Sekarang ni di mana-mana blog pun ceria dengan mood raya... ade yang pasang lagu raya... adeii, tersentak teman tatkala buka blog yang ON lagu secara otomatik ni... huhuu.. jadi untuk BW beberapa hari ni, ibu terpaksa OFF kan sound/volume.
Assistant tak nak tunjuk muka.. maka tunjuk tangan jer lah.. |
So, atas permintaan kawan2 blog, ibu kongsikan di sini resepi biskut Arab ni.. juga dipanggil bebola kristal. Fikri & Anis panggil 'kuih bola'.
Bahan-bahan :
1 cawan minyak sapi.. ibu guna Gheeblend
3/4 cawan gula kastor
4 cawan tepung gandum
1 sudu teh esen vanila
secubit garam
1/4 cawan gula kastor untuk digolek2
cara membuat :
1. guna mixer putar minyak sapi dengan gula kastor, sampai warna bertukar putih..
2. masukkan esen vanila + garam & putar lagi3. masukkan tepung sikit demi sedikit, lepas dah masukkan hampir 3 cawan, tak perlu guna mixer dah.. uli ajer adunan sampai habis 4 cawan tepung, hingga tepung tak melekat di tangan
4. option : jika suka, boleh bahagikan kepada 2,3 adunan dan warnakan . warna pun ikut sukalah. ibu tak buat ni.. leceh..
5. panaskan oven 175C6. bulat-bulat kan je macam guli batu tu, jangan besor2 sangat sebab kuih ni akan kembang sket... susun dalam loyang/bekas, bakar selama 12-14 minit
7. Tunggu sejuk sikit baru digolek2 dengan gula kastor (boleh juga guna gula biasa yang dikisar.. tapi tak menyerlah seri kristal..) dan dimasukkan dalam kertas cupcake mini.. ni supaya lebih terjamin kualiti (biskut ni tak mudah hancur, tapi ia tetap faragile .. selain ia cair dimulut).. tak wajib masuk dlm kertas cupcake.. tapi biskut akan nampak presentable & senang nak susun dalam balang/bekas..
foto blur sket... |
sekali buat, boleh jer buat 2 adunan.. double kan ajer sukatan. Jika guna minyak sapi tin kecil, guna aje tin sebagai penyukat, formulanya tetap sama.. cuma sukatan cawan bertukar guna sukatan tin.
Ada orang suka letak tepung suji.. jadi jika nak tambah tepung suji.. guna dalam 1/2 cawan, & kurangkan sukatan tepung 1/2 cawan..
nota :
yang kami buat ni.. habis 1 kg tepung.. sebab guna 2 cawan minyak sapi.. dapat banyak mana???.. huhuu, tak kiralah pulak.. tp 1 bekas yang dalam foto ni rumah makbonda yang punya.
penggemar biskut Arab.. sila makan berpada-pada ya... minyak sapi ni banyak lemak degil.. x baik untuk kesihatan..


kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!
mummy · 510 weeks ago
fiza · 759 weeks ago
suhana shahril · 759 weeks ago
My recent post CONTEST SAYA DAN BABY oleh Cik Awynn
suhana shahril · 759 weeks ago
noreed 46p · 759 weeks ago
My recent post Serangan Mood Raya - Version 2
syamila · 759 weeks ago
My recent post Tip Penjagaan Komputer
Rozy · 759 weeks ago
pernah buat masa ngandungkan hadiff,,tengah bakar sakit nak bersalin pun datang..end up hanya leh makan kuih ni ja taim pantang sebab takdak teloq..
My recent post CuCoQ sEkUpAnG
kakyong72 119p · 759 weeks ago
huhuuu... ade kenangan juga rupanya biskut arab ni dgn rozy... gigih lagi rupanya walau dah hampir nak bersalin... ni yg teringat kat sorg sepupu ni.. dah overdua tp relax jer, siap leh masak puding caramel, buat tomyam bagai.. tau2 masuk spital tak sampai 1/2 jam dah bersalin...
mama zharfan · 759 weeks ago
My recent post Ramadhan Giveaway @Cuteykids
kakyong72 119p · 759 weeks ago
Insya allah.. semoga merasa tahun depan
kak erna · 759 weeks ago
My recent post
aten10 · 759 weeks ago
My recent post KAMI KEMBALI
mama zharfan · 759 weeks ago
tq for ur email!!
i appreciate sgt2 :) me budak baru belajar..byk giller benda yg me tak tau :) :)
sorry silap tulis 'beba' dlm email td..pikiran dok pk benda lain then taip benda lain, sbb td i tgh chat dgn my adik kat msia sambil reply ur email tu...jgn mare yer :)
MamaYatie · 759 weeks ago
My recent post Selamat Hari Raya Aidil Fitri
Ummi Hanie 98p · 759 weeks ago
tp yg kat blog d 08 tu salut susu teoung...pun nmpk mcm sdp kan kkyong?
thanx 4 sharing..buatnye ntah bile
My recent post Bendera Merdeka MENDEKA
ibu damia 52p · 759 weeks ago
kakyong72 119p · 759 weeks ago
bisku arab ni dgn ade 2,3 tgn assistant.. baru sempat buat.. kalo sorang2... x tau le.. kecuali yg memang betul superb... ;)