Wednesday, May 6, 2009

Home » , » 121 Amira 9th besday

121 Amira 9th besday

Hari ni hari jadi Amira yang ke-9.. Happy Birthdaysorry le Amira, maklong kesibukan hari ni.. maklong hampir terlupa... bila jenguk ticker besday anak-anak sedara tadi, baru maklong perasan Amira dah turn 9 tahun hari ni..

Mama Amira, ade ke buat parti makan-makan... ??!!

Birthday Party BlowerBirthday BalloonBirthday Candles

lawo tak kek hari jadi yang maklong pilih ni... maklong tak dapat nak beli, so tepek foto jer lah yer

ni antara koleksi foto-foto Mira yang maklong ade, nanti kalo mama Amira nak, copy jer dari sini.. no hal..

tengok dalam foto tu, macam-macam aksi Mira.. seronok, hepi, Rolly 1cool, nangis/merajuk Pouty pun ade.. over excited pun ade, tapi maklong paling suka Mira pakai baju pink ala2 gaya penari ballet hahahhh.. Ballerina. seksi.. nampak tulang dada yang kering...

Amira dah besor, dah nak jadi anak dara.. Amira kena rajin tolong mama kemas-kemas rumah.

DustingMaking The BedSweepingMopping Bior rumah selalu bersih, nanti Baby Qis tak sakit.. baby sensitif tau kalo rumah tak bersih.. Amira sayang baby Qis kan.. jadi Amira kena ler rajin tolong mama, ajak abg Bad sekali.

Amira juga kena rajin belajar, Readingkena fokus pada pelajaran, Teacher supaya boleh dapat keputusan yang baik, dan ayah Mira boleh bangga dengan Amira.. #1 Ribbon *tapi maklong tak berapa berkenan kalo Amira sentiasa kena makan ubat untuk kurangkan hiperaktif supaya Mira boleh tumpu pada pelajaran* cuba la ayah Amira pikir2 kan alternatif lain..

maklong tahu Amira ni cerdik pandai.. tapi nakal dan hiper.. Bouncy 8 lagipun ayah Amira dulu pun memang hiper gak, dulu opah citer, ayah Amira siap kuor rumah ikut tingkap... tu masa ayah Amira kecik-kecik lah. Tapi bila dah besor umur macam AMira, ayah AMira tak kuor ikut tingkap dah.. *

sah-sah dah tak muat nak kuor ikut tingkap*

Sempena hari jadi ke 9 ni, maklong doakan semoga Mira jadi anakdara yang lebih baik dan jadi kaklong yang baik untuk abg Bad & Baby Qis..

pesanan terakhir, kalo datang rumah maklong, jangan kebek2 sangat.. No

*maklong bukan setakat bleh jadi tarzan, bahkan boleh juga jadi makhluk hijo tu ... susah nanti kalo maklong bertukar... * maklong suka kalo Amira behave well, sebab Amira dah jadi anak dara.. bukan budak kecik lagi.. so kenalah behave macam anak dara.. kalo tak faham apa yang maklong merapu ni.. tanya dengan mama yer...

p/s : Pesanan penaja untuk yang sudi membaca.. anak sedara kakyong ni memang hiperaktif.. kena makan ubat supaya dia boleh fokus & 'settle down'.. cuma effect ubat tu like macam kena dadah..

*macam mamai & loss in her own world, at a certain period la* (Mama Amira tolong betulkan fakta, kot kot le kakyong tersilap faham..)

So nak tanya, anyone of you yang tahu cara2 untuk atasi @ tolong bantu anak-anak hiperaktif ni supaya dia boleh live-life-to-the-fullest tanpa obat doktor...


kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

15 kawan ibu yang hebat:

My-Hasla said...

salam bib. kanak2 hiperaktif mcm amira tu sampai kena bagi ubat ke? Any long term effect? Rasa2nya anak sulung memang camtu kot! anak sulung kak has pun memang aktif. jenis tak duduk diam. tiap2 tahun jumpa cikgu komplen yg sama gak di dengar.... no concentration kat kelas... naughty...suka kacau orang... tak boleh duduk diam.

kakyong said...

salam kakhas,
masa jan2009 tu memang tahu dia ade makan obat.. doktor GH yg prescribe.. rasanya ade jumpa paed.. (mama nyer kena confirm ni.. sbb kakyong ni cam ingat luper jer..)
tapi mungkin jugak sblm sbb saya dpt anis, dia sorg jer cucu perempuan.. sepupu2 yg lain seme lelaki.. so bile gather2, tahu ler budak laki kan lasak, jd dia pun sama juga melasak..

Anak sulong kakHas camner citer nyer? sampai umur brp dia melasak..? cuba kakHas buat satu entri pasal tu.. nak gak tahu tips utk atasi masalah anak hyper ni..

reen said...

nama sama....umo pn sama mcm ank sy...hppy besday!!!....nakal sngt ke?...ank pmpuan sy x plak...tp yg laki2...ya ampun!!!!letih nk layan...volume sy,hari2 naik....nsb bek x kena darah tnggi....huhuhu..

Rai said...

Kak Yong,
Anak SIL saya pun ada masalah hiper..lansung tak boleh duk diam..so far tak pernah pulak nengok diorang makan ubat..yang kecik2 tu takde la hiper sangat..yang abang-abangnya tu..tapi saya pun tak tahu nak buat macam mana..sebab zaman kita dulu jarang kes-kes hiper ni..hehe

Noy said...

makan kena jaga kalau hyper..sugar and caffeine kalau tak silap..

U-jin said...

minum susu soya masa kecik kot..penah terbaca info tentang susu soya ni...

Yan said...

hahh budak hyper??
yan pun tak tau kakyong..
sbb inipun festime terbaca kesah benar budak hyper.. kesian jugakler yer smpai kene bg ubat sort of dadah camtu...

Yan said...

kite same2 doakan supaya 'hyper' dia tu berkurangan...

abeh cam ayah dia dulu 'hyper' jugak.. makan ubat jugak ke??

klu tak di makan ubat takleh ke??

kakyong said...

salam semua,

Reen ~ dia bukan nakal, tp tak reti dok diam.. budak2 ni kdg2 ade kind of jenis yg suka selongkar sana-sini, macam anak ku si Anis.. then dia ni kalo dpt main, memang yg hiper habis.. mcm tak letih, dr satu xtvt ke 1 xtvt, tak reti dok diam.. Anis pun dah ade tunjuk tanda2 cam hiper ni..

Rai ~ Mira ni memang dah bawa g doktor.. tu pun lepas mama dia terbaca pasal hiper..

kakyong said...

Noy ~ kena jaga makan anak tu ker.. so makne nye masa Bf baby kena kurangkan kafein & tak maik langsung, kan..!?

U-jin ~ adik laki kakyong yg 2nd last (no9), dia ni masa baby kena kuning, sampai kena tukor darah, pastu doktor prescribe susu asas soya.. tak pasan plak masa kecik dia hiper ke tak?! tp nakal tu jgn ckp lah.. & semua abg2 dia memang nakal pun..

kakyong said...

Yan ~ tu ler kakyong pun harap gitu.. dlm tempoh dia membesar & pandai berkawan2, harap2 berkurang lah hiper nyer tu.. so takde lah maklong nyer jadi paronaid bila dia dtg rumah... :)) (hampeh le maklong Amira ni..).. kakyong pun dah suspend gak tengok perangai ANis, sbb dia ni suka nyelongkar & punggah sana-sini.. cuma kat rumah org takde lah lagi tunjuk talent camtu, mungkin sbb kecik lagi... tapi riso lah juger...

syahadah said...

kak yong..hiper ni bnayk hyper ...kak yong try peluk die berapa sgt...dia nak tak peluk lama2...
...tula org ckp..anak2 skrg ni mmg aktip tahap gaban....sbb berlebih mkn gula ..gula plak bg tenaga ..nak habis tenaga tu...derang jadik aktip..anak sayapun kak yong...tp saya ada seorg sepupu hyper..tp parents die tk nak realize anak ada prob...susah gak gini...

Mama Shinta Musraika said...

salam kakyong..

alamak kakyong.. ku takut shinta ku itu jadi hyperactive la juga.. harap2 lah shinta cuma teruja sgt explore sebab dah pandai merangkak. ku memang risau ni kakyong.. selagi tak tidur selagi tulah dia akan bergerak. kalau kite dukung pon dia tak reti nak diam.. pusing kiri kanan

rupanya hyperactive ni pon ada ubat juga yer?

kakyong said...

Syahadah.. ~ ANis ni memang tak suka dipeluk (sejak dpt Aliya).. dia bleh tolak tgn kita kalo sajer2 nak peluk dia.. lately ni, dia plak yg selalu minta peluk, itu pun sbb kakyong selalu le sblm dia itdur, cium dia, sayang2 dia,.. riso jugak bila tak mo di peluk ni... satu lagi, dia ni GARANG...

MamaShinta ~ Aliya pun sama.. tp baby ni let it be, bior dia explore & jgn ditegah sgt, nanti bantut plak development dia, tp bila dah 2-3 tahun, mesti la ditegur & ajar adap2/peraturan, apa yg boleh, apa yg tak boleh...

miela77 said...

Salam...First tq for your luvly cake n article..dah copy, paste n print kat word, balik kang bagi Mira baca...
To all kyong friends...
Actually kes Mira ni dlm kategori ADHD (Penyakit Hilang Daya Tumpuan dan Perilaku). Dia dpt since lahir...tapi masa pregnant dia tak leh makan benda manis langsung..air masak je.. kafien? confirm tak leh masa tu le.. Confius2? :)) Memang sejak lahir..means dlm 2bln keatas nampak dia punyer keaktifan..bila nak pakai pampers, angkat je kakinya, badannya meliuk2 keatas...Abd bad n Baby Qis tak pulak.. Tumbuh gigi atas dua btg umo 4 bln, bercakap umo 6 bln leh sebut budak2 ooo budak2 kat tepi tingkap umah, 8 bln dah jalan. Umor setahun lebih dah panjat palang gayut utk budak umor 5-6 thn tuh...Lasaknyer ya ampun...tanya Mak Longnye... Atas meja, bawah kerusi, pendek kata semua tempat dijelajah. Tak diam seminit.. ~x( Ingat dulu just lasak je sampai la dah skolah darjah satu exam dpt no. 32. Cam ne nak dpt no 1, exam paper cuma isi dpn n blkg je..tengah kosong...cikgu panggil gtau (she's the only one yg tak penah siap keje sklh...sebijik ayat cikgu). Buku tulis tarikh dan hari je..tapi still ingat anak malas. Sampai satu hari bw Mira n Abg Bad g klinik gigi, semua alatan dr tu disentuh, ms dr wat rawatan kat Abg Bad siap dia g sebelah ty dr n nak wat skali...(I wish my daughter become a doctor...Aminnn...) Dr tu yg suggest bw ke pakar paed utk check. Sedar2 dr sahkan dia ADHD kategori Hilang Daya Tumpuan dan Perilaku...sedey tul...baru teringat betapa fobianya daku setiap kali bw dia kemana2 terutama umah org...takut nak bw takut sesetengah org tak suka...dia peduli apa, bilik org pun dia selongkar cam umah dia je... Mula2 dr bg ubat Ritalin 10mg.makan sekali sehri, dlm sthn nie, nampak sikit perubahan...kalau on medicine tu...dia duk diam skt n pay attention..then dr tukar ke concerta 18mg...klu amik ubt nie, confirm ok, tp org lain lak rungsing...nape? apataknye silasak jd si pendiam..tak ke haru.. kengkadang tak sampai hati nak bg coz dia akan diam n tak lalu makan (side effect). Tapi dr gtau ada ADHD kes jd doktor kat KL but still on ritalin coz takut tak leh tumpu. Means ADHD patient still got potential to be someone...Tu je la citenye...anything le singgah kat blog iela ek..

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .