Friday, September 11, 2009

Home » , , » Ramadhan 1430H : Day 21

Ramadhan 1430H : Day 21

Catatan ibu yang berkaitan dengan Ramadhan boleh tengok sini Catatan Ramadhan

Ibu berhutang n3 bagi Catatan Ramadhan Day 16 - Day 20. Insya ALlah, akan di'bayar' pada n3 yang selepas ini.

Hari ini 11 September 2009, Jumaat hari ke 21 berpuasa.

Pagi ni Aliya ikut ibu work. Kakak Anis & abang fikri tinggal kat rumah makbonda.

Aliya kat mana ni? nanti dah besor leh masuk ngaji sini yer...

Ibu dijemput ke Kuala Kangsar, ke kampus baru Kolej Islam Darul Ridzuan.. untuk buat sedikit review akaun.. sikit jer kojer nyer.. *used to be their consultant.. dulu ler..* .. tak lama mana pun.. sambil tu snap2 foto sekitar kampus sebelum balik.. cantik kampus baru ni.. nampak gaya nyer, kampus ni dah jadi kampus kesayangan Sultan Azlan Shah.

Aliya behave very well semasa ibu tengah dok buat kerja.. tapi banyak kali kerja ibu kena stop sebab Aliya asyik nak nenen jer. Ibu hanya bawa bekal biskut & air masak jer untuk Aliya.

masjid kolej, sudahpun dijadikan masjid untuk solat Jumaat mulai 4 September 2009.. atas titah Seri Sultan Perak, Sultan Azlan Shah. Ibu tak sempat nak jengah masuk, tapi ikut kata staff situ, karpet nyer dari Oman (pilihan baginda sultan), kalo berjalan memang leh tenggelam kaki.

Padang hoki ini pun dibina di dalam kawasan kampus.

Cuaca sangat baik petang tu.. ibu perasan lah pulak foto2 yang ibu snap seme lawo2... ahakksss.. angin juga bertiup kuat petang tu. On the way balik, hujan turun lebat selepas kami masuk hi-way.. tapi di Kuala jer hujan.. di Ipoh tak hujan pun. Ibu sampai rumah hampir jam 6.10 petang. Masa tu en ayah tengah ready siap2 kan barang2 untuk masak nasi goreng... hoyay... petang tu ibu tak masak pun...

Sian.. anak-anakku kelaparan.. en ayah cakap lepas amik depa dari rumah makbonda, en ayah cuma bagi depa susu jer.. sorang 2 botol.. en ayah cakap masa amik tu makbonda cakap depa dah makan.. tapi pukul 7.10 tu depa makan, ala2 pelahap lah jugak.. siannyer.. mujur ker sehari jer ibu kuor rumah. Setelah setahun lebih tak kena tinggal, anis punya lah merajuk sebab kena tinggal dengan ibu. Masa ibu balik, tak nak cakap dengan ibu pun, siap jeling2, pastu diam buat muka merajuk. Jenuh la ibu memujuk, peluk2, cium2 baru lah okay.

Lepas maghrib tadi... ade pulak kambing hitam datang ziarah kami... aduhaiiii, busuk nyer bau kambing tu.. tak tahan ibu dibuatnya.. nak snap foto punya pasal, terpaksalah tahan hidung.

Sekian lah cerita serba ringkas hari ini.


kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

12 kawan ibu yang hebat:

Nadiah Sidek said...

duk tgk gmbr2 kolej tu rs rindu lak kat USM...

sian anis kena tinggal..pandai merajuk ye..

lily azliyana @ mama zara said...

wah.kak yong pernah jadi consultant kat kolej ker hebat jugak tu..=)

sian si fikri n anis kena tinggal yek. nk wat cmner, aliya spesel sbb die nak nenen ngan ibu kan..hehehehe....

wansteddy said...

alahai.. sukanya tgk rambut buah kelapak mek aliya tu. comey bangat!

dulu aliya anakku di kala berambut banyak suka jugak kujadikkn pokok kelapak. pas kena cukur kali ke 2 tiba2 rmbutnya dh xnk naik bnyk pulak.

nadnye said...

hebat conslultant nie... cantik pemandangan kat situ nampak macam baru jea..
kesian Anis kene tinggal merajuk2..

nza said...

wah, dh sethn dok umah dgn ank2..bestkn. Tu yg mrk pndai merajuk cz setiap hr n saat ibu ada brsama....

♥cybermummy♥ said...

best lah aliyah ikut ibunya pergi keje . Cian anis tak dapat ikut pastu pandai pulak merajuk ngan ibu dia .hehehe . Kak yong gambar kak yong semua nya sweet je . Ehh saya ingat kambing itam tu kak yong nak korban kan untuk Raya nanti , Rupa nya sesat lahh :P

kakyong said...

Nadiah,
memang pun, bila sampai kat kampus tu.. terasa rindu pulak nak belajar lagi.. tgk muka2 student kat situ mulus2 jer... ade student istimewa di situ, kecik jer.. tinggi sikit jer dr Aliya.. tingin nak amik foto dgn nyer.. tp segan lah pulak.. :D

mama zara,
dulu kolej ni kecik jer, kampus lama di Ipoh.. staff a/c pun ade 3 org jer.. bilik kerja pun sempit.. la ni staff a/c dah 8 org.. workstation pun luas.. lebih lagi kampus baru yg cantik..
hahah... kakyong la ni jd consultant on-call jer.. kalo depa perlu ade apa2 depa panggil lah.. tapi nampaknya dah okay dah.. xde apa anak riso.. staff2 baru pun capable belaka.. :)
fikri dia tak kesah kena tinggal. anis tu jer lah.. muncung jer.. sampai malam buat muka stone jer.. ish ish, camno lah ibu nak kerja balik nanti...

wans,
tak sapu minyak ker kat rambut aliya.. anak2 kakyong kakyong sapu baby oil, kdg2 minyak zaitun.. tp hari2 mesti berminyak.. ;)

nadnye,
consultant cekai jer.. semalam sempat jumpa bbrp staff sana.. depa seme ingat kakyong masih On business.. bila ckp 'bsness dgn anak2'.. depa tak caya..
kampus tu baru setahun.. tengok depan librari tu togel jer lagi.. pokok2 pun segan nak tumbuh lagi... line internet kat situ very slow.. masih byk pembaikan yg perlu lah kat situ.. Sultan amt2 sayang dgn kampus ni.. ade sesapa nak jd lecturer kat sini...??!!

kak nza,
tu baru sehari kena tinggal.. huhuuu.. ;)
tak tahu lah camner kalo betui2 ibunya nak kerja semula nanti....

cybermummy,
bak kata mama zara.. aliya spesel sbb dia nenen ibu... :D
ibu nya rasa mcm excited nak kerja semula.. tp kalo dpt tempat kerja yg boleh masuk & kuor sesuka hati, nak juger... sian anak2 lah pulak.. sesekala boleh le antor pada makbonda, kalo hari2 sian plak kat makbonda...

MaMaSyAzA said...

amboi aliya..tecik2 dah g keja ngan ibu...apapun cutenya baju pink aliya...

adianiez AIDA said...

anak2 aida dulu pun if makan mesti aida buka kan baju. nak save dynamo ler konon. but now, aida da train mereka makan dgn kemas.

cantik la kolej tu kak.

MiszMama@Haslinda said...

alahai, tu lah kakyong asyik main facebook je, dah ade black goat mintak adopt! hehehehe

Yati said...

Kakyong, cantik kolej tu ye. Yati pun dah lama tak ke Kuala.
Selamat hari raya dari Yati, kakyong! :)

kakyong said...

mamasyaza,
tak leh nak tinggal si kecik ni.. harus lah juga di bawa.. pg tu lupa lah pulak nak bawa kain geongannya..
baju pink tu opah santan @ ibu mertuaku yang belikan... :D

Aida,
si abng tu memang jenis tak suka berbaju bila kat rumah.. kalo nak kuor rumah dia tau plak nak pakai baju...
yg anis memang tak leh nak mkn elok2 lagi.. mesti comot2.. bukan nak jimat sabun basuh, tp anis ni baju dia limited, bdn dah berisi byk baju dah tak muat... so tpaksa lah buat camni..

Yati,
memang cantik.. kampus baru.. kolej dah lama, dah 10 tahun.. cuma baru berpindah ke tempat baru.. rumput pun segan lagi nak tumbuh...

miszmama,
tu la, ku ingat kat FV jer kambing hitam sesat.. rasa2 tu kambing india yg dok tepi sungai, dekat dgn tmn kami ni...

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .