Sunday, March 22, 2009

Home » , » 071 Aktiviti santai hari ini ~ godek2 customize blog Catatan Ibu

071 Aktiviti santai hari ini ~ godek2 customize blog Catatan Ibu

hari ini teman rasa agak berasap & stress dengan kerja-kerja akaun yang membuat teman sedikit fenin. Jadi teman telah godek2 untuk buat beberapa perkara., konon2 nak bersantai.. hihi

"Catatan ini teman dedikasikan untuk seorang kenalan dari Sabah.. kenal sejak awal tahun 2000-an.. tak ingat exact tahun, mungkin 2001/2002, iaitu Mimie Sally, yang baru berjinak-jinak dalam dunia blog. Mungkin sedikit catatan ini dapat memberi idea kepada beliau untuk 'mencantikkan' blog yang baru berusia beberapa hari."

1. tukar template ke 'minima'

~ pilih layout -> klik Pick New Template -> pilih minima, tempat yang pertama keluar

2. tukar background blog

~ untuk tukar background, saya menggunakan ready-made background dari thecutestblogontheblock.com

~ klik ke menu "Free Background" -> Free Backgrounds

~ di website itu ada macam-macam background yang cantik-cantik, tinggal nak pilih ajer

~ dan ikut ajer arahan & cara-cara untuk masukkan code background ke blog

3. tukar signature baru ~ seperti yang dalam entri ini..

~ tutorial untuk buat signature ini boleh tengok di blog seorang kenalan - Rizza (Tulis-tulis aje)

4. menambah satu sidebar column untuk template 'minima'

~ tutorial untuk menambah @ menjadikan 2 column template ke 3 column template boleh rujuk di website Bloggerbuster.com

~ seronok sangat dapat juga menambah 1 lagi column, sebab teman ni memang tak berapa reti kod-kod html ni.. main agak2 jer.

5. Jika berhajat untuk meletak foto milik sendiri sebagai background, seperti yang teman biasa buat sebelum ini.

~ pergi ke website Pyzam.com

~ pilih @ cari 'Background Uploader', dan klik

~ scroll-down, baca "Upload your image - browse your computer"

~ pilih foto yang dikehendaki & upload..

~ ikut arahan & copy kod.

~ untuk copy kod ke blog, pergi ke Layout -> Page element - dan klik 'add a Gadget' -> pilih 'html/javascript' ->copy kan kod & save

tips : jika ingin foto memenuhi keseluruhan blog (memenuhi skrin blog), sebaiknya foto bersaiz - 1200 x 900, jika ingin foto berada ditengah-tengah, boleh guna foto size 800 x 600 atau yang lebih kecil

Sekian catatan untuk kali ini. Semoga ada manafaat nyer.. CoolSunshine


kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

1 kawan ibu yang hebat:

kakyong said...
This comment has been removed by the author.

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .