Friday, January 23, 2009

Home » , » 034 Sorotan minggu ini

034 Sorotan minggu ini

Macam-macam yang hendak teman nulih malam ni. Dari petang tadi nak nulih tapi dah lewat malam ni juger baru teman dapat ngadap laptop. Harap-harap idea akan terus ada.. kalo dak.. beku ler gamaknyer.

Sebetulnyer kami sekeluarga baru balik dari kenduri. Kenduri belah sedara ibu mertuaku yang baru pertama kali ini teman menjejak ke rumahnyer di Kg Tersusun Batu 10 Chemor. Di entri yang lain ler teman citer pasal hal kenduri ni.

Berkenaan dengan isu pasal "Boikot KFC?!", Insya Allah akan teman sambung di blog baru teman. Buat masa ni teman tak sempat nak ngumpul data lagi sebab tak habis lagi semak Laporan Tahunan untuk syarikat-syarikat yang berkaitan.

Hari isnin lepas, bawa Aliya untuk suntikan imunisasi. Timbang kali ini beratnyer ade le naik 500gm. Ibunyer pun sibuk nyer nak nimbang berat... untuk rekod berat turun 1.5kg... yes! yes! Idak le sonok maner pun, sebab teman ni memang spesis kuat malam, kekadang tetengah malam pun kalo lapor.. selongkor juger periuk. jadi turun naik berat badan ni, pusing-pusing berat nyer takat itu ajer.. maintain BMI 25.. huhu.. hajat nak kasi turun, kurang-kurang BMI 23 ker.. hmm, berangan sajer ler..

berat Aliya pada usia 6 bulan - 6.5 kg

Abang fikri (2 tahun 10 bulan 3 minggu) pun timbang juger, cam gitu juger le beratnyer 13 kg, tak naik-naik. Anis (1 tahun 5 bulan 1 minggu) pula 10 kg. Anis pun samer cam ibunyer, jenis kuat makan.

Hmmm... teman dah rasa beku plak.. tak jalan plak idea malam ni.. dah ngantuk dah kot.. jadi ntah aper ler yang tean nak sorot sepanjang minggu ni. Ohyer.. hal anak-anak..

Anis minggu ni dah pandey kabo kalo dia dah berak, dah pandey juga mandi sendiri.. sabunkan badan sendiri.. siap buih-buih lagi.. ingat nak upload foto, tapi bateri kamera plak dah kong, kena beli baru esok. Dan kebolehan lelain yang Anis dah reti antara nyer melambai tangan dan main tangkap bola dengan abang fikri. Kalo sebelum ni tangan nyer keras jer kalo di ajor 'babai opahnyer.. sekarang ni dah okay. Yang paling teman tak lalu tu, on & off dok minta dokong. Dia langsung tak leh tengok kalo ibu tengah dokong Aliya, atau main agah-agah dengan Aliya. Dan-dan tu juga dia minta ibu dokong dia, timang dia ler.. Memang tak larat le nak timang-timang dah.. timang atas darat jer. Sejak sebulan yang lepas, permainan yang paling disukai adalah 'susun' & 'bunggah' barang-barang dapur ibu.

tv & rak tv ni memang 'berjalan' dari bilik utama, ke ruang tamu, juga ke bilik belakang

Abang Fikri pulak.. ni ler yang ibu riso.. koje nyer asyik layan tv jer. Bangun pagi jer dah minta nak tengok kartun. Tak kira la time tu ibu tengah basuhpinggan ke, mop lantey ker.. suruh juga ibu bawa tv ke depan (ruang tamu). Tv rumah teman ni, tv kecik ajer.. memang belum merancang nak beli tv besor pun. dan tv tu guna 'indoor antenna' and definitely gambor siarannyer memang ber'biji-biji'.. kadang tu berbalam-balam.. Jenuh nak adjust, ke tepi, ke belakang, senget sikit ler..

Aliya pulak.. dah merayap satu rumah. Ni foto yang nak tunjuk ni, dia tengah dok ronda bawah meja.. tak perasan pun, sedor-sedor dah ade kat bawah meja. Lebih meriah bila abang dan kakak pun sibuk nak join sekali.

Projek lelain teman - kerja x-stitch ber'jalan' ler juga, ade le kemajuan daripada beku 4 tahun yang dulu. Dan satu lagi.. kerja-kerja berkebun. Yang ni teman tak citer lagi. Anak benih pokok cili api yang disemai hampir 3 minggu sudah, dah nampak daun nyer 3-4 helai. Makbonda kata, kalo nak alih, tunggu bila dah ade 5 helai daun... jadi teman tunggu ajer ler sehari dua ni. Cuma masaelahnyer suami teman tak pulak dikabor nya nak tanam dalam maner.. polibag ker.. atau.. ish esok-esok le teman citer lagi.. ngantuk dah ni.

kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

3 kawan ibu yang hebat:

erisya nor said...

hmm...seronok teman nengok anak2 mike , kak yong...cute!

kakyong said...

terimakasih erisya :)
letih dengan kerenah anak-anak ni, tp nak buek camno kan.. kita dulu pun mcm tu juger.

Opah said...

Salam Kak yong, menjaga anak ni memang letih, sebaliknya kita dapat kepuasan kerana dapat menjaga makan minum mereka sendiri. Itulah yang telah bonda kita rasai satu masa dulu.Insya... amalan yang baik balasannya juga baik.

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .