Sunday, March 7, 2010

Home » » Apa yang ibu jahit... almost there,...

Apa yang ibu jahit... almost there,...

salam hari minggu buat semua,

ini adalah sambungan dari n3 yang ini --> apa yang ibu jahit ni

Nampak nya shira telah meneka dengan betul... btw, fikri namakan stitching ibu ni "simba & daddy".. Fikri actually tak pernah lagi tengok movie lion king.. Fikri hanya kenal simba & daddy dalam dvd magic english jer... ;) kalo ibu cakap lion king, memang fikri akan terpinga2.. dia insist dok kata simba jugak...











so, dah hampir nak siap dah ni... ibu cuma dapat menjahit ni di siang hari jer.. sebab ibu guna fabric 14 count (kecik & halus kotak2 nyer..). Saiz jahitan ni pun kecik ajer.. 80 stitch x 68 stitch, lebih kurang 14 cm x 12 cm. Ibu rasa ralat sikit, sebab hanya guna 2 helai benang jer.. nampak berlobang2 lah pulak.. kalo guna 3 helai tentu nampak padat sikit.




hari ni ibu cuti jahit ni, sebab ibu nak siapkan beberapa keping bookmark. Ibu ada 2 lagi projek baru yang belum mula lagi.. dok tunggu foto tapi tuan punya nya tak email2 kan lagi.. kannyer apa.. 1st time nak stitch foto muka orang.. so tak tau le camner hasilnya nanti..

Pada kawan2 yang nak tempah cross-stitch, leh email ibu & amik nombor giliran awal2 yer... ;)

dan untuk makluman semua, ibu baru jer create blog baru, khas untuk kerja2 stitching. so far tak banyak n3 pun.. kalo sudi, sila lah jengah.. My stitching journal

Insya Allah, lepas ni semua update kerja2 cross-stitch, ibu akan update ke blog My stitching journal.. & bukan setakat hasil kerja stitching pun, tapi maksu ainun juga.. ainun pun dah mula stitching ;).. tapi untuk selingan sesekala, ibu akan masukkan juga citer pasal cross-sttich di sini.

Untuk Nadiah, tak sempat rasanya nak buat tutorial untuk convert foto ke patern cross-stitch.. tapi nadiah  boleh google jer, keyword "free cross stitch patern maker".. then cuba lah mana2 yang sesuai. Buat masa ni kakyong guna HaftiX dan KG-chart. Both also ade pro & con, maklumlah free software banyak le limitation nyer.










kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

11 kawan ibu yang hebat:

AshAnas said...

wah, tepat tekaan shira, hehe... selamat berhobi baru kakyong... cantik.. shira pun minat cross stich tp skrg dh xde masa dah...

♥cybermummy♥ said...

tembakan shikeen tak mengena . huhuhu
tapi memang cantik walaupun belum siap sepenuhnya :)

♥cybermummy♥ said...

tembakan shikeen tak mengena pulak :p
Tapi memang cantik walaupun belum siap sepenuhnya
:)

ummu_abdullah said...

eh, cantiknya kakyong... kalau kena cara marketing ni, boleh pegi pasaran luar (oversea)... dah banyak yang buat produk fizikal jual di pasaran luar... cuma kene buat research sikit ja... Niway... saya tahniah kakyong...:D

temp. housewife said...

ooo SImba dgn daddy dia rupanya.

Ummi Hanie said...

selamat merajinkan diri ye kakyong !
hanie ade gak projek menyulam saprah..dah berthaun2..sampai la ni xsiap2 lagik..tu le gatai sgt lukis bunga banyak2,udahnye x terbuat..mood asik x mari jer..:p

Nadiah Sidek said...

thank you kak yong! nnt rajin2 nnt nak cuba explore la site tu :)

ummuabdullahsyaakir said...

Oh cerita lion king

insya Allah kak yong,klu jadi saya akn email akk..saya ada 1projek nak buat ni.Perlukan khidmat akk.

nza said...

mmg xpandai teka meneka nie....

Rozy said...

Rozy pun minat crosstich, hambar paling besaq rozy wat adalah masjid shah alam tu.

kakyong said...

shira,
tahniah.. ;)

shikeen,
nanti teka lagi... ;)

UA @ Ainul,
terima kasih.. tu pun berhari2.. lebih 2 minggu nak siap kan... bersulam-seli dgn ade 1 lagi projek.. ;)


nuradyani,
tu lah nama yg fikri beri.. ikut ajer lah...


UH,
wahh.. menyulam.. kakyong tak pernah menyulam.. tp rasanya kalo ade kesungguhan & mood dtg balik.. mesti leh siap tu... ;)


nadiah,
cuba jgn tak cuba... nadiah kan ibu yg tak 'busy'... :p


UAS,
sila lah email... ;)

kak nza,
saya pun tak teror bab teka meneka..


rozy,
ada tayang kat blog hasil stitching masjid shah alam tu.. :)
nak tengok....

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .