Sunday, September 6, 2009

Home » , , » Ramadhan 1430H : Day 13 & 14

Ramadhan 1430H : Day 13 & 14

Catatan ibu yang berkaitan dengan Ramadhan boleh tengok sini Catatan Ramadhan

Hari ke 13, 3 Sept 2009, hari Khamis

*mood malas nak menaip nih.. pluss idea yang beku..*

menu berbuka hari tu, nasi kanji (permintaan en ayah), sayur pakchoy tomyam. Tak sure ade ke org masak pakchoy tomyam.. tapi lepas dah letak udang.. memang rasa nya manis.. sedap..

hari tu en ayah malas nak g jengah pasar Ramadhan.. jadi ibu buat cucur taugeh.. taugeh pun baki yang semalam. Lawan cicah untuk cucur, ibu masak rendang dendeng.. resepi rendang dendeng ni ibu pernah tepek.. sila lah jengah sini.. rendang paling senang nak masak.. tapi yang ibu masak hari tu terlebih kicap.. sampai ireng rupenya... tapi confirm rasanya marvelous.. *tak habis2 puji diri sendiri...*

dah lama nak snap foto en ayah ajor ALiya @ anak2 solat.. tapi selalu tu tak sempat.. & aksi2 spontan yang kadang2 memang tak sempat nak ready kan kamera.

hari ke 14, 4 Sept 2009, hari Jumaat

Pagi ni, ibu tak sempat bersahur.. huhuuuuhh, sedey...

Alkesahnya, ibu dah bangun pukul 4 pagi.. pastu Aliya plak nangis nak nenen, jadi lepas minum air seteguk (setegik yer.. bukan segelas...) ibu pun nenenkan Aliya dulu.. tapi ntah camner tah, ibu terlelap.. tersedor masa Aliya baru lepaskan nenennyer.. tengok2 jam dah 6.30 pagi. Alahai, tetiba rasa sedey plak.. nak nitis air mata.. camner leh jadi camni nih... bukan tak biasa tak bersahur masa bujang dulu.. tapi ntah naper tah rasa sedey... tapi takde lah tak pose.. cuma riso kalo susu tak cukup untuk Aliya jer..

Aktiviti fikri pagi tu.. main ketapi.. tin2 biskut pun boleh jadi gerabak ketapi.. mana pala ketapi? tertinggal kat stesen ketapi lah tu..

Aliya melalak.. abang fikri tak kasi dia join main ketapi.

Petang tu, ibu memang rasa tak bermaya.. tapi lawan jugak ler.. larat masak mee goreng jer.. bihun goreng tu, jiran sebelah yang bela puyuh bagi. Mee goreng tu en ayah yang hias2 kan.. Antara 2 tu.. mana yang nampak lebih sedap.... ?!

ni kuih jannah bagi.. tak tau apa namanyer.. macam bepang pun yer.. rasa macam beras digoreng & dikisar kasar.. sekali lagi rasa macam tepung suji pun ade... manis. Anis & Aliya suka.. sehari dua ni tak sempat nak sembang2 dengan jannah., nak korek2 resepi kuih ni.

Ibu dah banyak hari berhajat nak buat kuih goreng2 *jajan untuk makan sambil tengok tv, kunyah2 sambil lekat celah gigi*.. tapi en ayah asyik lupa jer nak beli bahan yang ibu pesan. Ibu memang malas nak ikut en ayah g tesco.. lebih2 lagi dengan wabak h1N1 ni... lagi lah malas nak kuor rumah...

Semalam, 15 Ramadhan, kami berbuka di rumah ibumertuaku.. meriah juga dengan lauk pauk.. lebih meriah sebab pakcu & anak2 pun datang dari Taiping.. makNdak, pakWe & MakWe pun ada. foto tak upload lagi, esok baru ibu update.

Buat semua kawan2 ibu, selamat berhujung minggu & menyambut nuzul Al-Quran.


kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

13 kawan ibu yang hebat:

anamarza said...

antara mee dan bihun??? dua2 nampak sedap....sbb dua2 bulan posa ni tak merasa lagi...
bagusnya ajar anak solat dari kecil..I wish my hubby serajin tu nanti ajar safiyya dan Rifqi :)

silversarina said...

Rajin kakyong masak macam2 , dendeng sedap nampak :)

10 said...

oooo... dh pandai ek solat... bagus la camtu... dari kecik dh ajar anak solat... nanti besar x gaduh la nk suruh2 lagi... ya x?

ummu_abdullah said...

Sedapnye... kakyong memang rajin, rajin masak, kemas umah, blogging, didik anak... kan kak yong.. huhu... (puji sakan ni, nak mintk duit raya kot)...

Memain je, ni jadi motivasi gak... supaya rajin2 masak...

Nadiah Sidek said...

amboi...byknya tin biskut...mmg blh jd gerabak keretapi :D

nadnye said...

Fikri kalau jumpa abg uwais uzair boleh join main keretapi..dulu masa sofa kat rumah tu boleh angkat satu2 habis satu rumah dibuat nya main keretapi...
macamana Kak Yong boleh puasa kan.. kadang mmg tak larat kalau tak sahur sebab kene menyusu lagi.. sabar jea.. mmg kalau dah bagi nenen kita pun ngantuk sekali, saya pun pernah kene macam tu...
yang mee nampak lebih menarik.. macam2 kak yong masak rajin sungguh..

kakyong said...

anamarza,
kami tunjuk sikit jer pasal solat tu.. org kata apa.. introduction.. at least diorang tahu.. it's part of daily rutin.. fikri dulu dia rajin jugak ikut ayah dia solat, bentangkan sejadah sebelah.. la ni ikut angin dia.. ada masa dia ikut.. tp kalo dia tengah ade mood dok main.. dia buat dek jer... :D

kakrina,
takde lah masak bebanyak.. cukup2 utk kami makan anak beranak jer.. & bg sket kat jiran..

aten,
introduction... training sikit2.. harap2 gitu lah, supaya mereka terbiasa..

ummu_abdullah,
part kemas rumah tu yg nak ketawa guling2.. =))
payah lah rumah ni nak nampak kemas.. ade masa, ibunya jd malas nak ngemas... :p

nadiah,
tu tin kumpul dr tahun lepas..

nadnye,
anak2 ni memang kreatif.. yg kita tak terpk pun depa leh buat mainan..
memang letih masa hari yg tak bersahur tu.. pastu susu ibu plak cukup2 jer.. lepas berbuka cover, setiap setengah jam minum secawan kecil air..

MaMaSyAzA said...

antara mee n bihun tu..nampak mee yg lebih menarik ngan hiasannya..mesti sodapkan..kat kedah tak cuti nuzul alquran..so kat ofis le ni..ngantuk gila..bila ngantuk ni mulala blogwalking umah kwn2..hilangkan ngantuk...

MiszMama@Haslinda said...

rindunye idup berjiran. Boleh tukar2 juadah..saye kat sini takde berkawan. Jiran pun tak penah kenal. Tapi kalau balik terengganu selalu jugak saye beri keropok lekor untuk jiran. Tapi tak penah nak berborak. Masing2 semua mcm sibuk n tak friendly sangat. Tak tau le kut deols pandang semacam kat saye, mentang2lah deols berkareer saye ni duk kat umah je..huhu

CINTAMANISZ Lite said...

Hmm..bulan Ramadhan ni..masuk mana2 blog pun dok tunjuk makanan ler. Hmm..betul2 ler soh menahan godaan ni..hehe

kakyong said...

su @ mamasyaza,
oohhh tak cuti nuzul quran ya..
ingatkan satu m'sia cuti.

miszmama,
u dok area kwsn apa? apartmen ke? @ kwsn rumah teres... kwsn kejiranan kakyong ni tak le kenal semua.. tp kalo utk korong ni, memang kenal lah.. sbb dah bbrp kalo juga buat makan2 & jemput semua jiran *ni masa sebelum berenti kerja dulu*.. la ni memang lah jrg sembang2, tp xdelah pulak depa sombong.. lain kot stail kwsn kotaraya... kami ni taman dlm kampung jer... :))

ALona,
hehehe... catatan suka2 ku jer.. sempena ramadhan ni.. nanti dah habis ramadhan, tak kuasa nak buat n3 apa yg dimakan setiap hari... :D

Ina Hashim said...

BIB

kuih tu namanya kuih DANGAI...orang utara je reti makan n masak...mmg payah nak jmp kat tmpt lain...duk KL dulu mmg x penah jumpa..tup² g psr malam seri manjung ada rupanya org jual kuih dangai nih

kakyong said...

Hez,
memang nampak mcm dangai.. kalo dangai i kenal, sbb dr kecik dok selalu makan..
tp kuih ni keras tau.. ala2 mcm bepang kacang tu..

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .