Thursday, March 19, 2009

Home » , , » 069 Si bocat & si bocek

069 Si bocat & si bocek

Hari ni nak tulis pasal ikan haruan lagi.. oh yer, orang perak panggil haruan ni bocat, orang N9 sebut bocek. Teman pun baru belajor 2 istilah tu..

Alkesahnya, suami teman beberapa minggu yang lepas & sehingga ke minggu ni pun, setiap petang pergi melihat & menahan 'tauk' di lombong di Kg seri klebang, dekat ajer dengan rumah teman. Selalu teman sebut 'lombong belakang' jer. Udah banyak kali juga suami teman dapat bocat, ade yang besor, ade yg kecik. Kali pertama dapat haruan, okay.. takde masalah.. citer nya ade kat entri ni.. ikan haruan & kenangan lama dan Proses ikan haruan. Jadi ini adalah entri yang ke3 tentang ikan haruan.

Kali kedua, ketiga & keempat suami teman mendapat ikan haruan.. mungkin rezeki 'tak mandang kot', jadi 3-3 ekor si bocat hilang dari dalam kotak ikan.. huhu.. silap suami juga sebab tak letak dalam rumah.. letaknya kat laman. Dah tahu, tabiat si bocat kuat melompat, bukannya nak di himpit dgn benda yang berat di atas kotak ikan tu.. Teman pun udah berkali2 berleter suh letak kat belakang, kat area membasuh.

Apa2 pun, meh ler.. Kali ni teman nak citer pengalaman teman @ usaha pertama untuk membuat haruan kering.. hihi.

untuk buat ikan kering, buang kepala ikan dulu.. keras betul pala bocat ni.. kena tukul dgn anak lesung batu, baru terputus.. kemudian, potong dari belakang.. buang isi perutnya.. bersihkan, kalo cuci dengan lemon lagi baik, sebab lepas tu bau tangan pun wangi jer..cuci dengan limau nipis pun okay juga

tengok isinya yang putih tu.. kalo buat fish n chip.. mesti sedap.. selepas dah siap macam ni, lumurkan dengan garam kasar, & perapkan dan simpan di dalam peti ais (bukan bahagian beku) semalaman.

teman nak kabor kan.. masa memula teman jemur.. si kucing kelabu dah usha-usha si bocat.. sedey nyer si bocat tergolek atas laman.. mujur suami nampak.. hmm, kotor ler sket si bocat tu.. terpaksa teman 'mandi'kan semula si bocat.. pastu si kucing kelabu dah kokak sikit bhgn tepinya.. cacat lah sudah si bocat ku.. tidak dapat lah ku kirim kan ke Ayahnde Pengasas.. Sorry

Insya Allah.. ini yang terbaru.. baru proses hari ni.. esok baru mula nak jemur.. sekarang ni di Ipoh, petang hujan.. mungkin 3,4 hari baru kering.. jika takde aral.. Insya Allah jadi rezeki Ayahnde Pengasas..

tapi kecik sikit ler, walaupun 2 ekor..

Too Happy 1

si bocat yang fikri pegang ini pun hilang juga.. huhu.. ni yang paling besor suami pernah dapat


kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

4 kawan ibu yang hebat:

Pengasas said...

Salam KakYong,
Tengok gambar pun dah selera, tamabahan pula masuk mulut. Kena cicah air asam jawa pekat dengan belacan. Nasi panas tak perlu kuah.
Tapi KakYong pun melepas haruan besar tu.
Kenapa tak disembelih aje???

kakyong said...

salam ayahnde

hmm, masa tu ikan tu hidup lagi.. tak berani nak sembelih.. huhuhh..
dah hilang, apo nak dikata... nyesal pun tak guna... tapi kalo dpt yg besor tu, mesti best..

silversarina said...

Akak pun orang Ipoh, Perak, akak di Kg Manjoi tapi ni baru tau nama lain ikan haruan . Ikan ni akak makan masa lepas bersalin C-section anak yang bongsu, masa lain memang tak makan sebab mak ayah tak makan . Ikan masin tu sure sedap giler makan dengan nasi panas ... sedapnyaaaa !!

kakyong said...

ikan haruan memang elok untuk yg baru bersalin @ yg baru operation, tak kira lah operation bersalin @ sakit lain.. cepat utk sembuhkan luka dalaman

ooohhh.. kak silversarina org Manjoi rupernya.. Manjoi la ni kg yg dalam pekan.. teman selalu gak ronda2 situ.. kat Manjoi byk tempat makan..

suami teman pun tak makan ikan haruan.. tp kalo minta tlg cari, dia cari..

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .