Thursday, May 21, 2009

Home » , » 135 beberapa perkara

135 beberapa perkara

Perkara 1 : Kek anniversary ke 4

Tengok, siapakah yang terlebih hepi tak sabor-sabor nak potong ker.... ! kek ni kami makan anak-beranak jer, ade le bagi jiran sebelah sket, tapi selebihnya memang ibu yang melantak..

Perkara 2 :

I'm give up

Ini tiada kena mengena dengan HS (homeschool) fikri yer.. tapi masalah ini. masalah untuk link kan ke blog Ummi-Hanie. Sebelum ini ummi-hanie guna nama blog http://hanisahfadzil.blogspot.com/ dan bebaru ni beliau dah tukor ke http://ummi-hanie.blogspot.com/. Dan kakyong dah delete link lama & masukkan link baru, tetapi ntah apa lah bengong @ mabuknyer blog kakyong ni tak 'recognise' nama baru.. dia tetap kuor link lama, bila klik definitely dapat message 'Blog not found'

Cuba tengok pada printscreen ni, baru jer kakyong update ke link Ummi-hanie.blogspot.com, tapi bila kakyong pointed mouse pada link Ummi-hanie *yg dicircle biru tu*, tengok link apa yng kuor.. dalam petak warna merah tu... *tak ke fenin ibu dibuatnyer..* Pastu tak update @ no feed available untuk entri terbaru ummi-hanie. Ada tak sesapa *yang common friend dgn Ummi-hanie* mengalami masalah ini..

*Pesanan penaja : Ummi-hanie, andai daku nanti lupa ke blog dikau, rajin2 lah dtg ke mari yer... bukan sengaja tak mo dtg, ni link ni yang tak mau lekat nama baru. Mungkin kena bagi masa & tunggu 3 4 hari lagi... mana tau kot boleh lekat link nama baru tu.. *

Perkara 3 : Gatal nak menepek projek dah expired

Projek ni buat bulan lepas... mangga telor en ayah ambil dari rumah MIL.. jeruk ini telah pun dibawa balik ke FRIM oleh Ee (adik no3) dan dikirim sedikit sebagai buahtangan kepada Kaknik. Foto yang bawah tu di'kidnap' daripada blog kaknik... hehehh.. *lupa nak snap foto hasil akhirnya..*

Minggu ni ingat nak buat lagi projek ni, tapi en ayah asyik lupa jer nak g kait mangga. Hmm, rasanya takde chance le nak buat lagi, sebab kalo dah agak tua mangganya pasti dah banyak sabut.. susah nak potong & memang tak sedap untuk dibuat jeruk.

Kakyong belajor buat jeruk ni dengan Datin Zaitun (isterinya Datuk A Kadir Jasin), 21 tahun yang dulu... heheh, masa tu uncle Kadir belum pun dapat pangkat Datuk. Auntie Zaitun ni orang Johor, jowo lagi.. masa tu kakyong form 3, berkawan rapat dengan anak sulung nye, Ena. *apa kes anak orang miskin cam daku ni kawan dengan anak org kaya... tapi itu le aturan Allah*.

Cara buat jeruk ni senang jer.
  1. belah mangga jadi 2 bahagian. buang biji
  2. rendam mangga dalam air + kapur makan + garam, rendam dalam 5-6 jam. sebaiknya semalaman, lebih 8 jam.
  3. masak air gula pekat-pekat. sorri takde sukatan yang khusus.
  4. tapis mangga & cucur dengan air sekali lalu.
  5. masukkan dalam balang @ bekas yang sesuai. masukkan air gula 3/4 penuh. Biarkan beberapa jam @ paling best 1 hari. esok baru start rasa. *Yang hantar pada kaknik tu dah 3 4 hari, jadi dah cukup sebati*

Dan ini pulak cara orang malas buat jeruk.

  1. mangga muda yang masam *yang rasa2 macam nak buang sbb masam yang teramat, tp sayang ler plak* buang kulit & dipotong ikut suka.
  2. masukkan dalam bekas , masukkan gula & garam sedikit. gaulkan. tutup bekas tersebut.
  3. masukkan dalam peti ais semalaman. esok dah boleh makan.

Perkara 4 : Masalah jeragat

Dulu masa usia belum 30 @ baru menginjak ke 30 tahun, kakwani pernah kata.. ' suka tengok muka Bib, bersih berseri' *lebih kurang le maksudnya, tak ingat the exact word yang kakwani sebut * Masa tu, memang bersih tanpa jerawat & cela. Tapi sekarang ni, Ya ampun.. jeragat ku sudah menimbun-nimbun.. hingga ku rasa kulit muka ku hodoh & kusam..

kaedah penjagaan muka dari dulu & kini tiada bezanya, cuma kini sejak berkejar-kejaran dgn anak-anak & kerja rumah.. maka tiadalah daku masa untuk membelai wajah berlama-lamaan.. nak masker, nak tepek tomato lenyek,.. memang tidak. Hanya cuci muka, pakai pelembap *daku memang pengguna Olay yang setia sejak usia belasan tahun lagi* & bedak baby. Dan mungkin faktor usia, kulit ku kini memang kering dan kerana itu jeragat memang suka dengan kulit kering.

Apa itu jeragat?

Boleh baca di sini ya... fakta tentang jeragat. Jeragat di muka ku ini adalah dalam kategori 'melasme'.

Cara nak atasi jeragat?

kakyong jumpa ni.. hilangkan jeragat..
dedulu memang ade guna minyak pati sepang HPA untuk penjagaan wajah, nampaknyer harus kembali gunakan produk HPA le.. *hmmm.. en ayah nak ke sponsor* .. dapat beli minyak pati sepang pun okay kot.. *saya masih ahli HPA.. tapi saya M*

Lepas di google, banyak kaedah untuk hilangkan jeragat menggunakan krim jenama2 tertentu... macam2 lah.. nak tahu boleh google sendiri yer. tapi kakyong suka apa yang kakyong jumpa ni.. di blog Ummuhaq.

Hanya guna beras + air + daun betik + kulit kayu manis. Sebab bahan-bahan ini senang dapat & tidak perlu berbelanja besar. Great


kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

31 kawan ibu yang hebat:

MaMaQaYPo FaMiLy said...

waaa.... manyak nyer perkara.. tak tau nakkomen yg mana satu...

1st: happy anniversary
2nd: Tak pandai sgt bab ke dua tu.. Maaf!!
3rd: SYEDAP nyer JERUK MANGGA!!! (rasa kat tekak jer ni.. huhu)
4th: Bila dah masuk 35 ke atas, masalah MUKA mmg selalu terjadi.. uwaaaaaaa!!! sama lah kita...

ummumishkah said...

happy anniversary!!

Hanz said...

Waahh...kakyong, tambah glememer gituz..dah dapat april TOP referrer kat mombloggersplanet tu...congrats!

nurdaniella said...

salam kak yong.. mangga telur tu bersamaan dengan kedondong yer?? kita serupa la.. muka saya pun dah bertambah2 meriah dengan jeragat.. dan lebih malang lagi, saya ada ketiga2 jenis jeragat tu.. huhu.. yang pertama tu ada tumbuh kat tepi2 mata.. dan saya pun gunakan olay jugak.. hehe..

Ummi Hanie said...

salam kakyong

1. happy anniversary .. wahh Hanie lebih senior yer ! hehe guwau jer ... walaupun dah 7 tahun kawin tp rase mcm masih byk bende x reti/mahir

2. oppsss... xsangke ade entry khas ttg blog Hanie .. hurmmm , Hanie pun fenin la kakyong , tataw nk tolon cmner . rase mcm menyesal plak tukor2 name link tp dah ramai gak yg add Hanie gune link baru ni ..serba salah !

3. saya sgt suke jeruk , espeselly tgh ngandung ni kann . . .

4. yes, masalah kulit ni selalunyer akan dtg bile umo dah 25 ke atas . Kulit Hanie pun kdg2 bermasalah tp most of the time ok lah . Hanie skang tgh pakai Avon Solutions punyer toner dan facial wash , Hydra Radiance . Mgkn mmbantu melembapkan kulit jugak la . . tu jer yg Hanie dok tempek tetiap hari , pelembap pun jrg2 pakai

MAMASYAZA said...

Dear Kak Yong
1. Kuucapkan Happy 4th Anniversary. Semoga berbahagia selalu
2. Pasal jeruk mangga tu kalo saya lagik simple...saya kupas kulit mangga tu. saya rendam mangga dlm air lebih kurang 1/2 jam pastu saya tos air...buah mangga tu saya campur garam+gula ja...biar dlm tupperware. nanti garam+gula tu dah cair sebati ngan mangga. biarkan selama seminggu baru makan.sedap ooooo
3. Tahniah kerana telah dianugerahkan April TOP Referrer. tahniah...tahniah

yatie chomeyl said...

arghh kecur air liur mak buyung nengok jeruk mangga tuh..huhuuhu..tulong2...tulong pos ke mari dengan kadar segera :))

U-jin said...

kak yong happy 4th anibesary.....smuga bahagi selamanya.....sedapnye kek..

Ina Hashim said...

hepi anniversary...wahh baru 4 thn ye?bestnyaaa....

bib,
sy pon buat projek yg sama gak..jeruk mangga telur amik dari umah anak buah hsben kat lumut...sy bantai je resipi sendiri2..sodap gakla

Dayah said...

salam kakyong,

saya pun ader mslh sama dgn link ummihanie.sama cam kyong...hihih..

sedapnyer pelam teloq tuh..posla mai penang skit...

kakyong ader award n tag utk kakyong kat blog saya

syahadah said...

kak yong..
semoga allah berkati hidup kak yong sekeluarga..amin..
best nya jeruk tu..melelh ayak liuq!!
jeragat???
banyak skrg produk..tapi jngn test cuba tery..takut jadik laen laa..
carik yg begitu sesuai...!!
ops petua tyu dah tery blum..macam menarik!!

zieha said...

selamat ulang tahun perkahwinan yg ke 4, semoga kekal hingga ke akhir hayat..heee..baru nmpk muka k.yong dr dekat...tak pelah k.yong walaupun jeragat mana pun, abg tetap sayang:)hehehe

kakyong said...

Salam MamaQaypo,
skrg ni tak dpt nak online selalu, sbb dok berebut laptop dgn fikri.. jd sekali buat entri terpaksa catat bbrp perkara.. heheh.. :))
kat belah utara senang kan nak cari jeruk. tu la jeragat tu tanda dah tua, tp perasan muda lagi.


UmmiMishkah,
terima kasih.

Hanz,
Terima kasih. Tak pernah fikir pun bleh dpt award tu, terima kasih pada kawan2 semua.

ibu_umairah said...

salm k.yong!!!!fulaaamaaaakkkkkkk mangga jerukkkk!!!!rasa mlm ni gak nak terjah umah k.yong!!!!!!!heeee.heeee

kakyong said...

Nurdaniella,
mangga telur ni selalu org panggil pelam telor. Sekali dia berbuah sejambak.. bentuk mcm pelam tapi comeyl2 gitu.. kalo dia tua sket selalu org buat cicah dgn kicap belacan + cili api..


UmmiHanie,
tengok lah apa yng boleh diusahakan supaya link tu boleh ON seperti selalu.
kakyong masa pregnant tak leh langsung makan jeruk.. tp en ayah yg pulun jeruk & segala asam...
Brgn avon setakat ni tak sesuai kot dgn kulit kakyong, jd kering sampai hidung jd mengelupas.. mgkin sebab dah sebati dgn Olay. :D

MamaSyaza,
kalo dah kupas kulit, memang tak sesuai rendam lelama dlm air kapur.. saper nak kupas kulit pelam telur.. semalaman tak siap2 tu.. ekekekk.. :)) tu pasal la kena rendam lama supaya kulit dia cepat sket layu..

kakyong said...

yatie chomeyl,
alahai sian nyer mak buyung.. ari tu dah terliur dgn mee goreng... camno erkk nak pos,.. stok dah abis ni... ;))

U-jin,
mekasih, semoga u-jin sekelaurag pun bahagia selamanya.. kek sekadar nak nunjuk2... ;)

kakyong said...

Hez @ Ina Hashim,
4 tahun baru lagi, masih dlm honeymoon... heheh, tp anak 3, buat ku nampak mcm dah kawin lame... heheh..
sekrg ni tgh musim pelam mangga.. hentam jer Hez, kita yg nak makan, buat le camner pun, janji sedap di lidah suami & anak2.. Hez dah lebih 10 tahun kan, pasni Hez kena share @ buat entri camana nak kekalkan keharmonian r/tangga... :D

kakyong said...

Dayah,
sama masalah dgn kakyong juga... agak2 camana kita nak buat yer... :|
penang kan byk jual jeruk... hehehh.. :D
ada award ada tag?! hehehh... :p yer nanti akan diambil...

Syahadah,
terima kasih atas doa itu.. tak try lagi, baru nak cari daun betik...

kakyong said...

zieha,
dah tua, double chin lagi.. tu la en ayah dok ckp, takper, tak yah make-up2 tak yah susah2 nak buat facial.. tp kita ni yg runsing.. biasalah pempuan kang,, ade masa dtg weng @ sengal tu.. mula lah nak supaya semua nampak sempurna.. walhal suami tak kesah pun... :D

Ibu_umairah,
stok jeruk dah elek... tunggu stok baru dah sampai2 lagi... nak terjah rumah kakyong, mari lah.. tolong lipat kain boleh... byk hari dah tak lipat kain ni... huhuuuuh :((

Ibu Akil said...

kita berkongsi tahun kelahiran rupanya. tapi kakyong masih sweet & awet mudalah! :)

Yan said...

Pasal link Hanie tu betul.. yanpun menghadapinye.. padahal dah updet.. so kekadang yan sendiri jengah ke sana klu dia mai blog.. bukan tak igt kat dia kan kak yong.. cume sbb terlepas pandang... hehehe

jeruk mangga tu arwah mak dulu ske buat.. tp rasenye dia rendam ngan air garam jek.. berhari jugakla smpai tone kaler pelam tu berubah.. then rendam plak ngan air gula. gitu.. yeke gitu??

telur asin pun arwah wat camtu gak.. tp kene lagi lamela.. ermm..

kakyong said...

Ibu Akil,
lamanyer takupdate blog.. busy menulis ker? ade buku baru nak terbit ker? heheh, toce.. org selalu kata org saiz kecik ni lambat nampak tua.. LAMBAT.. tp tetap tua juga... :D

Yan,
boh kapur tu supaya mangga tu rapuh, org tua lah cakap.. tp boh sket jer.. kalo rendam semalaman, memang warna kulit pelam tu dah bertukor sebahagiannya.. pastu tos jer, masukkan ari gula.. rendam la sampai dia rasa mcm jeruk.. :D
kita yg buat dia, suka kita lah nak buat camner kan, janji dia jd JERUk & kita & org2 di sekitar kita suka makan.. kalo tak suka makan tu yg tasa HAmpeH jer.. letih jer buat.. ;)

reen said...

sis...hppy annvrsy!!!
sedapny kek 2...trliuq la pulok...
rajin wt jeruk...klu sy cmpuq ngn smbl blacan...x pn wt colek cecah mkn muda2 gitu...ala...trliuq lg...huhuhu...

miela77 said...

Salam....hepi aniversary kyong..wah lambat celebrate...nak cikit kek tu....fikri...bg makngah cikit...

Putra Mama said...

sy pun ader jeragat, kak yong.. blum lagi msk 30 tp dah dkt la... agk skrla nak cari daun betik.. umah kak yong ader ker?? mintak ckit..;)

precious innocent said...

arrghhhh!!! telan ayaq lioq tgk mangga tu....... :((

kakyong.. nak cikittttttttt... kempunan nih!!!

fiza said...

'HAPPY 4TH ANNIVERSARY' Kakyong, semoga berbahagia hingga akhir hayat, amin....:)

kakyong said...

Reen,
mekasih. kek buat santapan mata jer.. kakyong tak tahan makan dgn belacan + cili api... masam.. tak suka masam2..

miela77,
kek tu yg Aju beli.. mlm tu tak sempat potong, esoknya kan balik kg kenduri Reen anak makNgah, pastu hari ahad baru potong.. tu pun masa tu Ee & Ema g Tesco dgn mak.. so maksu nye le & anak2 yg melantak..

Putra Mama,
daun betik boleh bykkan susu.. rebus & cicah dgn sambal belacan.. heheh.. so kali g pasar basah mesti bleh jumpa kot..

kakyong said...

mamaEmma,
kempunan ka mengidam... keh keh ekh :))

Fiza,
mekasih, semoga Fiza pun berbahagia hingga ke syurga..:D

SyahNur said...

salam...

congrate sbb terpilih no1 top referral kt mombloggers.. hehe.. bagus la kak yong ni.. makin glamer!

nmpak mcm best la kek tu.. mesti kek ais krim kan??
sy plak sejak sekolah lagi pakai SAFI smpai la ke hari ni... alhamdulillah x de masalah kulit yg kronik.. jerawat biasa tu ade la.. hehe..

kakyong said...

salam Nurul,

heheh, pandai pun meneka.. rasa tu mcm kek aiskrim.. memang sedap.. tu pasal lah ibu nyer yang melantak habis2an..

nurul muda lagi.. baru 26.. kakyong ni dah menua.. lagi 3 tahun bakal menuju 40... hahahh.. life begins at 40's or life will be more merrier at 40's??!!

kakyong tensen ni.. tak dpt nak siapkan entri baru.. tak dpt masuk blog mombloggersplanet... slow sgt connection..

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .