Thursday, May 7, 2009

Home » , » 122 ADHD~ Penyakit Hilang Daya Tumpu

122 ADHD~ Penyakit Hilang Daya Tumpu

Entri ni adalah ekoran daripada entri semalam Amira 9th besday

Ini adalah komen daripada MamaAmira @ Miela77 cum my SIL (sebahagian shortform telah kakyong edit supaya senang faham)

Salam...First tq for your luvly cake n article..dah copy, paste n print kat word, balik kang bagi Mira baca...

To all kyong friends...

Actually kes Mira ni dlm kategori ADHD (Penyakit Hilang Daya Tumpuan dan Perilaku). Dia dpt since lahir...tapi masa pregnant dia tak leh makan benda manis langsung..air masak je.. kafien? confirm tak leh masa tu le..
Confius2? :)) Memang sejak lahir..means dlm 2bln keatas nampak dia punyer keaktifan..bila nak pakai pampers, angkat je kakinya, badannya meliuk2 keatas...Abg bad n Baby Qis tak pulak..

Tumbuh gigi atas dua btg umo 4 bln, bercakap umo 6 bln leh sebut budak2 ooo budak2 kat tepi tingkap umah, 8 bln dah jalan.

Umor setahun lebih dah panjat palang gayut utk budak umor 5-6 thn tuh...
Lasaknyer ya ampun...tanya Mak Longnye... Atas meja, bawah kerusi, pendek kata semua tempat dijelajah. Tak diam seminit.. ~x(

Ingat dulu just lasak je sampai la dah skolah darjah satu exam dpt no. 32. Cam ne nak dpt no 1, exam paper cuma isi dpn n blkg je..tengah kosong...cikgu panggil gtau (she's the only one yg tak penah siap keje sklh...sebijik ayat cikgu).

Buku tulis tarikh dan hari je..tapi still ingat anak malas.
Sampai satu hari bw Mira n Abg Bad g klinik gigi, semua alatan doktor tu disentuh, ms doktor wat rawatan kat Abg Bad siap dia g sebelah ty dr n nak wat skali...(I wish my daughter become a doctor...Aminnn...)
Doktor tu yg suggest bw ke pakar paed utk check. Sedar2 dr sahkan dia ADHD kategori Hilang Daya Tumpuan dan Perilaku...sedey tul...

baru teringat betapa fobianya daku setiap kali bw dia kemana2 terutama umah org...takut nak bw takut sesetengah org tak suka...dia peduli apa, bilik org pun dia selongkar cam umah dia je...

Mula2 doktor bg ubat Ritalin 10mg.makan sekali sehri, dlm sthn nie, nampak sikit perubahan... kalau on medicine tu...dia duk diam skt n pay attention..then dr tukar ke concerta 18mg...klu amik ubt nie, confirm ok, tp org lain lak rungsing...nape?

apataknye si lasak jd si pendiam..tak ke haru.. kengkadang tak sampai hati nak bg coz dia akan diam n tak lalu makan (side effect). Tapi doktor gtau ada ADHD kes jd doktor kat KL but still on ritalin coz takut tak leh tumpu. Means ADHD patient still got potential to be someone...

Tu je la citenye...anything le singgah kat blog iela ek..

Some reading on ADHD

* sempat le juga tanya Mrs Google*

1.http://familydoctor.org/online/famdocen/home/children/parents/behavior/118.html

2. http://www.helpguide.org/mental/adhd_add_signs_symptoms.htm

3. http://www.webmd.com/add-adhd/guide/ast_oneadhd-children

4. http://www.aap.org/healthtopics/ADHD.cfm

5. http://www.thetole.org/MalayHerbalMedicine/HyperactiveBehaviourTreatmentCure.html

6. http://www.addforums.com/forums/showthread.php?t=9561

7. http://www.mysinchew.com/node/23410

Ini adalah antara yang sempat kakyong google.. actually ade banyak lagi artikel pasal ADHD... google jer.. ni yang kakyong tepek ni pun untuk kakyong baca kemudian hari.. so boleh la cuba-cuba faham sedikit apa yang dimaksudkan ADHD ni.

Satu ilmu baru juga kan...!!


kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

11 kawan ibu yang hebat:

Mamasyaza said...

baru hari ni tahu ada penyakit cam ni

yatie chomeyl said...

aah bertambah ilmu baru. bagus kak yong, berkongsi ilmu ni dgn kawan2 blogger lain :)

nadnye said...

saya tahu jugak.. dulu ingatkan Uwais pun camtu, tapi tengok dia boleh plak duduk concentrate main lego....
sekarang nie dah bole cool down.. tak boleh nak bagi bende yang manis2 sangat, tapi tu la kesukaan dia..

Yan said...

sedey pulak bile baca ape yg mama mira tulis..
Qis pun kadang2 lasak gak... risau pulak mikirkannyer..

zieha said...

uihhh..ada gak penyakit cam tu..nie yang risau nie..firas pun aktif gak..mudah2an firas cergas dalam kategori yang lain lah..huhuhu

kakyong said...

salam mamasyaza ~ kakyong pun baru tahu & need to read further... heee

yatie chomeyl ~ sharing is caring...

nadnye ~ benda2 manis, ni le problem.. atok nyer suka belikan gula2 & coklat utk cucu2.. atok siap spotcheck lagi, cucu2 dia makan ke tak...

Yan ~ dah... usah paranoid sgt (lagi).. as long pantau perkembangan Qis.. lebih baik dia aktif. kalo dia tak respond pd kita, dah jadi autism plak... :)

zieha ~ cergas tu bagus.. kita ni memang nak anak kita normal, aktif.. so bior le dia aktif asal sihat.. kalo terlebih aktif (sampai masa tidur susah nak atur) tu yg kena mula riso..

Mama Shinta Musraika said...

salam kakyong..

ku baru jer tau! rupanya tulah simptom2 budak hayperactive.. rupanya menda2 manis boleh jadikan anak tambah actif. ku pula kakyong minum soya hari untuk increase milk supply. tu ada kaitan tak?

miela77 said...

time kacih Kyong coz surveykn utk iela...actually byk gak iela survey kat internet ttg ADHD nie, tu yang brani bw jumpa pakar...merawat itu adalah lebih baik dari dirawat...betul ke? hehehe

kakyong said...

salam mamaShinta ~ kakyong masa mengandungkan Anis dulu pun kuat melantak soya.. heheh.. tp ku tak pasti lah pasal soya ni.. betui ke kesan nya begitu pada anak.. nanti ku cuba google lagi... & cuba faham betui2...

iela ~ kakyong google jer...

Anonymous said...

saya pun ada gak penyakit ni...sekarang saya dah 31 tahun....
kita kena control atas diri kita sendiri simptomnya...

kakyong said...

Anon,
Alhamdulillah.. kemungkinan besar bila dah besar nanti Mira pun dah boleh kontrol.. yer lah, macam umur Anon yg dah 31, pastilah sudah punya kesedaran & keupayaan utk mengawal nya..

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .