Monday, May 4, 2009

Home » , , » 118 3 hari sudah & doa makan

118 3 hari sudah & doa makan

Pada yang bekerja pasti lah seronok sebab kali ini cuti nya panjang, dari Jumaat melarat ke Ahad. Bagi yang tidak bekerja seperti daku ini, kalau tiada aktiviti keluarga (samada berkumpul adik-beradik, jalan-jalan cuci mata, balik kampung kerana kenduri) maka hidup adalah seperti biasa.. keseronokan berguling/bergaduh/memasak/lipatkain dengan anak-anak, membasahkan tangan dengan kerja rumah yang tidak berpenghujung.. dan juga mengadap laptop semput ku ini bertemu sahabat maya..

Alhamdulillah, kali ni kakyong pun ala-ala sibuk juga, melayan adik-adik yang pulang bercuti & balik kampung meraikan sepupu bertunang.

Hari Jumaat suami masih berniaga (tiada cuti), daku agak sedih kerana planning hari ulantahun hampir musnah.. konon-konon nak buat hari sabtu.. tetapi sepupu pulak bertunang pada hari itu, maka dikedepankan ke hari Jumaat. Planning nya petang @ malam boleh lah kami menjamu tetamu..

Rupanya, tengahari Jumaat itu, suami pulang tangan kosong.. kuah laksa yang dinanti rupanya masih belum menjadi. *Asalnya kakyong yang nak masak sendiri, tapi suami beriya-iya nak ibunya masakkan.. so daku akur ajer lah.. lagipun, tak yah le sesusah, selesai 1 perkara * Citer selanjutnya berserta foto akan dimuatkan di entri akan datang.. *tiada mood plak nak citer in-details.* Tapi malam tu dapat lah jugak menjamu adik-adik makan laksa.

Hari Sabtu, sepupu yang baru masuk 20 tahun (anak makNgah yang bongsu) dengan gediknya *ni kaklong nyer yang cakap dia gedik nak bertunang, ade 2 orang lagi kakak di atasnya * telah bertunang. Majlis berlangsung di Kg 40 Rantai, Pantai Remis Perak.. meriah juga walaupun orang kampung nyer tak le ramai mana..

bertuah kawu Reen, duo cincin kawu dapat..

Kalau rajin, Insya Allah akan buat satu entri untuk cik Reen si comel yang manis ni.. best juga balik kampung.. sempat juga kelebek-kelebek album lama MakNgah.. dan kakyong jumpa foto ni.. heheh.. *sajer ler daku gatal tangan nak snap semula foto ni *

lawa kan makbonda kakyong... heee.. hmm, tengok lah atuk kakyong, kocik comel jo... tu pasal la cucu (kakyong ler) kocik comel jugak..

Hari ahad, di rumah ajer.. banyak kerja rumah yang perlu dilangsaikan. Lagipun Ee (adik) & keluarga yang dok Kepong bermalam di rumah kakyong. Balik dari kampung semalam pun dah hampir 9.30 malam. Keletihan yang teramat, ingatkan boleh lah jenguk2 blog.. nak buek camno ade 2 orang ni yang sudah conquer' laptop kesayangan hamba. Ee sekeluarga dan Aju dah pun bertolak balik ke Kepong petang tadi. Mak buat ketupat di rumah mak & rendangnyer masak di rumah kakyong.. buat bekal depa. Ade lah jugak ku bagi sikit jeruk mangga telur.. oohh, lupa nak snap foto.. dan ikan puyu kering pun daku pesan kan ajer pada Aju, minta tolong hantarkan ke KakNIk.. kata AJu Kepong dengan Batu Caves dekat ajer..

Inilah orang-orang yang telah membuat daku tidak dapat menggedik-gedik ke alam blogging.. mujur lah depa cuti 3 hari jer, kalo cuti seminggu mahu ku buat jadual penggunaan.

Sebelum mengundur diri *bahasa surat lah pulak*.. sudilah layan telatah anak Ee, Si haris 3 tahun 10 bulan.. membaca doa makan dengan gitu konfiden sekali.. moga-moga Fikri pun boleh baca doa makan selancar ini.. Amin.

~Silalah abaikan ke'serabutan' dapur ku itu~


kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

25 kawan ibu yang hebat:

yatie chomeyl said...

cedapnye laksa tuh,,,nk sket boleh?

kakyong said...

salam Yatie,
adakah daku telah mbuat makbuyung meroyan nak makan laksa?!! ;)) jikalau kuah laksa itu boleh kukeringkan guna terknologi terkini, pasti sajer ku nationwide@skynet laksa & kuah keringnya...

Yan said...

saya tak cuti straight dr jumaat.. sbb sabtu keje.. budak opis pun ade 2-3 orang yg keje dr jumaat sampai ahad.. sbb skang tgh closing... kesian derang..

kakyong said...

salam Yan,
teringat masa zaman dok bekerjaya dulu.. huhuhhh, cuti tak pernah nyer rasa mcm coti,lebih lagi bila monhs or yera end.. every weekend need to comeback to office... gila sungguh kojer, org selalu ingat koje akaun ni senang, tp koje akaun ni lah antara kerja yg leceh/remeh-temeh/makan masa.. tp once completed, alangkah kembangnyer jiwa sbb sudah berjaya siapkan report utk kegunaan pelbagai pihak... All the best Yan :D kakyong loves accounting.. & I miss the job so much..!!

Lady Qay said...

kami pun mkn lksa wknd bru nih..hehe

Mamasyaza said...

amboi kak yong...bizi gilerrr nampak cuti kali ni. ada aje aktivitinye. sy kat umah aje..tak kemana2....jadi bibik n bukak kedai dobi...oppppsss lupe laks...pasal handbag tu...kalo le dpt...mesti best gileerrrr kan....

Ummi Salsabila said...

kak yong,sedapnyer laksa tu..odah sabtu p marathon umah org kawen.rmi kwn2 kawen..ahad masak2 tetamu dtg.nnt odah post ea.masak pe..jeng jeng jeng..hehehe

kakyong said...

LadyQay ~ cam berjanji jer kita erkkk.. tepek le foto laksa org kelate kat blog..

MamaSyaza ~ memang letih, itu pun tak sempat nak marathon kenduri kahwin, bukan sengaja tak pergi tapi LUPA.. sonok sgt layan anak2 sedara..! kakyong hari2 jadi bibik & buka kedai dobi.. heheh.. ade orang buka kedai dobi 2,3 hari sekali.. tapi kakyong kena buat hari2, sbb kalo tangguh, sakit mata tengok longgokan nyer.. :p
kakyong pun tingin nak hangbag tu, bag yg ade yg koyak & 'reput' kat tepi2 nyer.. huhuuuhh, ni le nasib org yg takde pendapatan.. kehkehkeh.. :))

UmmiSalsabila ~ sila-sila tepek cepat masakanmu itu.. mana tahu kakyong dpt idea menu baru... boleh la copy2 resepi..

Rai said...

Salam Kak Yong,
Hehe..sama la kita..takde aktiviti luar rumah.. semua aktiviti dalam rumah..lebih banyak masa melayan kerenah si kecil tu..tak menang tangan dibuatnya..

SyahNur said...

kite pun agak bz time cuti 3 hari tu (hubby pun kene keje gak ari sabtu tu)... selain melayan kerenah budak kecit be3 tu, sibuk buat keje umah semua + melayan tetamu2 (family in laws) yg dtg bertandang time weekend... hehe...
seronok kan bile kene masak bnyk2 + family dtg umah.. mmg meriah sgt...

p/s: mayB esok br blh postkan beg tu kat kakyong sbb x leh nk bukak email yahoo... x tau kenapa, lembap plak!

kakyong said...

Rai ~ too much xtvt dlm rumah, sampai jiran baru pindah pun tak pasan, ni baru tahu, jiran depan rumah rupernya doktor.. tp tak sempat nak sembang lagi.. sbb tegur pun masa tgh nak buang sampah kat depan pintu pagar, & dia plak nak pegi koje..
kakyong pun ade kwn dok kota kemuning.. tp lupa la apa nama tmn dia tu.. makNgah dah pindah ke ShahAlam, dah tak dok jln kebun dah..

kakyong said...

SyahNur @ Nurul, ~ excited nak tunggu @ dapat gen baru.. nak ku tayang@tepek di blog.. bior seme org jeles.. tolong promo, nanti murah rezeki you..
kalo sesekali sedara mara dtg rumah memang best, baru la rumah meriah & riuh.. ni bila seme dah balik, tinggal kami anak-beranak jer.. nak kata sunyi tu tak lah sangat.. sbb anak2 selalu bikin ibu jd tarzan.. hahaha.. tp sesekala rumah riuh, terasa meriah sgt hidup berkeluarga besar.. Alhamdulillah.

Shinta Musraika said...

salam kakyong,

sedapnya rupe laksa tu.. tu laksa apa namanya kakyong?

kakyong said...

mamaShinta ~ ni MIL yg buat.. laksa perak lah, dah MIL ni pure blend of Perak.. kakyong suka sbb byk ikan macam laksa kedah..

ibu_umairah said...

salam,kak.yong!!!terliurnya tgk laksa tu!!!nant ibu nak buat lahhh!!!hee.heeee...nak cikit,nape tak pos..huuu.huuu.huu

Shinta Musraika said...

salam kakyong,

kat sabah susah nak jumpe laksa tu.. dulu penah termakan laksa johor ke? kuah dia kuah isi ikan yg di rebus lelama tu kan.. asam2 sikit tapi fuh... sedapnyer! kalau bulan puasa kat pasar ramadhan baru boleh jumpe laksa tu.. tu pon org semenanjung yg berniaga jual kat sini baru merasa.. hem.. ingat jer liur ni asyik meleleh ..

reen said...

mcm meriah je n3 akak kali ni....sdapnya laksa...dh lama x mkn..huhuhu...

kakyong said...

mamaShinta ~ yer ke susah nak dpt di sabah.. nanti ku tepek resepi nya.. tp kena mintak dgn MIL ku dulu resepi nya... tunggu ya.. lepas tu, boleh la kau coba.. kau kan selalu dpt ikan fresh... ;))
laksa johor & laksa belah utara lain tau..

ibu_umairah ~ ala dia masak lagi sedap.. nanti dah msak, tepek yer.. kongsi jamu mata..;)

Reen ~ meriah.. heheh..! ciriter serba sedikit.. buat le laksa johor.. pastu tepek kat blog.. kakyong pun dah lama sgt2 tak makan laksa johor.. ;;)

zieha said...

beshnya..k.yong tak keja leh relax lepax gan anak ..Mmg zieha menanti saat tu,,tapi bila ye..hehehe..rasanya cuti paling lama zieha masa pantang hari tu ,,cuti bersalin je la..dapat merasa dok umah lama2..hehehe

kakyong said...

zieha ~ kalo tak kerana 3 anak kecil berderet ni pasti kakyong tak de nyer nak dok rumah.. lebih baik ku kejar citer2 nak bina acctg firm sendiri.. walaupun kecik, janji dpt juga ku naikkan taraf anak melayu.. heheh.. membangga tak sedor diri + mengada kan main
demi anak2., ku relakan ajer impian berkubur.. walau skrg tak mewah $$$, tapi rezeki dlm bentuk lain yg Allah beri.. hati yg lapang, jiwa yg tenang.. kdg2 ku jadi tarzan jugak :D

ummu_abdullah said...

waa, sedapnya laksa... erm, kite masih pantang, xleh nak lepaskan gian makan laksa... huhu....

nak tanya skit, kakyong klu lepas pantang, bila makan laksa??? lepas berapa bulan atau hari?

eheh, dapatkan tips orang2 berpengalaman... :D

kakyong said...

Ummu_Abdullah,
kakyong sampai 4 bulan jaga makan.. yg asam2 & ais2, air kelapa muda... lepas 6 bulan baru belasah semua habis2an... jaga perut heheh, lagipun kakyong ni byk angin.. bdn jer kecik.. ade stgh org, kalo laksa takdak bunga kantan, depa makan.. tp kakyong tak berani... heheh.. yer lah kakyong ni pregnant pun umur dah tua.. so kena lah extra jaga.. actually semua ibu2 kena extra jaga badan masing2.. makan makanan seimbang & sihat.. echeewah.. pandai nak nasihat.. la ni semua kakyong belasah.. sakit tanggung sendiri,..!!

Shinta Musraika said...

salam kakyong..

yer.. baru2 ni ku dapat lagi ikan free. esok2 kalau ada masa akan ku haplod lah ikan2 tu. ku siap buat ikan masin lagi..(dpt idea nak wat ikan masin lepas tgk kakyong buat ikan masin ikan haruan) tapi yg lucunya! ku berkejaran dgn kucing liar yg dok curi ikan masin yg ku jemur itu.. kurang asam btul lah kucing tu!

reen said...

oooo...tu laksa johor ea?....gna mee spgtti ke?

kakyong said...

Reen ~ yg kakyong jamu ari tu laksa perak... Reen le buat laksa johor, pastu tepek kat blog... kakyong dah lama tak makan laksa johor...

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .