Friday, March 6, 2009

Home » » 059 FTWM OR WAHM/SAHM

059 FTWM OR WAHM/SAHM

working mom Pictures, Images and Photosworking mom Pictures, Images and Photoscrazy working mom Pictures, Images and Photos
FTWM Or WAHM/SAHM

Aduh aduh aduh.. kenapa lah orang tak faham.. dok desak teman cari kerja. memang lah keadaan hidup kami sekeluarga sekarang ni sukar sikit, banyak bil-bil yang terpaksa ditangguhkan demi untuk menampung perbelanjaan yang perlu dahulu.

Baru 2 bulan, masuk bulan Mar ini masuk bulan ke 3 lah.. teman ‘kering’, tak punya ongkos untuk membayar bil-bil yang biasa teman bayar dan juga membayar loan ansuran rumah. Memang lah duit itu ada, Cuma belum rezeki lagi untuk sampai ke tangan teman. Dan 2 bulan lebih ini juga, suamiku terduga untuk menampung semuanya kecuali bil-bil yang biasa teman bayar. Sangkaan teman, pekerjaan suami sekarang ni mampu untuk menanggung kehidupan kami jika teman berada terus di rumah tanpa memikir hal mencari duit. Tapi sangkaan teman meleset semata.. 2 bulan ni rupanya, ansuran kereta juga tidak dibayar. Mungkin kerana terdesak, suami meminjam dengan ibumertuaku.. maka terjadi lah desakan demi desakan dari pihak mertua supaya teman bekerja semula.

Kejam sangat ke teman ni, jika niat teman supaya suami berusaha lebih keras untuk menambah pendapatan keluarga. Teman sebenarnya tak mahu orang lain menjaga anak-anak teman, biarlah tangan teman sendiri & kederat usaha teman sendiri mengasuh anak-anak. Lagipun sepanjang beberapa bulan ini, suami pun tidak lagi membantu teman dengan kerja-kerja rumah, semua nya teman selesaikan sendiri. Kalau dulu tu, suami bantu juga teman membasuh pinggan-mangkuk, mop lantai, ataupun menyidai kain baju.. tapi kini, tidak lagi. Tinggallah teman terkontang-kanting menyiapkan semuanya. Jadi salahkah pulak, kalau teman biarkan suami mencari rezeki tanpa perlu teman menokok-tambah lagi. Tak cukup adilkah begitu?!

My WAHM 125 x 125 button Pictures, Images and Photosworking  mom Pictures, Images and Photos

Satu lagi alasan yang teman tidak mahu bekerja @ menjadi Fulltime-working-mother (FTMW), adalah kerana teman sudah tidak rela untuk bekerja dari jam 8 pagi ke 5 petang. Hakikatnya, jawatan yang bakal teman pegang bukanlah ikut masa 8-5, tetapi memerlukan komitmen lebih daripada itu. Gelihati juga bila disuruh minta kerja kerani @ pegawai kecil ajer.. hihi.. teman ni ahli MIA (Malaysian Institute of Accountant), mana lah boleh teman minta kerja post yang rendah daripada Akauntan. Daripada kerja sebagai pegawai/officer, baik la teman dok rumah ajer, ada baiknya teman buat kerja part-time di rumah @ work-at-home-mother (WAHM). Gaji pegawai bukan lah banyak mana.. habis bayar duit orang jaga anak, bayar loan rumah.. hmm takde extra pun.. tapi kerja bagai nak rak jugak.. pergi seawal pagi, balik pulak dah malam. Bila pula masa dengan anak-anak.. huhuh, teman tak rela begitu.. sangat-sangat tidak rela. Hakikatnya dengan kelulusan & pengalaman yang ada, kenapa plak nak kerja lebih rendah.

Teman pun dah tak ade keinginan untuk mengejar kerjaya atau omputeh kata ‘climb the corporate ladder’. Teman memang masih lagi seorang Ahli MIA, masih seorang Certified Accountant. Teman masih lagi membayar yuran tahunan, Cuma teman tak mampu nak hadir ke seminar anjuran MIA. Tapi tahun ini, teman akan cuba untuk attend beberapa seminar, kerana itu teman perlu kerja part time sebab kos untuk sehari seminar pun +_RM350. Kalau 4 seminar, dah RM1,400.00. hmm..

Teman tahu, ade yang suruh teman ‘let-go’ ajer keahlian MIA tu.. tapi pada teman.. once an Accountant, forever an Accountant. Teman masih lagi menyimpan keinginan untuk membuka firma akaun sendiri. Cuma bukan sekarang, Insya Allah, mana lah tahu 3-4 tahun lagi, anak-anak pun sudah besar sikit, sudah bersekolah & tidak lagi perlu bergayut & melekap dengan ibu ajer.. maka boleh lah teman mengorak langkah untuk membina perniagaan.

stay at home mom Pictures, Images and PhotosBlog Pictures, Images and Photoslove being a stay at home mom Pictures, Images and Photos

Kenapa tak nak buat sekarang?! Ni yang kawan2 dok sebuk2 kan.. dok pressure kita supaya go all out, now… cubalah berada di tempat daku ini.. please be in my shoes..!! 3 small, cute, lovely kiddos.. the eldest just 3 years.. the younger not even know how to crawl.. I don’t dare to leave them to nursery or pengasuh lain. the fact is, at this moment, at this very-very moment.. I just want to be stay-at-home-mother (SAHM).

Is it wrong?!


kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

4 kawan ibu yang hebat:

ourkizuna said...

Salam kak yong..Bestnya jadi SAHM..saya pun teringin nak jadi SAHM..tapi belum ada rezeki lagi..

p/s: jangan la di let go keahlian tu..walau pun saya tak tahu nilainya..hehe

kakLuna said...

salam kak...tu la masalahnya kan fmly kita ni ada 'expectation' deme sendiri. dan bila kita x memenuhi expectation tu,deme pertikai.

mmg kita boleh bior kan je buat pekak telinga, tp bkn smudah cakap.hanya org yg mengalami je tau perasaannya.

sy pun rasa cam yg akak rasa sbb tiap kali balik umah mertua asyikkkk le dia bercakap suh apply keje gomen.tu kalo sy yg dh keje ni. kalo sy x keje?taktau la apa yg dipersoalnya.

kakyong said...

salam,

ourkizuna ~ memang seronok, tapi tak la mahir & expert.. rumah pun manjang jer berterabur & berselerak.. memula dulu tension gak.. saper tak tensen, baru jer kemas, dah sepah balik.. la ni, hmm, sabor ajer lah.. kalo nak marah2 pun buat rugi tenaga jer.. lagipun tak elok utk emosi anak2..

kakluna ~ gitu lah, kita ni bukan setakat dgn suami jer, tp dgn semua kaum kerabat family dia.. jadi, memang byk le yg jadi 'tak setuju'.. either kita diam & buat derk @ tak amik tahu/kesah apa depa cakap, tp kalo depa ngata lelebih, menjawab ler.. ish, mana leh kita jer asyik mengalah.. koje gomen tu menjamin masa depan, tapi kalo kita dah biasa kerja swasta, dah biasa 'berlari', susah rasanya kalo koje dgn speed 'merangkak'.. btw, tak semua la gomen tu 'merangkak', ade gak yang jalan laju, tengok le jabatan @ kementerian mana yg kita dapat..

Ummie Noor said...

Wahai sahabatku yang disayangi!

Sememangnya itulah yang bermain difikiran ummie masa ummie lepaskan semua jawatan yang ummie ada dulu.Sanggup tinggalkan dunia glamor...dunia korporat sebab nak jadi WAHM...itulah jawatan yang ummie pegang sampai sekarang dan berkat usaha gigih akhirnya ummie dah jadi BOSS sendiri dan yang paling seronoknya...ummie dapat menjaga anak depan mata ummie sendiri dan bersyukur kerana suami ummie pun memahami.Paling mengejutkan...suami ummie pun sanggup jadi WAHF!yang penting duit masuk!.Ingat pesan ummie ni.Kita takan binasa kerana cakap2 orang...tapi kita akan binasa jika ikut cakap2 orang.

P/S: Jgn lepaskan keahlian tu sebab itulah pengiktirafan dan penghormatan kakyong di mata masyarakat!

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .