Tuesday, March 10, 2009

Home » , » 063 Feveret Fikri : sup ayam

063 Feveret Fikri : sup ayam

Hari ni plan nyer nak muat-turun foto-foto yang diambil semasa kenduri kahwin pak yeop di changkat tin pada hari ahad lepas. Tapi bateri kamera pulak dah kong.. pesan kat suami beli yang baru, suami lupa pulak.. huhu.. jadi terpaksa la peram dulu foto-foto tu. Actually, most foto yang diambil, foto2 makanan belaka..

Citer bab makanan ni teman takde le panday benor bab-bab memasak ni.. setakat yang simple @ yang senang masak & cepat siap tu, boley la. Anak-anak pulak memang jenis pemakan.. terutama si Anis Zahirah.. sejak dari 6 bulan, selera makan tak pernah berubah.. fikri pulak tengok la pada menu yang dia suka.. kalo masak sup ayam, banyak lah dia makan.. kalo yg pedas2, asam pedas, gulai lemak.. memang kureng la sikit..

Ni kali pertama nak share resepi.. hihi.. bukan lah apa sangat pun... sekadar boleh makan sekeluarga jer.. Thumbs Up
ini feveret fikri. kalo satu mangkuk ni dia adap sorang jer. kuah abis dihirup, isi ayam tinggal tulang jer.

Stail ibu masak sempoi jer.. yang penting ayam tu mesti rebus lama, kdg2 sampai setengah jam (kalo ade 'pressure cooker' jimat masa..) supaya isi ayam betul-betul lembut. jadi senang le anak-anak nak makan.

1. ayam rebus kali pertama dengan air yang sedikit.. untuk buang kotoran & 'sisa-sisa toksik'.. hihi, kejap jer.. dalam 2-3 minit, pastu buang air kotor

2. ketuk halia, bawang putih, masukkan sekali dengan ayam & tambah air. Air ni kena la banyak sikit, kdg2 1.5 liter.. sebab anak-anak suka menghirup kuah.

3. bila ayam dah hampir nak empuk baru masukkan sup bunjut.. sup bunjut pun ibu main bantai jer.. kekadang bunjut sup tulang pun ibu belasah.. isi rempah2 dalam bunjut tu lebih kurang sama jer..

4. masukkan sayur seperti batang saderi, karot. kalo suka nak masukkan brokoli, kubis cina, masukkan kendian, sebab brokoli & kobis cina ni cepat empuk.. ikut la selera memasing. jangan lupa garam secukup rasa, tak perlu pak aji @ perisa tambahan.

5. goreng bawang kecik yang dimayang sampai garing. bila sup dah siap masak & nak serve nanti masukkan daun bawang, daun sup & bawang goreng.

ini lah cara ibu sediakan sup ayam untuk anak-anak.. sempoi jer.. setengah orang, tumis dulu bawang putih & bawang merah.. tapi ibu lebih suka cara ibu masak.. kurang minyak. hihi...

Na-na-na-na


kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

6 kawan ibu yang hebat:

Rai said...

Kalau style ibu saya buat sup pulak..bawang dengan segala rempah ratus tu dia tumis asing..bila ayam da cukup masak..baru campur.. nak makan baru masuk bawang goreng..bawang goreng tu lak..kalau nak tambah aroma dia..hiris bawang putih nipis2..goreng garing sekali ngan bawang kecik mayang tu.. kalau ikut kampung saya..masa hirup tu letak sikit sambal kicap (cili padi+bwg putih tumbuk lumat letak kicap)

masalahnya hubby saya suka sup utara...saya tak belaja buat sup utara..tak tau nak ngaji mana..haha..

kakyong said...

salam Rai,

camana ruper sup utara tu? apa kata tanya kat forum supermom..

sambal kicap... hihi.. ni wajib ade, sbb kakyong & suami memang mkn pedas.. tp tak ler hari2 buat sambal kicap, berselang seli dgn sambal belacan.. ikut permintaan che abe..

IbuKauthar@Salwa said...

resepi sy sama mcm Rai di atas
oh baru sy teringat sy pernah kata nak bagi resepi sambal hitam
maaf lalyomng sbb terlupa
sy tgh demam panas
dah dekat 6 hari

btw sy sgt suka step no 1 tu
sy tak penah praktis pun
tak tahu pun pasal amalan ni
lepas ni insyaALLAH akan sy amalkan
tq kakyong

kakyong said...

Salwa,

huhu.. demam, sian.. 6 hari lama tu.. pegi klinik tak? rajin2 minum air masak..

resepi sambal hitam tu, apa kata salwa buat satu n3 di blog.. boleh kongsi dengan ramai..

WeBViDeOKLiP said...

lapa la pulak
hehehe

kakyong said...

salam WeBViDeOKLip

terima kasih sudi singgah..

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .