Tuesday, March 9, 2010

Home » , » Pentingkah blogwalking

Pentingkah blogwalking

Salam ceria buat semua,

Semasa baru mula belajar untuk aktif berblog (pada awal tahun 2009), ibu langsung tak tahu pasal blogwalking ni.. hatta masa tu berblog pun sekadar syok2 sendiri jer. Selain daripada blog Pija yang rajin ibu singgah, baca, belek dan cari2 artikel untuk panduan, ibu start belajar blogwalking selepas ter'landed' di blog kak luna. Dari blog luna le ibu belajor apa kah itu ertinya 'bloglist'. maklum le kan, kalo dah namanyer menulis blog atas dasar syok2 sendiri, mana le nak ade 'bloglist'.






Then, slowly lah ibu belajor.. memula kenal aktiviti blogwalking ni, takde lah hari2 ibu blogwalking.. mainly ibu 'jalan2' ala2 touch n go jer.. pastu ibu mula study kenapa orang letak 'cbox' @ 'shoutbox' di blog.. pastu ibu study, apa yang orang selalu tulis kat shoutbox... heheheee... tu la, 1,2 bulan kerja ibu dok 'perati' jer.. masa tu ranking blog 2x,xxx,xxx.

lepas tu, ibu belajor plak pasal 'follower'.. then baru le letak widget follower kat blog Catatan Ibu. Among follower yang awal adalah kakluna, ummusyahid, kak wani, mommy lyna.. just to name a few.


Dari mommy lyna, ibu kenal & explore MBP @ mombloggersplanet.

Selepas kenal MBP, aktiviti blogwalking terus menjadi aktiviti 'wajib-harian'... mula lah rasa seronok berkongsi & beramah-mesra di kotak komen. Kawan2 blog pun semakin ramai, dunia blogging ibu pun jadi semakin meriah. Tau tak, dalam tempoh 3 bulan ranking blog ibu dah dlm lingkungan 10,xxx,xxx... dan pada penghujung Sept 2009, sebelum laptop ibu kaput & ibu tak beronline utk 3 bulan, ranking blog adalah 6xx,xxx. Memang sonok lah rasanya masa tu, ranking pun dah okay, kawan blog pun ramai....

Apa ke hal nya ibu membebel pasal 'pentingkah blogwalking'... ????!!

Ibu kan sejak kembali berblog selepas 3 bulan ber'hiatus', ibu memang telah kurang ber'blogwalking'.. juga sangat2 kurang meninggalkan komen2 di blog kawan2.. kalo ibu singgah pun, ade le 3,4 n3 yang ibu baca.. kalo n3 pendek2 tu, leh la ibu baca sampai 5-6, tapi kalo panjang2 tu.. ibu pun baca ala2-skip gitu... :)) dan secara pukul rata nya --> ibu la ni dah jadi silent reader jer... ;)  maaf ya kawan-kawan... ibu sebenornya rasa sedih gak.. kadang2 terasa gak sunyi..

Btw, ibu observe juga blog2 yang ranking masih dalam lingkungan 10-2x juta biarpun pemilik blog sudah agak lama berblog.. setengah orang tak kesah @ tak amik port pun pasal ranking, tapi ade juga yang usaha macam2 untuk tingkatkan ranking.

Nasihat ibu:
  • bila menulis di blog, jadi lah diri sendiri. -->tulislah dari buah fikir sendiri.. orang kadang2 malas nak baca n3 yang diceduk & panjang lebor pulak tu. kalo nak ceduk artikel,just buat rujukan link jer.. pastu buatlah ulasan & pendapat sendiri
  • tulis lah dengan bahasa santai.. dengan gaya & nada bahasa yang seronok orang baca.. kalo boleh kurangkan guna perkataan2 shortform sms. 
  • layout blog tak kurang juga penting nya.. so amik lah masa untuk belajor2 pasal nak 'menyolek' blog.. yang penting ia masih menggambarkan diri empunya blog..
  • kalo ade kawan2 yang tinggalkan komen di blog tu, rajin2 lah menjawab.. kalo tak berjawab, nanti orang ingat kita sombong plak  *Ibu sekarang ni pun ade komen2 yang ibu terlepas pandang*
  • pastu, bila ada orang follow blog you, so secara mutualnya.. rajinlah ber'blogwalking', kenal-kenal dengan lebih lanjut, kenal serba sedikit 'perwatakan' kawan kita tu, tahu latarbelakang.. yang basic2 ler.. pastu rajin2 amik tahu perkembangan... itu lah gunanya blogwalking.... *ini lah yang ibu dah tak dapat nak buat sekerap dulu, terasa semakin jauh pulak dgn kawan2 ibu...:( *

lastly, *terpaksa nak stop sebab aliya sudah ngamuk2* ibu nak ucapkan terima kasih pada kawan2 ibu yang masih rajin singgah blog ibu, walaupun tak tinggalkan komen, tapi ibu tahu kehadiran kalian *Mr Google Analytic kan ade*  Ibu jer yang rasa terkilan sebab ibu tak leh nak blogwalking cam dulu... 


nak tahu kenapa.... sebab FIKRI yang selalu conquer laptop ibu ni... habis jengah ikan di FB, dia akan masuk starfall.com (dah reti cari sendiri... x tanya ibu dah pun). Pastu dia akan ngadap video Upin Ipin, since xde masa nak upload, so ibu dah kumpulkan sikit2 kat Fikri video's collection. Fikri hanya akan berhenti kalo dia bosan, 2-3 jam depan laptop pun dia tak reti nak stop.. kadang2 sampai kena marah dengan ayahnya... "Ibu plak nak WORK"... la ni dok addict dengan games pendidikan pulak... nak tahu pasal games pendidikan, you all boleh klik banner kat header tu. btw, Ibu citer len kali lah lebih lanjut pasal fikri & aktiviti dia sekarang ni... susah juga bila kecik2 dah celik IT. 








kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

19 kawan ibu yang hebat:

lily azliyana @ mama zara said...

lama dh rasenye tak tinggalkan komen kat blog kak yong..tp sbnrya tk pernah lupe jnguk blog catatan ibu nih..=D

nway, sy langsung tak alert pasal ranking2 nih..mcm mane nak cek..hehehe


p/s: pndainya fikri guna laptop sndiri ..=p

Umi Nuha said...

hehehe..kakyong, blog saya ranking 50juta agaknya :p mmm....

saya pon selalu tu jln2 je, xtinggal komen.

Ummi Hanie said...

samelah kita kakyong...agak kureng sikit blogwalk2 ni..mmg terkilan...tp apo nk buek..

Nadiah Sidek said...

biasa la tu kakyong. kdg2 nadiah tak sempat jgk blogwalk cuma yg rajin bg komen kat blog nadiah, nadiah pastikn nadiah ke blog dirg jgk & tinggalkn komen. tu je la cara nadiah appreciate kwn2 blogger :)

temp. housewife said...

sy pun selalu berebut dgn anak sulung fathini (5 thn) yg dah pandai main educational games juga. kita dah letak kat bookmarks, dia cari sendiri je.
pasal blogwalking, sy pun mula2 start blog tak reti. lama2 bila belajar sikit2 baru mula blogwalking dan tinggalkan komen. :D

Diarihatiku1976 said...

saya pun gitu gak.. ada yg saya baca jer tapi tak tinggal komen pun... so how?

atty's said...

kty skrg tade masa sgt nak blogwalking..

MAMASYAZA said...

betul tu kak yong, sama la ngan su kat umah...selalu berebut pc ngan anak2. selesai buat keja, plan nak ngadap pc, mulala si abg dtg, dia nak nengok tanaman kat FB, lepas tu siratu laks komplen, dia dah lama tak main game, asyik abg aje yg main, dtg laks sikecik, nak main game fish....akhirnya si maknye mengalah, trus kedapo, buat apa yg patut...kalo nak ngadap gak pc tu, kena tunggu mlm...bila depa dah zzzzzzzzzzzzzzz

Suhana Shahril said...

Haha..lawak la dengar kecik-kecik dah celik IT.oklah tu kakyong...dah diberi pendedahan guna komputer..budak2 zaman sekarang..nak buat camna kan..hehe

Rozy said...

kak yong,

rozy sangat suka blogwalking..ker blog marathon.. kalau ada cita behh memang tinggalkan komen laa.

kakyong said...

mama zara,
boleh install toolbar ranking ni di browser kita, tp applicable utk yg guna mozila jer la.. go to this site http://www.alexa.com/toolbar

zara nanti pun akan cepat pandai bila dah selalu dok adap laptop mamanyer... la ni anis pun dah menunjukkan bakat ke arah itu....

umi nuha,
so far 2x juta jer.. kalo lebih tu dia akan kuor , -no rank-
xpe, jalan2 pun dah ok...

ummi hanie,
tu la kan, nanti kalo kita ckp sibuk dgn urusan r/tangga & kerja2 lain.. org kata saje2 nak bg alasan.. tp memang hakikatnya begitu lah.. nak blogwalking tgh2 mlm memang x daya dah.. aliya ni jenis yg melekap je bila dah 11 mlm ke atas...


nadiah,
among yg paling rajin blogwalking + bg komen.. bukan setakat blog kakyong, blog org lain pun.. bravo.. dah semakin tegar ni... ;)


adyani,
anak2 skrg ni cepat belajar.. ibu nyer lah yg makan hati nak bertenet... hehehe


ina diarihatiku..
dik u dtg jengah sini pun kakyong dah sgt2 berbesar hati.. terima kasih di atas kesetiaan anda... ;)


kty,
saya faham, kakty sibuk dgn mcm2 xtvt.. xreti dok diam... heheheheeee... saya pun tingin gak nak ade xtvt mcm kakty..


SU @ mamasyaza,
hmmm.. kalo dah 3 org anak berebut kan laptop.. sungguh2 makan hati lah ibunya.. tu lagi dasat dr kakyong.. bawak2 bersabor jer lah errk su.. @ boleh minta xtra pc kot dr en suami nyer... hihiii

kakyong said...

Ana,
anak2 dara ana tu belum tunjuk taring lagi.. cuba2 lah introduce, haaaa.. baru tahu penangan nya... :D

rozy,
tu lah kakyong miss sgt nak marathon blog mcm dulu2... la ni semput2 nak catch up dgn perkembangan kwn2...

nadnye said...

samalah kita kak Yong... nak sangat blogwalking tapi masa tak mencukupi...

Yan said...

sebut pasal laptop dan anak..
qis tu pantang kite bukak laptop..
"upin ipin" dia akan sebut berulang2kali smpai kite bukak.. yan pun skit2 dload upin ipin guna 'Ares'..
klu da dapat tgk.. mesti dia mintak ulang.. so yan standby je video tu shuffle sendiri.. hahahaa
aman guna laptop bile dia tido jek

Yan said...

eh lupa nak cite..
igt nak beli laptop satu tuk qis.. bukan laptop betul.. juz laptop tuk dia belajar wording ke gambo2 tuh.. rasenye berbaloi atau membazir ekk...
tp y tak bes.. takleh nk tgk upin ipin kat situ.. kang dia menempek jugak kat laptop kite hehee

Mama Nazhan said...

salam kak yong..ari ni dpt gak nak bagitau kakyong...memang menarik tajuk entry ini...
saya saje yg tak mampu nak buat sume tu..bz le konon...kadang2 bukak internet pun tak tau nak tgk atau cari apa lagi..tp memang menarik sebagai rujukan.,,,tq kakyong

ummuabdullahsyaakir said...

salam kak..sy pun dlu tak tau apa2 ttg blog ni,taunya nak ada blg sndri smpilah msa contest mama aqish barulh saya dpt rmai kawn n tau serba sikt ttg gadjet2 bila tgk blg kawn N byk bljr juga dari kak yong ^_^

Utk stkat wktu yg ada ni mgkn sy msh blh berblog walking..smpi msa line tak brpa nak elok,pc rosk tu yg tak blh nak kta apa2..Tapi mmg stju smua pndapt yg akk bagi tu.

kakyong said...

nadnye,
kakyong la ni layan Fb .. itu pun celam-celum..


yan,
nak beli lappy yg camana tu? lappy yg bukan lappy... mini lappy ker? x silap pernah nampak rege +-rm900.. tp x tau lah function dia camana..

kalo kakyong lah kan.. kalo ade duit le.. kakyong nak belikan desktop utk anak2.. at least skrin flat tu besor.. senang anak2 nak belajor.. Insya Allah, leh guna lama.. berbaloi2... ;)

Bai,
bila dah lapang sikit & fikiran pun dah tersusun & tau apa nak buat... buat ler... kdg2 bila dah mcm2 dlm kepala, susah kita nak aim satu2 dgn baik... ;)


UAS,
study dah abis ker?.. ;)
hebat lah tu.. dgn hajar lagi, AS lagi yg sure dah makin ligat...

ummuabdullahsyaakir said...

Tulah kak,mmg skrg ni msa nak berblog terhad.Kna bgi byk msa utk family n study ^_^

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .