Monday, February 1, 2010

Home » , , » Aliya @ 18 months

Aliya @ 18 months

Salam buat semua kawan ibu,

Salam bulan baru, Februari 2010. Ibu doakan semoga kawan2 ibu ceria2 dan hepi selalu. Insya Allah, mungkin esok atau lusa ibu akan UP kan n3, list kawan2 ibu yang berpeluang untuk memenangi cross-titch bookmark.


Btw, hari ni sila lah layan foto aliya. Aliya genap 18 bulan pada 18 Januari 2010 yang lepas. Berat Aliya masih belum mencecah 10 kg, kalo tengok graf memang sudah mencecah garisan kuning.. tapi doktor kata tak perlu supplement sebab Aliya bukan kurus keding, badan dia berisi cuma kecik jer. Lagipun Aliya memang suka makan, cuma ibu harus pastikan Aliya makan makanan yang lebih berkabohidrat.




bergaya santai dengan baju ditaja dari Singapura. Mekasih shikeen.. memang sweet Aliya melawa dengan baju tu..






Nampak cool jer.. dia tak tahu dia nak kena cucuk.. heheh.. masa doktor nak cucuk tu pun sempat lagi tengok selamba jer...


,
akhirnya berderai juga air mata, doktor pun tak dapat nak pujuk.. owhhh, muka Dr kak Tun nampak separuh jer.. sorry.. Dr Tun Kamsiah ni senior ibu masa di MRSM dulu.. Dr kak tun cakap, Aliya ni nangis manja... lembut mendayu2... (tak macam Anis, memang leh pecah rumah dibuatnya)


Aliya sekarang ni masih lagi nenen ibu.. kalo dia nak nenen, dia selamba jer sebut "t*t*k".. kalo ibu buat dek, mau dijeritnya kuat2.. tu kalo kat rumah lah. Kalo kuor g jalan @ g rumah opahnya di Ulu Kinta, siap berbisik2 lagi.. *tahu pulak dia malu* La ni rutin nenen ALiya lebih pada waktu malam, kalo siang tu, 2,3 kali jer dia minta nenen. Belah siang, Aliya suka makan, setiap masa minta makan.. dan sibuk main dengan abang & kakak, tu yang kadang2 tak ingat nak nenen.


Aliya juga tak suka disuap, dia lebih suka makan sendiri. Sekarang ni Aliya memang dalam stage yang nak mencuba buat semua perkara sendiri. Nak pakai baju, seluor sendiri. Nak sikat rambut sendiri. Nak amik pinggan makan pun sendiri. Kalo boleh nak tuang air sendiri. Bila ibu tak bagi dia buat sendiri, siap ngamuk2, guling2 lagi.



~aksi makan~
Nampak banyakkan nasi dalam pinggan tu. Sebenarnya ibu yang nak suap Aliya sambil tu ibu pun makan sekali. tapi disebabkan Aliya sudah ngamuk2.. maka, terpaksalah bagi dia makan sendiri. 




~ini pula aksi memasukkan bantal busuk ke dalam sarung bantal~





kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

20 kawan ibu yang hebat:

Mrs. Adz said...

sian aliya kena cucuk..sakit ye..
tapi bab makan tu..ganasnye..hihii

Ummi Salsabila said...

comelnye aliya nagis ms kena cucuk..
da besar dah dia yer.

nza said...

alya nk brdikari la tu kakyong....biar aje asalkn sntiasa dipantau..

cutenya baju yg aunty shikeen bg tu...seksi, sesuai cz skrg musim panazzz.....kecik2 la boleh pakai seksikn alya....

Nadiah Sidek said...

wah..aliya dah pandai berdikari ye..good job dear! ;)

♥cybermummy♥ said...

aduhh!! cian nya kena cucuk . dapat gak tengok alita pakai baju tu . tecik2 leh lah pakai baju seksi , nanti dah besar dah tak boleh :p
Gambar last tu , aliya penuh ngan concentration sebab nak masuk kan bantal dalam sarung tu . Last2 berjaya tak dia masuk kan bantal tu kak yong ?

Suhana Shahril said...

Panjang ya rambut aliya..sonok tengok rambut budak2 pompuan rambut panjang..kiut sangat bila diikat tocang. Anak2 ana x merasa lah sbb rambut depa halus & x banyak/panjang.Tp kdg2 buat jgk tocang..wlpun sejemput...

yatie chomeyl said...

beria2 aliya nk makan suap sendiri. bagus aliya ni, takmo susahkan ibu *wpon bersepah lepas makan, ibu gak yg kena kemas* hehehehe

Zuhaini said...

wah.. dah besar dah Aliya.. :)

azzul said...

mmg seronok tgk anak mkn sdr tp penat pas mkn nk kena kemas nasi yg bertaburan..comel muka dia nagis kena cucuk..

atty's said...

jap jew aliya dah 18 bulan ye..
baju tu mmg cantik ..utk aliya

Ina Hashim said...

Bib,

1st time tgk budak kene cucuk kat lengan...anak2 sy sumernya kene cucuk either kat ponggong or kat peha

iNa said...

aliya yg cumil...geram.. :)

chem said...

salam kak yong ,
kiutnye aliya pandai masukkan sarung bantal sendiri kecil2 dah berdakari semoga jadi anak yg baik amin....

temp. housewife said...

bersungguh2 Aliya makan ye. seronok tengok.

mamaluq@reena said...

auchh..bestnyer aksi makan tu..

kakyong said...

Mrs Adz,
Aliya memang 'ganas' kalo makan... :))


ummisalsabila,
rindu nyer dgn komen US.. bz yer..
aliya kalo depan orang memang menten nangis 'comel' punyer... ;))


kak nza,
memang letih dok pantau dia... kdg2 nak buat kerja pun separuh jalan.. kena selalu make sure dia depan mata.. kalo tak, mau dah dok atas meja makan... la ni kerusi kat meja makan tu memang kena letakkan kat bilik belakang.. kalo tak manjat cari makanan jer kerja si aliya..
memang panas terik skrg ni.. kena bg minum air masak byk2 kat anak..


nadiah,
aliya skrg ni semua nak buat sendiri.. kalo tak dpt buat, siap ngamuk2 lagi... :))

nadnye said...

kelakor tgk gambor dia bukak mulut besor masa nak makan.
Umur camnie mmg tgh lasak,independent dan paling tak bess guling2 bila takdapat buat..
sama la ngan Sarah..

kakyong said...

shikeen,
baju seksi memang sesuai lah masa umur kecik ni.. lagipun skrg ni cuaca panas.. aliya pulak jenis x suka berbaju..


suhana,
tu pun seksa nak dpt sikat & ikat rambut dia.. dia jenis suka lari2.. siap kena kepit kalo nak ikat rambut dia..
anak2 ana mewarisi rambut ibunyer ker... ;)
xper sejmput pun merasa gak di tocang..


mommy sn,
:)) x tau lah sehari ntah brp puluh kali ibunyer kena mengelap.. kalo kita suap nanti dia tak nak makan.. dah le kurus keding.. jd bagi jer lah dia makan sendiri


zuhaini,
makin besor makin byk ragamnyer.. :D


azzul,
kita sama2 dah merasa... bila tak bgi dia ngamuk2.. haru biru jadinya..

kakyong said...

kakty,
anis pun ade satu... ;)


hez @ umi ina,
oh yer ke, u cucuk kat klinik kerajaan kot.. tp rasanya dah 3 tahun dah depa praktis anak2 yg 18 bulan cucuk di bahu..


iNa,
beranak lah lagi.. dptkan adik utk nabilah.. ;)


chem,
percubaan memasukkan sarung bantal tu sampai ke hari ni masih belum berjaya.. tak leh tahan tengok aksi dia bila tak dpt nak sarungkan bantal2 tu... siap dibaling nyer jauh2 bantal tu.. pastu marah2 kat ibu... huhuuu...

ummuabdullahsyaakir said...

Hehe comelnya Aliya,suka tgk part dia kat klink nak cuck tu.Emm tak sngka kn kak yong,dlu ank2 kita masih bpangku..skrg dh nak cuba bdikari sndri.Abdullah pn lbh kurg aliya juga..makn xmau disuap,byk kluar pnggan dari masuk mulut..huhu

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .