Monday, May 18, 2009

Home » » 132 Sesi menjawab tag.. part 2

132 Sesi menjawab tag.. part 2

Hutang tag yang semakin banyak, bukan sengaja nak dikumpul.. tetapi masa agak terhad untuk menjawab, jadi kali ini, kakyong cuba untuk menjawabnya... tengok ler berapa banyak yang dapat dijawab.

Makan masa juga nak menyiapkan tag-tag ini.. maklum lah buat di hujung minggu ni.. macam-macam jer gangguan.. baru buat halfway 1 tag, kena stop plak.. sudahnya pagi senin ni pun tak dapat nak tepek lagi.. petang ni baru dapat tepek.

Pada yang baru di blog kakyong, sila klik pada "Baca Selanjutnya..." untuk melihat @ membaca keseluruhan entri.

TAG 1 : diterima dari MamaShinta

1. If you can be an animal, what will u be?

nak jadi semut hitam yang rajin, walau saiznya kecil

2. If you robbed a bank, what do you want to do with the money?

merompak ni berdosa, so duit yang dapat pun duit haram.. so tak berani lah nak guna duit tu.. Scratching

3. If you can teleport your self anywhere in the world, where do you want to be? why?

nak telepot diriku & semua ahli keluargaku ke Tanah Suci Mekah... *boleh ke? , semoga diizinkan ALlah* Sebab nya duit simpanan memang tak cukup, bahkan makin susut sejak ku tak kerja... daku semakin tertarik hati nak ke sana sejak membaca coretan kenangan kak wani & suami mengerjakan haji di blog Aku Hamba Tuhan.

4. If you know that you are dying, what is the last meal that you want? why?

kalo dah nak mati, nak makan apa lagi.. baik ler minta anak-anak, adik-adik bacakan daku yaasin.. mohon pada Allah permudahkan perjalanan daku yang seterusnya.

5. If you can only kill one person in this world, who is the person? why?

Tak nak membunuh sesapa, sebab dalam Islam diharamkan mengambil nyawa orang sesuka hati. Membunuh itu berdosa..*naper le soklan tag ni camni.. uhukkk*

6. If you can choose either to have more than 24 hours a day or can live more than 100 years, what is your choice? why? hah?

Cukup dah 24 jam, cuma daku jer yang terkial2 nak menguruskan masa dengan baik. tak nak hidup sampai 100 tahun, kalo dah tua ganyut & nyanyuk pulak tu.. menyusahkan anak-cucu jer. Bersyukur kiranya dipanjangkan usia & dapat melihat anak-anak berjaya & punya kehidupan baik yang diredhai Allah.

7. If you can date celebrities, who is that person? why?

Heheh,,.. masa muda-muda dulu, minat dengan Hani Mohsein, sebab dia hensem dan ade lesung pipit... lebih lagi bila dia nikah dengan Tiara Jaquelina (harap betui lah ejaan yer,..), sama2 chomel & sepadan.. ape kes aku nak date dia.. dia pun dah tiada di dunia ini.

8. If you can only have 1 thing in this world, what should that be? Why?

Ape kah agaknyer yer... I always wants something yg ade pelbagai guna... mungkin poket doraeman kot.... apa nak semua ade.. seluk jer... semua yang dihajati pasti menjadi... Missing Teeth

9. If you have the opportunity to tag 7 of your friends, who are they? why?

7 orang itu adalah :
  • De'Sal
  • Azlinadeco
  • MamaTiara
  • MaMaQayPo
  • IdaNizam
  • Syareena
  • MamaDhea

Sebabnya mereka ni kawan-kawan ibu yang baru... High Five

*Pesanan penaja : jika anda sudah@pernah buat tag ini sebelum ini, sila tinggalkan link entri tersebut di kotak komen yer... Terima Kasih *

Thank You

TAG 2 : 8 Perkara

diterima dari UmmiSalsabila (Pn Odah) & Yatie Chomeyl (Mak Buyung)

Setelah dibaca semula tag tersebut, kakyong rasa macam familiar jer & macam dah buat jer... so, kakyong pun belek-belek entri lama... YESSSSS.... memang sudah buat... Pn Odah & Mak Buyung, sila refer kat entri ni yer... Projek Anis & Aliya... dan menjawab tag lagi

Apapun kakyong nak amik gak hadiah dari Mak Buyung ni...

.

TAG 3 : Profile photo

diterima dari Yatie Chomeyl

Tag ini berkisar tentang Profile Photo blogger..

Terangkan maksud gambar itu.

Foto diambil semasa dalam kereta, dalam perjalanan pulang dari KL menuju ke FRIM.

Kenapa pilih gambar itu?

Tiada maksud apa-apa, suka nak letak foto tu sebab nampak bersahaja.

Kakyong dengan seikhlas hati ingin menyumbangkan tag ini kepada :

  • Bear Beary
  • Zieha Ibu Firas
  • Ummi_Luqman
  • Kak Zaa
  • Orked
  • Azira
  • Walinongsari @ Idura Rozman
  • Yan
  • Reen
  • Ummu_abdullah
  • U-jin
  • Normaliza
  • Ibu_Umairah
  • MamaSyaza

*Pesanan penaja : jika anda sudah@pernah buat tag ini sebelum ini, sila tinggalkan link entri tersebut di kotak komen yer... Terima Kasih *

Thank You

.

Tag 4

diterima daripada Blog Mama Aqilah

1. Nyatakan usia blog anda

Entri pertama ditulis pada 6 Januari 2008.. besday kakyong yg ke36, jadi sehingga ke hari ni sudah berusia 1 tahun 4 bulan+++

2. Terangkan kenapa anda berblogging

Asalnya hanya untuk mengembalikan semula minat menulis & mencatat aktiviti harian untuk rujukan masa akan datang. *dulu masa tahun 1999-2002 kakyong rajin menulis di forum & mailinglist seperti keluarga,muslimat-net,hizbi-net, ulmuslimah, dan ade lah beberapa lagi mailinglist yang kakyong pun tak leh nak recall.. both BM & BI. dapat gak ramai kawan dari serata dunia.. M'sia pun ramai.. masa tu guna macam2 nickname seperti Mona Mz72, MutiaraBiru, BluePearl, Habib Alia, Durriyah, & kakyong72. nama2 lain dah tak guna, even email dengan nama2 tu pun dah tak tahu apa jadi.... hehehhh hanya kakyong72 yang kekal*

3. Nyatakan blog pertama yg anda baca

Blog sitisifir10, Salam Ikhlas Penuh Ukhuwah.. mula baca blog beliau sejak awal tahun 2007.. dapat tahu daripada mailinglist keluarga01.

4.Letakkan entry pertama dlm blog anda

Boleh rujuk di entri ini Usia meningkat lagi...

5. Huraikan entry tersebut

siapa jua yang baca akan faham, lagipun entri ringkas jer.

6. Letakkan satu pic yg anda paling suka dlm blog anda

foto fikri & anis bercanda dalam kolam cetek.. walau airnyer cetek tapi sonok jer...

7. Harapan anda

  • supaya dapat terus menulis & mencatat untuk rujukan masa akan datang
  • supaya terus mendapat kawan-kawan yang ramai.. *tak ingat camner kakyong 'market' blog Catatan Ibu.. rasanya kakyong yang lebih byk melompat2 ke blog orang lain... heheh.. "perasan.. cam bagus jer.." *
  • supaya terus dapat berkongsi maklumat & mengeratkan tautan ukhwah dengan kenalan & kawan-kawan alamaya ibu
  • supaya Catatan Ibu dapat dibaca oleh anak-anak nanti & mereka dapat rasa kenangan zaman kecik depa dengan serba sedikit catatan yang ibu buat.

8. Pas tag nie pada sape yg anda nak.

  • herni
  • tice su
  • cik fid
  • lady qay
  • Ila mamaFaiz
  • Ummi Abqar|
  • Syahnur
  • Nonnie
  • Umi Nuha
  • Syahadah
  • Ummi Hanie
  • ummuabdullahsyaakir
  • PutraMama
  • Hayatie
  • Amyatie
  • anak laut
  • ummiaqeef

*Pesanan penaja : jika anda sudah@pernah buat tag ini sebelum ini, sila tinggalkan link entri tersebut di kotak komen yer... Terima Kasih *

Thank You

Jika ade sesiapa lagi yang sudi menjawab tag ini, walaupun nama tidak disebut, kakyong sangat mengalu-alukannyer.


kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

25 kawan ibu yang hebat:

Ummi Hanie said...

salam kak yong ..

erm ..rajin jwb tag bebanyak yer ... Hanie pun dok tangguh2 lg utang yg dah mule brlambak ittew..

one more , tag last kak yong tu (ttg blog) Hanie dah wat .. anyway thanx kerna sudi mengetag Hanie yer...

SyahNur said...

bnyknye tag utk k.yong.. glamer la katankn.. hehe... ingtakan x kene tag.. rupenye terselit jugak 1.. hehe.. nnti kite buat k!

kakyong said...

salam Ummi hanie,

list tag KIV dah menimbun, kena lah juga jwb kan, nanti ade yg majuk plak.. hihi..

kalo dah buat tak per.. kan kakyong dah letak pesanan penaja tu.. "sila tinggalkan link entri yg telah dibuat.." :D
supaya boleh diterjah...

kakyong said...

SyahNur ~ heheh, glam tu belom lagi.. kalo kakyong ade kwn2 (follower) mencecah ke 300 orang, baru nak ngaku diriku Glam... :))
sekarang ni 1/3 pun tak...

syahadah said...

kak yong..kenapa tak bole copy paste..!!tension2..tkper..copy kat link yg akak kasik je..
blog mama aqilah..

Ummi Hanie said...

opp..jap kak yong , lupe nk tinggalkan link ttg tag yg dah buat tu , tag ke-4

http://ummi-hanie.blogspot.com/2009/04/menunaikan-utang-tag-dari-tipah.html

kakyong dok ipoh area mane??

kakyong said...

Syahadah ~ bagus, kritis mencari jalan pulang opppss jalan penyelesaian... itu ler tujuan di letakkan juga link..

Ummi Hanie ~ kakyong dok Taman Tawas Mewah.. dekat2 dgn Restoren mee rebus Ramli yg jalan Kuala Kangsar tu...
terima kasih for the link, nanti akan diterjah.. :)

yatie chomeyl said...

hahha kak yong macam siapkan homewrok yang cikgu2 bagi..bertambun2x homewrok x siap..ekekkekek :))

MAMASYAZA said...

ok kak yong..thank you..nanti saya jawab tag kak yong tu

Normaliza said...

Kak yong, nama saya pun tersenarai dalam tag tu yek? ada homework nampaknya..

kakyong said...

Yatie chomeyl.. ~ tu la.. byk lagi dlm senarai tu.. tangguh ke minggu depan plak... :)) nasib baik cikgu2 tak mendenda...

MamaSyaza ~ mekasih kembali...

Normaliza ~ mekasih dtg jengah.. kakyong baru nak terjah blog opahmuda :p , tup2 dia yg menjelma dulu....

anak laut said...

salam...kak yong..

saya dah jawab tag tu..( http://akudiadalagu1.blogspot.com)

tkasih.....kak yong.

su said...

hehehe...kene tag pulak....

ok2 ade masa, su jwb ye kak yong :)

Yan said...

tag gambo profile tu yan dah buat..

ni linknyer.. http://mayaqarmyla.blogspot.com/2009/04/tag-profile-from-kak-riena.html

thanx kakyong atas ingatan..

az1ra said...

ok siap dah kak Yong...
thanks sbb tag...

kakyong said...

Yan ~ okay, terima kasih. Nanti ku terjah.. :)

Az1ra ~ wah cepatnyer siapkan tag... hmmm... :|

Dj Epoi said...

Guaa terus terang Gua katakan...........memang Gua nih spesis malas cikit pasai TAG nih hehehehheheheheehh

Bukan Malas!!!
Segan...kui...kui...

Lain arrrrr Tuan rumah nih!!!

RAJIN gila siuuuuuuut!!!

ummu_abdullah said...

ok kakyong... i'd answered ur tag, :D

mamaDhea said...

akak, thanks for tagging sya!

tp sya dah buat dah tag 1 tu.. so, kira halal ek.. hihi.. :D

reen said...

dari 3 tag tu...1 je pnah wt...dua lg lum...

tag yg pnh wt...http://reen-permatahatikusayang.blogspot.com/2009/04/kena-tag-award-lagi-html

Mama Shinta Musraika said...

salam kakyong..

lama tak menjengah kat sini coz bz dgn farm town game kat facebook. add la sy mayangsetia@yahoo.com kakyong.

ku masih lagi berhutang tag.. dah buat tapi masih 'freeze' kat draf hehehe..

kakyong said...

mama Shinta,

ku tak boleh add tu email yahoo,
beri nama yg u guna untuk facebook.. "mayangsari" ke... kakyong jrg2 masuk FB, tp kdg2 masuk jugak lah, nanti kwn2 sekolah ku kata ku sibuk sgt mengalahkan menteri...

dah le tu, berenti2 main game kat facebook tu... tak productive.. meh cepat update blog... :P heheh, kakyong dulu ade gak ter'addicted' dgn game... skrg ni sumpah, ku tak mahu ter'addict' lagi.. nati housework tak siap2, anak2 ku tak makan... :D

kakyong said...

Reen,
ok, nanti akan di terjah... mekasih

Putra Mama said...

sy dah jwb tag kak yong tu... http://putramama.blogspot.com/2009/05/tag-dr-kak-yong.html

kakyong said...

putra mama,
thanks... :)

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .