Thursday, September 24, 2009

Home » » Didik anak-anak meRAIkan Ramadhan & Syawal

Didik anak-anak meRAIkan Ramadhan & Syawal

**STICKY**
N3 yang baru, sila scroll ke bawah yer..
Salam buat semua kawan2 ibu,
masih ingat kah lagi, waktu kita kecik2 dulu, pada waktu usia berapakah agaknya kita mula sedar kewujudan Ramadhan & Syawal? Camaner agaknya kalian boleh 'berkenalan' dan akhirnya 'jatuh cinta' dengan Ramadhan & Syawal? Waktu zaman anak-anak, kita sangat2 'cinta' dengan Syawal, sebab Syawal mengundang 1001 kegembiraan untuk jiwa anak2.. bukan setakat baju baru, tapi tangan yang berinai merah (dedulu masa zaman kakyong, tiap kali raya mesti berinai, sekarang ni dah tak sangat), yang best sekali sebab dapat duit raya. ;;)
Kini, setelah bergelar ibu & bapa, camana pulak kalian mengajar anak2 berkenalan dengan Ramadhan & Syawal.. Anak2 seusia fikri kenal sangat dengan Syawal, mungkin Syawal lebih 'ramah' berbanding Ramadhan.. jadi kalian pasti punya tips/cara/kaedah/modus untuk mendidik@asuh anak2 untuk berkenalan dengan Ramadhan dan Syawal, mari kongsikan bersama. Selain tu ceritakan lah juga kesah2 lucu/manis/sedih Ramadhan & Syawal kalian bersama anak2. JIka ada foto2 yang sesuai.. silalah tepek sekali.

heheh.. kakyong nak umumkan, kakyong buat giveaway pulak, join host dengan Anakku sayang. Entri yang kreatif dengan panduan/kaedah/modus/tips yang praktikal akan dipilih sebagai pemenang.:D
untuk tahu lebih lanjut, syarat2 dan hadiah yang bakal dimenangi, sila klik banner ini.
giveaway anakkusayang
Bila dah siap entri, sila tinggalkan link entri anda di Anakku Sayang dan juga di entri ini ya. Hadiah dari kakyong adalah ... RAHSIA.. ;;) Kalian ada masa mulai hari ini 24 Ogos sehingga 23 Sept 2009.

kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

54 kawan ibu yang hebat:

ummu_abdullah said...

Terima kasih Kak Yong,
Dah letak dah link ke sini.

ummuabdullahsyaakir said...

insya Allah kak yong,klu berkesempatan saya akn men'join'kan dri nak masuk give away ni...

Nadiah Sidek said...

nadiah tak ingt la la kakyong mcm mana nadiah kenal dgn ramadhan & syawal. nnt tanya mak la. ehe..

silversarina said...

Salam Ramadan.

Akak mula posa masa di tadika, 5 tahun du Kem Terendak Melaka, suka puasa sebab abah kata sapa puasa penuh akan dapat balik kampung raya dan masa tu raya di kampung mak memang le meriah, kakyong mesti tau Kota Bharu Perak yang dekat Gopeng tu, tulah kampung asal akak, lahir jugak di situ tapi kami hanya berkesempatan pulang beraya ke kampung buat beberapa kali aje sebab abah askar dan kami selalu merantau dan bila abah pencen opah dah pindah duduk Manjoi dan mak akak pun dah beli tanah di Manjoi, jadilah kami berkampung di Manjoi. Akak miss semua saat itu.

kakyong said...

Ummu-abdullah,
ok mekasih.

Ummuabdullahsyakir (UAS) @ aini,
sempatkan lah diri mu.. meh kongsi sama2..

nadiah,
heheh.. tanya jgn tak tanya...;)

Kak rina,
marilah join giveaway ni.. mesti best & byk panduan boleh diberi utk kami2 ibu2 muda yg anak2 masih kecik2 ni.. tak sabor nak dengor kesah dari wanmommy.. ;) tahun ni beraya dgn umair kan..
ooo kakrina asalnya org kota bharu gopeng...

sya said...

alamak kak yong, anak saya baru sorang, baru setahun pulak tu... huhuhu.. pengalaman belum banyak lagi...

yatie chomeyl said...

ingat mas akecik2 dulu dpt upah rm1 kalau puasa penuh. kdg2 g minum air paip dlm bilik air time mandi tp ckp dgn mak, puasa lagi so that bila raya dpt rm30 hohohoho

CINTAMANISZ Lite said...

Hmm..pengalaman puasa masa kecik2 mmg manis.

Skang masa anak2 kita pulak merasainya..

Hanz said...

me pun ingat2 lupa tang pengenalan ramadhan ni...

kakyong said...

sya,
boleh kongsi pengalaman masa kecik.. camner mak ayah asuh/tunjuk ajar.. ;;)

yatie chomeyl,
sama lah.. tu la pasal nampka segior jer.. ngelat , curi2 minum air kat bilik air..

Alona,
memang best kan... hihiii.. byk ngelat sbb betul2 faham knp kena pose.. meh lah join giveaway ni..

Hanz,
ingat2 lupa.. ke sbb sama cam kami yg ngelat pose ni.. coba lah diingat2 kan.. takpun tanya makbonda, mcm nadiah..

zieha said...

heheeh..usia anakku baru nak mencecah hampir 2 tahun..camne yek..kena fikir sat..apa yang berlaku 2 tahun lepas:)

MaMaQaYPo FaMiLy said...

Cam menarik jer Entry nih... hehhe.. Kalau "RAJIN", MaMa cuba JOIN yer...

zh-ena said...

akan ena try nnti

nadnye said...

pengenalan Syawal mmg cepat jea tang Ramadhan yang lambat tu..:D

atty's said...

alor kakyong lama sgt dah .kty tak ingat dah ..kyong camne sehat tak .lama dah kty tak masuk..bz skit.

Mama_Aqish said...

tol tu dari kecik kena latih so senang sikit...mula2 posa setengahari..pastu leh posa sehari...kan...kan...

kakyong said...

zieha,
fikir jgn tidak... ;;)

mamaQaypo & Ena,
mari lah memeriahkan nyer..

nadnye,
betui3x... ;))

kakty,
kakty dah ade anak bujang & anakdara.. marilah berkongsi tips dgn kami... & kesah anak2 di bulan Ramadhan..

mama_aqish,
meh la masuk ya...

U-jin said...

menarik ler give away ni.....pengalamn2 anak2...berpuasa...hehe...mcm2 ragam

Nik Fauziah Nik Hussin said...

salam yong..
ingat akak la, masa umur lima tahun dah kena suruh puasa..ikut laratlah. Klu puasa penuh boleh buka bersama org puasa.. tapi rasanya puasa betol2 penuh waktu darjah empat..
Skrg anak-anak, darjah satu dah hampir penuh puasa. Kita pulak tak sampai hati nak 'sisihkan' anak waktu berbuka mcm mak2 kita dulu buat,..kan?
Pada akakla..tak payahlah paksa beriya tapi galakkan secara istiqamah di samping kita yang dewasa ni jgn ponteng puasa tak bersebabkan??

DNNA said...

Salam KY,

Teringat plak saya beraya kat Taiping kecik2 dulu. Kami cucu2 perempuan mesti excited balik kg sebab dapat berinai - Arwah opah dah standby inai beberapa bekas (Hooray).

Adik2 and sepupu2 lelaki berbulu jer tengok kami semua dok sapu inai sana sini ....

Hahahaha ...Seronok betul zaman tu ..

Lily said...

hi kak yong..mekasih sudi sggh teratak sy..salam perkenalan kak yong

asmieyra said...

salam sis, nak join..jengok yer..
http://lilprincecharming-asmieyra.blogspot.com/2009/09/give-away-ramadhan-syawal-anak-anak.html

Fizah said...

salam kak..jemput tgk penyertaan sy..join memeriah majlis ni namanya..hehe

http://siocakecil.blogspot.com/2009/09/ramadhan-syawal-anak-anak.html

Yan said...

kakyong... bile nak ade giveaway kacang botak ni???? hehehehe...

eh nak raya berinai?? nape ekk... mmg adat sane ke atau famili kakyong je wat camtu??

asmieyra said...

jenjalan meninggalkan jejak..yerlah sis yan,b'inai masa nak beraya,,takle kat png ada 1/2 gitu...

Suhana Shahril said...

kakyong,
Ana dah join contest “Ramadhan, Syawal & anak-anak”
Percubaan pertama. Sebenarnya, ana karang entry masa time rehat hari jumaat.Waktu panjang, bole lah pikir byk skit.heheh..

Mummy Aqil said...

Salam k.yong. thanx sudi terjah blog kami. after daku n mr daddy think2.. we all setuju bg k.yong pengecualian dr jd follower n join contest. mehla meriahkan lg... join hokey..

rossizam said...

salam ramadn kak yong..nak tinggal mesej kat kotak sembang tu tak leh la..nape yer?

kakyong said...

u-jin,
anak2 u-jin pun ade yg besor kan.. meh lah join kongsi cerita..

kaknik,
a'a lah, dedulu kalo tak posa mesti tak leh makan sama masa berbuka.. skrg ni seme makan sama2, didik anak2, berbuka puasa adalah sebaik masuk waktu maghrib..
tp makbonda saya, sampai skrg ni, kalo adik tak posa (yg tahun 6 tu) dia tak bagi makan sama... kdg2 tak faham, naper nak buat camtu..
pada saya lah, kalo buat camtu akan buat anak lebih berjauh hati... :p

DNNA,
org Tepeng ker? kat mana? opah ade lagi?
sonok kan masa kecik2 dulu.. best dpt pakai inai nak raya..
pagu raya, tgn berinai merah, pastu dpt pakai baju baru, kasut baru.. rindu sungguh saat2 tu...

Ross,
tak pasti lah pulak naper kotak sembang tu tak respond.. kakyong pun penah gak jd masa ronda2 blog kwn2..

adianiez AIDA said...

kak yong, aida memang tak ingat camner aida berkenalan dengan ramadhan. yg aida ingat, masa darjah 1, 1985 dulu memang emak abah da ajar berpuasa. but, kat sekolah dok makan waktu rehat. beli jajan. one day, sedang tunggu abah amik dari sekolah, makan la kacang. suddenly, abah muncul depan mata. kacang dlm mulut dok kemam. nak dijadikan cerita, terbatuk plak. maka, tersembur kacang dari mulut keluar. PECAH RAHSIA...

kedua, main lompat2 dgn kawan-kawan. abah dtg amik kat sekolah. abah kata, aktif jek ni, puasa? aida jawab, puasa. abah suruh jelir lidah. merah!!! ye la kak yong, minum air sirap kat kantin!!!...

hi hihi....

adianiez AIDA said...

Nurin baru jek nak masuk 5 thn. maka, aida takde pengalaman ajar dia berpuasa sebelum ni. this year, kat sekolah, ada la dia belajar puasa half day. but, bila aida tanyer dia, dia tak tahu menda pun!!!

aida ada explain. aida ada inform. memandangkan dia masih minum susu, aida dpt ajar dia puasa makan jek la. but, tak bleh lama. nanti bila lunch aida suap syuhada, dia join sekaki...

hi hi hi...

ummi afifah said...

afifah belum puasa...so tak dapat le join...

kakyong said...

aida/ummi afifah,

share jer apa2 pengalaman.. yg apa jua kind of correction yg kita nak asuh anak dlm mengenal Ramadhan & Syawal..
bukan sekadar puasa.. tetapi kefahaman anak tentang puasa, keletah anak semasa berbuka, bersahur.. keseronokan anak nak beraya.. dpt baju raya, dpt duit raya.. at the same time, share lah tips2 yg baik2 yg u pupuk pada anak..

Yan,
lupa nak jawab soklan Yan ni..
Insya Allah, coming soon.. lepas raya akan buat 1 lagi contest.. tepek foto jugak..

reen said...

alamak kakyong..
baru lepas wt n3 tntang aksi anak2 pose ari tu..

MaMaMiE said...

makmi bab mengolah ayat tu yang gagal kak... aduh laa...

Off topic sket. Betul kata akak, erasa sedan di hati. Tp asal akak xleh tinggei komen kat kotak komen makmi erk..

ummu_abdullah said...

Tak pe je ayat macam mane pun... yang penting kongsi pengalaman...

Asalkan boleh naikkan motivasi orang yang baca...

Atau paling kurang pun menimbulkan persoalan bagi orang yang membaca...

Antara teknik beribadah yang paling menguntungkan adalah berkongsi ilmu dan pengalaman, kerana apabila orang lain dapat kebaikan, kita akan dapat pahala sebanyak mana pahala yang dia dapat...

Jadi kalau makin ramai baca, makin banyak pahala... berbanding beramal seorang diri, banyak mana lah sangat amalan yang boleh dibuat bersendirian?

Orang berubah sebab kita? dia merubah anak-anak dia pulak, pastu disebarkan pada kawan-kawan yang lain lagi... Waaa banyak nya pahala...

ibu_umairah said...

salam k.yong.....laama tak jengok sini!!!apa kabar k.yong..........?pengalam masa kecik masa puasa memang best...sukar untuk di lupakan

damaiinx said...

salam,kak yong;)...x der lagu raya ker....hihihik

kakyong said...

damaiinx,
malas lah nak pasang lagu raya..
nanti blog kakyong ni jd lebih lembab..
dengor kat radio sendiri jer lah...

UnGu VioLet said...

salam ziarah..
Selamat berpuasa..
Selamat menghidupkan lailatulQadar..

Selamat menyambut Aidilfitri juga yang bakal menjelma tidak lama lagi..

makan rendang, ketupat, dodol dan lain2 tue.. ingat kat mar yang jauh di perantauan nie yer..

salam ukhuwwah.. ade mase, jomla singgah ke teratak UnguViolet yer..

kakyong said...

ibu_umairah,
kakyong pun sama lah.. lama tak jengah ke rumah ibu umairah.. masak sedap2 ke bulan pose ni?!!

Mar @ UnGu VioLet,
terima kasih sudi singgah.. selalu nampak nama mar ni masa kakyong rajin dok singgah kat blog Nagaperang dulu.. Selamat BerRamadhan & menyambut syawal di perantauan.. nanti raya kakyong tepekkan rendang & ketupat buat tatapan Mar ya... :D
kakyong cuba masuk blog Mar, tapi keluar header & sidebar jer.. n3 nya tak kuor... :((

anamarza said...

Salam Kak Yong,,,
n3 yg tak seberapa dari saya tuk contest ni:

http://anamarza.blogspot.com/2009/09/ramadhan-syawal-anak2.html

ummiluqman said...

salam kak yong, selmat hari raya saya ucapkan..maaf zahir batin

Mommy Lyna said...

salam kakyong

this is my entry. dah lama siap cuma akan up pagi esok :)

http://mysuperkids.net/mendidik-anak-meraikan-ramadhan-dan-syawal-contest-by-catatan-ibu-anakku-sayang

salam akhir Ramadhan!

kakyong said...

salam akhir Ramadhan mommy lyna,..
tak sabar nak tunggu eaok, nak terjah n3 nyer... ;)

Sitisifir10 said...

Kakyong ku....tidak mahu ketinggalan dalam contest ini.. :P yg main air tu sbb saya kasik hadiah juga, rasa mcm tak aci jew kalau masuk...he he

http://sitisifir10.blogspot.com/2009/09/contest-ramadhan-syawal-anak-anak.html

Dayah said...

kakyong.terima kasih jemput.nati saya fikir2kan apa yg nak digarap

kakyong said...

n3 mommy lyna & sitisifir supernova kakyong dah up kan dlm n3 ni..
http://kakyong72.blogspot.com/2009/09/n3-giveaway-ramadhan-syawal-anak-anak.html

~PakKaramu~ said...

Meh join Pak Karamu

joegrimjow said...

da lama xupdate ni

hans said...

moga laptop baru kak pah dapat membantu pasnih --> baca dkt blog the pearls

Dj Epoi said...

?

Dj Epoi said...

?

Al Quds Travel said...

Al Quds Travel Welcome You :-

"FIESTA ALQUDS TRAVEL FAIR"
Date : 10,11,12 December 2009
Time : 10.30 am - 10.00 pm
Venue : Ruang Legar KB Mall K.Bharu
Organizer : Al Quds Travel Sdn Bhd
Tel No : 609-747 9999

Diskaun hebat untuk semua
pakej pelancongan!!!

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .