejak hahahahha

♥cybermummy♥ said...

Aduhh !!! buzy nya . Ikin jugak yg rasa bosan bila keje umah dah selesai since anak2 semua dah naik sekolah . tapi sekarang dah ada bisnis kecil-kecilan so ada gak lah masa tu terisi :D

Suhana Shahril said...

Hari cuti,cuti yang sungguh2...ana pon..alhamdulillah..sonok jgk kali ni..langsung lupa psl keja kat opis...mcm2 aktiviti bersama keluarga yg kami buat..wlpun tak merancang apa2 sgt..tp oklah..

Nadiah Sidek said...

bestnya kumpul ramai2 dgn keluarga & sedara-mara..huhu..jeles..

lily azliyana @ mama zara said...

salam kak yong..rase lame btol tak tinggal jejak kat cni..huhu

nway, bace entry kak yong nmpak sgt kebizian kak yong tuh..kalah sy yg kerja opis ni..hehe..harap sume kerja2 tu dapat berjalan dgn lancar k..=D

kakyong said...

Fid,
wswbth... ;)
alah, mcm le kakyong selalu tinggal jejak kat blog die... hehehe.. 2x5 jer kita... ;)


shikeen,
yes... this is the best time utk build up ur career plak... all the best.. :D

suhana,
ana.. reunion dgn family is always the best moment.. takat kumpul ramai2 nyembang sambil makan kuaci @ kacang + limau.. sambil update citer masing2.. memang tak sedor masa berlalu... ;)


nadiah,
jgn jeles.. Insya Allah, dah balik mesia ni leh kumpul ramai2... :D

mama zara,
alahai kakyong pun sama lah.. tenggelam timbul jer jenguk blog kawan2.. sonok baca citer org baru balik Bali... rezeki tu... ;)

sibuk di opis, lain sbb tak de gangguan.. bila kerja sendiri di rumah & byk distraction kiri kanan depan blkg.. memang lah kena bersilat berkuntao bagai.. tp nak buek camno kan.. apa2 pun both job need dicipline kan...

& thanks atas doa tu.. Amin...

uminuha said...

slm kakyong,
bestnya tgk gmbr g mandi-manda tu

nza said...

sronok sskali brkumpul dgn family.....

mmg kakyong ni seorg yg gigih n xcpt putus asa...syabas.

chem said...

salam kak yong,
bestnye dapat kumpul ramai2, suasana mesti riuh rendah,,, macam raya pulak , apa pun ceria selalu bye

Yan said...

selalu anak2 akak bgn kul bpe..??
yan klu weken.. tak boleh der nak tido lame2 skit.. konfem qis kejut..
"ummi.. ummmi nangunn..." heheheheh...
pastu terus mandikan dia...

kakyong said...

umi nuha,
nanti kita leh g berkelah sama2..
emailkan kakyong no hp..


chem,
bila dah berkumpul anak2 ler yg paling sonok..fikri ntah brp kali jatuh beskal, lukakaki tgn, tp sakan juga main.. sonok sangat.. mcm2 gaya ade.. aliya sampai tak ingat nak nenen... ;)


yan,
3anak, 3 feel tidu, 3juga masa bangun.. aliya selalu bgn paling awal.. dlm 7 lebih dah bgn.. kalo aliya bangun, terus minta makan nasi.. so pg2 dah kena ada at least telur dadar.. anis pulak tak tentu masa bangun, kalo mlm dia tidur awal, pkl 5 pagi pun dia leh bangun.. bangun2 terus minta susu, pastu terus adap VCD, so buka jer lah VCD ABC..pkl 6 lebih dia akan tertidur semula, depan tv.. bangun tu tak tentu lah, kdg 8 - 9 lebih..
fikri memang kuat tidur.. susah hati tol nak train dia bgn awal.. dia tidur kurang2 10-12 jam sehari..

ummuabdullahsyaakir said...

Hehe saya suka baca macamna kak yong uruskn keluarga hari2 sebab saya yang ada 2 ank pun rsa tak menang tangan..inikan lagi akk yang 3orang

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .