Monday, May 25, 2009

Home » , » 138 Follow & berendam

138 Follow & berendam

Hari minggu konon-konon nak menjawab tag, tapi dok sibuk jalan-jalan ke blog kawan-kawan sampai takdan nak jawab tag...

2 hari lepas takdan nak marathon ke rumah kawan-kawan, jadi tebus lah hari minggu ni, tu pun tak sempat jengok beberapa jer.. so kalo ade kawan-kawan yang rasa kakyong tak tinggalkan jejak kat blog tu.. jangan la meroyan yer.. nanti ade masa kakyong akan jengah..

Entri kali ni pun harus kakyong meletak 2 perkara - 1 nak citer pasal Follower & 2nd citer pasal anak-anakku... *mesti ramai bosan dok baca entri panjang2 kan.. tapi nak buat camner.. terpaksa juga ku postkan 1 entri dgn beberapa topik...* I've Got It

Follow & Follower

bila cerita pasal marathon blog ni, teringat pulak pada entri cik puan siti sifir pasal mem'follow dan di'follow'. Cik sitisifir dah jelaskan kenapa dia tak register jadi follower, dan kakyong rasa memang ade benarnya.

dalam berblog ni kita tak boleh paksa orang jadi follower kita & tak juga boleh paksa orang datang ke blog kita & tinggalkan komen.. kalo kita harapkan persahabatan, then harus ia nya berlangsung without condition.. as cik sitisifir dok mentioned, dia segan sebab kakyong selalu refer @ sebut blog dia... *apa salahnya nyer kan.. dapat tumpang glam sekaki*.. tak minta balasan pun tapi bila cik sitisifir sebut pasal nak sponsor lense tu, kakyong suka lah sangat2.. sebab spek ni dah 2 tahun pakai.. setiap kali nak buat kena RM400++ *kakyong adalah loyal customer focus point sejak 10 tahun yang lalu* part yang mahal lense la, sbb multicoated, pastu yang sesuai utk PC@laptop, *almaklumlah dulu koje ngadap PC semata & figure yang melampau-lampau..* dan ntah apa lagi la dia punya spec... sebelah lense jer dah RM200.. tiap kali buat memang wajib cari frame yang murah.. *heheh, bukan apa, sajer nak kabokan pada cik sitisifir, lense teman ni mahey... kalo guna lense murah, teman tak lalu nak berayor mata depa laptop... * dah kuor topik ni.. sambung balik pasal follow-follow ni..

dalam berblog ni selain berkongsi maklumat dan idea-idea.. kita juga nak cari kawan.. so tak leh lah paksa orang jadi kawan kita.. guna lah teknik marketing 'impress your client'.. bila orang dah 'impress' dengan 'personaliti kita & blog kita', bak kata bahasa mudah nya 'beli hati empunya blog'.. Oops

bila orang dah suka, orang akan selalu datang blog kita.. tapi kalo kita ni gaya2 macam 'sombong', tak rajin ziarah blog kawan, tak rajin beramah mesra di kotak komen... sooo.. bak kata nabil .. lu pikir la sendiri..!

Mungkin article ni bagus untuk bacaan dan renungan bersama Boost traffic to your blog

Kalo ikutkan kakyong pun dah mula rasa tak sempat nak menjengah ke blog kawan2.. tapi kakyong cuba juga la peruntukkan masa. So kalo hari ni kakyong tak jengah, kakyong jengah esok nya, kalo takdan esoknya, lusanya lah...

Sebab tak sempat :

  1. sekarang dah mula serius homeschool kan fikri, jadi jadual tu kena lah follow.. kang tak menjadi plak formula ibu nak fikri pandai cakap london & pandai mengira.
  2. Aliya dah mula berdiri dan aktiviti nya memang harus kerap dipantau.. & dia dah tak mau dok dalam walkers.. maka.. semakin galaklah dia beraktiviti..
  3. Anis juga nak masa dengan ibu.. tak nak kongsi2 dengan Aliya.. so.. kalo bertenet dengan Anis, kena lah masuk FaceBook (FB).. sebab dalam FB boleh tengok foto kawan-kawan.. ANis memang suka tengok foto.. so kat situ pun dah masa jugak..
  4. by the time ibu nak start bertenet @ berblog.. dah sampai masa nak masuk dapur... hahahhh.. sungguh, masa sangat cemburu..
  5. kawan-kawan ibu @ my dearest follower pun dah makin bertambah.. lagi lah rasa takdan nak ronda 'rumah' seme orang.. Insya Allah, ibu cuba buat yang terbaik, ibu pun manusia biasa jugak tak dapat nak penuhi semua permintaan, tapi jika anda jadi follower ibu yang baik... *rajin bermesra di kotak komen ibu* sure lah ibu pun akan jadi follower yang baik juge... Cheer Up!

Jadi kawan-kawan yang bagi tag & award tu sabar lah dulu yer.. akan ku langsaikan sikit-sikit.. jangan lah ada hati-hati yang kecik pulak.. semua sudah ku masukkan dalam list.. *FIFO method lagi- first in first out..*

Kesah badak berendam

Lately ni fikri & anis memang suka sangat berendam... cuaca panas yang sudah berminggu masih belum nampak tanda-tanda akan mendung atau hujan... ibu pun dah tak larat nak larang.. lagi dilarang lagi menjadi-jadi...

ni foto masa kat Ulu Chepor, Nov 2008, Anis baru 1 tahun 3 bulan.. masih takut dengan air.. siap menjerit-jerit kena air sejuk.. abang fikri (masa ni 2 tahun 8 bulan) pulak memang pantang jumpa air, mandi sungai lagi lah dia suka.. lama dah ayah tak bawa g mandi chepor

ni projek mandi-manda depan rumah... cam seronok jer.. tapi air cetek jer.. ibu min-alif-lam-sin nak pasang air banyak-banyak.. lagipun awal pagi depa dah nak main pool.. *pool pun amik dari rumah opah santan* walaupun cetek jer air nyer, depa 2 orang ni enjoy jer... lately ni ibu dah betui2 malas nak layan depa berendam dalam pool ni sebab nya kat luor ... sangat panas.. dah le laman takde awning.. pulak tu ibu banyak kerja dalam rumah, takde saper nak tolong awasi kalo depa main berdua..

memandangkan mandi ke Chepor pun tak dapat & nak berendam dalam pool pun ibu tak layan.. jadi ini lah koje deme berdua ni.. boleh kata hari-hari berendam dalam bilik ayor.. berendam dalam besen besor tu ibu tak kesah.. ini dalam tong ayor @ baldi pun si anis jadi berendam..

semasa anak-anak berendam,* walau pun dalam rumah sendiri*.. pastikan sentiasa diawasi.. dan keselamatan terjamin...

  • pastikan lantai bilik air tidak licin
  • sabun, syampu dan shower krim tidak diletak merata2 @ pastikan jauh dari capaian anak-anak
  • pastikan juga berus dan segala gadget pencuci bilik air tidak disimpan di dalam bilik air.. bahaya kalau anak-anak main..
  • pastikan juga anak-anak tidak membuka air paip sewenang-wenangnya.. berjimat cermat, sekarang ni air pun dah semakin mahal..
  • aktiviti sabun-menyabun *menyental badan* & syampu-menyampu hanya dilakukan oleh ibu/ayah @ mereka yang cukup umur & mumaiyiz *tahu membezakan keperluan @ tidak membazir-bazir sabun & syampu*
  • selepas bersabun & bersyampu pastikan anak-anak disiram air yang mencukupi supaya tiada sabun & syampu yang tertinggal di badan & rambut anak.. takut pulak jadi rashes ker alergik ker..
  • selepas mandi, pastikan anak-anak mengeringkan kaki & mengelap badan dengan tuala.. anak-anak ni kadang2 suka terus menerpa keluor dari bilik air.. dengan air masih melimpah ruah dibadan.. tu yg jadi kes terlentang atas lantai.. *anak-anak ku seme pesen menerpa jer keluor.. pastu basah le lantai dari dapur sampai ke hall.. tu pasal la ibu selalu jadi kering tekak.. asyik menjerit bertarzan-tarzan bagai..* dah selalu dipesan, 'lap kaki dulu!!', 'tunggu dulu, lap badan!!'.. tapi deme ni tahu nak seronok jer...

p/s: semalam ibu sempat jengah FB kawan Siti Hasniza.. seronok juga layan foto2 dia pergi ke Tanah Suci .. so pepagi ni ibu terfikir.. "ape beza umrah & haji..?" dan tetiba ibu rasa macam ibu tak leh recall apa2... apakah ilmu ibu sudah 'expired' @ ibu alami amnesia.. (lupa sekejap).. @ betui kata orang tua, semakin kerap beranak, semakin banyak urat kepala yang putus...?


kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

28 kawan ibu yang hebat:

MAMASYAZA said...

1. betul tu kak yong...sapa yg pakai spekmata mmg susah jika dibandingkan pakai lense. tp saya tak leh nak pakai lense...coz jenis yg tak cermat ni..slalu ja lense terkoyak...ganazzzz btoi..terpaksala pakai spek.
2. bab anak2 ni mmg la...kalo kat umah bertambahla sibuknya melayan karenah diaorg. saya pun camtu la asyik bercakap ja kalo kat umah..bab kluar bilik air tak lap kaki tu sama mcm anak2 sy. geram btul....sibibik ni la yg akhirnya kena mop lantai...dah puas remind tp saja diaorg buat2 x dengar...

Putra Mama said...

citer pasal spec ni, sy terbaca artikel ni http://aneka4all.blogspot.com/2009/05/sapa-yg-rabun-sila-baca.html, cam menarik.. sy pun rabun gak..

p/s : amnesia ok lg la.. jgn smpi jd alzheimer.. hehe

nadnye said...

-setuju ngan Kak Yong.. apa2 pun mesti ikhlas.. nak kawan ker nak buat apa pun..
bab blog hop pun.. saya buat mana yg sempat..

-seronoknya.. sejuk mata tgk org berendam.. dah lama ku tak berendam..

Mama-Miya a.k.a "Jedi Hopeful" said...

comel sungguh badak2 tu berendam. we all tgh nak winter ni. so berendam 2 beranak dlm bathtub aje. kalau si miya sorang, berendam dlm sink aje la..huhuhu..

i makin rabun after beranak. b4 branak leh lg la tak pakai spek kalau kluar rumah tu. now kena pakai, kalau tak tak nampak nombor tram..kang silap naik tram lak.

i pro on spec wearing, dulu ada la pakai contact lense..pastu slalu lupa nak bukak time tido or kekadan tu dok tenyeh mata tak pasal..then lense hilang dlm mata..terus tobat tak nak pakai dah..huhuhu...my spec kan dah ada serpih skit, tp takde la nak buat yg baru coz spec & lense kat australia ni mahal..kena tunggu hubby dpt bonus & ada sale la, br leh ganti.

.:Fae-Yust:. said...

itulah KaKYong saya tergerak jugak ati nak tanya akk sempat ker marathon sumer follower2 akk tuu?
HEHE jgn kecik ati yer kak! saya ikhlas tnya sb kalo saya mmg x terikut...ape2 pon prinsip masing2lah kan?

saya suke baca blog K.YONG ni...

ummumishkah said...

bestnye kak yong berpeluang homeschool kan anak2.. kami ni sempat belah malam jer lah..
comelnye tgk anak2 main air.. sama dgn budak2 kecik kat rumah tu.. suke beno main air... :)

yatie chomeyl said...

habis baldi dlm bilik air wat jd pool ekkekeke

syayassir said...

betul tu kak yong.. biarlah orang suka rela ikut blog kita.. jangan paksa rela.. saya memang tak dapat nak mem'follow' kak yong sebab guna wordpress... hehehe.. follow guna komen je laa... :P

budak2 memang suka berendam kan? tengah cari2 masa nak gi ulu yam lah... jom! hehehe

kakyong said...

salam mamaSyaza,

1.jgn salah faham bila kakyong sebut lense.. kakyong maksudkan cermin kacamata itu, bukan contact lense@kanta sesentuh.. heheh,.. tak pernah pun pakai kantasesentuh.. selama ni memang spec jer..
kakyong punya lense(cermin) memang mahal, sbb yg jenis plastic & compact.. satu lagi sbb sebelah kiri power kurang, so harus kena request utk depa adjust lense supaya nampak lebih kurang sama.. tak le cam tebal sebelah.. tu pasal la jd mahal...

2. tu ler, kakyong ni tak renti2 megang mop sehari 4-5 kali..

kakyong said...

putra mama,
kakyong dah tahu pasal lasik ni 3-4 tahun dulu.. tp mane le mampu nak bear the cost.. lagipun kena buat test dulu.. senior kakyong ade yg dah buat lasik.. kalo ade prob, kena follow up treatment.. so, pakai spek pun ok.. ni pun sekali buat pakai sampai lunyai, kurang2 1 spek guna utk 2 tahun.. kalo nak buat tiap2 tahun memang kopak ler..

Nik Fauziah Nik Hussin said...

nilar orang kata...kanak2 dan air tak leh dipisahkan.. comelnya aksi mereka!

kakyong said...

Nadnye
~ tu lah ku merempit pun ikut suka ku jer.. tak memaksa diri.. yg ptg ku enjoy my reading...
heheh, bila tgk anak2 berendam, nak jer join sekali.. penah gak ckp kat ayahnya.. ape kata kita beli tab/ke yg bulay bleh buat jakuzi.. tp bilik air pun sekangkang kera... :p

Mama-Miya,
u all kalo winter berendam jugak ker? berendam dgn air suam lah yer... heheh.. :D
i pun lebih suka pakai spec.. ngeri sebenornya nak masukkan lense dlm mata.. :))

kakyong said...

Fae-Yust,
so far kakyong njoy my marathon to blog kawn2.. takde le nak force diri mesti habis round semua org dlm sehari.. i just enjoy reading the entri, trying to understand.. kalo termiss 2,3 entry sblm ni, so selak2 lah juga entri2 tu.. tak sempat sambung lah esok.. dont worry, i hv my own system.. ;)

ummumishkah,
h/school baru nak bermula.. baru nak warming up.. tu pun kdg2 mcm tak efficient.. yerlah, tgh ajor fikri, tiba2 si aliya dtg kaco.. kdg2 3-3 org sekali.. so sudahnyer lebih pada belajar + main2.. kakyong pun tak le letak objecktif yg tinggi, lagipun baru nak encourage anak2 supaya seronok belaja..

kakyong said...

yatie chomeyl,
tu la pasal.. dah tak terlarang.. pagi berendam,tengahri berendam,.. kang lewat ptg berendam lagi.. ibu nyer jer yg tak de kesempatan nak join sekali.. :))

syayassir,
tak per janji sya rajin ikut.. thanks..
tu la ibu pun nak join sekali.. ulu yam, best.. penah g sekali... lama dah tahun 2002 dulu..

kakyong said...

kaknik,
zaman saya dulu, berendam dalam parit.. sambil cari ikan, cari anak berudu.. berkubang lah sekali... dulu air parit jernih, tak mcm sekarang ni...

U-jin said...

dah start homeschool yer...makin bz ler kak yong nak meantau yer..anyway all the best kak yong

kakyong said...

salam U-jin,
baru nak warm up.. byk main2 jer.. as long anak2 ade lah aktiviti yang teratur sedikit... sikit jer la.. :))

Ummi Salsabila said...

slm kak yong,
1.samalah kite kak yong..rabun..rajin membaca kite ni.huhuhu.odah pon stuju bab folo mempolo tu.xle pakse org.kdg2 odah bila suke some blog.odah minta izin link.so,after that bile dorang come again blog kte.terpulang kat dorang nak exchange link ke x..ade yg just singgah.ade yg nak link jugak.:) n bile kite beri frenship to org len.org len will give back to us.:)
2.beselah kak yong.odah ni pun curi2 masa nak berblog.mlm2 bukak pc.update blog & ronda2 umah kwn2.bila siang byk hal.keje umahla,mskla.plus, aufa yg bertmbh manje skang.klm kabut.br 1 anak.if 3 org mcm k.yong xtaulah cmne odah ni.huhuhu.
3.wa..bestnyer dorang berendam! sgt sonok! bkn men lagi abg fikri..hehe.lately mmg musim panas kan..best dpt men air!

kakyong said...

salam US,
kakyong masa sek rendah suka baca buku time maghrib, tu la pasal rabun..

reen said...

btul tu k.yong...kita x leh nk pksa2 orng...ibart tiada pksaan dlm pcintaan...he...kena ikhlas bkawan..
sy pn kadang2 x smpat nk jngah blog kawan2...

lbih kuranglah anak2 sy suka men air..berjam2 kt bilik air...huhuhu...

Mama Shinta Musraika said...

salam kakyong..

amboi.. panjangnya. kakyong.. btul la.. lepas beranak memory ada down sikit.. byk menda yg lupa. agaknya pasal urat2 byk putus kut :)

yg berendam dlm baldo itam tu anis ke aliya kakyong? shinta ku pon suke sgt berendam.. susah nak pujuk dia nak sudah.. kekadang tu pndai marah pula kalau di ambil cepat2 x puas berendam.. dah mula tunjuk emosi la tu :p

nanti ku add kakyong ya. baru je masuk facebook ni... Raimee Imin yer kakyong!

kakyong said...

Reen,
berjam-jam dalam bilik air tu yg tak rela.. kalo ade ayahnyer, tak berani deme nak berendam lama2..

MamaShinta,
Aliya tak suka berendam.. kalo bg masuk dlm besen pun dia dah melalak.. anis dulu dr umur 4 bulan opahnya bg dia berendam.. belum pandai duduk tp dah suka sgt berendam, sampai lah skrg ni
ok.. ku dah nampak dlm email you add ni, nanti ku confirmkan...

SyahNur said...

sy pun x amik port pun ttg follower ni, nk follow ok, x follow pun x pe.. yg penting silaturrahim tu.. hehe...

mmg la k.yong, kalo kite da concentrate homeskool anak2 mmg x de mase nk berblog ni.. sy sendiri pun, br la hari ni dpt berziarah n update blog.. hehe..

Lady Qay said...

kak yong, qay pun dr kcik pki sepeck..sb ms kcik dah astig tggi tkmo pki sllu sbnyer frame tk bknn..ayah plih..ha skrg, meraban la aku tkde sepeck...huhuhu..skli buat mhunyer bratus..nk tkr..3,4thun skli jer las...nsib buat dkt opto famly trun tmurunm (sedara ayah punyer)..so dort la murh skit...huhuhu

Hanz said...

Kakyong, sssuka sangat bila dapat tahu kakyong pun dah HS. Share2 ngan hanz & maybe exchange ideas & tips...jangan lupa buat update HS from time to time...

Hanz pakai contact lense & pengidap Astig yg teruk so my lense must be toric...kalau berada di luar memanjang sunglass coz tak tahan silau cahaya..

Harus jugaklah beli pool budak2 untuk my boys, tengok entry kali ni rasa nyaman & teruja nak mengikut..sekarang ni kan musim panas tak hingat!

MaMaQaYPo FaMiLy said...

Salam Kak Yong... best nye dorang berendam..

huhu.. MaMa ni kdg2 rasa bersalah sbb dah makin ramai Followers.. MaMa x penah paksa org POLO blog MaMa.. tapi bila org POLO, takkan kita nak EGO kan? so MaMa POLO lak blog dorang.. tapi MaMa KURENG SIKIT bab2 mengeTAG ni... Dalam erti kata lain "MALAS".. so mintak maaf byk2 yer pada Kak Yong.. bukan x sudi nak buat TAG.. "MALAS" sbb Achu Fizie dah makin CERDIK.. HOBI BARU dia.. TURN OFF butang PC!! BENGANG jer rasa sbb tengah2 blogwalking... tiba2 BLURP padam.. kena tggu time dia LENA baru leh jalan2... Tapi masa TERHAD.. tu sbb "MALAS" buat TAG!!

ALAMAK!! Berjela2 la pulak ... SOWIE yer!!

kakyong said...

MamaQaypo,
elok juga mama bgtau tak suka buat tag, jadi next time kakyong take note..
kakyong suka melayan tag, selain hargai kwn2 yg ingat nak tag kita, dpt juga kwn2 kenal kakyong melalui tag..

Hanz,
ku baru nak warming up.. jurnal utk HS fikri pun baru sejemput.. belum ada apa2, cuma boleh nampak lah minat & keseronokan dia... :D

kakyong said...

SyahNur,
betui betui betui... masa dah jadi terhad.. hrp2 semua kawan2 ibu faham kalo ibu tak dtg jengah 1,2 hari..

Qay,
bagus nya ade opto keluarga.. ku pun nak jugak..

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .