Monday, September 14, 2009

Home » , » Alhamdulillah syukur nikmat

Alhamdulillah syukur nikmat

salam buat semua kawan ibu,

Ramadhan sudah hampir sampai ke penghujung nya... semasa blogwalking ibu perasan ramai kawan2 ibu yang sudah siap dengan persiapan raya.. shoping baju2 raya anak2 dan juga persiapan kuih raya. Ada juga yang awal2 sudah siap untuk bercuti balik kampung.

Alhamdulillah, setelah 3 kali berhari raya bersama en ayah tak pernah lagi kami bertekak nak balik mana dulu.. takde sebab pun nak buat turn balik kampung... sebabnya orangtua kami berdua memang dua2 berada di Ipoh.. bukan lah jauh mana.. rumah makbonda hanya dalam 5-6 minit pejalanan berjalan kaki. *tersangat lah dekat, tapi kalo tengah panas tu berpeluh2 lah juger* Rumah ibuayah mertuaku pula hanya 15-20 minit berkereta, itu pun tengok juga kesesakan jalanraya.. kalo jalan tak sesak 15 minit memang dah boleh sampai.

Sebenarnya, ibu buat n3 ni sebab nak beritahu.. ibu menang contest Yang mana nampak lebih sedap..

Terima kasih Miszmama kerana telah memilih nasi goreng belacan cili api ibu.

Dan untuk hari raya nanti.. ini lah antara rezeki anak2...

gaun tu memang nampak besar & menggelebeh sket bila Aliya pakai.. Insya Allah, sehari dua ni ibu akan memulakan proses untuk mengecilkan nya.. banyak yang perlu dibuat dalam beberapa hari ni... nak buat kuih raya, nak mengemas lagi... sempat ker...

tengok lah.. kan main seronok lagi ANis dapat baju kurung baru.. ini adalah baju kurung Anis yang pertama.. sebab apa ibu cakap yang pertama.. sebab yang ini complete baju & kain.. baju kurung yang selalu Anis pakai untuk tidur yang merah tu, makbonda @ opah cuma buat bajunyer ajer.. kainnyer tak ade.

Makteh Ani ade juga buatkan baju kurung untuk Aliya, tapi belum siap lagi.. nanti raya lah baru ibu leh tepek Aliya bergaya dengan baju kurung raya.

Fikri juga ade baju raya, baju melayu warna merah.. ni kachik yang belikan untuk abang fikri. Fikri tak sempat lagi pose dengan baju melayu baru.. sebab ibu belum kecikkan seluarnya. Makteh Ani pun ade belikan baju melayu warna hijau tua untuk fikri. Makteh siap hadiahkan sampin kecik yang abang mamat punya dulu.. tak tau lah fikri nak pakai ke tak sampin.. fikri ni payah sikit bab2 nak bergaya ni. Alhamdulillah, fikri dapat 2 baju melayu.

SEbenarnya, tahun ini ibu memang merasa agak terkilan sebab tak dapat nak membeli baju baru untuk anak-anak.. boleh kata sejak ibu tak bekerja ni memang anak2 tak berganti baju baru... masa awal Ramadhan tu ibu rasa tertekan juga.. puas juga memujuk hati.. puas juga merenung diri.. Alhamdulillah, setelah Ramadhan hampir nak mengundur diri, hati ibu juga terasa terubat... ibu belajar untuk terima semua ni sebagai naikturun kitaran kehidupan.. tak apa lah jika ibu tak dapat nak meRaIkan anak2 dengan pakaian baru.. namun ade juga 'tangan2' yang telah Allah kirimkan untuk membahagiakan hati ibu.. terima kasih Ya Allah. Terima kasih kerana meringankan beban di hati ku.


kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

26 kawan ibu yang hebat:

ummumishkah said...

Terharu baca entri ni... tapi inshaAllah ada jer rezeki untuk anak2 kan? Kami pun untuk baju raya sederhana jer kak yong.. tak der nak mewah2 pun...sekadar memeriahkan hari raya jer...

Hanz said...

Alhamdulillah...barulah this year kami dapat berbaju raya sedondon...kami pernah merasa tak berbaju raya 2 tahun berturut-turut malah satu tahun tu, langsung tak beraya, masa tu baby Hambali x wujud lagi & Hanafi cakap pun x pandai lagi..sedih sangat2 masa tu coz hanz x keje masa tu....

kakyong, x mo sedih2 yer..hidup ni ader pasang-surutnya...berkat kesabaran kakyong, insya-Allah, ada ganjarannya kelak..itulah yg hanz & hubby dah nampak berkat kesabaran kami setelah lama diuji..

♥cybermummy♥ said...

Kak yong , apa yang kak yonng rasa saya dah rasa lima taun lalu . Memang sedih bila fikirkan anak2 yg tak de baju raya . Tapi Allah tu maha pengasih lagi maha penyayang . Dia telah kirim kan hamba2 nya yg lain belikan baju2 raya anak2 saya . Insyallah taun2 yg akan datang kak yong akan beraya sakan . Saya doa kan untuk kak yong sekeluarga ye . Semoga kak yong sekeluarga bahagia di bulan Syawal yg akan tiba nanti :D

Nadiah Sidek said...

jgn sedih2 ye kakyong ye. insyaAllah ada rezeki utk anak2 kakyong tu. btw, congrats sbb menang contest! :)

NORHAYATI BERAHIM said...

yong..
hari sabtu ada rumah tak? nanti editor akak suraya,nak datang, ada akak kirimkan sesuatu utk anak2..

wansteddy said...

cantinya anis dan aliya bergaun dan berbaju kurung...

anamarza said...

Salam Kak Yong...
Tahniah Kak Yong mng contest...
Syukur...Rezeki dari Allah SWT tu hadir dalam pelbagai rupa, keadaan, dan saluran yg kita tak sangka

miela77 said...

Sabarlah kakyong, Amirah dan Bad pun penah merasa beraya dengan apa yg ada.. masa cik abgku accident dulu..iela yang struggle cari duit tuk raya anak2..malahan iela rasa dah 10 tahun iela kawin dgn abg, br nak merasa beli lebih dari yg sebelumnya...berkat jualan antivirus tu..kakyong penah tolong kami sekeluarga dulu.. insyaallah orang yang baik hati macam kak yong ramai yang akan tolong..

lily azliyana @ mama zara said...

Alhamdulillah, ade rzki anak2 kak yong kan..Zara pon tahun ni baju raya disponsor oleh nenek2nya. ade 5 pasang sumenye, kalah baju mama..=p

Sitisifir10 said...

Wah...sungguh excited melihat Aliya dengan baju tu...uhuhuhukk...apsal ek asyik teringat Aliya aje :P

kakyong said...

ummumishkah,
Alhamdulillah.. ibu ayahnyer tak kesah baju tak berganti.. :) cuma anak2 ajer lah.. terutama ANis, sbb baju dia byk tak muat & dah passdown ke aliya.. tahun2 sebelum ni pun biasa2 jer.. dok berhabis utk adik-beradik jer...

Hanz,
xde lah sedih sampai sayu pilu.. cuma terharu dgn bantuan yg dihulurkan.. walau org kata tak seberapa, tp besar maknanya utk kakyong..
Alhamdulillah Hanz.. kakyong dah merasa susah sejak kecik, dah biasa tak berbaju raya.. tak beraya.. agaknya mcm tu lah sayu sedih perasaan makbonda dulu... :(

cybermummy,
terima kasih.. sgt setuju.. Insya Allah, semoga ALlah murahkan rezeki mereka yg membantu meringankan beban hati ku... :D

nadiah,
Alhamdulillah.. dah boleh senyum dah.. hati pun dah lapang.. thanks. nadiah bila lagi nak masuk contest. :p

kakyati NB,
akak buat kakyong speechless..
suraya tu org Ipoh ker?
kakyong ni memang ade di rumah jer.. cuma jumaat lepas pergi ke KKangsar.. tu pun ade kiriman poslaju.. ari ni dah lupa pulak en ayah pergi amik.. ntah siapalah yg menghantar kiriman..

wans
terima kasih, aliya wans pun comel gak.. contest wans tak sempat nak masuk lagi.. anak2 xde foto dgn teddy bear.. depa ni tak reti main teddy bear...

Anamarza,
betul tu, cuma kdg2 kita ni manusia biasa, x dpt lari dr perasaan berduka... echeewaaahh. :)


iela,
kakyong takde lah nak mengharap.. cuma selalu teringat, jika ade yang sudi menghulur.. maknanya itu lah hati2 yg telah Allah pilih & gerakkan.. kakyong dah biasa pun berhari raya tanpa baju baru.. pakai apa yg ada.. sbelum kahwin, pk kan adik2 dulu.. dah ade anak2 ni, mcm ibu2 yg lain juger lah.. pk kan anak2 dulu.. janji depa hepi..
cuma tahun ni memang tak leh lah nak bg duit raya kat anak2 sedara... tabung pun dah habis pecah dah....

mama zara,
bestnya zara ade byk baju raya.. cucu sulong both side ker... sungguh2 beriya nenek2 nya... :D

sitisifir,
hihihiiii.. teringat kan masa aliya naik keta dgn pija tu... pastu dok bawah tudung pija.. masa hujan lebat.. :))

ibu_arifa said...

wah...manisnyer anak2 mu berbaju gaun dan kurung tuh.. suka lah tgk...nanti ambik gambar lagi...rase mcm ada contest utk hari raya kot...leh lah kak yong join..mana tau rezeki..menang lagi :)

Ina Hashim said...

Bib

insyaAllah...rezeki anak² ada di mana²...bdk² sebenarnya tak tau pape either raya ke tak raya..tapi kita nih dah terbiasa mesti nak siapkan baju baru utk diorg kan...you hv chosen ur own path of life...dan sesungguhnya keputusanmu utk menjadi fulltime hsewife dan mengasuh dan mendidik anak² sendiri adalah satu keputusan yang amat mulia dan tak boleh dibeli dengan wang ringgit...ur kids are sooo lucky to grow up with you as their mom around...and they will definitely treasure it when they grow up soon ( I wish I cud be a WAHM or SAHM as well :( )

Rozy said...

tomeyylaa anak2 akak.. tang dagu tu yg mahal tu..
rozy pun biasa2 jaa raya tahun ni dan tahun2 sebelum ni dan tahun2 akan datang.. yg paling penting jumpa family dan kawan2 kan..

DNNA said...

Sweetnya anak2 dara KY berposing dengan baju2 baru ...

Betul la kata Rozy tu, mmg dari mula2 saya berkenalan dgn KY and family di alam maya ni, tang dagu anis and aliya tu yang paling saya ingat ... manis betul mata memandang ... Hehehe

Selamat buat kuih raya KY!!!
Senyum selalu :)

mirah said...

Salam k yong,
Comel je anak dara itu pakai gaun. Mm..insyaAllah kalau kira berlapang dada, pasti Allah turunkan nikmat dalam bentuk lain kan..

MaMaSyAzA said...

kak yong tak usah sedih2..su baca n3 ni pun turut rasa sedih...mungkin tahun ni kak yong tak dpt beli baju raya utk bebudak tu...insyaallah tahun depan kak yong dpt beli...rezeki ada dimana2. Su pun buat persediaan biasa2 ja...su memang jenis yg jarang belikan baju utk anak2. setiap kali nak raya ja baru beli...hari2 lain takdenya nak membeli. su penah merasa apa yg kak yong rasa sekrg...masa su masih sekolah rendah. maklumla hanya ayah yg keja...ibuku suri rumah...nak raya pakai aje seadanya...walopun dihati teringin sgt nak pakai baju cantik2 macam owang lain...tapi itu kisah lama

.:Fae-Yust:. said...

Salam Kak Yong,

Terharu dan gembiar saya bace post akk kali nie.
InsyaAllah ada rezeki unt anak² akak! seronok tgk anak kecil berbaju kurung...hehe cute sgt!

SALAM EID FIRI BUAT KAK YONG SEKELUARGA, ampun dan maaf dipohon andai ade tersalah kata...

Mama-Miya a.k.a Jedi Hopeful a.k.a Proud Zakiah Khairani said...

selamat menyambut syawal to u & family. have fun tp jgn makan sampai memudaratkan!!

ieda said...

salam yong..
suka tgk budak2 kecik pakai baju kurung...cute jer..saya pun sederhana jer thn ni..ekonomi tak berapa elok.tp alhamdulillah rezeki anak2 tetap ada.saya pastikan mereka dapat pakaian yg mereka suka sebab along dan nurul pernah hidup susah dulu.4 tahun mereka beraya tanpa ibu & bisnes abahnya pun jatuh ranap masa tu sb habiskan setahun jaga arwah ibu mereka yg sakit.dalam pd tu ada plk org yg dengki.so bila mereka jd anak2 saya,mmg saya habiskan duit utk mereka dulu...saya pun biasa susah sampai takde baju raya..takde ketupat & sekali tu bapa saya tak mampu bayar fitrah..so faham sgt hidup susah ni macam mana.
as for nabila..lg banyak
utk dia sb baju bdk kecik cute sgt..tak tahan nengok..mesti nk beli..tp yg murah2 jer.
yong..enjoy your raya..senyuman anak2 yong sweet sangat..
maaf zahir & batin.

nadnye said...

Selamat Menyambut Syawal yea KakYong sekeluarga...sabar lah menghadapi semua dugaan...cantiknya anak dara berdua berbaju raya...

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

askum kak yong.....alhamdulillah...kak yong pun menang contest jugak......


btw saya baru balik dr vacation ptg semalam....tu yg lambat nak antar particular kat kak yong tu...nanti saya emailkan yer.....

adianiez AIDA said...

sedih plak aida baca nukilan kak yong di last paragraph tu. yg penting, semangat berhari raya. berkumpul dgn keluarga. anak2 terima angpow. kita create gembira utk mereka.
buat pengetahuan kak yong, waktu aida kecik, parents aida start susah waktu aida nak masuk tadika. then, hingga la aida da masuk universiti baru la parents senang sebab kakak-kakak aida da keje.
aida tak pernah rasa baju baru bertahun-tahun. recycle baju org (sepupu / makcik). aida tak ingat yg aida sedih / terkilan pakai baju org. yg aida ingat, balik kg, makan kuih, ketupat, etc, dpt byk duit raya....
now, aida beri terbaik utk anak2. utk parents aida plak, da mewah sebab kami semua berebut nak bagi baju la, itu la, ini la...

ummu_abdullah said...

comel anis... gembira dia ek... itulah hikmah di sebalik kesabaran... nikmat yang sangat sangat hebat kan kakyong... moga lebih dekat dengan Allah dan lebih banyak syukurnya...

MiszMama@Haslinda said...

salam kakyong, sabor le kakyong. Saya dah 3 tahun takde baju raya, semua mak saya yg sponsored, itupun bukan sponsored ape, saye guna baju kurung persatuan dan kelab berzanji die..hikhikhik..ala, beraya kat terengganu bukan ade org tau itu baju persatuan..lagipun baju die cantik2 dan mahal gitu..baju politician yg sponsored memnglah.. anak2 pulak nampak mewah sebabkan papa dia dapat gift voucher jusco, kampeni beri. Tu yg boleh shopping sakan tu. Lagipun sebelum puasa ari tu pergi JB, so rembatlah baju branded sikit..tapi harge suploh hengget je sehelai..hehehe. Tak kisahlah, yang penting anak2 happy n murah rezeki..aminnnn

kakyong said...

ibu_arifa,
tu ler.. pasni memang berkobar2 nak join contest.. tp xde lah nak menang hadiah, kalai dpt tu, Alhamdulillah.. tp sekadar memeriahkan jer & menggembirakan hati... :D

Hez @ Ina hashim,
i faham apa yg u maksudkan.. cuma i sedih sbb baju anak2 memang semua dah lusuh & as for anis, baju dia memang mostly dah sendat & i dah pass down to aliya. faham2 jer lah anak2 ni cepat mbesar... semua dah jd baju basahan, asyik kena perli jer dgn MIL,, naper tak pakaikan anak baju yg elok2.. sesekala tu i ok jer.. tp kalo tiap kali kena tu yg tak tahan.. :( bukan nyer suka2 nak bg anak pakai baju dah lusuh/dah pendek/sendat.. tp itu jer yg ade..
btw, I bersyukur sgt2 bila ade kwn2 yg sudi kirimkan baju utk anak2.. semoga ALlah murahkan rezeki & lapangkan kehidupan mereka..


Rozy,
dagu tu warisan dr en ayah.. kalo ikut ibunya.. hmmm..

DNNA,
mekasih.. harap2 comel dipandang & semoga comel juga budi pekerti.. :)
kuih raya tak sempat pun buat lagi ni...


Mirah,
begitu lah kan.. kdg2 ade masa nya susah juga nak berlapang dada.. kita asyik rasa nak salahkan diri jer... :)

mamasyaza @ Su,
Insya Allah, semoga Allah makbulkan kata2 Su tu... rezeki memang ade di mana2.. tp bila tak sempat nak grap tu yg rasa sesak di dada... :))
Su.. kakyong masa kecik dah biasa pakai baju 2nd hand org bagi.. even utk hari raya.. janji ade baju udah ler..

fae-yust,
kakyong pun sama mohon ampun maaf andai ade terlebih kurang terkasar bhs ker... yer lah dlm berblog ni kdg2 org boleh tersalah tafsir kan.. hrp2 tiada lah yg berkecil hati..

mama miya,
thanks atas ingatan.. selamat berhari raya di perantauan.. semoga bergembira di hari raya.. :D

ieda,
memang patut ieda buat yg terbaik utk along & nurul.. besar pahala ieda menjaga kebajikan anak yatim... :D
semoga bergembira di hari raya...

nadnye,
terima kasih.. dugaan hidup ni kdg2 rahmat.. kdg2 memang Allah nak menguji ketahanan diri.. cuma kdg2 tu tersedih jugak.. tu sbb byk ok kan anak2.. terima kasih nadnye..

Ibu damia,
okay.. dah dpt alamat, dah diposlajukan semalam.. hrp2 sampai lah yer..

Aida,
terima kasih.
kakyong tak nak ingat life masa kecik.. sbb penah susah sampai makan bubur dgn garam setiap hari selama bertahun2.. masa kakyong kerja tu dpt lah mak rasa senang kejap.. la ni kakyong plak yg tak brp nak dpt mbantu.. anak2 kakyong bukan lah tak makan, cuma kurang sikit jer.. tp tak lah susah mcm kakyong dulu.. agak2nya anak sulong seme mcm ni lah kot..
masa kakyong mula kerja dulu pun tak merasa juga nak pakai baju raya, seme nya baju yg sebelum raya.. sbb tiap kali raya harus utamakan adik2 dulu.. bertuah lah adik2, bila ade kakak yg membantu.. cuma belum tentu adik2 ingat pd kakak nyer... *huhuuu.. merepek kat sini pulak*

Ummu_abdullah,
Insya Allah.. sukar sebenarnya nak belajar jd sabar ni.. berperang dlm hati setiap hari.. :p after all, definitely Allah maha pendengar & mengetahui segala nya..


Miszmama,
bertuah juga ade makbonda nya nak sponsor kan.. kakyong pun bersyukur juga sbb adik kakyong ade yg tolong sponsir baju anak.. walaupun kain tu cuma baki2 dr kain2 org yg tempah baju kat dia.. tp besarlah maknanya... sedikit ingatan & titipan tu dah cukup besar utk seorang kakak..

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .