Monday, September 7, 2009

Home » , , » Ramadhan 1430H : Day 15

Ramadhan 1430H : Day 15

hari ke 15 puasa, hari sabtu 5 Sept 2009.

Kami berbuka puasa di rumah ibu mertuaku. hari tu ibu memang betui2 gantung periuk & kuali.. bestnya, ada lah jugak 1 hari tak perlu nak masuk dapur. Seharian tu, ibu cepat2 siapkan kerja rumah.. sambil2 tu tetap juga bertenet.. sebab banyak yang masih perlu diupdate.. link kawan2 ibu yang baru pun masih ramai yang belum sempat ibu masukkan ke kakyong's bloggerlist. Line internet pulak sangat2 semput lately ni. Tak tahu lah kalo line orang lain okay.. tapi ibu punya memang semput.. maksima boleh buka 5 tab ajer.. kalo buka lebih, alamatnya memang slow sangat2..

layan foto jer lah yer.. ibu malas lah pulak nak tulis panjang2... ni sajer, syok2 sendiri snap foto dengan anak2...

fikri plak langsung tak mahu foto nya di ambil.. marah lah tu.. sebab kena tunggu lama kat dalam kereta.. en ayah singgah di pasar Ramadhan Bercham Raya (dekat2 dengan Taman Perpaduan tu).. situ memang meriah & dari sejak kahwin memang selalu pergi sini jer.. tapi sebab nak cepat & malas nak bersesak2, lebih2 lagi dengan wabak h1n1 ni.. maka ibu & anak2 tunggu dalam kereta jer lah..

en ayah singgah kedai berahim kat depan maktab perguruan Ulu Kinta.. beli air biasa, air mata kucing ler... kat situ petai pun ade jual, buah2 pun ade.. kalo nak beli buah2 murah @ buah2 yang dah siap dipotong lah.. meh la datang sini.

ni sebahagian juadah nya.. ikan terubuk panggang.. dibawa khas dari Taiping..

ulam petai & daun selom pun ada...

rendang kaki ayam.. *tak nampak pulak kaki ayam nyer..*, rendang ayam pun ade, ibu yang tak snap jer.. next foto adalah pecal, hasil rembatan di pasar Ramadhan Bercham Raya.

adib tengah dok main apa lah tu.. kelentang-kelentung bunyi nya... dan anak2ku yang ber3 orang ni.. dah tak sabar2 nak makan.. macam baik jer..

ibu bergedik2 santai dengan cikgu zura *to sitisifir : zura ni anak Makcu *... next foto adalah Makwe & ibumertuaku... ;)

ni sambal tumis ikan bilis dengan terung kecil2 tu.. alah, lupa lah pulak nama terung tu.. dulu kecik2 dulu arwah onyang jenab ada tanam terung ni.. onyang dulu selalu buat rebus jer terung ni, pastu cicah dengan sambal belacan.. pahit sikit terung ni.. dah lama tak merasa pun. Ari tu makan sikit jer.. tak berani banyak2.. angin.. kalo kena serang dengan angin.. uhukkk.. tak tahan...

yang hijo tu bubur som-som.. sedap makan dengan air gula melaka...ni memang wajib buat tatkala sedara mara ramai berkumpul camni.. ibumertuaku jawa... dulu hada pun ade bagi resepi bubur som-som ni.. jap nak cari...

ahaa.. jumpa pun.. tapi hada punya warna putih.. so kalo nak kaler hijo ni.. blend daun pandan & tapis ambil airnya erkkk.. ni resepi nya..bubur som-som.. credit to hada...

ni plak puding caramel.. dibuat khas oleh Yus @ wife sepupu suami.. tak sempat nak snap foto Yus.. tapi Yus ni memang pandai memasak lah.. puding ni memang dibuat khas untuk ibu mertuaku.. siap 2 loyang lagi.. ibu pun suka sangat2 puding caramel ni.. yang Yus pun ni memang sungguh sedap.. dia ade campur biskut cream cracker sket katanya..

ni foto makNdak.. kakak ibumertuaku.. yang hensem segak tu, PakCu, ayahnde nyer cikgu zura.. PakWe pulak adalah abang ibumertuaku..

Sekian, catatan hari ni.

nota kecik :

Pemenang untuk contest Jom Main Air bersama.. harap dapat bersabar ya. Sengit sungguh persaingan, ade markah yang sama pulak.. uhukkk.. tunggu yer.. sedang tunggu sorang lagi juri di Kepong buat pemilihan pulak..

kakyong ade update foto2 pemenang di FB tapi privacy untuk juri yang last tu jer.. bagus kan Facebook, boleh nak upload foto album banyak mana pun & boleh set privacy.. sama juga macam PicasaWeb Album..


kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

20 kawan ibu yang hebat:

Qistina's Mama n Abah said...

sha selalu gantung periuk n kuali sejak puasa ni..asyik berbuka dirumah MIL ku jek..

seronok gak kan tak payah masak...tapi utk anak sha tetap masak tiap2 ari..fresh n panas utk sikecik tu..

♥cybermummy♥ said...

banyak nya juadah untuk buka puasa .
Bubur som- som tu nampak sedap tapi saya malas nak buat :D

nza said...

meriahnya makanan tu..kak nza xprnh merasa brbuka kt umah MIL sdgkn umahnya xsmpi 0.5 km dr umah...th le ye????..ttp MIL baik n slalu antar mknan kt umah kak nza...

MiszMama@Haslinda said...

tu namanye terung pipitlah kakyong. Puding karamel pun kena tgk org buat. Ade org tu buat karamel tak berbau telur, ade yg buat berbau telur tu saye mmg tak boleh nak makan..hanyir sangat. Lagipun saye ni ngan telur kurenggg sikit. Tapi letak biskut mesti rase lain kan? takpenah cuba lagik.

syahadah said...

sedapnya terung ngan sambal tumis tu kak yong..tu yg paling saya berkenan!!best gak buka posa ramai2 tp yg tak best tu bila dah habis..kena basuh pinggan byk banyak

U-jin said...

walah meriah menu kak yong...bubur som2 tu...alahai sedapnye...selalu mak yang buat....ingat nak buat gak ler..

asmieyra said...

meriahnyer..terliur tengok ulam ualmanyer..sukaler..sedap betul nampaknyer crener tue,nak resepi kak yong

anamarza said...

kak yong..klau kat tempat saya terung kecil2 tu kami panggil terung pipit...sedap masak sambal ikan bilis n terung tu...kekadang kami masuk skali kentang yg dipotong dadu kecil2 sama besar ngan terung tu..tapi biasanya guna cili/ lada hidup jer

anamarza said...
This comment has been removed by the author.
atty's said...

salam kyong..harap kyong sht.
kty pun kalo cuti gantung kuali..

chempaka said...

:x sedapnye buka bersama ramai meriah
ada menu yg sedap lagi .. huhuuhuhuhu

Lady Qay said...

wahhh meriahnyerrr berbuka..tk sbr nk blik penang...sini berbuka berdua ajer..adesss..xmeriahhh

10 said...

oooo... ramainya kak umah MIL kakyong ek... sonok la dapat buka posa ramai2... meriah gitu...

adianiez AIDA said...

best nyer kak yong.
sedap-sedap.
aida kalu balik umah MIL pun gitu, byk lauk pauk hingga tak tau nak makan mana dulu.
balik umah mak, normally aida & hubby jadi tukang set lauk pauk & kuih muih. tak nak bazir. tu perangai mak.

sya said...

terung pipit tu kalau kat pahang, masukkan dalam sambal tempoyak... :D

som2, semenjak kawin dengan orang jawa ni baru kenal.. hehehe

MaMaSyAzA said...

lagi best kalo tiap2 hari dpt gantung periuk..tapi apakan daya...kesian kat abang..dia posa..mesti nak mkn masakan mamanya...walopun sebenarnya tak la sesedap mana

Nadiah Sidek said...

wah..meriah dgn mknn!

nadiah baru perasan muka aliya copy paste muka kakyong ;)

ummumishkah said...

meriahnyer kak yong! best kan kumpul ramai-ramai.. anak2 mesti suka tu dpt jumpa meber!

kakyong said...

ehhh.. camno leh tak pasan tak jawab langsung komen2 n3 nih... uhukkk.. :(


mama tina,
memang best kalo hari2 dpt gantung periuk.. xde lah nak bykk keja nak ngemas dapur + nak basuh pinggan mangkuk... hihiii.. :D

cybermummy,
kalo rajin buat lah.. sedap dimakan.. cuma renyah sket masa memasak.. harus sentiasa di kacau.. *mau patah pinggah berdiri lama..* :))

kak nza,
oowwhhh.. musykil gak erkkk.. naper gitu...hihii
alah kak, saya ni pun rumah mak dekat sgt2.. tp jrg juga berbuka rumah mak.. :p

Miszmama,
yer.. terung pipit.. berhajat nak tanam dlm pasu.. tp kena tunggu en ayah cari pasu baru..
hmm.. x penah lagi perasan bau telur utk puding caramel yg penah di makan... bila letak biskut tu, puding nampak padat lah sket.. :)

hada,
kakyong mengadap terung tu dgn nasi panas2..
tak tgk kiri kanan dah... :))

U-jin,
berbuka rumah mertua memang mcm ni.. MIL ni jenis suka meraikan anak2 menantu cucu dgn makanan..

asmieyra,
kakyong tak pernah buat puding caramel tu.. hari tu ade dpt resepi dr Fae-Yust, tp sampai hari ni masih belum dicuba2 lagi...

kakyong said...

anamarza,
mcm2 cara org masak terung pipit ni kan..
tp yg penting sedap di makan.. ade setengah org tak suka makan terung pipit ni.. sebab dia pahit sket.. tp pahit tu lah ubat kan.. ;)

kakty,
kakty glam & byk prog dgn kwn2.. sampai bersahur pun dgn kwn2 blogger... jeles sungguh... :p

chem,
memang meriah bila berbuka beramai-ramaian..
menu tak usah ckp lah.. tak termakan... :|

Qay,
tak berbuka dgn jiran2 @ kwn2 sepejabat ker..
tp gitu lah adat bila di tempat orng kan... :)

aten,
yg rumah MIL tak lah ramai mana, tp sedara mara yg suka berkumpul dirumah MIL ni.. tu maksedara & pak sedara dtg dr lenggong & taiping.. :D

Aida,
memang semua sedap2.. tp kita ni bila berpuasa, mana lah lalu nak sumbat byk2 makanan..
tu lah org kata kan, masa lapor semua nak makan.. semua teringin.. tp bila berkumpul mcm tu lah.. setiap sorg bawa buahtangan.. tu yg jd melimpah ruah... :D

sya,
terung pipit masukkan dlm tempoyak... ishhh.. baru ni.. baru tahu... :))
kakyong pun sama.. kenal som-som pun lepas kahwin dgn en ayah... :D

Su @ Mamasyaza,
air tangan ibu ni walau tak sedap tp berselera anak2 & en ayah makan... ;)

Nadiah,
hari tu masa g kolej Islam pun depa cakap mcm tu..

ummumishkah,
fikri lah yg laing sonok dpt jumpa sepupu2 nya yg umur pun lebih kurang dia jer 2-4 tahun..

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .