Friday, January 16, 2009

Home » , » 027 Bila anak-anak beremosi... !?

027 Bila anak-anak beremosi... !?

Semalam semasa suami balik dari berniaga jam 12 tengahari (kira awal la suami balik ), nampak banyak barang yang suami bawa (beli) masuk rumah. Ohh, rupernya suami belikan teman perl cafe kacip fatimah. Ni yang buat teman senang hati, ingat juga ayah nak belikan 'jajan' untuk ibu. Setiap hari ayah balik beli jajan anak-anak jer, hari ni ayah beli la untuk ibu pulak. Hihi... bahagia rasa nyer.. "ni yang makin sayang kat ayah ni" I Love Yourasa macam hilang stress yang berkepul-kepul dalam diri ni.

Memang dah 2,3 hari kopi pracampuran manjakani & kacip fatimah yang ibu biasa minum pepagi tu dah habis. Selalunya teman beli dengan duit sendiri. Memandangkan 'payment' yang teman tunggu-tunggu tak dapat-dapat lagi. Jadi teman diam kan ajer la. Hmm, nampak gaya bulan ni 'perit' sikit ler. Untuk bayar loan rumah bulan ni, teman rasa kena korek simpanan ASB sikit. Uwaaa.. korek tabung lagi. Hmm, Roll fenin.. fenin..

Sebetulnya hari ni teman nak nulis pasal anak-anak lagi. Anak-anak teman yang lagi 2 orang tu ler, si Muhamad Amin Fikri & Anis Zahirah.

Dua-dua anak-anak teman ni dah mula pandai memberontak. Terutamanyer si Anis, kalo teman tak bagi dia main barang-barang seperti penyapu, dan apa juga barang di dapur ataupun di work station ibu (laptop teman & alatulis) .. dah pandai jerit-jerit, marah-marah.... " Auw auw.." Dulu bunyi 'auw auw' tu lebih kepada bunyi anak kucing gatey.. la ni dah macam bunyi anak rimau.. garang gitu. Siap dengan jelingan matanyer lagi.

Anis ni memang juara kalo bab menyelongkar almari, laci, rak pinggan mangkuk, lemari kain baju jer yang belum jadi sasarannyer. Ade jiran makbonda bagi tips, katanya dia jentik tangan anak-anaknya, kalo menyelerakkan atau selongkar barang-barang rumah. Memang teman tengok rumah jiran tu kemas & tersusun jer. Ade le juga 2,3 kali teman jentik tangan nyer, jentik sikit ler.. nak tunjuk yang ibu marah. Tapi hasilnya.. hmm, lagi kuat dia melawan ade ler. Nampaknyer tips ni tak boleh pakey untuk anak-anak teman.

From Atok balik

Abang fikri lagi ler, dia ni ler role model si Anis. Apa abang buat, apa kerenah abang.. semua dia ikut. Kalo abang tojah kepala dia, dia plak tojah kepala aliya. Abang Fikri sekarang ni bila dia marah, dah pandai baling-baling barang. Eh, mana plak belajor ni.. ni yang jenuh teman kena 'post mortem' diri teman.. Ade suatu hari tu, baru-baru ni ler.. dia nak apa tah dengan ayahnya.. ade le kot dia minta dengan ayahnyer tapi ayahnyer tak bagi. Ayahnye marah dia, dan suruh dia dok diam-diam tengok kartun kat tv. Tak lama beberapa minit lepas tu, dibalingnyer bantal kecik aliya ke muka ayahnya, sambil buat soundtrack bunyi kucing mengamuk.. tak reti teman nak tulis bunyi tu camaner.. Ya Allah. Teman pun terkejut bila tengok dia marah macam tu.

From Anak-anak sepanjang tahun 2008

Fikri ni kekadang rajin juger tolong ibu.. mandikan adik ler, tolong jaga baby aliya ler, tolong lipa kain ler (lipat gayer dia ler, gumpal-gumpal jer).. tapi ade masa nyer dibuli juger adiknya.

Angin anak-anak ni macam kita juger ler. Jangan fikir kerana depa masih kecik lagi depa tak ade emosi. Bahkan depa ni lebih lagi cepat belajor, macam span, semua nyer diserap. Tu ler yang selalu teman selalu cakap @ bincang dengan suami, anak-anak ni tak boleh nak berkasar sangat. Bukan macam zaman kita dulu, kalo mak ayah jegil mata jer, dah takut, tak berani nak melawan. Belum lagi kalo mak ayah angkat rotan @ tangan. Tak berani nak lari pun, tunggu jer rotan tu hinggap kat badan. Tapi anak-anak sekarang ni, baru jer angkat tangan, dah lari.. 'tak nak! tak nak!' ni frasa feveret abang fikri bila ibu mula nak angkat tangan.

From Anak-anak sepanjang tahun 2008

Teman ni tak suka nak pukul2 anak, cubit diperut, pulas telinga tu ade le juga.. dalam dok tahan-tahan sabor tu, terlepas juger. Suami teman dedulu, suka pukul anak terutama abang fikri, sian dia kecik-kecik dah dipukul, jentik ler.. kalo teman nampak selamat ler si abang. Jenuh juger le kami suami isteri bergaduh pasal bab pukul anak ni. Letih teman nak 'tarbiyah' suami, bukan gitu caranyer nak nagajor anak yang masih kecik. Lagipun bukan besor mana salahnyer. Bila abang fikri dah mula pandai bercakap, dia mengadu kat atok santan nyer (pak mertua teman ler). Atoknyer apa lagi.. marah ler kat suami teman. Hmmm.. cucu jantan sulong, kesayangan atok ni.

Ibu mertua teman ade juga tegur teman, "tegur Enal tu, jangan suka pukul anak." Sudahnya teman minta ibu mertua teman sendiri cakap & tegur suami teman. Rasanya nasihat ibu sendiri dia akan dengor. Alhamdulillah, sekarang ni takde le anak-anak kena pukul.. harap-harap begitu ler sampai bila-bila. Kalo nak pukul pun biorler bila depa dah sekolah nanti & kalo nak pukul pun bior ler berpada-pada. Jangan le sampai patah-riuk. Dulu selalu juger teman bebelkan ke telinga suami, "Letih ibu membawa perut 9 bulan, ayah suka-suka jer nak pukul anak-anak"

Sekarang ni, kena lebih berdiplomasi dengan anak-anak. Depa pun semakin membesar, semakin cepat 'menyerap' apa yang ada di persekitaran.

Sebenornya tak tahu nak tulis tajuk apa.. boley ke kot tajuk 'Bila anak-anak beremosi...!?' Tak tau ler isi nya mengikut tajuk @ lari tajuk..

kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

3 kawan ibu yang hebat:

Mamamat said...

Salam Kak Yong

Sambil dengar berita, singgah jap kat sini. Rasa2 macam pernah nampak suami Kak Yong .. tapi ntah di mana?

Semoga berbahagia

kakyong said...

suami berniaga di pasar mara Ulu Kinta.. berniaga santan kecil-kecilan.. Sebelum ni suami pernah koje macam2.. buruh kontrak, pasang kabel telekom, salesman utk pepsi, koje hotel dr waiter sampe le asst manager & ade lagi yg teman pun luper..

maklang said...

biasalah tu..anak2 ni macam2 kerja mereka...kita kena sabar ajelaa..

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .