Periuk yang ibu guna untuk buat kukusan dah tembuk @ bocor.. dok ingatkan en ayah agar beli kan alumunium yang boleh menampal periuk, sampai sudah en ayah tak belikan.
Kaedah steam-bath ni ibu tak pernah cuba tapi pernah baca yang Izan pernah bakar puding roti & butter dengan kaedah ni. Lepas digoogle jumpa camno yang dikatakan kaedah steam-batch ni.. hahahah, jakun.. sebab tak pernah lagi guna kaedah ni kan.,..
Jadi bermulalah operasi membuat puding karamel versi steam-bath.. bahan2 tak berapa cukup sebenarnya.. susu tak ade.. jadi bantai le guna susu kambing higoat lagi.
resepi boleh refer kat sini >> Puding roti caramel.. versi ibu yang simple
Selalu tu buat yang saiz kecil jer.. kali ni buat besor sikit.. kira double the resepi jer..
Untuk kaedah steam-bath ni, ibu masukkan 3 cawan air (rasanya 2 cawan cukup kot) dalam loyang petak & pre-heat oven @ 170C dalam 10 minit. Then blend bahan2 semua.. tuangkan dalam loyang bulat (ibu punya yang 8 inci jer), sebelum tu buat gula hangus dulu lah yer..
Bila tengok air dalam loyang petak tu macam dah panas, ibu pun masukkan loyang bulat & bakar selama 55 minit.. 40 minit pertama api bawah, next 15 minit api atas bawah. Hasilnya….
NI ler hasilnya selepas dah disejukkan dalam peti ais (at least 1 jam) dan diterbalikkan.
Jemput makan…
Actually anak2 tak berapa sangat melayan puding ni.. depa ni kurang suka makanan yang lembik2… memang ikut belah en ayah, adik beradik en ayah pun tak berapa favor puding ni.. berlawan sungguh dengan adik-beradik ibu… pantang ade, habis depa sapu bersih.
Sudahnya, 1/4 bahagian bagi pada jiran.. 1/2 bahagian anak2 makan, 1/4 bahagian ibu sorang jer yang melantak…. erkk, bukan le sekaligus ibu adap… tapi tu ler.. tau2 jer dah licin.
salam kasih sayang buat semua,
kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!