Tuesday, September 15, 2009

Home » , , » Ramadhan 1430H : Day 16 & 17

Ramadhan 1430H : Day 16 & 17

Catatan ibu yang berkaitan dengan Ramadhan boleh tengok sini Catatan Ramadhan

hari ke 16, Ahad, 6 September 2009

Hari itu ibu masak kari ikan.. actually resepi ikut apa jer bahan yang ade dalam petiais. Buah tomato dah habis, tapi en ayah dah malas nak kuor, jadi ibu guna asam keping lah untuk masak kari kali ni. Yang tak bestnya, ibu terlebih boh halba campur.. banyak benor rasanya biji sawi.. sampai terasa pahitnya... Udang tu pula, bakar atas pan jer.. konon2 nak masak ala2 BBQ gitu..

Anis yang sibuk sangat nak buat kek.. hari tu abang fikri yang sibuk buat kek.. hari ni Anis lah pulak...

Tak tau naper lah hari tu fikri langsung tak mo di ambil foto.. marah sangat bila ibu snap juga foto dia...

Pagi tu, Anis pulak yang bangun teman kan ibu bersahur.. Anis bersahur nasi, telur goreng & kicap jer... sungguh malas ibu nak masak untuk bersahur ni.. sian Anis sebab gulai kari baki malam tadi ibu dah habiskan....

hari ke 17, Isnin, 7 September 2009

Takde mood nak makan nasi jadi kami berbuka dengan roti ajer.. berulamkan sosej masak telur dan sambal sardin tin.

ni le bakinya setelah di'kerja'kan ibu & ayah.. memang berselera walaupun hanya roti, ditambah lagi dapat minum air teh panas. Kuih itu pula dari jannah, tak tahu kuih apa.. tapi rasanya seperti kelapa parut yang dikisar halus dan dicampur dengan tepung pulut (rasanya lah) & kemudian diuli dan dibentukkan berpintal2, dan digoreng lalu disira dengan gula kastor, ala2 seperti donut gitu. Sungguh sedap... *pun masih tidak berkesempatan untuk bertanya jannah, resepi untuk buat kuih ini*

Aliya suka sandwich sardin.. dia bukan nyer makan roti.. tapi isap & makan isi sardin tu je..

hari ke 17 tu, fikri demam.. dari tengahari dia mengadu badan panas.. memang betul panas badan nya. Dah lama fikri tak demam, ibu pun tak ingat bila kah kali terakhir fikri demam.. bila ibu dah lap badan abang fikri, dia rasa okay.. dia ligat pulak main.. langsung tak macam orang demam. Petang tu ayah beli air cap badak & kortal..

Ini lah air cap badak tu.. ini memang keluaran & produk orang Islam. Kilang nyer dekat jer dengan tempat kami. Dulu business partner ibu pernah juga bagi service perundingan kat syarikat ini. Alhamdulillah, dari malam tu hingga ke esok paginya fikri minum. Bangun pagi tu dah sihat macam biasa. Ibu risau juga sebenarnya.. rupanya nak tau sebab apa demam.. sebab abang fikri malas mandi.. kadang2 dia mandi sehari sekali jer.. dari bangun pagi sampai tengahri jenuh lah nak suruh mandi. Dah lepas dari demam ni, pagi2 terus masuk bilik air.. tak payah dah ibu nak kena jadi 'tarzan' semata2 nak suruh abang fikri mandi.

.


kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

13 kawan ibu yang hebat:

anamarza said...

Boleh aliya mkn pedas eik??? Klau safiyya pedas skit pun dia tk thn...

sya said...

hehehe...
masa demam baru ni, husband beli air badak ni..
beria2 dia suruh minum..
geli hati rasanya.. hehehe

Dayah said...

salam kyong..saya sunnguh tak reti nak masak pakchoy..makan kat luar mcm sedapm, balik masak , mcm ada yg tak kena...kyong buat cmne ?
Rajinnya Anis bgun sahur..sahur dgn nasi panas+ telur mata boh kicap mmy menyelerakan !

azzamoro said...

sedapnyer udang grill. mkn macam tu jerk ker or cicah dgn ape2?

♥cybermummy♥ said...

Sahur makan nasi + telur mata lembu + kicap amat lah membuka selera ..
Cute nya gambar aliya yg tengah makan roti sardin tu .. Pakai pampers je lepas tu nam[ak lah badan dia yg gebu tu rasa cam nak geget je . Ngeh!! ngeh !! Ehh !! batal tak puasa kalau geget aliya yg gebu tu ?? .. hehee

10 said...

oooo... bulan2 ramadan ni sekali sekala makan roti camtu mmg agak menyelerakan la...

rajin sungguh anis bangun sahur ek...

lepas ni suruh fikri mandi 3x sehari ek... baru badan sihat dan segar je, x la panas lagi...

yatie chomeyl said...

bersemangat alia makan sandwich sardin tu, beria muka dia hehhee

atty's said...

rajinnya anis bangun sahur ..
fikri dah sembuh ke lom ..

Hanz said...

moga fikiri cepat sembuh..bestnyer makan buatan sendiri...doakan hanz cepat pindah yer kakyong so boleh cut short distance, balik umah cepat, boleh masak untuk family..

kakyong said...

Ana,
pedas sikit2 okay jer... kari tak pedas.. cuma berempah jer... ;)

sya,
so camner.. lepas minum air cap badak tu..
org dedulu suka minum air cap badak kaki tiga tu..

dayah,
pakchoy tu.. kakyong tumis bwg putih+garam bg garing.. pastu boh btgnyer + sos tiram.. api bagi kuat.. kalo nak berkuah, boh air sket.. bila air menggelegak, masukkan daunnya.. kaco sket tak sampai 1 minit pun.. angkat.. nak sedap lagi tabur bawang goreng (buatan sendiri, kalo yg belu tu kdg2 tak sedap).

azza,
heheh.. gril atas pan jer.. makan camtu jer.. sedap juga mkn dgn mayonis+sos cili..

cybermummy,
rasanya telur mata kerbau+kicap adalah all-time-feveret semua orang.... ;)
gebu ke aliya tu.. ibunya rasa aliya mcm tak cukup makan lagi.. tak cukup gebu lagi la auntie... :p

aten,
tu menu org malas.. hari2 dok nasi, mee, bihun... sampai naik fenin nak masak apa... uhuuukkk :|

mommy SN,,
camner exam hari minggu lepas?.. aliya dia cuma suka isap sambal tu jer.. tu lah kalo masak tak leh pedas2.. nampak jer merah.. tak pedas pun..

kakty,
Alahdmulillah, dah sihat dah... 1 hari jer.. tu pun tak macam org demam pun.. asyik main jer kerja nyer.. masa mlm tu jer yg terlentang terus pengsan... esoknya dah berlari2 main... :D

Hanz,
nak pindah ke mana pulak? beli rumah sendiri ker? bagus juga rumah dekat dgn opis.. kakyong tahun2 sblm ni pun, masak nasi jer kalo hari2 biasa.. kalo hari minggu jer baru lah masak.. adat lah tu utk ibu2 yg bekerja...

♥cybermummy♥ said...

Kak yong , saya nak mintak alamat umah kak yong boleh tak ? Kalau boleh plzzz email ur add tu me at ashikeen76@yahoo.com.sg . TQ

MaMaSyAzA said...

geram tgk aliya...comel sgt...walopun pakai pampers aje...dah brape kilo aliya sekrg ekk..sikecil ku baru 11kg...macam2 dia mkn tpi tak gak membesar...opppss lupa nak bagitau kak yong MIL su...org perak...org batu kurau tapi dah kawin ngan org kedah, Alor Star...sekarang stay di Alor Star la ...kampung Suka Menanti

kakyong said...

cybermummy,
ok done.. hehehhe

su @ mamasyaza,
aliya tak sampai 8 kg pun lagi.. huhuuuu.. tak tau camno nak mberatkan dia lagi.. slowly nak bg dia suka makan.. dia ni memilih makan sket...

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .