Seperti yang diketahui umum, ibu ni memang failed la kalo bab2 baking ni.. manjang jer tak menjadi.. kek kukus jadi bengkang lah.. manjang jer bantat, tak pernah nyer menjadik… sampai rasa dah tak mau la baking kek ni.. kalo cookies tu boleh layan lagi.
Masa dok BW pada 10 Zulhijjah @ 17 Nov yang lepas.. tersinggah ke blog Murni (perantau juga, la ni dok Jepun).. terbaca n3 nya >>> Salam AidilAdha bersama Choco cake.
Ibu tengok bahan2 macam senang & cara nak buat pun tak susah.. tapi as usual la, ade beberapa resepi dari blogger yang otai buat kek ni, tapi bila ibu buat tak pernahnya menjadik.. since Murni cakap dia pun tak terer.. baca komen kat bawah yer..
Jadi, pada tengahari semalam, 18 NOv 2010.. ibu pun sibuk lah berjuang sorang2 kat dapur.. mujur anak2 main kat rumah jiran sebelah (rumah wak niko).
btw, meh kita share resepi kek coklat ni (ni utk rujukan masa depan)
Bahan2:Cara2:
2 cawan tepung
1 cawan serbuk koko ~ serbuk koko ibu ade separuh cawan jer
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat
2 cawan gula halus ~ ibu guna 1 1/3 cawan jer.. kurangkan manis
3 biji telur gred A
1 sudu kecil esen vanila
1 cawan susu ~ x pasti murni guna susu apa, ibu guna susu krimer manis F&N
1 cawan minyak/butter cair ~ ibu guna minyak masak jer
1 cawan air panas
- panaskan oven pada suhu 180darjah celcius
- ayak tepung + koko + baking powder + soda bikarbonat
- pukul telur dan gula hingga kembang, masukkan esen vanila
- masukkan susu dan minyak, kacau sebati
- masukkan bahan yang diayak, gaul dengan cara kaup balik
- masukkan air panas, kacau sebati
- bakar pada suhu 180 selama 45minit
Ibu guna loyang diameter 9 inci.. itu ajer loyang yang ade.. tak lenser dengan butter pun sebab memang xde butter.. jadi ibu layangkan minyak masak jer..
IBu guna setting api atas bawah.. ni lagi 20 minit sebelum cukup 45 minit. Nampak cam hangus jer bahagian atas kek tu, tapi kek tu naik… tersenyum lebor ibu. So, ibu pun memandai adjust suhu ke 165C. Atau mungkin juga alas besi tu ibu kena letak bawah sikit, supaya bahagian atas tu tak dekat sangat dengan api atas.
Bahagian atas tu hangus sket.. tapi rasanya xde la hangus rentung.. buleh jer makan.
Tau tak saper yang tak sempat2 kuorkan kek ni dari oven…?! si FIKRI… masa dah cukup time tu, ade bunyi dering.. Fikri pun bising, “ibu dah masak”.. ibu pun off kan plug, pastu cakap kat Fikri.. tunggu dulu, bior dalam oven.. tunggu 1/2 jam… huhuuu.. x sampai 10 minit si Jantan ni dengan tak sabarnya dah tolong kuorkan dari oven.. pandai2 jer budak 4 tahun 9 bulan ni… aduhai la anak..
Ibu tak buat topping.. sebab barang2 memang x cukup.. susu yang ibu guna tu memang dah tinggal separuh tin.. huhuuu… btw, ni resepi untuk topping, ibu kidnap dari blog murni jugak…
resepi topping : 2 sudu butter, 1 cawan milk, 1/2 cawan gula, 1 cawan serbuk koko > agak2 la kelikatan yg dikehendaki dgn cara kurangkan or tambahkan susu. panaskan atas api kecil kacau2 non stop hingga sebati n likat. dah sejuk sikit leh letak atas kek yg telah disejukkan, pastu letak dlm freezer. sejam pastu yummy2 dah boleh mkn ngan enaknya.
Ini lah close-up view, kek pertama ibu yang menjadi…. suka-suka sangat-sangat.. … Alhamdulillah., at last, baru la rasa bermotivasi untuk baking ni… kalo sebelum2 ni asyik frust jer… Terima kasih murni sebab kongsikan resepi kek ni.. hepi sangat bila tengok hasilnya.. kalo cukup bahan dan dapat buat topping nya, mesti lagi terangkat.
Ini lah budak 3 orang yang tak sabar2 nak makan kek besor.. kek siap dimasak jam 2 petang.. pada jam 5 petang, kek tu cuma tinggal separuh jer… sempat la bekalkan sikit untuk abg haris yang nak balik KL. dan pada tengah malam tu, hanya tinggal 1 slice jer..
Yer le, first time makan kek ibu buat kan.. bersungguh depa makan & dok ulang2.. tu pun Fikri siap pesan, “bagi sikit je kat abang haris, nanti esok abang nak makan ..” Kedekut nya si jantan sorang ni. Len kali kita pesan kat ayah belikan barang2, buleh ibu buat lagi. Hajat di hati nak balas pinggan jiran pun tak kesampaian. Habis licin dikerjakan anak-anak.
kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!