Tuesday, May 5, 2009

Home » , » 120 Sesi menjawab tag.. part 1

120 Sesi menjawab tag.. part 1

Hajat hari ni nak buat entri bagi episod terakhir entri jiwa karang, part 1 & part 2 sudah, part 3 jer yang tak sempat lagi. Nanti lah di sambung... kena godek-godek foto dulu...

Memandangkan hutang tag dah melimpah ruah, maka hari ini, kakyong akan berhempas-pulas untuk menjawab tag-tag.. kalo sempat jawab 2 tag pun dah kira bagus dah ni. Almaklumlah, sejak beberapa hari ni terkejar-kejar dengan anak-anak. Anis la ni dah semakin lebih 'demand' nya. Sejak dah pandai sebut 'IBU', tiap masa dok panggil ibu, nak tidur pun nak ibu tepuk-tepukkan.. walhal dulu, boleh jer tidur sendiri.. Sekarang ni sambil baring nenenkan Aliya, sebelah tangan lagi kenalah tepukkan Anis.. kalo tak buat camtu, melalak macam nak pecah rumahselagi mahu... Anis ni memang juara melalak berbanding Fikri dan Aliya.

Jom tengok tag mana yang nak dilayan dulu ni.

Tag 5 items for 10 questions ~ daripada che puan Nadnye

[1] - 5 Names I go by:

i/kakyong; ii/Kak Bib; iii/MakLong; iv/Ibu ; v/Ayang (panggilan en ayah)

[2] - 5 Jobs I have had in my life:

i/production operator - QC department Toko Electronics, (Jan - Jun 1990), (Sg Wei, PJ) ~ cari duit lepas SPM ;
ii/Audit Trainee - Ernst & Young, Ipoh, Jul - Nov 1995 (practicum for 5 months);
iii/Audit Assistant - Ernst & Young, Ipoh, May 1996 - Aug 1997 (1st job after completed 1st degree);
iv/Accounts Executive, later promoted to Accountant - Yee Lee Edible Oils Sdn Bhd .. yang buat minyak vesawit tu.. Aug 1996 - Aug 2003 ;
v/Accountant - APM Industries Holdings Bhd , Aug 2003 - Jul 2006

[3] - 5 Places I have lived before

i/Kg 40 Rantai, Pantai Remis Perak (dari baby sampai 6 tahun); ii/Kem Batu 10, Kuantan (tak sampai 1 tahun) ; iii/Sibu - Kg Hilir & Jalan Hardin (2 tahun) ; iv/KT - Kg seberang takir & kg BUkit Tok Beng (3 tahun++) ; v/Melaka - MRSM Terendak (5 tahun)

[4] - 5 TV Shows that I watch currently

i/kartun tv9 - popeye, wonderpets, catdog, spongebob ; ii/rancangan anak2 tv2 - in the nite garden, ciki boom, ; iii/kartun tv2 - dongeng rantau Asia ; iv/tv2 - dari mata arissa ; v/tv9 - mari mengaji, mari bertarannum, ustaz zambri bercerita, pondok2, siapa pintar & Semanis Kurma

ni lah antara rancangan anak-anak yang kakyong selalu tengok dengan anak-anak.. dulu suka sangat dengan siri penyiasatan like CSI, NCIS, Bones, Criminal Minds.. tapi la ni dah tak penah ingat nak jengah.. sebab siang dah letih layan anak-anak.. lagipun dok bz@gian berblogging... heheh

[5]a - 5 places I have been

ni tempat g makan angin ker... i/Pulau perhentian (prog bakti siswa sambil makan angin le jugak.. dok sana 1 minggu ;
ii/Pulau Langkawi - kursus kepimpinan masa kat UUm, sambil2 tu jalan2 le jugak, tp masa tu belum ade Underwater world tu ;
iii/Pulau Pangkor - company trips ; iv/Pulau Redang - company trips.. best, dpt snorkeling & view dlm laut sgt cantik..;
v/FRIM - adik dok sini, best juga g sini, dapat tengok pokok2 hijau.. ade macam2 jenis pokok.. ade air terjun, ade gak jogging trek.. ramai org dtg situ utk job & kuruskan badan.. hahah..

[6] - People that e-mail/contact me regularly

i/update from Facebook ; ii/update komen dari kawan-kawan blogging ; iii/kenalan blog ; iv/ kawan-kawan MRSM (malinglist); v/ a few close fren .. nak sebut ramai, lagipun u all tak kenal.. heheh..

[7] - 5 of my favorite foods

kakyong ni sangat suka makan, semua yang sedap memang tak tolak..

i/mee kari; ii/soto; iii/mee rebus @ mee jawa; iv/ laksa; v/segala jenis kek, terutama kek keju... nyum nyum..

[8] - 5 things I would like to do

i/ nak jahit baju anak-anak sendiri;
ii/ nak amik lesen kereta.. *kwang kwang kwang.. dah tetua cam ni takde lesen keta lagi.. dah ade anak ni che abe plak tak galakkan, tp bila pk masa depan.. kena amik juga.. * ;
iii/ nak belajar buat kek ; iv/ nak selalu dpt pergi aktiviti masyarakat/jemaah ; v/ nak selalu dapat pergi majlis ilmu...

[9] - 5 Things I am looking forward to

i/ kiriman dari SyahNur @ Nurul ii/ kiriman dari kakNik iii/ Aliya 1st besday iv/ Anis 2nd besday v/ another part time accounting job.. * ade ke orang nak bagi kerja lagi ni.. *

[10] - 5 friends I think will respond

i/Yan ; ii/Reen; iii/Noy; iv/UmmiCa @ MaMaMi; v/Normaliza

Pesanan penaja ~jika sudah pernah buat tag ni, silalah tinggalkan link di kotak komen yer.. *biasalah kan, daku kan memang suka menyebuk nak tahu apa yg u all jawab*

Tag Beautiful Girls awards daripada MamaAqeef , UmmiSalsabila, Yatie Chomeyl @ MakBuyung dan PutraMama

Syarat2 menerima award ini:

1. Pastikan jantina anda ialah perempuan

2. Copy badge sebagai award anda

3. Nyata 7 sebab kenapa anda bangga menjadi perempuan

4. Pass kan award ini kepada girl-friends anda

Syarat2 perlu dipenuhi :

1. confirm daku seorang perempuan

2. badge sudah ditepek

3. banyak nyer 7 sebab...

i/ tentulah bangga jadi perempuan, walaupun hanya anak perempuan *bukan tanggungjawab untuk menanggung ibubapa & adik-beradik* tetapi untuk suatu tempoh telah diberi kesempatan untuk membantu meringankan beban mak & membantu keperluan adik-adik *hingga daku terpaksa menghadkan diri daripada bermewah-mewah & berseronok2 (melancong jauh-jauh) bersama kawan-kawan sewaktu zaman bujangku*

ii/ bangga sebab daku dapat juga jadi Head untuk beberapa projek persatuan pelajar, dan daku telah lakukan nya dengan baik... *masa di kampus kawan-kawan lelaki selalu pandang daku sebelah mata, sebab daku perempuan kenit, yang dikira tidak punya daya untuk memegang jawatan yang mencabar*

selebihnya, jawapan daku adalah seperti ini.. klik utk lebih jelas..
*sudah dapat izin daripada makbuyung untuk copy&paste kan jawapan dia... heheh..* mekasih Yatie Chomel.. kakyong suka jawapan yang makbuyung catat... so nak juga jawapan yang tu...

4. Award bertag ni kakyong nak passkan kepada

1/syahadah; 2/Hezlina @ Ina Hashim; 3/MamaShinta; 4/SyahNur @ Nurul; 5/nadnye; 6/Hanz; 7/mamaErfan; 8/QQ ;9/ Ila Mamafaiz; 10/Rai; 11/U-jin; 12/ctzura; 13/Az1ra ; 14/MamaSyaza; 15/Zety Zain; 16/Salwa@Ibukauthar; 17/cikgu Pija; 18/Tice Su; 19/Shila; 20/Shelly; 21/Fiza;

tambahan

22/Eus ; 23/miela77; 24/mama_aqish; 25/Ummu_Abdullah; 26/UmmuAbdullahSyakir; 27/Noy; 28/Yan@UmmiAbbiQis; 29/Zieha; 30/KakHas - my notes entry

Pesanan penaja ~jika sudah pernah buat tag ni, silalah tinggalkan link di kotak komen yer.. *biasalah kan, daku kan memang suka menyebuk nak tahu apa yg u all jawab*


kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

20 kawan ibu yang hebat:

syahadah said...

tima kacih kak yong..kalau kat depan2 sure saya dah pelik kak yong..nanti saya ambik ...tepek kat blog...

syahadah said...

kak yong...pelik tu peluk....tu yang selalu error typng ni..anak kacau...

Mamasyaza said...

salam kak yong...thank you kak yong paskan award bertag ni....ingat jugak kat saya ekkk. fuhhh byk tu 7 sebab bangga jadik perempuan...takpe nanti saya cuba. nanti saya tepek kat blog

yatie chomeyl said...

berani diorg kecik2kan k.yong ye? xpe..kecik2 cili api ;)

Ummi Salsabila said...

wah,kak yong jwb tag smpi 2.byk lg homework kak yong tu...odah dpt gak tag 5things tu tp xbuat lg.
*terorlah kak yong,kecik2 cili padi!*

U-jin said...

HEHEH...THKS KAK YONG..LATER U-JIN TEPEK KAT BLOG EK..TGH PKIR 7 SEBAB TU...HIHIKS..

nadnye said...

Kak yong.. express rakyat nampak.. 2 in 1 nye tag...:)
Tnks for the award tag...

Ummi Hanie said...

engatkan sy sorang jer yg lambat amik lesen kete ...heheeee

tp best gak tau dah berumur sikit ni amik lesen kete , sbb kebanyakannyer bebudak lepasan SPM belaka... kalo warga emas lg besh , mmg kompom dpt lesen punyer ...

kakyong said...

salam

syahadah ~ nak peluk daku... best nya dah lama tak dipeluk dek kawan2..

mamasyaza/u-jin ~ cuba bg idea baru 7 sebb bangga jadi perempaun... :)

ummisalsabila ~ kalo bleh nak jawab 3, 4 sekali.. tp anak2 ade jer kenah tak bagi ibu berlama2 depan laptop.. tu pun mula menjawab dr pagi.. ptg baru bleh publish...

| kunyit a.k.a. eus | said...

wahhh.. 2 in 1.. dpt award n TAG juga... nnt ku tepek du blog ku! bile berkesempatan! bz sket ni kakyong..

reen said...

uwaaaaaa.....blum pe2 dh kena tag...akanku sahut cabaranmu.....

award tu kita lum dpt...tp x ternarai lak kt sini...tp kt blog lain...huhuhu....

Mama Shinta Musraika said...

salam kakyong..

bertambah lagi hutang piutang ku ini ya.. takpe! biar banyak dividennya :)

kakyong said...

yatie chomeyl ~ tu lah kan, sian org yg bertubuh kecil, bukan nyer minta nak kecik, dah baka kecik kan.. ;))

nadnye ~ mana lah daku tak express, cuba lah tengok list KIV h/work tu.. bukan semakin berkurang, semakin bertambah ade le... :p

Ummi Hanie ~ kurang2 dikau dah ade lesen.. daku ni, takat tolak kete sorang tak berlesen... ;)

Yan said...

ok kak... saya sedia menyahut cabaran tag ni.. tapi tak tau lg biler.. mungkin esok dan esok dan esok lg.. ekekeke...

kak fes tag tu ade 'yan'.. saya jugak ke??? kotla ade orang lain name yan jugak...

ermmm jgn lupe amik award kat blog saye...

terima kasih bebanyak kak... hehehe

yantz-yeem said...

kak yong jom join contest....jom la...jom la...

kakyong said...

eus ~ tepek la bila2 dah free nanti.. kerja tu kan lebih utama..

Reen ~ ari tu kata suka kena tag.. nanti akan lebih byk tag menanti utk dijawab.. :D

MamaShinta ~ hutang mana ade dividend.. kalo masuk pelaburan saham tu confrom dpt dividend.. :))

Yan ~ 2-2 tag anda kena.. heheh, tak plak daku perasan, daku pakai taip jer, ikut nama saper yg terkeluar dr mindaku...

Yantz-yeem ~ memang nak join contest tu.. tp bab slogan ni yg tak dtg idea lagi.. ade masa lagi kan.. dateline 15/may kan...

reen said...

kehkehkeh...yg senang2 leh ar wt...tp tu kdang2 yg ad gmbr dulu2 tu susah skit...manalh kita ad smpn gmbr lama2...lg 1 bab diet&langsing tu...payah tu...kita tngh mnggebus2 ni...x tau bila nk lngsing...dlm usaha ni...x tau bjaya ke x...huhuhu...

Anonymous said...

salam kakyong... shelly kena tag lagi ke...? takpelah kakyong punya pasal nanti shelly jawab tag ni...

kakyong said...

Shelly ~ kalo dah jwb sblm ni, bg jer link nyer.. nanti kakyong terjah.. kekekkk.. :))

Hanz said...

Ooo..Kakyong pun bagi tag yg sama jugaklah..kira hanz dah separuh jalan jawab..award dah tepek so tag jelah yang tinggal..he,he

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .