Monday, March 30, 2009

Home » , » 078 Kari asam

078 Kari asam

Kali ini nak berkongsi resepi kari ikan.. lain orang mungkin lain cara memasak kari.. tapi kari @ gulai memang antara feveret teman.. kalo makan dengan nasi panas2 kuah mesti sampai banjir.. apa lagi kalo pekena dengan sambal belacan dan kicap.

Kalo masak kari, teman hanya selalu masak kari asam. Walaupun suami niaga santan, tetapi stok santan tak pernah ada dalam freeze, kecuali bila nak raya. Teman memang tak berapa suka sangat masak makanan yg bersantan & memang kurang makanan yang bersantani. Bukan tak makan langsung, kalo ade tu makan, tapi kalo nak masak sendiri, memang idak ler.

Dulu suami tak suka makan kari asam, tapi sebab dah selalu teman masak, dia dah mula suka. Kadang2 siap request lagi. Konon2, kari yang tak bersantan ni boleh ler bantu mengurangkan saiz perut yang semakin melebor.

Teman memang dari kecik lagi dok tengok mak, angah & alang milah (2-2 adik mak) masak kari asam. Cara masak nyer pun simple & senang.. almaklum ler teman ni jenis malas kalo nak masak yang renyah2.. tapi makan suka.

Bahan-bahan :

a. Bahan untuk tumisan : bawang merah, bawang putih, halia, daun kari, serbuk kari, halba campur

b. Ikan : ikut suka nak ikan aper.. cukup utk makan 4 orang @ 1 hidangan. Teman suka ikan nyok-nyok, ikan tongkol, atau ikan bawal.

c. Air asam jawa (ni main agak2 jer), 1-2 biji buah tomata dipotong 4, garam secukup rasa

Cara masak :

1. Memula tumis bawang merah, bawang putih, halia (3-3 bahan ni dimayang) & daun kari. Bila dah layu sikit, masukkan halba campur.

2. Bila bahan tumisan sudah kekuningan, masukkan rempah kari, teman biasa guna 1 peket (+- 25g) untuk satu hidangan. Tak kesah jenama apa, ikut ler selera memasing, teman selalu guna Babas. Teman tak campor ayor, teman terus masukkan jer dlm periuk, kacau hingga dia sebati dgn minyak.. untuk 1 minit, (api usah ler kuat benor) kemudian baru masukkan air.

3. Memula masukkan air lebih kurang secawan dulu dan masak kari hingga betul2 naik minyak.

4. Kemudian, masukkan air asam jawa , masukkan ikan, buah tomata. Tomato ni boleh buangkan bau hanyir ikan.

5. masak ler hingga buat tomato layu.. selalunya kalo buah tomato dah lunyai, ikan pun dah kira masak ler tu.. kalo rasa macam kuahnyer tak cukup banyak, boleh tambah air & air asam jawa

6. jangan lupa garam nyer.. rasa ler dulu, cukup tak rasa asam. Pepandai ler adjust..

7. kalo suka nak tambah bendi @ karot @ kacang panjang pun boleh. Makbonda teman dia suka boh sayor asam yg selalu india guna dalam masakan depa. Ntah teman tak tahu apa nama nya, bentuknya panjang2 macam kacang panjang.

teman ni kalo masak memang tak pernah bersukat-sukat. Main campak jer. Tu la pasal kalo belajor masakan baru yg perlu bersukat, selalu tak menjadi.

Btw, kari asam ni elok masak sebelah malam, bior meresap dulu rempah2 nyer, esok diperangat lagi.. baru kaw untuk makan tengahari.

.

.


kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

12 kawan ibu yang hebat:

Opah said...

Salam Kakyong, kari tu nampak sedap tentu rasa lagi sedap, menu ni memang bagus untuk orang yang berpenyakit darah tinggi.T. kasih berkongsi menu. Bila nak cuba dengan tempoyak pulak....

Ina Hashim said...

BIB

kita nih cam ada aura jek...sy pon masak kari ikan semalam..pastu semangat nak upload resepi utk harini sbb ada sorang member till now x pandai masak kari ikan..hikhik..takpe...sharing is caraing kan

kakyong said...

salam opah..

gulai tempoyak saya kureng sikit.. hahah.. naper jer org perak, tp sangat2 jarang masak gulai tempoyak.. tapi kalo g umah mak @ ibumertuaku., makan.. apa yg makbonda @ ibumertuaku masak, walo nampak simple tapi sedap.. singgah kejap pun mesti juga nak godek2 periuk nyer.. hihi..

kakyong said...

salam Hez..

kari ni memang feveret.. satu lagi teman suka kari nangka.. lama dah tak masak.. berangin.. tapi bila dah teringin, cari juger..

takper, ckp kat member tu, memula memang tak jadi, tapi dah selalu masak.. huhuh, kaw dgn gaya tersendiri... :D

♥ LeeN ♥ said...

adoiii kakyonggg... bikin laparrrr aje pagi2 nihhh.. ahehehehehe

| KUNYIT a.k.a EUS | said...

hishhh.. ni wat perot ku meronta-ronta.. lapar!!!!

kakyong said...

salam Leen

pepagi kena breakfast dulu.. kurang2 milo panas & roti sekeping.. breakfast jgn tak breakfast... :D

kakyong said...

eus..
ooo.. dah 11 lebih.. jap lagi jer nak lunch..

nadnye said...

sedapnyeaa..

kakyong said...

salam nadnye

kari memang sedap.. tak kiralah kari asam @ yg bersantan... kalo org mesia tak pandai makan kari,.. hmm, tak laku ler kedai mamak... hihi..

kirana said...

KakYong,

Kalo hari2 kakyong taja resipi2 camni...alamat bertambah la kilogram kirana nih!

Tolong laaaaa...sensored kan gambo2 tu kakyong. Ohhh...tidak!!! Kirana terlihat lagi gambo2 makanan.

kakyong said...

salam kirana

wah.. bahaya ni, tengok foto makanan jer dah bleh bertambah kg.. huhu.. esok2 kakyong share lagi.. byk lagi menu2 nak share ni.. hahahaaa, walo daku tak terer sgt masak.. tp tak kira, nak tepek gak..

kirana, nanti kita kongsi tips nak jaga badan plak... makan makan juga, badan kena jaga juga...

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .