Wednesday, September 2, 2009

Home » , , , » Ramadhan 1430H : Day 10

Ramadhan 1430H : Day 10

Catatan ibu yang berkaitan dengan Ramadhan boleh tengok sini Catatan Ramadhan

hari ke 10, hari Isnin, 31 Ogos 2009,

bersamaan dengan sambutan kemerdekaan Malaysia yang ke 52 tahun. "1 malaysia, rakyat didahulukan, pencapaian di utamakan". Semoga tema hari kemerdekaan kali ini benar2 memberi ERTI.. dan difahami. ni kakyong print-screen jer.. untuk rekod sendiri.. Salam kemerdekaan buat semua.. *lambat pulak memberi ucapan ni*

Pagi itu, ibu dapat berita dari makbonda yang Tokwe meninggal dunia. Tokwe ni adik kepada arwah Opah Sabariah. Opah Sabariah adalah mak kepada ayahnde ibu. Jadi Tokwe ni bapa sedara ayahnde, juga tok sedara lah dengan ibu & adik2 ibu. Tokwe tinggal kat Taman Kaya Taiping. Sebenornya dah lama dengar berita yang Tokwe sakit. Tapi dok bertangguh nak ke sana.. tu lah kan.. sudahnya terus tak dapat jumpa. Ibu doakan semoga roh TokWe dicucurirahmat. Ibu pun sebenarnya dah lebih 10 tahun tak jumpa Tokwe, tapi masih ingat lagi kelibat dan telatahnya. Anak2 tokwe pun ibu rasa macam dah tak kenal.. huhuuuu.. Ade tak sesapa kawan2 ibu yang dok Taman Kaya Taiping... ?!

Ibu tak dapat nak pegi ziarah, *masalah pengangkutan. huhuuu* tapi adik2 dari KL, termasuk ayahnde ade pergi ziarah. PakNgah kebet & MakNgah miela pun pergi, depa lah bawa makbonda. Ibu kat rumah jer lah tunggu khabar berita.. dan standby utk masak juadah berbuka.

Actually ibu ade pesan kat PakLang Ee supaya snap foto anak2 TokWe.. tapi tak teringat kot.. pastu makngah miela plak cakap, tak bawa kamera.. so memang takdak harapan lah ibu nak recall wajah2 anak2 TokWE.. depa2 ni seme pangkat mak & pak sedara dengan ibu. Ikut kata ayahnde, depa sampai Taiping dah jam 3 petang, dah selamat di'simpan' pun.

Sementara adik2 ibu berserta makbonda & ayhande ke Taiping, ibu kat rumah buat lah persiapan. kemas2 rumah *mana yang sempat jer*, mop lantai, keluarkan pinggan & cawan dari gobok *kena basuh semula, sebab banyak habuk*, dan siap2 barang untuk dimasak. En ayah awal2 lagi dah soh depa singgah berbuka.. yer lah sesekala dapat berhimpun ramai2 adik-beradik, best jugak kan. Setelah berbincang dengan en ayah, akhirnya menu hari itu adalah sambal ikan haruan, meehun goreng, ikan puyu kering goreng, nasi & sayur pakchoy.

Juadah biasa2 jer.. malas nak snap close-up.. sambal kicap pun ada tau.. penambah selera.. sebab meehun tu sekali masak kan 2 bungkus.. ibu ni dah lah masak main campak2 jer.. so incase rasa dia lari.. cover lah dengan sambal kicap.. lagipun ramai anak2.. so tak leh nak buat pedas2.

Sambal ikan haruan tu.. guna 1 ekor haruan yang sebesar lengan ibu. huhuuu.. sungguh besor.. Dalam foto tu, fikri & haris (sibaju merah) makan dekat2 dengan atok.. *sila abaikan foto fikri yang sangat tidak suka berbaju tu.. * Haris lah yang paling tak sabar nak makan.. dia dok bising.. "naper takde orang makan lagi ni..?!!" sebabnya pukul 7 tu en ayah & paklang Ee dah hidang seme.

Minuman utk berbuka adalah teh o panas 1 jug besor (jug biru tu). pastu en ayah beli air mata kucing 3 bungkus. Seme habis, takde yang berbaki. Nampak tak yang dalam foto tu yang ade polisterin foam tu.. tu hasil rembatan makngah miela & makbonda di pasar Ramadhan Kuala Kangsar. ade agar2, kuih lopez, laksa 3 bungkus, sambal petai, lempung, ayam perchik 2 ketul & ayam masak merah.

Si A'am, yang baju putih bercermin mata (foto ke2).. dia ni paling akhir habis makan. Kalo tengok dia makan, rasa macam tak percaya.. dah makan bihun 2 pinggan, nasi lagi 2 pinggan.. tapi badan dia kurus macam tu lah jugak. Dulu masa dia sekolah rendah, tak silap masa darjah 4.. dia mula puasa penuh.. sejak tu lah tabiat makan dia macam ni.. makan dalam kuantiti yang banyak.. dan non-stop. Kalo ibu & en ayah ajak dia kuor makan time hujung minggu, untuk dia memang dah spare 2 pinggan untuk dia.. tak kesah lah dia nak makan apa.. tapi tiap kali memang 2 pinggan lah order dia.

Si comel bebaju kuning itu ialah Aidil.. 2 Syawal ni genap lah usia nya setahun (ikut bulan Islamnyer). Umi nya yang baju kuning tu.. next foto tu Aidil sedang buat projek 'pindah-memindah' buah betik @ merangkap pencuci mulut. Aidil ambil dari dalam pinggan, & dia masukkan dalam tumbler yang kat kaki dia tu... cute sungguh aksi ni.. tapi tak sempat nak snap lebih aksi..

baby Qis yang gud girl.. ketiduran senyenyaknya.. di saat kami dok riuh menjamu selera.. walhal kat tepi tu jer..

Ni bilik tengah rumah ibu.. asalnya bilik tu bersepah2 dengan menan anak2.. ibu tak sempat nak kemas.. mujur lah ade anak sedara ibu si haris yang sangat rajin mengemas.. sungguh ibu terharu.. bila dah habis masak, hampir pukul 7 tu.. perasan tengok bilik dah kemas.. ibu ade perasan dia masuk bilik tu.. pastu dengor dia cakap.. "ni saper yang sepah2 kan ni.." lepas tu tak dengor dah suara dia.. rupa nya diam2 dia mengemas. bagus lah anak teruna paklang ni..

Ikut kata umi nya, memang kat rumah sana dia lah yang tukang kemas.. kemas kasut & apa jer lah barang2 yang bersepah.. sebabnya kalo sepah nanti ayahnyer marah. Hmm, kalo lah fikri boleh dilatih macam haris.. tapi tu lah kan.. tengok lah saper bapa dia.. paklang Ee memang jenis kemas orangnya.. berbanding dengan en ayah.. bagai langit & bumi... *mengata en ayah plak, ampunnn..*

ni aktiviti bersantai depan rumah selepas kenyang makan..

3 orang ni lah yang telah 'menjajah' laptop ibu.. hingga ibu takde ruang nak bertenet.. * dalam sibuk2 ramai2 ni pun ibu nak bertenet.. * tak perlah bagi chance kat depa..

Paklang Ee tu tengah menery broadband maxis si makngah miela. Dia pun berangan nak beli laptop dan broadband juga. Pasni katanya nak buat blog pulak.. buat lah, ibu pun suka kalo ramai adik2 ibu berblog.. asal ade manafaat takpe.

Anis hari tu memang betui2 not in the mood lah.. cembeng jer.. muncung.. sikit2 nangis.. toward dah depa dekat2 nak balik baru anis 'recharge' bateri. Aliya as usual lah.. sonok & senang hati jer.

Aliya dengan Qistina.. tengok pipi dan dagu saper yang HebAT... baby Qis ni memang sungguh2 mesra kamera.. bulat jer matanya.. pandai pose plak tu..

Foto ibu memang takde lah.. sebab ibu yang jadi jurukamera... hehehe.. as usual lah kan..

Malam tu jugak depa balik ke KL. Ibu pun cuma bekalkan sambal ikan haruan yang berbaki ade 3,4 ketul jer.. Selebihnya boleh kata semua makanan habis. Nasi yang ibu masak 5 cawan pun tinggal 1,2 senduk jer.

lepas depa beransur hampir jam 11 malam., ibu pun kemas2 kat dapur sket2.. pastu online jap.. en ayah siapkan tempat tidur anak2.. ibu plak masuk tidur jam 1 pagi.. huhuuu.. dan pagi tu kami langsung tak terjaga untuk bersahur, walaupun dah set kan jam. *letih benor gamaknyer..*En ayah tersedor tengok jam dah pukul 6.30 pagi... uhukkkksss.. *mujur lah ibu sempat habiskan baki meehun yang ade sepinggan lagi.. pastu makan kurma 5,6 biji.. & minum air masak sambil dok bertenet tu. *


kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

11 kawan ibu yang hebat:

anamarza said...

salam merdeka juga kak yong...
sronoknya dapat jamu keluarga makan...puas hati klau apa yg kita masak tu habis kan..tak de istilah membazir...

Nadiah Sidek said...

mmg kalau letih ssh nk terjaga kakyong. set jam pun tak guna. nadiah pernah gk dulu. ntah knp ntah letih sgt...jam brp kali bunyi pun tak tersedar2 juga. ehe..

MaMaQaYPo FaMiLy said...

mama pun dah banyak pagi tak terjaga sahur... si abah dorang ni pun sama... LETIH sgt rasanya walhal jam dah di SET pada 3 henset... kelakar giler...

p/s: buka posa ramai2 mmg sonok laa....

nikhazifah said...

seronojnya blh berbuka ramai2..

nza said...

wah, meriah sungguh..mesti best punya kak yong msk...

Salam takziah gak utk tokwe kak yong...al-fatihah.

MaMaMiE said...

Itulah nikmat di bulan Ramadhan kan kak. Keluarga berkumpul biarpun ada kehilangaan. Berbuka ramai² sonok la..hat berebut tu yang sedap...ngeh²... Tapi yang xtahan tgk pp aliya yang gebusss.... rasa nk gigit jek..

MaMaSyAzA said...

sronokkan bila sedara mara sekali sekala dtg umah kita berbuka..meriah suasana...tapi bab nak berkemas tu yg maleh..letih dibuatnye..tu yg terbabas bersahur...

sya said...

syoknya berkumpul adik beradik..
nampaknya bulan puasa ni kitorang berkumpul sekali je lah.. huhu.. sedihnyaa..

QISFA ENTERPRISE said...

bestkan kumpul ramai2... meriah je rumah... makan pn berselera...

kakyong said...

salam

anamarza,
Alhamdulillah, budgetnya masak ngam2 jer..
memang dah lama tak berkumpul di rumah kakyong nih.. :D

nadiah,
memang tak dapek nak dibantu... ~x(

mamaqaypo,
mama pulak apa kes yg terlepas sahur ni...
bertarzan jugak kah bukan puasa... ;))

nikhazifah,
kakyong semua 10 beradik.. tu pun ade 4 orang yg xde (1 dah kwhin, 3 lagi bujang)

kaknza,
masak yg biasa2 jer.. janji seme habis dimakan..
Terima kasih kak. , yer semoga Tokwe aman di sana..

makmi.,
Ramadhan lah bulan kita ambil kesempatan utk eratkan lagi ukhuwah sesama ahli keluarga.. :D

mamasyaza,
letih itu tdk disangkal lagi,... mujur lah adik ipar ku si ema telah langsaikan kerja2 mcuci pinggan mangkuk.. tinggal saki baki & mengemop lantai jer.. untung dpt adik ipar yg rajin.. ;;)

sya,
kakyong ni adik-beradik yg berkeluarga di IPoh ni ade 3 keluarga termasuk kakyong, kat KL sorg.. yg lelain bujang, budak remaja & budak baru nak membesor..
kalo yg KL balik, memang amik peluang utk kumpul semua di rumah kakyong.. ;)

aten,
gitu lah bila kita berkeluarga besor nih... ;)

nadnye said...

seronok buka puasa ramai-ramai nie... masa balik jb tu sempat berbuka ramai-ramai ngan family.. terasa meriahnya.. masa nak balik KL tu rasa macam hari raya lah plak... :)

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .