Tuesday, May 26, 2009

Home » » 139 Sesi menjawab tag Part 3

139 Sesi menjawab tag Part 3

Tag 1 : kerja rumah

dari UmmiSalsabila

1) bila terakhir anda cuci toilet?

beberapa hari yang lepas

2)pencuci apa yg anda guna?

fabuloso

3) dalam 1 minggu berapa kali anda mop lantai?kenapa?

beberapa kali sehari. sebab anak-anak selalu makan sepah-sepah, anak-anak tumpahkan air, anak-anak basahkan lantai kuor dari bilik air, habuk banyak..

4)apa tugasan terakhir anda sebelum menjelang malam?

mandikan anak-anak, cook for dinner & layan anak-anak makan

5) apa menu hidangan makan malam anda yg paling simple?

cucur bawang ikan bilis cicah dgn mayonis+sos.

6)minuman selalu anda buat waktu pagi?

milo, teh, kadang2 jus oren (ni kalo rajin)

7)sebelum tidur apa yg anda suka lakukan?

marathon ke blog kawan-kawan.

8) harus menjawab tag yg tertera nama di bawah?

- list rujuk di bawah sekali -

.

Tag 2 :

dari MamaErfan

Where is your cell phone? en ayah bawa.

Relationship? sudah kahwin anak 3

Your hair? dalam tudung

Work? mengasuh anak, kerja rumah, berblog...

Your sister? 3 only, Rohani, Naila & Ainun

Your favorite thing? laptop kesayangan hamba, connected me to with other people

Your dream last night? letih sangat sampai tak ingat ade mimpi ke tak..

Your favorite drink? ABC, cendol.. tapi la ni posa.. air masak jer

Your dream car? MPV grand livina

The room you’re in? hall kat rumah

Your shoes? selipar jepun jer

Your fears? the fear itself...

What do you want to be in 10 years? Ibu hebat & my own accounting firm...

Who did you hang out with this weekend? dengan suami & anak2 lah..

What are you not good at? Public speaking... berpeluh2 dibuatnya.. heheh

Muffin? suka sangat... adik-beradik kek kan.. memang suka lah

One of your wish list items? oven elektrik

Where you grew up? perak, pahang, sarawak, terengganu, melaka, kedah

Last thing you did? layan anak-anak makan

What are you wearing? blouse & pant

What aren’t you wearing? bikini...

Your pet? takde

Your computer? Acer

Your life? happy with my 3 lovely cutey kiddos

Your mood? bersemangat..

Missing? arwah opah Moona.. *nickname Mona MZ adalah dedikasi ingatan pada opah, nama betui opah Moona Md Zain*

What are you thinking about right now? menu untuk tengahari, tak tau lagi nak masak apa..

Your car? takde keta

Your kitchen? syurga untuk kami sekeluarga menjamu selera

Your summer? sini memang musim panas jer..

Your favorite color? maroon Last time you laughed? semalam dengan anak2

Last time you cried? masa pregnantkan ALiya.. cepat emo tu la sikit2 nak nangis..

School? MRSM Terendak

Love? Family & all my extention family & friends

So who wants to share their ONEs?? How about? - list rujuk bawah sekali-

.

Tag 3 : Zaman kecil ku

dari Yan

Sila pamerkan gambar anda ketika kecil (Maximum gambar adalah 5 keping)

Sila perihalkan gambar tersebut (Cth : Tika@sewaktu bila, dimana, or etc)

Foto 1 : Masa berumur 1 tahun 3 bulan

Foto 2 :

Masa umur 4 tahun dengan sepupu (manja), masa tu memang tinggal di kg 40 Rantai, Pantai Remis, Perak

Foto 3 :

Masa tadika di SRK Pengkalan Tentera, umur 5 tahun, sempat sekolah tadika 2 bulan. Pastu balik kampung sebab opah sakit kuat. SIla teka mana satu kakyong? hehehhh..

Foto 4

Masa umur 7 tahun, foto dengan kebet (pakNgah @ hubby cik puan miela77),beberapa bulan sebelum pindah ke Sarawak.

Tika ini anda anak yg no. berapa dalam keluarga

Kakyong.. yang sulong ler..

Perihalkan tingkahlaku, tabiat, peel & perangai anda waktu itu.

Dari baby lagi dah dok dengan opah & onyang di kg 40 Rantai, Pantai Remis.. jadi memang manja la. Apa nak seme opah belikan.. opah pernah belikan patung besor sebesar diriku... tak berani nak main.. hahahh.. selalu ikut opah g noreh.. kalo tak ikut opah g noreh, tolong onyang bagi ayam itik makan.. tolong onyang jemur & susun kayu api..

Suka main dalam semak belakang rumah onyang.. kena gigit dengan penyegat tu biasa lah. Memang lasak, panjat pokok jambu, pokok cermai, & ntah apa2 pokok lagi.. berkubang dalam parit sambil cari anak ikan & anak berudu.

Kdg2 tolong onyang kutip getah sekerap, sambil kutip & main2 dgn tahi cacing (actually tanah yg dah jadi bulat2 akibat buangan cacing.. kalo saper yang biasa hidup kat kawasan kebun getah mesti tahu..).. kutip biji getah buat main congkak. Main congkak pun korek atas tanah jer.

Mandi kat perigi, onyang dah buatkan timba comel untuk kami adik-beradik (kakyong & kebet dok dgn onyang & opah), tapi kami selalu jatuhkan timba tu ke dalam perigi.. nanti kerap2 lah onyang kena 'kaitkan' timba tu dari dalam perigi.. kalo dapat mandi memang suka main lama2.. *rindu pulak pada suasana tu.. sejuk & nyaman jer mandi air perigi.. * Sian kat onyang selalu jadi 'tarzan' sbb kami 2 orang memang nakal & buas.. Wakka Wakka tu belum part kena kejor dengan angsa & ibu ayam...

Cukup lah kot setakat ni.. nanti kalo semakin ku tulis semakin terserlah rahsia ku... Sunshine

Kongsikan bersama tag ini kepada rakan anda (maximum 15 orang)

-seperti list di bawah-

.

Yang tersenarai, sila lah merajinkan diri untuk membuat tag. Sila pilih mana-mana tag yang disukai.

  • Mama_Aqish
  • .:Fae-Yust:.
  • Fiza
  • Hanz
  • MamaShinta
  • Shelly Yusop
  • Rossizam
  • Rai
  • Nadnye
  • Ibu Akil
  • Mimi Sally
  • UmmiCa @ MamaMi
  • Mommy Lyna
  • Dayah
  • MyHasla@ Kak Has
  • Eus
  • Nurdaniella
  • Ummi Noor
  • Adahsyafiah
  • Miela77
  • Yati x-stitch
  • Zuhaini @ Ibu Alia
  • Smaria7 @ Marya
  • Mirah
  • Cik jEEla
  • Mama-miya
  • UmmiKhayra
  • Watie Aziz
  • Azzul
  • MatAhaRiku @ Jun
  • Ummi Afifah
  • Noy

*Pesanan penaja : jika anda sudah@pernah buat tag ini sebelum ini, sila tinggalkan link entri tersebut di kotak komen yer... Terima Kasih *

Thank You

kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

35 kawan ibu yang hebat:

Mama_Aqish said...

wal....la...terkena plak...hutang lama pun tak berbayo lagi...

Ummi Hanie said...

salam kakyong...

suke bace tag org , sambil intai2 kene ke tidak..hehe alhmdllh kali ni xkena..

ummumishkah said...

best kan zaman kita kecik2 dulu..
anak2 kita tak merasa lah apa yang kita lalui..
meriah dan indah lagi happening.. hahahah

Mommy Lyna said...

oh ada tugas utk saya!

btw kakyong, award yg tak nampak tuhari dah nampak dah. amikla jgn segan2. saya plak segan ni tadak orang amik award dari saya.

hahaha.

Mommy Lyna said...

aiseh lupa plak kakyong stail kumpul banyak2 dulu kan. hehe. sori2. ampuuun~~~

MaMaMi said...

:(( owwhh kak yong ku sayang, diriku di tag lagi. Udah ler utang lame tak settle lagi. Makmi masuk dalam homework KIV ek. Pssstt..kyong tag makmi utk kyong jgn lupe tau...kkekekekeh..

nadnye said...

K Yong .. banyaknye.. boleh pilih mana yang nak kan.. nanti ku pilih..

Putra Mama said...

wahh... klasik sungguh gambo no.1 itewww...

.:Fae-Yust:. said...

wahh nama ada dlm list ler...ermm nak jwb Tag no.2 lah! tapi bilalah tu yerk??:-/

silversarina said...

Haa tu dia... panjang jawab tag nya ... akak teringin nak makan cucur ikan bilis mak akak buat ..sayang dia tidak lagi boleh memasak :(

Dj Epoi said...

Salam...Kak Yong

Walaweiiiiiiiiiii....best tgk gambaw Akak kecik2 dulu...hehheheheheh

Baguih arrrrrr sebelum tidow buat Maraton ke Blog kawan2 heheheh

Jangan lupa Maraton kat blog Gua arrrr....

Yan said...

owhh samela kak yong ngan yan... duk ngan nenek dari kecik..
smpai skang manje ngan nenek..

kakyong said...

salam

mama-Aqish
~ takper pelan2 buat.. mama Aqish belum tgj kiv list kakyong... pjg berjela... :D

Ummi Hanie
~ Insya Allah, nanti sampai turn kena lah... :))

UmmiMishkah
~ tak sama zaman kita dulu.. kg skrg pun tak mcm kg yg dulu.. la ni kg kakyong tu dah penuh dgn pokok kelapa sawit.. dah tak best mcm dulu..

kakyong said...

Mommy Lyna
~ jgn riso, award tu sudah ade dlm list.. nanti akan ditepek secara borong.. :))
musim menepek award & buat tag ni seminggu sekali jer... hari lain adalah ahri utk merepek meraban..

kakyong said...

MamaMi
~ Insya Allah, tag makmi tu akan ku jawab.. tunggu guliran jer.. heheh..

Nadnye,
~ pilih2 mana yg berkenan.. ku malas nak point sesapa utk tag mana2.. buat ikut kesukaan masing2.. :))

Putra Mama
~ itu foto tahun 1973... kena simpan baik2 tu.. ade foto yng menerap masa umur 4 bulan, tp kat rumah mak..
putra mama tak kena kali ni, tp kalo tingin nak buat.. sila lah..

*dah ramai sgt kwn2.. so ku pilih ikut turutan foto follower.. :D *

SyahNur said...

wa.. mmg bnyk betul la tag utk ibu glamer mcm kak yong ni.. hehe.. muke kak yong time kecik sejibik mcm muke aliya la..

kakyong said...

Fae-Yust,
~jawab la bila2 senang.. :)

Kak Rina
~memang air tangan mak juga yg sedap.. saya bila teringat pada arwah onyang, rindu sangat nak makan ikan masak cuka.. dedulu masa kecik onyang selalu buat & juga makan ubi kayu bakar..

kakyong said...

DJ Epoi
~ yes.. nanti ku merempit ke blog mu jua.. akan ku khatam entri2 yg ku tertinggal tu... :)

Yan
~ bertuah Yan sbb nenek masih ade.. kakyong ni masa umur 6 tahun opah meninggal.. onyang pulak meninggal masa kakyong form 4, lebih terkilan sbb mak tak bagi tahu pun, balik dr asrama masa cuti sek baru tahu.. walhal dah merancang coti tu nak balik kg nak jaga onyang....

kakyong said...

SyahNur
~ memang pun, tu lah sorg yg nampak lebih cam muka ibu nya.. yg lelain seme chop mohor ayahnyer...

ct rahani said...

comel la k.yong masa kecik tuh.. cute sgt.. hehehe...

ibu_umairah said...

yahooo...............kite tak kena...........

Noy said...

waaa..terkena...happy sgt cos chosen tapi alahai..panjang nyer tag...i try,k yong..tq

atty's said...

salam perkenalan..

kakyong said...

ct rahani,
terima kasih... *sambil tersipu2 malu...* ;;) anak2 ku pun chomeyl spt daku... :))

ibu_umairah,
jgn hepi sgt.. list KIV ku masih sgt pnjg.. giliran mu akan tiba nanti.. :p :D
tunggu minggu depan mungkin terkena... keh keh keh :))

kakyong said...

Noy,
pilih salah satu jer.. kalo rajin tu sila lah buat semua.. heheh.. :D

atty's,
salam kenal.. terima kasih jadi kawan ibu.. :)

*sudah 101 kawan ibu... oohhhoooo.. *

Dayah said...

byknyer tag..mampu kah saya utk mmbuat hanya satu ...?? hhehhee

sabaq2 kakyong no..saya cuba usahakan

Yati said...

Dear kakyong, Yati dah buat tag 1: Kerja Rumah. :)

MaMaMi said...

Salam.

Kakkk...tag makmi dh jawab ngan gigih k...

kakyong said...

Yati,
mekasih.. rajin nyer depa siapkan awal2.. kakyong dah jenguk.

Makmi,
okeh.. nanti ku jenguk yer... bz2 pun rajin siapkan h/w.. :D

Hanz said...

Waaaa...tag lama pun tak buat lagi, lepas ni kena semnagt berkobar gi jelajah smue blog kawan2 nak tengok ada tak tag2..promise before june, akan ku buat sume tag..

| eus | said...

fuih! ramainyer yg komen! nk komen gak.. nk komen gak!

humm.. tag 1 dh pnah buat! tgal tag 2 n 3 xpnah wat..

tag 2 leh wat skang..

tag 3 tu memkn mse.. coz kena blk slongkar gmbo lame..

Ibu Akil said...

lor isy 3x...taper, nanti kite wat pelan2 ye!

nurdaniella said...

salam kak yong, huhu.. kena tag lagi.. nanti ada masa saya jawab yer.. boleh pilih mana suka yer... tunggu..

MamaAirell said...

kak yong takder taq ker utk mamaairell :((

kakyong said...

hehehe, mama airell,
meroyan nak buat tag ker...
nanti, next time kakyong jwb tag, kakyong akan tag... ;)

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .