Thursday, May 14, 2009

Home » » 129 adakah blog kakyong nampak mandom?!

129 adakah blog kakyong nampak mandom?!

Apa dah jadi dengan blog daku ni... hehehh..

kenapa kakyong remove background dari thecutestblogintheblog tu??

alasan yang munasabah nya adalah ia telah menyumbang ke arah ke'slow'an untuk men'loading' blog daku yang tidak seberapa ini. Jadi untuk sementara, kakyong letakkan background berwarna hijau ini..

ADAKAH BLOG DAKU NAMPAK HODOH & 'NOT PRESENTABLE'..???

Tolong lah beri komen dengan seikhlas hati.. bior pedih daku tak kesah..

Dan beberapa hari lepas, kakyong dapati seperti ada yang TAK KENA dengan loading blog.. as if, blog daku non-stop dok ber'loading' ntah apa yg tak kena... sampai kan favicon daku & nama Catatan Ibu tak freeze.. dok berpusing jer.. memang nampak seperti ada yang tak kena..

Kakyong cuba nak customize kan template blog & cuba cari2 tutorial yang dapat membantu daku untuk memberi warna background kepada sidebar & main-post.

Adakah anda tahu... tolong tinggalkan link nyer di kotak komen yer..

itu sahajer untuk entri kali ini.. sedang proses beberapa foto anak2 untuk entri selanjutnya..


kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

35 kawan ibu yang hebat:

yatie chomeyl said...

kat pandangan mata mak buyung, xder lah mandom sgt sbb kaler ijau ni sejuk mata memandang..ala2 nyaman gitu ;;)

memang sakit paler kan bila dok main2 edit HTML utk blog huuhuh...jenuh pakai koyok nak edit script2 tu hik3x

zieha said...

kalau tak nak heavy sgt..kurangkan widget2 kt kiri kanan blog k.yong..kalau disebab kan layout background tu rasanya tak lah heavy sgt..dulu blog zieha sarat gan widget2..tu yg slow, skrg dah ok...sbb tak tepek byk sgt..smothhh je..hehehe:)

SyahNur said...

bg sy, b/ground ni ok sbb senang nmpak tulisan n x serabut.. cume yg sy persan, tiap kali nk masuk blog k.yong ni, mesti ade error.. tp sib baik masih dpt masuk n buat comment..
ntah la, sy pun x tau mcm mane nk solve sbb sy bukan bdk IT.. sori..

MAMASYAZA said...

yup..betul kak yong...kekdg tu lambat sikit nak masuk blog kak yong....blog su pun under construction...dah le tak terror nak godek kod html template tu...tp tangan gatal nak mencuba

Ummi Hanie said...

mandom ??

istilah yg baru Hanie kenal semenjak 2 menjak dlm dunia blogging neyh ... tp paham2 sendri la kot...

pd pndgn mataku ini , ok jer..still nmpk ketereran tuan empunyer blog meng'ejas'..ehehe

Pengasas said...

Salam KakYong,
Maaf dah lama tak ziarah.
Mengenai blog ni, cubalah berbagai lagi. Kalau tak cuba mana tahu hasilnya.
Terus mencuba.

kakLuna said...

mmg lmbt sket nk loading sbb byk widget..tp mandom tu tak lah...

| kunyit a.k.a. eus | said...

psal aper yerk? eus pn nk tau jgak! dj jmpe jwpnnyer, jgn lupe kongsi ngan eus k!

nadnye said...

okay jea, nampak simple jea dengan background gree tu, tapi yang penting boleh ku baca..
sama macam Syahnur ada error kalu baru bukak tapi still bole bukak..
kene tanya siapa yang mahir la

Ummi Salsabila said...

mandom? xdelah kak yong.ok gak cmni.nmpk kmas.sng bace..tp mmg lmpt bila bukak.tp xpe.odah ttp terjah blog k.yong kan?
odah pon nak tuka layout.serabut je nmpk.skng still potih je! lgla trukkan?hahahahas

kakyong said...

salam yatie chomeyl ~ tu la kekonon terer la nak tgk2 apa yg patut ku 'buang' dlm html template ku.. konon2 nak buang error tu..

zieha ~ widget di sidebar yg mana kah yg perlu buang.. cuba tlg beri idea... jgn suruh buang top komentar/rajin komen tuh... ohhh tu tak boleh, ku kan buat award bulanan utk itu..

kakyong said...

syahnur ~ tu la tak reti nak overcome error tu..

MamaSyaza ~ menggodek kod html jugak.. good.. kdg2 tanpa sedar, dpt gak belajor sesuatu..

UmmiHanie ~ bagus nya anda muncul di sini.. 2,3 kali cuba nak masuk blog u.. tp dpt message 'Blog not found'.. kenapa yer??

Ayahnde Pengasas ~ terima kasih singgah. saya pun lama tak ke blog ayahnde.. dari sehari ke sehari nak buat entri pasal pkk2 epal & anggur tu, tp tak terbuat juga.. skrg ni benih epal tinggal satu jer.. sedeh sgt, sbb yg lain dah mati di'makan' bena @ 'kulat'...

Lady Qay said...

kak yong..takde la nmpk mndom but pd sy nmpk a bit crowded..bnyak sgt item kat kiri kanan..n lmbt nak load..kdg2 tu tak suma kuar..so if kak yong edit2 buang mn tak ptut mgkin nmpk ok..
ampunnn..jgn mrhh..heheh

Nik Fauziah Nik Hussin said...

salam kakyong.
cuba kakyong gi blog akak pastu klik kat blogger kakasma.. kat blog dia tu ada bnyk template menarik yang boleh dicuba. Maybe kakyong kena kurangkan item kiri kanan tu..

ILA said...

dulu mmg blog kak yong lmbat loading...mmg background dari cutest tu buat slow...klau kak yong nak edit sidebar,cuba gi kat blog along arman...lupa blog dia tp taip jer kat google along arman...kat situ ade byk lagi link budak2 kita kasi tutorial...ila godek kat situ lah..tp kena rajin godek tau

Hanz said...

Kakyong, setakat yang tiap kali hanz nak masuk blog kakyong cepat jer upload, maybe jugak sebab hanz comp IT, ada server sendiri power punya ekekeke..x pernah pulak try tmpt lain so x pastilah.

dr segi warna, x kisahlah janji x sakit mata tapi musykil kenapa kakyong letak 2 shoutbox kiri kanan?

Yan said...

ermm klu dr tempat yan.. mmg lambat loading.. semua blog pun lambat sebabnye yan nye streamyx yg slow huhu

Mama Shinta Musraika said...

salam kakyong..

satu jer.. lambat sangat loading. heavy kut hahaha

Yatie said...

haaa tang lmbt loading tu benar yg buk.....

tu pasal ku selalu letak komen di msg box tidak disini sbb nk tggu loading lmbt sgt bah...

apa pun cat baru ni cung!!!!

Dj Epoi said...

Gua rasa Ok jer Kak Yong....

TerimaKasih diatas Komen Kak Yong buat saya sekeluarga

Hayatie said...

hahaha..takpa kak yonng..klu nak puaskan mata2 kami semua ini.sah2 3-column blogger pun tak cukupp.haha..silap2 4-column plakk kang..anyway..ok jer, belog kak yong ni meriah..byk widget2..ku sampai la ni tak khatam2 lagi tengok2 widget yang ada dlm belog kak yong..kreatif jer kak yong ni lah menggodek2 yer!haha..ku susah nak carik skin kaler brown+pink utk belok ku..sbb kaler feveret ku brown+pink..klu ada kombinasi kaler tu..baru ku ada feel nak meroyan..hahaha

syahadah said...

kak yong..hada wlupun lambat..hada dgn sabar menunggu..ekekeke..
mandom???
mondompun mandomla..asal isinya best..tok gituw!!!

ummuabdullahsyaakir said...

Salam,cantiklah blog baru kak yong..mandom tu tak delah..

kakyong said...

kak luna ~ tu la daku ni pengumpul widget :))

eus ~ kalo ku pakar, mesti pantas dah tahu apa sebabnya... :D

nadnye ~ skrg telah dimasukkan background foto anak2 ku.. kakyong highlight bahagian entri jer.. sbb tu bahagian yg penting org nak baca... ;;)

kakyong said...

UmmiSalsabila @ Pn Odah ~ ku suka komen mu.. terima kasih.. ;)

ladyQay ~ takde nyer daku nak marah.. dah kabo siang2, pedih pun ku terima.. nak buang mana2 yg tak patut tu sgt2 subjektif.. :| i love specific details.. akauntan la katakan..

kaknik ~ kaknik pun bg komen subjektif.. specify ler apa yg dikiri, apa yg dikanan yg perlu dibuang... daku memang tidak berhajat utk tukor & ambil template lain.. tp nak 'tweak' (pinjam bhs mama emma) bagi nampak presentable & cepat loading.. :p

ILA ~ mekasih.. blog along arman tu memang salah satu rujukan kakyong selain blog info tips & eriyza.

kakyong said...

Hanz ~ oo, company u ade server power yer... shoutbox tu.. heheh, tu namanyer gatal tgn.. memula guna cbox biru tu jer.. pastu try belajor guna oggix plak.. cam best jer.. so letak 2 kotak jerit tak salah.. ade blogger yg letak 3.. takde saper kesah pun... so far sbox is not the reason blog ni slow... kadg2 kakyong perasan Linkwithin tu cam tak upload seme.. sbb kat bwh sekali tu kita bleh nampk cam dia 'tersekat'.. kdg2 nuffnang..*weii camno la daku nak buat duit ni... :)) * tengok blog org lain cam cepat jer dpt kuor iklan nuffnang nyer..

kakyong said...

Yan ~ guna streamyx yg slow.. *kira yg murah lah tu kann.. =)) * kakyong pun guna streamyx package RM60 jer.. ku rasa itu lah yg termurah.. so far ok, kdg2 jer slow.. tu pun bila ku merempit & buka 10 tab utk satu2 masa... :-t kalo tak buat camtu, ku tak boleh nak katam semua entri kawan2 utk sehari... *memang gila merempit blog*

hayatie ~ cuba try kat http://scrappinblogs.blogspot.com , byk juga background yg lawo2 situ..
tp kakyong tak leh nak guna itu sbb dah le blog crowded & kakyong baru customize & stretch kan lagi saiz template.. so tepi2 memang tak leh letak langsing... :))

kakyong said...

mamaShinta & yatie ~ blog daku jer ke yg conform lambat loading... :-/

Dj Epoi ~ mekasih singgah, nanti ku buat entri & tepekkan foto2 anak sedara ku yg sakit jantung berlubang itu.. ade 2 org, & seorang tu SD (sindrom down).. but both are healthy & active.. hope ur baby pun will recover soon...

kakyong said...

Syahadah ~ ku pun suka komen mu yg sabar menanti itu... :X

UmmuAbdullahSyakir ~ anda dtg mengomen di saat daku telah modify bbrp perkara.. kalo anda dtg awal 2 jam, mungkin nampak hijo jer.... ;)

TERIMA KASIH SEMUA.. akan diusahakn untuk perbaiki apa yg patut.. bila la mombloggersplanet nak review blog daku ni... *jeles dgn Yan sbb blog nyer sudah di review*

MAMASYAZA said...

dear kak yong...cantiknyerrrrr umah baru....

kakyong said...

salam MamaSyaza ~ syukran ya ukhti... :D

Noy said...

k.Yong,for me,ur previous layout ok..tak lambat loading..maybe reduce jer widget kot..i think ramai blogger have connection problem waktu ni..sal tu mcm lembab jer sikit..

kakyong said...

salam Noy ~ thanks for the compliment.. tp daku memang dah tak boleh nak guna background langsir2 ni.. sbb kakyong dah 'luas'kan saiz template..
connection pun memang agak slow.. kakyong selalu buka 10 tab, skrg ni 5 jer, tu pun lama menanti masa utk loading..

MaMaMi said...

Salam Kak Yong,

Wah! berwajah baru, santek kak xdelah mandom menda. Ok per. Sdh lame makmi nak wat background cenggini tapi makmi tak gheti. Nanti tunjuk ajaq naa..

kakyong said...

MaMaMi,

Insya Allah, nanti kakyong cuba buat entri tutorial pasal upload background foto sendiri ni...

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .