Friday, May 15, 2009

Home » , , » 130 ke dapur bersama anak-anak

130 ke dapur bersama anak-anak

Dah lama tak menepek foto makanan & citer pasal hal masak-masak.. *macam la pandai sangat daku masak.. setakat selera suami & anak-anak, boley ler.. *

Ibu mertuaku sentiasa dok ingatkan daku, kalo kat dapur tu, beringat-ingat.. usah bagi anak main dapur gas @ ambil makanan sendiri.. setakat ini Insya Allah, daku masih boleh lagi kawal anak-anak.. apapun memang ade kes yang kakyong memang susah nak lupa.. kesnya fikri terkena air panas.

Kes ni jadi hampir setahun yang lalu.. yer la, May 2008. Masa tu fikri sedang makan, kat meja makan, kakyong pulak sibuk dok siapkan kerja akaun, di meja makan juga. Ayahnye tengah solat maghrib. kakyong beralih kejap jer masuk ke bilik.. tahu2 dah dengor fikri melalak 'panas..panas..' YA ALLAH, memang tersirap darah ku.. ayahnyer bergegas bawa dia ke bilik air, curah kan air paip ke pehanya...

Faktanya : ibu dah sejukkan air teh untuk fikri dalam cawan dia, tetapi dia memandai pergi amik jag & nak tuang sendiri.. air teh tu memang panas sangat lagi.. Dan teh panas itu tercurah di peha kirinya... *rasa nak nangis bila ingatkan kes ni, teringat2 lagi dia menangis & malam tu tak leh tidur menahan sakit *

Cry Baby

Lepas dah dicurahkan air ke pehanya, dah tanggal seluor nyer.. ibu sapukan gel gamat.. itu pun tengok kulit dia macam dah masak... kesian fikri, menahan sakit.. bila sapu gel gamat tu memang rasa sejuk sikit.. tapi dapat ibu bayangkan sakit menyucuk2.. kalo la sakit tu boleh dipindahkan pada ibu. Ibu memang menyesal sangat, Crying 1macam mana ibu boleh terlalai macam tu sekali. Malam tu sebelum tidur, ibu bagi fikri ubat demam. Ibu riso kalu fikri demam, sebab malam tu ayah tak nak bawa fikri ke klinik. *Ayahnyer ni selalu macam ni, dia takut doktor marah dia, tak jaga anak elok2.. walhal perkara dah jadi *

Ibu terlalu fikirkan kerja & nak cepat habiskan kerja tu.. sebab masa tu ibu memang dah sarat mengandungkan ALiya. Ibu risau kalo kerja ibu tak siap, bermakna takde lah payment untuk belanja dalam pantang nanti. Tu la pentingkan kerja sangat... haaa, padan muka.. *teruk juga daku kena dgn MIL & PIL .. yer lah anakku si fikri tu cucu lelaki pertama.. sayang depa pada fikri memang menggunung masa tu... * Ini lah antara pelajaran pertama yang sukar untuk dilupakan dalam tempoh bergelar ibu.

Esok harinya, adik iparku yang bekerja di Ipoh Specialist (IS) *yang juga makcik kesayangan Fikri* telah bawa fikri ke IS. Siap dicuci tempat kena air panas, dibubuh ubat & dibalut.. *selepas kaki berbalut fikri jalan ala2 capik gitu, kalo dipijak ke lantai, dia kata sakit, jadi jalan lah sebelah terjinjit-jinjit* Dah dibalut kaki & jalan ala capik, semakin ligat jadinya.. senang hati bagai orang tak sakit...

Hampir 3 minggu baru luka nya betul-betul kering.. setiap minggu, makcik kesayangan Fikri dok bawa fikri ke IS. FOC la.. sebab SIL kerja situ. Ibu takde la nak amik kesempatan, tapi bila dah dibantu, ibu berterima kasih sangat-sangat.. *Mekasih Qin, sebab selalu jaga & tengok2 kan fikri untuk kak bib. * *adik2 suami panggil kakbib, my side jer yang panggil kakyong, tapi sebab dah biasa bahasakan diri sendiri kakyong, kekadang tersasul juga sebut kakyong dgn adik2 suami*

Ibu masa mengandungkan Aliya, ibu selalu letih tahap maksimum.. pergerakan ibu lembap sangat-sangat.. sampai ayah selalu cakap ibu ngada-ngada.. * keletihan tahap maksimum adalah biasa untuk ibu2 yang mengandung rapat-rapat.. dlm kes kakyong, anis baru 3 bulan, kakyong sudah melekat sorang lagi.. so urat2 yang kembang semasa bersalinkan anis tak sempat nak kuncup.. & my gnea sempat mengusik.. "soket belum in-position, tu la pasal .." * sebab itu lah tak digalakkan ibu2 mengandung setahun sorang.. kurang2 biorlah anak dah umur setahun.. pastu baru le mengandung lagi.. opppss.. dah lari topik ni.. Sebenornya nak beritahu, sebab kelembapan & keletihan tahap gaban tu, maka adik2 suami memang banyak membantu dalam hal-hal menjaga kebajikan anak-anak kakyong. Happy

Sejak peristiwa fikri kena air panas tu, ibu memang selalu berhati-hati bila handling makanan panas di dapur atau di meja makan.. Dan fikri pun sejak tu dah tak berani nak tuang2 sendiri air ni.. selalu juga ibu ingatkan dia... "INGAT TAK... hari tu saper yang kena air panas.. sakit kan..!"

Cara pengendalian lecur akibat air panas boleh rujuk di sini. Melecur//Luka lecur kalau boleh jangan lah terjadi hal yang sama kepada anak-anak kalian... tak tahan sebab bila ibu emo "makan dalam..."

Sengaja kakyong ceritakan kesah ini rentetan daripada entri Salwa @ Ibu Kauthar dan Zieha @ Ibu Firas. Malang memang tidak berbau.

Tujuan asalnya buat entri ini adalah untuk menunjuk-nunjuk menepek foto aktiviti kakyong dan anak-anak di dapur. Kakyong sorang jer nak handle anak-anak ber3 orang ni, kalo ibu ke depan, depan ikut ke depan. Kalo ibu ke dapur pun, depa buat aktivti di dapur. Takde mau nyer, kalo sesajer ibu suruh tengok tv@kartun, tetap juga depa menyebuk kat dapur.

1. Kalo ibu memasak memang depa akan tarik kerusi & panjat, sebab nak tengok apa yang ibu tengah masak. Kalau mood ibu okay, ibu pun memasak la sambil bagitahu bahan-bahan yang dimasak.. *perasan la jadi chef cam dalam tv tu.. tak kesah walo audience hanya anak-anakku*

2. tu ler hasil masak bersama anak-anak pagi tu...

3. close-up sket... sedap tak ruper mee goreng ibu

4. itu makanan pejal ALiya, nasi + sawi + ikan, dikisar kasar.

Ini pulak alkesah Anis nak menolong ibu bancuh adunan untuk buat cucur @ jemput-jemput bunga kobis. Anak-anak tak berapa suka makan bunga kobis. Bila di masak buat cucur, Anis akan korek & bagi bunga kobis kat ibu, dia makan cucur jer. Fikri pulak,bila masak macam ni dia makan.

Lately ni dah mudah sikit nak ajar anak-anak makan sayur.. Ibu yang suka kelentong, " kalo nak pandai, nak g sekolah, kena makan sayur.. nanti abang cepat besor, cepat pandai baca buku, cepat pandai menulis.." dan satu lagi kelentong yang betuie mengena adalah "kena makan sayur, nanti berak tak yah meneran kuat-kuat.." *fikri ni bila dia buang air besor, serupa cam taik kambing.. oppss, jangan le ade yang tengah makan baca part yang ini.. *

Sementara tunggu ibu siap memasak, sempat juga posing-posing.. ANis tu tengah belajar nak buat sign 'peace'... hehehhh.. tengok le gaya tangannyer tu.. *Alahai sian ALiya, kena dok dalam walker sementara ibu siap dengan kerja-kerja kat dapur. *

Foto yang tengah tu, gaya si ANis yang dah tak sabor-sabor nak makan.. sila maklum anak dara ku yang sorang ini memang SANGAT SUKA MAKAN. kalo sebut jer makan, dia lah orang pertama yang akan ke meja makan. Cucur tu memang harus ku gunting-gunting kan agar senang anak2 ku makan.. Fikri suka makan cicah dengan mayonis & sos. *satu kemestian, ajaran ayahnya lah ni, ibu tak minat sangat* ALiya pun ku suapkan ajer cucur ni... tapi ku kena tolong kunyahkan untuk Aliya. kakyong kalo masak cucur memang selalu tawar, sebab nanti nak cicah dengan sos kan. Jadi ku sajer masukkan garam sedikit, lagipun anak-anak tak bagus makan masin-masin kan. Tapi ayahnya selalu komplen kalo cucur ku tawar, tapi habis juga dibedalnya bila sudah dapat sos & mayonis.

Sekian sessi menepek foto makanan. Big Smile


kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

26 kawan ibu yang hebat:

MaMaQaYPo FaMiLy said...

Waahhhh... MERIAH Dapur KakYong!!! Ramai assistant.. mesti masak pun jadik cepat.. hihikk..

yatie chomeyl said...

terliurnya tengok mee goreng tuh ...dah berbulan2 x makan mee goreng :(

fikri sama mcm mak buyung ler, makan apa2 sume nak cicah mayonis...lazat woo..nak2 kalau mayonis tu perah pulak dgn lemon...perghhh terangkat :D

diniedinar said...

1. wahhh..lama tak jenguk dh buat renovation rupanya rmh kakyong ni :)
2. mmg dinie pun kecut perut kalau Alya masuk dapur. dia tu ligat sikit.mcm2 nk tolong.ada satu hari tu dia nk curah air kat kuali ms dinie goreng ayam.menjerit2 dinie takut minyak mercik bila kena air kan.Alya selamba je kata ayam dh nk hangit. tu yg nk masuk air sikit tu
3. sedap nmpk cucur tu.seronok tgk bdk2 mkn kan :)

Ummi Hanie said...

Hanie pun penah tercurah ayor panas kat peha kanan , mujurla bukan anak2 .. tp sakitnyer ya ampunnnn ... mmg berparut sampai skrg , seb bek dah jadik bini org..ka ka ka , xla jatuh saham sgt ...

ckp pasal anak rapat2 dan stamina mase ngandung ... hmm anak2 Hanie pun rapat2 gak , masuk jer tahun ke-2 mesti dpt warga baru . setakat ni blum la setahun sorang ...kire ok la tu yer kak yong ? ehehehe... Hanie tgh ngandung anak ke-4 ni , sepanjang trimester pertama mmg stamina kureng sgt2 , nmpk mcm ngengade kan tp tuan punyer bdn jer yg tahu ... letih , xleh wat kerja pagi2 , mcm2 lahhh ... itulah dugaan mnjadi seorg wanita yg m'hamilkan anak2 utk suaminyer...idak gitu ?

pnjg plak celoteh kali ni .. sowy yer k.yong;))

kakyong said...

kali ni bersiaran guna IE.. slow & lembap sgt.. ntah apa yg tak kena dgn firefox... :(( tak leh nak log-in guna firefox...

salam mamaQaypo ~ wajib di masak cepat2, kalo tak anak2 yg menanti di meja makan mula memberontak..

SyahNur said...
This comment has been removed by the author.
SyahNur said...

anak2 sy x pernah lg kene air panas sbb diorg ni bnyk kes jatuh smpai benjol2 kepala..

samela anak3 kakyong ngan anak2 sy ni.. during weekend kan sy ngan anak2 je kt umah (selalunya ari sabtu la sbb ari sabtu ayah diorg keje, ari ahad je cuti).. kalo nk masak tu, nsyik nak ngekor je, si nasuha yg x pndai jln tu pun sibuk meraung nk ikut, so sy mmg akan letak diorg kt tepi dapur n suruh diorg main masak2 dgn bekas2 n sudip2 yg bersih.. kene bg sorg satu complete set, kalo kurang mesti berebut.. huhuh..

Mama Shinta Musraika said...

kakyong..

bila kakyong ckp.. pergerakan kakyong lembab & si ayah ckp mengada2.. ku pula yg emo.. ingat senang ke mengandung ni!! lagi2 time sarat tu. tu yg ku pikir byk kali nak ngadung lagi..hehe..

sonoknya kakyong buat aktiviti dgn anak2.. rasa sonok sgt la reramai kat umah. teringat masa dgn anak akak ku.. rapat2 mcm anak kakyong gak! bila kami buat aktiviti bersama.. sonok btul!! tgk gambo kakyong nye aktiviti dgn bebudak tu.. teringin gak nak ada anak lagi then nanti boleh la wat aktiviti sesama mcm tu hahaha..

MAMASYAZA said...

amboi kak yong..bukan main lagik ekkk jadi chef

sitisifir10 said...

K.Yong, saya dengan rendah dirinya mengangkat tangan dan mengaku, SAYA TAK PERNAH DENGAR CUCUR BUNGA KOBIS!!! huhuhuhu

kakyong said...

*firefox ku sudah OK.. itu pun setelah ku restore semula laptop ku...*

yatie chomeyl ~ mari ku poslaju kan 2 pinggan mee goreng... ooo, ni pun lidah minahsalleh, ber'mayo' & ber'lemon'...

dinie ~ tu la anak2 ni kalo aktif2 kat dapur, memang kecut perut ibu dibuatnya.. kalo boleh nak ajer soh ayahnye buatkan pagar antr hall & dapur... ;)

kakyong said...

UmmiHanie
~ kakyong tak pernah kena air panas, tp minyak panas pernah kena masa darjah 3... sakit nyer berhari2.. mujur le takde apa2 parut.. makbondaku dulu boh kicap jer...

dikau nak meroyan di kotak komen ni silalah, daku pun suka nak dengor..
bila dah semakin berusia memang keletihan tu luarbiasa sket.. lagipun byk soket2 dah longgar.. :))

kakyong said...

SyahNur
~ benjol2 tu boleh lagi, sakit nyer kejap jer.. ni anakku dah seminggu pun kdg2 dia meroyan melalak sakit.. Alhamdulillah, parut nyer sikit ajer.. azab nya daku pun tak rela nak ingatkan. Dah le masa ngandungkan fikri tu, terjumpa dgn anak kawan, anak dia kena air panas, termos lama (yg merah besor stail dolu2 tu) terjatuh dr meja, kena anak baru dpt kaki.. habis sebelah tgn berparut.. sok GH seminggu...

kakyong said...

MamaShinta,
umur mu muda lagi.. planning la bior shinta 2 tahun br pregnant lagi.. tp kalo nak express cam daku, pa salahnya... tp sakit badan tanggung la sendiri... :D dah rezeki, daku pun tak mampu tolak, walau daku pd awalnya tak rela... :((
tp bila dah ramai2 boleh pondok2 dgn anak2 ni meriah juga hidup ku... :p

kakyong said...

MamaSyaza ~ ku memang suka masak.. tp time rajin lah..

Cik Pn sitisifir ~ ku dpt idea ni masa ku selalu pergi seminar kat hotel2.. depa surve cucur bungakobis @ cauliflower ni masa tea break.. sedap.. buat adunan macam pisang goreng pun boleh.. tp ku suka guna tepung gandum.. tu yg jadi cucur bunga kobis..
senang jer buatnya : tepung gandum + telur 1 biji + garam sket + air + cauli flower (bunga kobis)

Mama Shinta Musraika said...

salam kakyong..

31 kira mude ke? mude sikit dari kakyong la.. tapi nak melahirkan anak tinggal 4 tahun jer lagi tempoh selamat(menurut kiraan doktor la) tapi mak mertua aku tu dah 50 pon stil steady lagi branak, sbb tu adik hubbyku yg bongsu tua setahun jer dari shinta hehehe.

kakyong said...

salam MamaShinta ~ ku tahun lepas bersalin umur ku sudah 36 tahun.. Alhamdulillah, tiada komplikasi.. tp daku masih teringin nak beranak lagi... :p
apa2 pun di seblah suami ade gen SD (sindrom down), so daku cuba nak bersalin lagi sbelum 40.. tp SD ni bukan pada umur ibu semata, SIL is 25 jer, anak 1st dia SD..

Rai said...

salam kakyong,
meriahnya dapur kakyong..seronok nengoknya..saya pun suka cicah mayonis..tapi mayonis cap cupid yang jual kat jusco..mayonis cap ladys choice tu takmau..tekak terlebih mengada..hehe..

Pengasas said...

Salam KakYong,
Canggeh tul blog ni. Inilah beza kebolehan orang muda berbanding kerja orang lama.
Ruangan komen pun istimewa. Ada pagar keliling, tanpa pintu. he he he..

kakyong said...

salam Rai ~ dapur ku sepah2.. meriah dgn keletah anak2.. semakin anak2 mbesar, kakyong dah tiada pilihan, terpaksa juga ke dapur dgn anak2..
mayonis cupid?? ;;) jenama mahal ker? :D tak penah dengor.. ni leh kawan dgn mak buyung yg kat japang..

kakyong said...

salam Ayahnde Pengasas,

Terima kasih. kotak komen tu saya nak buat lain, tp jadi lain.. fenin nak memahamkan script html.. memula warna kotak jadi biru.. hodoh pulak rasanya.. tukar lah jadi putih.. tu yg nampak dok dlm pagar.. :D

silversarina said...

Seronok masak bila ada tukang makan yang cilik-cilik tu, sure excited tunggu makanan siap..comel sangat budak2 tu ...maknya memang kena rajin masak , sian anak2 kecik tu...hihi.

U-jin said...

hahah..rajinnye anak2 tolon katdapur...

kakyong said...

salam kak rina ~ memang wajib memasak, kalo tak memberontak... lapor.. bila perut dah kenyang baru senang nak buat aktiviti lain..

U-jin ~ tu ler nolong 'mengemas' pinggan magkuk sudu sudip periuk belanga.. kalo dilarang pun depa amik juga..

Yan said...

cucur bunga kobis..??
baru ini yan mendengarnye...
tak penah wat lg..
cucur milo kak yong tau??
tupun yan penah dengar gak.. tp tak penah wat.. dan tak penah lg merasa.

kakyong said...

Yan ~ daku sudah silap guna term bukan 'bunga kobis' tapi kobis bunga @ cauli flower... :))

cucur milo... boleh jer, janji sedap & anak2 makan.. :D

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .