Friday, September 4, 2009

Home » , » Ramadhan 1430H : Day 11 & 12

Ramadhan 1430H : Day 11 & 12

Catatan ibu yang berkaitan dengan Ramadhan boleh tengok sini Catatan Ramadhan

hari ni, 4 Sept 2009, ibu sibuk nak siapkan kompilasi semua markah2 dari juri.. ibu dah terima pemarkahan daripada 3 juri.. menanti 2 lagi juri menyiapkan tugasan. Insya Allah, sebaik dapat semua pemarkahan & dikompilasikan.. secepatnya juga ibu akan umumkan 20 finalis nya.. sementara tu ibu update dulu kisah kami untuk puasa hari ke 11 & 12.

Hari ke 11, 1 Sept 200, hari selasa.

Seperti yang telah dikabokan dalam n3 yang sebelum ni.. yang kami telah terbabas & tak sedar untuk bangun bersahur.. maka en ayah juga terbabas dari meniaga.. so en ayah coti lah hari itu. Ibu ingatkan en ayah akan dok rumah, jadi boleh lah ibu memulakan projek @ kerja part time ibu. Rupenya ayah g mancing.. uhukkkss.. tension jugak ibu.. sebab ibu plan nak siapkan kerja2 ni secepatnya.. lagipun ade beberapa perkara yang perlu untuk ditanyakan dengan empunya akaun, tapi sebelum ibu memulakan sessi soal-siasat dengan empunya akaun, ibu perlukan compilekan semua problem yang ibu jumpa dulu.. nanti senang lah, sekali harung boleh ditanya...

Memandangkan hari itu tak bersahur, letihnya memang lah letih.. tapi bertambah letih bila Aliya asyik nak bergayut jer... Alhamdulillah, mujur lah cukup stok susu ibu.. heheh.. risau juga kot2 susu kurang atau ALiya buat hal ker.. semasa berbuka hari sebelum tu ibu letak banyak kucai & tauhu dalam meehun. Pastu dengan air mata kucing lagi.. Alhamdulillah, masih dapat lagi menyusukan Aliya.

Petang tu, ibu malas nak masak.. tapi en ayah request juga ibu masak nasi goreng. Jadi, demi en ayah yang berhajatkan nasi goreng & nugget ayam.. ihikkk *cam bebudak lah pulak*, ibu masak le nasi goreng.. segenggam lah jugak ibu boh cili api kampung yang halus2 tu.. tambah lagi dengan 2 biji cili merah. Tak tau nak bagi nama nasi goreng apa.. kali ni ibu boh belacan, ikan bilis.. *tak larat2 pun, kena juga menumbuk dgn lesung batu* , sayur nya kacang botol@keliasa + capsicum @ lada benggala merah. En ayah dia tak makan kacang kelisa mentah.. tapi bila dicampurkan dalam nasi goreng, pandai plak dia makan. Kacang kelisa tu minta dari rumah jannah (jiran).. jannah ni rajin berkebun.. minta 5 ketul jer..

Next menu adalah hasil rembatan en ayah di pasar Ramadhan.. Murtabak tu punyalah mahal, RM4 sekeping.. ibu makan sikit jer.. plus anak2 makan, tinggal baki separuh.. yang separuh tu ibu habiskan waktu sahur. Kuih buah melaka 2 bungkus (1 bungkus ade 3 ketul) & kuih limas @limeh RM1.

hari ke 12, 2 Sept 2009, hari rabu

Pagi tu anak2 makan maggi goreng.. ibu sangat malas nak masak.. hentam jer lah bg anak2 makan maggi + telur. Masak sebungkus jer, abis dikerjakan oleh depa bertiga.. makan rebut2.. lepas tu depa sambung makan roti gardenia butterscotch.. sedap roti tu.. fikri kata roti kek.. hentam jer lah.. ingatkan ibu leh le rasa sekeping berbuka nanti.. tapi habis juga dikerjakan anak2..

Petang tu ibu masak keatiaw goreng.. perencah kali ni adalah kaki ayam yang sudah dicincang halus & daging. En ayah yang nak sangat kaki ayam tu masak dengan keatiaw. Masak sebungkus jer, dapat lah juga antor ke rumah 2-2 jiran, kiri kanan. Selain tu ibu masak sup kaki ayam. So anak2 makan nasi dengan kaki ayam.

Pagi tu ibu bersahur sorang2... dah biasa pun.. malas nak masak punya pasal.. sorang jer kan.. so goreng telur jer.. & tomato tu potong2 camtu jer.. tambah sambal kicap sket.. *tu sambal kicap yang 31 Ogos hari tu.. banyak kan, simpan le dlm petiais* Baki sup kaki ayam tu pun ibu habiskan..

Tu lah kesah makan2 untuk 2 hari.. aktiviti anak2? .. ibu ni bila tak snap foto, memang ibu cepat lupa.. pasni kena kerap snap foto anak2.. cuma aktiviti bertadarrus ibu.. uhukkk.. malu nak kabo.. nanti dah nak hujung2 Ramadhan nanti ibu kabo lah berapa juz yang ibu sempat habiskan.. la ni cam siput koyong jer.. slow kan main...

Ibu sekarang ni sedang berusaha me'NAIK'kan mood untuk ber'CONTEST' semula.. hampir 1 bulan tak join apa2 contest.. so bulan ni nak mencuba nasib sambil bersuka-sukaan. Kalo ade rezeki, ALhamdulillah, kalo tak menang pun tak per.. asal dapat kenalan baru.

nota kecik : ibu teringat, ibu belum REDEEM lagi tiket diskaun yang ibu menang untuk contest ni.. sorry yer DJEpoi.. nanti kakyong tepon.. asyik lupa ajer..


kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

12 kawan ibu yang hebat:

miela77 said...

Dakulah tu yg belum anta...sori kak yong, awal bulan bz dgn report kewangan..lunch nie iela puluh habis..60% dah wat markah, lagi 40% je..da siap, iela email..hekhekhek..

Mama Shinta Musraika said...

Salam Kakyong..

nampak sedap benar kotiaw goreng tu kakyong.. lapar2 ni rasa nak lelah jer air liur.. godaan ni kakyong :)

dah lama ku tak layan blog ni kakyong.. tulah segala contest kakyong ku takde join.. sibuk berFB jer.. tapi Fb pon sekarang slow sikit.. keja berlambak nak di siapkan :p

nyizd said...

awal pagi dah ada pic makanana...emmm..best..best...

syahadah said...

salam kak yong..byk entry tertinggal..kak yong suka ek tomato mkn gitu je.bagus tu untk muka..tp saya tak suka laa..mkn cam tu je tanpa masak..sempat jugak bertadarus yek..selamat bertadarus kak yong..semoga amalan di trima di sisinya..saya je mula2 bukan main dah period malass

nadnye said...

kak Yong.. rajin betul setiap hari ada entry bulan puasa.. macam2 makanan ada..
sebut pasal murtabak nie.. kalau kat Pekan kan murtabak special RM7.00 satu tapi besar boleh kata 2 keping dari yang biasa.. sedap..

MiszMama@Haslinda said...

nasik goreng tu sedaplah!!! terliurnyee. Anak2 kakyong nak jugak makan waktu siang hari, si Jemmy tu langsung taknak makan, selama ni lunch ngan dinner makan berjemaah, tapi bulan pose ni lunch sensorang langsung tak berselera nak makan.

ummu_abdullah said...

a'aah, rajin tul... knape mahal sangat murtabak ni.. ehhe...

sedap la makanan2 ni... walaupun nugget, ia tetap menyelerakan (nafsu bulan puasa...huhu)

kakyong said...

eila,
cepat sket.. kalo sempat mlm ni nak abiskan compile.. esok boleh shortlisted the lucky 20's.. :D

mama shinta,
patutlah ku pun jrg nampak mu di FB.. daku masuk juga FT & FV.. tanam yg lambat utk dituai.. x sempat lah nak main2 bertani over2 sgt cam dulu.. :))
keteaw tu jgn tertipu.. byk tauhu & kucai jer...

Noy,
seme n3 yg update pasal puasa ni semua nya tayang makanan.. :))
sajer buat catatan.. nanti bila dah lepas bulan Ramadhan.. boleh review balik apa yg dah di masak.. kira brp kali masak @ gantung kuali (makan rumah orang ler)

hada,
kakyong memang suka tomato.. yg mentah2 sedap dimakan, lagi kalo yg hijo tu,, rangup.. yg ranum buat cuci muka.. cincang halus2 dan ramaskan @ lebih senang blend jer.. tepek kat muka buat masker... ;;)

nadnye,
hahaaa... suka2 nak nunjuk2 masakan ku yg malas... nak cuba buat nasi daging cicah air asam.. tp sampai hari ni x terbuat lagi... ;)

miszmama,
nampak sedap ker.. boleh lah ku masuk contest mu nanti.. ;;)
boleh masuk brp n3..??? boleh lebih dr 1 penyertaan tak? ---> tamak..

ummu_abdullah,
memang mahal pun.. telur + bawang jer.. ayam + daging tak nampak pun.. tu le 1st & last beli..
tu lah kan, bila perut lapor mcm2 teringin... :D

10 said...

kakyong... kueh limas tu, 1 acuan rm1 ke? mahal ek? MIL jual 4 acuan RM1... sedapppp...

MaMaSyAzA said...

sedap arrrr nasi goreng n keowteow goreng tu...sronok tgk anak2 kak yong makan..memang berselera..tu la mesti sedap kak yong masak...sbb tu anak2 dah memontel belaka.

kakyong said...

mamasyaza,
yg montel anis sorg jer.. aliya baru nak naik badan.. fikri jer yg memilih makan.. nak yg sedap jer.. selera dia ni mcm ayah dia.. pagi nak makan lain, ptg nak makan lain, mlm nak makan lain... :D

adianiez AIDA said...

pasal kaki ayam. aida makan. but, most of my family tak makan. kalu kat umah mak, if ada kaki ayam, mak akan tanyer sape nak. if tiada sape nak, buang.
lagipun, abah aida, if kuah tu ada kaki ayam, dia langsung tak jamah!
kisah nyer la...

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .