Tuesday, March 16, 2010

Home » , » ANis dah diaperless in daytime

ANis dah diaperless in daytime

Salam buat semua kawan2 ibu,

Apa khabar semua.. buat ibu2 yang anak2 sedang bercuti sekolah ni, camner yer jadual @ program anak2.. antor balik kampung ke.. ke ibuayah nyer yang tumpang cuti sekali bawa anak bercuti. Apa2 pun kakyong harap semua nya bahagia selalu disamping anak-anak dan keluarga.






~basikal ni en ayah beli dari kawan nyer.. RM20 jer.. pastu repair tayar, 'mudguard' spend hampir rm30.. so altogether rm50. Not bad lah kan.. kalo nak beli baru pun RM100++ ~




Dah lama tak blog tentang Anis. Anis la ni dah pun 2 tahun 7 bulan., berat Anis dah 15 kg.. tp tak tau lah kot naik lagi.. tu timbang masa bulan Feb lepas. hari khamis lepas Anis dah tak mau pakai CD (cloth diaper) di siang hari. Anis dah tak rebut2 Cd dengan Aliya dah. :D

Anis cakap " kakak tak mo lampin. kakak pakai war (seluar) jer. kakak pandai. kakak da besor. " hmmmm, dah pandai plak dia puji diri dia sendiri.

Alhamdulillah, setelah 6 hari diapersless... ade lah 2,3 kali Anis kebocoran.. itu pun masa kat laman. seronok sangat main sampai kebocoran. kalo dok dalam rumah tu, memang Anis akan sendiri ke toilet, nak poo-poo or nak wee-wee.

Ibu tak sure camner ibu2 lain toilet-training kan anak2 kalian. Cara ibu memang slow sket.. tak ikut pun 'protokol' supaya check dengan anak setiap 15 minit. Cuma Ibu dah mulakan train ANIS sejak awal Januari lagi.. lama gak kan.. 2 bulan. Itu pun ibu takde lah tanya setiap jam.. kadang2 bila ibu teringat, ibu akan tanya. "kakak nak kencing ke, kalo nak kencing jom g toilet" "kakak kencing dalam lampin ker..." "kakak nak berak ker.."

semasa bulan pertama, Anis kurang beri respond positif.. dia selalu cakap "kakak kecik. kakak nak biyak (berak) pepes (CD lah tu)" Bila ajak g wee-wee kat toilet pun tak mau. Dia asyik cakap dia kecik. dia nak pepes jer.. huhuuuu...

Ibu target at least anis reach 2 tahun 6 bulan, anis dah boleh g toilet sendiri. Meaning dah boleh kawal rasa nak buang air besar & air kecil & ada kemahuan nak ke toilet & tidak lagi buat 'urusan' dalam CD.

Bila dah masuk Mar, ibu masih train cam biasa, on & off.. tapi takde lah push dia. Dalam kepala ibu dah set, kalo anis tak berjaya di toilet training pada umur 2 tahun 6 bulan.. at least biarlah sebelum umur 3 tahun.

Alhamdulillah, at last Anis volunteer sendiri untuk tidak ber'CD di siang hari. Malam waktu nak tidur ajer Anis ber'CD.. tapi ade juga waktunya dia minta nak ber'CD, terutama petang hari.. *dah letih dok berulang ke toilet kot* tapi ibu pulak yang cakap kat Anis... "kakak dah besar la.. dah pandai g toilet.. tak yah lampin lah"


2,3 hari ni Anis takde lagi minta nak pakai CD di siang hari.





~ni aksi Anis ber'CD (coolababy button) pada bulan Feb 2010 ~







kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

21 kawan ibu yang hebat:

Ummi Hanie said...

salam kakyong..

tahniah to anis...hee..anak2 Hanie 2 free diapers n bottle , 2 masih x free .. yg zaid tu of coz le still BF...CD jugek den belum start2 lagik...

Momma Mia said...

Wah pandai la Anis!! :-/ Senang Kak Yong!

fiza said...

Congrats kakyong & anis (^_^).

miela77 said...

Wa..pandainyer anak sedara mak ngah nie... bagus2...anis da besar kan?

yatie chomeyl said...

anis dah besar..dah leh pee pee sendiri kat toilet ;)

MAMASYAZA said...

anak su yg kecik tu pun lebih kurang umo anis gak, dalam 2thn 3 bulan, su dah ajar dia n slalu pesan kalo nak kencing trus g toilet. so sebelah siang dia mmg dah jarang pakai pampers, sebelah mlm aje..harap2 lepas ni dia dah tak perlu pakai pampers lagik

Suhana Shahril said...

Hoho..bambam nya anis..tengok peha dia haa..kalah kakak iwani yg dah nak masuk umo 4 thn

nza said...

dh legakn bila anak dh diaperless...Kira dh half jimat wooooo...

Pndai gak en ayah repair basikal..yg 2nd pn kira ok apa..jimat belanja.

nza said...

dh legakn bila anak dh diaperless...Kira dh half jimat wooooo...

Pndai gak en ayah repair basikal..yg 2nd pn kira ok apa..jimat belanja.

kakyong said...

UH,
kalo nak try CD, bila2 pm jer kakyong.. ;) tak pun kita switch kaftan & Cd.. (i do this with few on-line fren's shop .. yg kenal jer lah.. & yg ade mutual understanding..)


momma mia/fiza/yatie chomeyl
Alhamdulillah. cuma la ni kena kerap monitor anis ke toilet.. x leh dibiarkan sorg2.. nanti mcm2 projek lain dia buat kat bilik.. berus gigi lah, berendam lah... main sabun lah... ;)


makngah miela,
anis kan memang besor... :D

su @ mamasyaza,
2 tahun 3 bulan awal tu.. better awal dr lewat kan.. kang kalo anak dah 4-5 tahun masih lagi on diaper.. mak nyer gak yg malu @ kecik ati kalo org ngata.. :p


Ana,
anis ni memang semangat sikit.. kdg2 ade org ingat dia dah 3 tahun lebih.. masa anis masih on diapers pun ade gak yg ckp, eh dah besor pun pakai pampers.. bila ckp baru 2 tahun, terdiam depa.. tu lah, jgn judge dgn luaran jer.. jgn suka2 judge tanpa tau kebenaran... :D

kak nza,
Alhamdulillah, dah 1 bulan lebih, stock disposal diapers x beli.. aliya dah fully on CD.. anis pun sblm dia diaperless, dia pun on CD..

ummiKhayra said...

wah... bestnya anis dah tak pakai diapers siang2.... :) senangla pasni... :)

♥cybermummy♥ said...

Tahnia buat anis . dah pandai dah diaper less .*clap*clap*

Nadiah Sidek said...

clap, clap, clap. good job anis! :)

chem said...

salam , bagus anis chaiiyok!!!!!

DNNA said...

Cayalah Anis and KY ...
Tak lama lagi Insya Allah dah tak pakai langsung dah kan kan kan ;P

Anak saya Daus dah 3 tahun tapi still nak pakai CD ... Dia nak jugak pakai CD sebab dia kata cantik .. Adehhh, fenin kepala saya ... Hahahaha

Takpe, saya tidak akan putus asa (ewahh) ;)

kakyong said...

uumikhayra,
senang?! hihiii.. awal2 ni harus kerap nak monitor.. asyik nak ke bilik air jer.. tau2 jer dah bolen, berendam dlm bilik air... ;)


cybermummy/nadiah/chem,
anis kan main suka kalo kena puji.. :D

DNNA,
ckp kat Daus.. boleh pakai CD, tp malam jer.. @ nak jalan2 baru pakai CD.. ;)
btw, CD pun ok utk toilet training... kena cari kwn sebaya dia yg dah tak berCD... ;)

Yan said...

hmmm yan pn dah terpk pasal nak diaperless kan si qis.. tp dia baru 1thn 8bln heheheh..
smlm adik ipar yg bongsu sms.. "akak.. pempers qis da abes.."
yan balas balik.. "ckp je ngan qis.. klu nak kencing pegi bilik air.. dia paham" hehehehe
qis ad CD tp da jarang dipakaikn.. msh bergantung dgn pempers..

tp yan adela kadang2 tu ajak dia buang air kt toilet.. ok x cara yan tu ekk..

10 said...

salam kakyong...

akhirnya dapat jugak merangkak masuk blog kakyong ni... suka sangat... lappy org ni masalah la, bila masuk cni asik 'hang' aja... nk tunggu catatan yg wordpress lambat sgt... x sabar nk baca citer kakyong...

anis dah pandai ke toilet ya... bagus la camtu... nanti nk ajar hawa jugak la... aliya camna?

sya said...

cepat ye anis tak berdiaper lagi...
ni yang tak sabar nak ajar anak saya tak pakai diaper lagi... bukan apa, dia pun dah nampak rimas bila pakai diaper... huhu

kakyong said...

Yan,
ajor jer.. bawa jer g toilet..
as long dia faham & tau kenapa kena g toilet.. okay dah tu.. on & off bawa jer.. lama2 bila dia dah familiar & dah boleh faham rasa nak kencing.. Insya Allah, dia akan sendiri x nak pempes.. yg pnting terus jer ajar..


aten,
sian nyer kena merangkak masuk sini... uhukkk.. kakyong ingat lepas dah dpt cash-out duit nuffnang nanti.. nak tutup jer blog ni & maintain yg wordpress jer... heeee...rasanya wordpress lebih ringan... ;)

aliya? aliya pun sama dah, bila kakak dia p toilet dia pun sibuk buka CD nak ke toilet, siap cangkung lagi.. kakyong pun layan jer lah... ;)


sya,
dah boleh ajar darwisy.. nanti lagi macho lah darwisy bila dah diaperless..
anis kdg2 kalo g tesco tu bg juga dia pakai CD.. 2-3 jam on CD, tgk2 CD dia tak basah pun, dah balik rumah baru dia g toilet & buang air..

Yati said...

Bagusnya Anis, dah pandai tak pakai diaper, walaupun baru 2 tahun. Tahniah kakyong! Kalah abang Hafizan yg kadang2 nak pakai pampers walaupun dah 4 tahun. :)

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .