Tuesday, September 1, 2009

Home » , , , , » Ramadhan 1430H : Day 8 & 9

Ramadhan 1430H : Day 8 & 9

Catatan ibu yang berkaitan dengan Ramadhan boleh tengok sini Catatan Ramadhan

Hari ke 8, Sabtu 29 Ogos 2009.

hari tu ibu & ayah bersahur ditemani Aliya.. dah 2,3 kali Aliya temankan ibu & ayah bersahur. Fikri & Anis buat masa ini memang belum pernah lagi terjaga waktu sahur.. tapi si kecik ni, memang pantang kalo ibu takde kat sebelah. Sahur pagi tu ibu masak sayur pakchoy tumis dengan sos tiram & goreng ayam.. foto ayam goreng nya tak sempat nak disnap..

bersungguh-sungguh si kecik ni makan... en ayah pulak bertambah nasi sampai 2 kali. Mana tak nyer berbuka makan cucur jer...

Petang itu, kami berbuka puasa di rumah opah & atok santan di Ulu Kinta. Sebelum asar lagi kami dah bergerak ke sana. Ibu ingatkan pergi lewat sikit, kalo lewat boleh lah ibu update blog & blogwalking sikit. Nampaknya memang takde harapan.

Sampai kat sana.. opah santan dah siap masak pun. MakNgah Eda jer yang sedang kemas2 basuh pinggan mangkuk & buat air tembikai. * heheeee... ibu dok ngidam air tembikai sejak tengok juadah berbuka kat blog ibu damia. Akhirnya dapat juga merasai kenikmatan air tembikai.

Anis dan Aliya petang tu mandi kat rumah opah. Air nya sejuk, almaklumlah tepi bukit. Si Anis plak berendam semahu-mahunya. Abis turn Aliya, dia plak berendam. Kemudian Adib plak nak mandi. Ibu berkali2 dok panggil Anis supaya stop berendam, tapi dia buat derk jer. Akhirnya sambung berendam dengan Adib. Adib ni anak sulong MakNgah Eda. Dah masuk 9 bulan dah, dah pandai menjulur, tapi Adib menjulur gear reverse jer.

Dah abis berendam, Anis sambung plak aktiviti main lego. Tapi kalo tengok betul2, memang terbalik cara Aliya cantum2 kan lego tu. hentam sajalah Anis..

Juadah di rumah opah & atok santan, ibu kira memang sangat mewah.. yer lah kami (ibu & ayah) juga adik2 ibu yang lain, kami jarang masak @ buat juadah yang berlebih-lebihan. Kalau beli pun hanya yang berpada2 sahaja.

Aliya ni tengah skodeng juadah yang terbentang...

Ni kerabu daun selom.. ibu suka yang ni.. makan ni dengan nasi panas2 pun cukup.. tambah kalo ade ikan kering. heheh,, tapi ari tu takde ikan masin. Pulut panggang, murtabak & roti john tu seme hasil rembatan di Pasar Ramadhan.

Ni air jambu + asam boi.. hasil rembatan di Pasar Ramadhan juga.. pak uda yang belikan, 4 bungkus juga lah dibelinya. Hmm boleh tahan lah rasanya.. tapi ade rasa asin skit... Air tembikai tu yang makNgah Eda buat.. ade 4 jag semuanya... Memang ramai hari tu, kami sekeluarga, makngah + pakngah , pak uda, mak nora + pakcik man + 2 anakdara sunti + 2 jantan kecik sebaya fikri & aliya, opah + atok.

ni pulak ikan baung masak tempoyak... aiseh,, masa memula tengok gulai tempoyak nih.. sungguh menaikkan selera.. baunya jer dah menyesak dada. Tapi ikan baung tu bau nya punyalah kuat... huhuhhhh.. tak jadi ibu nak makan.. sudahnya ibu meratah ketam masak lemak. Gulai ketam ni pun ade 2 mangkuk.. lepas habis berbuka 1 mangkuk jer yang disentuh.. tu pun sebab ibu & fikri jer yang mengadap. Ari tu ibu memang pecah rekod.. banyak yang ibu makan.. huuuhhhhh.. selalu berbuka dengan kuih jer.. tapi kali ni berbuka gaya orang kayo... mewah sungguh.. ANis & fikri pun rambang mata nak pilih sebab banyak benor makanan.

Anis makan murtabak setengah keping dan roti john. Habis dimakannyer. Pastu Anis sambung lagi makan pisang berangan. Ibu tak snap pun foto pisang tu... *masa ibu dok snap foto2 makanan tu pun, depa dah soal.. ishh makanan pun nak amik gambor... hahaha.. tu ler kome tak tahu.. blogger ni memang camnih.. kalo boleh nak snap foto every moment..* tapi masa tengah dok havoc2 makan2 tu.. ibu tak sempat nak snap.. camner nak snap dgn tangan dah penuh makanan, nak suapkan Aliya lagi.. nak layan fikri lagi... tak menang tangan.

Foto Adib tu sajer lah ibu letak banyak2 dalam n3 ni.. dah lama ibu tak update apa2 pun pasal anak istimewa nih.. dah banyak perkembangan Adib ni.. kalo ikut kan anak2 sindrom down ni perkembangan dia 1/3 daripada anak2 @ baby normal. Tapi Adib ni ibu kira perkembangan adib adalah 1/2 daripada baby yang normal. Semua ni bergantung kepada ibubapa & keluarga., dengan ransangan yang positif dan sokongan yang baik.. Insya Allah, ibu kira Adib boleh berdikari..

ni Adib dengan kopiahnyer.. mama nyer beli kan kopiah tu kat Sg Petani... ibu suka dengan kopiah tu, sebab dia jenis yang boleh streching.. tapi ntah bila lah pulak makngah eda nak ke sg petani lagi.. raya nanti baru balik kot.. sebab atok adib belah papanya dok kat Jitra. Adib ni sebenarnya sangat ramah.. dan pandai pose.. mesra kamera sungguh.

Ni plak semasa dah dekat2 nak berbuka.. sajer lah bagi budak 2 orang ni leka belajar. Tu Anis tengah ajor Aliya. Cam yer jer si Anis mengajor si Aliya. Mujur le depa nak dok diam2 kat situ.. kalo tak jenuh gak le nak mengawal nyer.. mahu abis dikerjakan juadah yang terbentang.

Adib dah laju meluncur dalam walkernya.. supaya dia tak terusan meluncur & terbabas.. maka di buat camtu walker nya.. terus tak leh gerak.. masa ibu snap foto ni, Adib dok meronta2.. jerit2.. marah lah tu.. dah tak bebas nak bergerak.

Foto yang satu lagi tu.. Aliya tengah main senapang.. huhhuuu.. senapang saper lah tu.. kalo bukan senapang abang fikri yang kakchik belikan. Memang ibu bior kan jer kat rumah opah & atok santan.. memang banyak sebenarnya mainan fikri kat rumah opah santan, ibu jer yang malas nak bawa balik.. sebab ibu tak larat nak kemas2.. yang kat rumah tu pun dah cukup.. lagipun bior le kat rumah opah santan.. nanti sepupu2 fikri lain yang datang pun leh jugak main. Lagipun menan tu seme, atok, kachik & opah yang beli.

Lepas solat maghrib, ade yang sambung makan lagi.. rupernya ade bihun sup.. ibu mertua ku memang suka masak bihun sup,.. punya lah banyak.. naper lah tak makan bihun sup jer masa berbuka tadi.. sup ajer seperiuk besor.. bihun plak dalam 2 bungkus yang dah siap direbus. Ibu tak snap pun foto bihun sup tu.. heheheee.. masa tu mood dah menurun.. gamaknya sebab kenyang sangat. Yang opah santan nyer.. non-stop dok suruh ibu suap anak2 makan.. tapi ibu tahu pe'el anak2.. memang jenis tak leh makan kerap2 dalam tempoh terdekat.. tapi dek kerana opahnya dok bising2.. pastu makcik nya suap juga si fikri makan.. sudahnya habis muntah2..

Pada ibu, anak2 usah lah di ajar sangat makan bermewah2.. mewah dalam erti kata.. sekali hidang 5,7,8 menu... huhhuuu.. dan usah juga ajar anak membazir.. "kalo tak nak makan buang.." ohhh.. ibu tak ajar anak2 macam ni.. ibu kalo boleh nak anak2 makan semua sampai habis.. sayang tau makanan tu. Ibu selalu ajar @ bagitahu fikri.. "nanti nasi tu menangis kalo abang tak habis makan.. sian kat dia." sebab tu lah, ibu selalu masa 1,2 lauk jer.. pastu kena pastikan makan sampai titisan terakhir.

En ayah g solat terawih kat Masjid dalam kem.. kem PGA Ulu kinta. Ayah janji pukul 10 malam, kita balik rumah.. tapi pukul 11 malam baru ayah sampai rumah... ibu sampai dah ketiduran.. ntah kenapa jadi letih sangat2.. dalam perjalanan pun ibu tidur.. hahahaaa.. sedor2 dah sampai depan rumah.. dah masuk rumah, terus basuh kaki anak2.. pastu terus naik katil.. memang ngantuk sangat2.. memang tidur tak ingat dah.. en ayah cakap ALiya menangis banyak kali tapi ibu langsung tak gerak2... *tak pernah2 lagi ibu cam tu.. nak buek camno kan.. mesin pun rosak.. ini kan pulak ibu..*

Pagi tu terjaga untuk sahur dah jam 5.10 pagi.. hmmm, makan roti, kurma dan air milo jer.. tak sempat nak buat apa2 dah. Lepas bersahur ibu tak tidur , terus kemas rumah. Rasa macam tidur lama lah sangat..

hari ke 9, ahad 30 Ogos 2009.

hari ni en ayah memang tak meniaga.. tapi pepagi lagi en ayah dah bersiap nak memancing dengan jiran sebelah.. Ibu dengan aktiviti biasa, mengadap laptop.. anak2 tengok kartun. Ibu hari tu dok berusaha nak siapkan ranking kawan2 ibu untuk bulan julai 2009.. tapi sudahnya pada masa n3 ini ditaip, ranking tu masih belum siap keseluruhan nya... letih malam tadi membawa pulak ke siang hari..

Petang tu ibu cakap kat ayah, ibu malas nak masak... suka2 jer malas masak kan.. so dalam pukul 5.30 petang baru ayah g ke pasar ramadhan dengan jiran sebelah. Ibu tak pesan banyak.. ibu cuma nak roti john, air soya @ air mata kucing dan kuih buah melaka. Lewat senja.. dah hampir nak berbuka baru en ayah balik... ohh.. sungguh frust.. en ayah cuma bawa balik sup campur sebungkus (tiada dlm list permintaan), air soya tanpa ais, air cincau & tafufa. Kuih takde.. roti john jauh sekali.. ayah cakap ayah g stadium, tapi stadium takde apa.. gerai yang jual roti john tu en ayah cakap orang ramai.. kena tunggu lama. hmmm.. pastu en ayah g GM plak.. sup campur tu beli kat pasar Ramadhan kat GM.

Mujur lah sup campur tu sedap lah jugak.. ade daging, babat (perut) dan tulang. Mujur lah ibu ade masak nasi... tapi frust lah jugak sebab tak dapat roti john... kahkahkah.. merajuk orang tua. Bila tengok ibu dah mood len macam jer.. en ayah tolong masakkan telur dadar.. Jadi hari tu kami berbuka puasa dengan sup campur & telur dadar. Anak2 ibu suap.. plus mood yang sungguh tak meriah.. Alhamdulillah. Syukur.. ade juga rezeki.. ade juga makanan untuk di makan..

kesimpulannya., lepas ni usah nak harap2 dah pesan makanan di pasar Ramadhan.. masak sendiri jer.. memang tiada foto yang diambil pada hari tu...

nota pendek :

hari ni tak tau lagi nak masak apa... semalam dah penat seharian.. adik2 berkumpul di rumah.. update nya tunggu next entri.. ibu ni plan nak update on time.. tapi nampaknya delay juger..

semalam tak sempat reply komen sebab laptop ibu telah di'jajah' oleh adik2 daku... huuuuhhhhuuu.. Insya Allah, malam ni @ lewat petang sikit ibu cuba balas komen2 kawan2 yer..


kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

14 kawan ibu yang hebat:

ummumishkah said...

Bersahur jugak yer si kecik tu.... comel jer!

♥cybermummy♥ said...

Wahhh !! Aliyah sahur jugak ke . Comel nya pipi tu . Kak yong ada letak baking powder ke kat pipi aliya tu . hehehe ( jgn marah kak yong saya gurau je ) :P

anamarza said...

aliya sama cam Rifqi, pantang mama bangun sahur pasti dia bangun jgk....sronok kn kak yong dapat berbuka berkumpul satu keluarga.....meriah aje...

U-jin said...

sronok dpt berkumpul....penat tp puas betul x kak yong....alamak ade kitam ler...

sya said...

terliur tengok sawi pak choy tu.. favourite ku.. makan hari2 pun tak pe.. :D

Nadiah Sidek said...

hehe..kdg2 pun nadiah rs mls nk masak tp kat sini malas2 pun kena masak gk. kalau tak, tak mkn la jwbnya

izan ishak said...

kakyong...aliya pun bangun sahur cam nak puasa jugak?...comel je aliya ni!

waaahh...buka ramai2 mmg syok kan. mcm izan ni masa awal2 posa je balik kg belah hubby...tp xde sape balik masa tu...kurang meriah laaa....

haha...anis sgt comel jadi cikgu kpd aliya...apalah yg diajarnya tu..


ha

Mama Nazhan said...

salam ramadhan buat kakyong sekeluarga...
kakyong...knp dah lama tak tuai barnbuddy?
saya tak penah lagi bagi nazhan makan nasi pakai tgn dia sendiri...nak kena buat gak la yer... pnggan dia dah lama beli...abih jadi mainan dia plak dah... baya2 depa ni dah boleh mkn nasi biasa kan? saya ade gak suap nasi masa bebuka kat kedai...laju jer dia makan..kalau buka kat umah..dia sibuk main jer...hihi

MiszMama@Haslinda said...

salam,
kakyong tu tidur sebab letih ke sebab terlebih makan..kekekeke

MaMaSyAzA said...

sedap sgttt tgk betapa merahnya air tembikai tu...Su kalo balik family sebelah sang suami...memang meriah sebab dpt berkumpul ramai2 memandangkan sang suami 10 beradik..jadi kuih/muih n lauk/pauk pun meriah la..tapi semuanya habis dimkn...tiada pembaziran...sronokkan dpt berkumpul bersama keluarga...ermmm geram sgt kat pipi aliya tu..kalo dekat dah lama kena cubit

kakyong said...

ummumishkah,
kalo terjaga memang terus makan lah.. jd ler peneman makan.. ;;)

cybermummy,
trademark.. pipi & dagu.. :))

anamarza,
berbuka beramai2 memang sonok.. meriah.. boleh tgk mcm2 gelagat... :D

u-jin,
penat tu biasalah bila dah beramai2 nih.. tp seronok tu xtra le dr selalu.. ;)

sya,
kakyong pun suka.. kalo masak.. selalunya kakyong sorg jer mkn.. en ayah ni susah sgt mkn sayur.. aliya makan batang jer.. anis plak lately ni sayur hijo2 ni dia dah tak mo makan... huhhuuu... :|

nadiah,
kalo malas masak.. tak makan lah jawab nyer.. lagi le kalo dirantauan cam nadiah.. xper, en somi kan rajin memasak.. buat turn lah kot... ;)

izan,
aliya la ni dah kuat makan.. tak kira terjaga pkl brp.. mesti nak makan.. tu kalo bangun sahur tu, makan nya memang sungguh...
selalunya bulan puasa lah nak berkumpul ramai2.. meriah.. :)

Bai@Mamanazhan,
salam Ramadhan Bai..
x sempat nak berkebun kat barnbuddy.. hihihhhiiii, gamaknya dah habis kena tuai dek kawan2..
dah bolah dah bai bg makan nasi biasa.. cuma masa lembut sikit lah.. sayur pun potong bg kecik2 sket ytk dia.. tp kalo makan togeh, rupa sama jer slps dia u'uk... :))

miszmama,
2-2 daaaa... makanan byk, mbazir jer kalo tak makan.. heheh.. tp hari sblm tu memang dah tak cukup tidur.. ingatkan pkl 3.30 tu leh la tidur brg sejam dua sampai pkl 5 ker.. sudahnya kol 4 dah kuor rumah.. hmm, tak sempat lah nak berehat..

mamasyaza,
side PIL ni memang jenis suka bermewah2, belum tgk hari raya.. nanti raya tunggu le n3 kakyong.. meriahnya dgn makanan.. sbb tu en ayah lebih suka makan kat rumah makbonda & beramai dgn adik2 kakyong.. sbb makanan cukup2 jer.. pastu seme habis.. xde mbazir..

Hanz said...

Kecur air liur tengok kerabu daun kesom ngan air jambu asam boi! Kakyong, belah my in-laws, x membazir kalau berbuka..dah 2 weekends, berbuka ramai2, makanan biasa2 jer..:<, x sabar nk balik memziarah umah mak sendiri, teringin nak masakan kampung..my MIL moden sikit, maybe duduk bandar & bahan2 daun-daunan & sayuran kampung takder, jadi takder peluang nak makan lauk2 kampung. My mom jer yg suka masak kampung2 ni though xdeler duk kampung, kat Seremban nun, kawasan perumahan bandar gak! Always miss mom's cooking, mak hanz memang suka masak lauk2 kampung...hu,hu!

Ummi Salsabila said...

bbagusnye aliya bgn sahur...:)

buka rmi2 mmg meriah.bab mknan lak.sorng beli ni, sorng msk ni, lm2 jd byk..

kakyong said...

Hanz,
lauk kampung memang sentiasa membuka selera.. lebih2 lagi ulam-ulaman ni... awet muda... :p

Ummisalsabila,
kalo dah terjaga tu.. memang bersahur sekali lah.. :D
kalo potluck memang best, tak yah nak masak byk2... ;)

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .